Geri Dön
Politika Bakan Özhaseki: Yenilenen Saraçoğlu Mahallesi, seçimden sonra açılacak

Bakan Özhaseki: Yenilenen Saraçoğlu Mahallesi, seçimden sonra açılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin ilk toplu konut projesi olan ve tarihi dokusu restore edilerek koruma altına alınan Saraçoğlu Mahallesi'nin seçimden sonra açılışının yapılacağını söyledi.

Bakan Özhaseki: Yenilenen Saraçoğlu Mahallesi, seçimden sonra açılacak

Bakan Özhaseki, AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Turgut Altınok ile birlikte Çankaya ilçesindeki 'Saraçoğlu'nu Koruma, Yenileme ve Yaşatma Projesi' alanında inceleme yapıp, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Özhaseki, Saraçoğlu'nun, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış çok önemli eserlerin içerisinde yer alan bir bölge olduğunu söyleyerek, "Bu tarihi, kültürel ve doğal varlıklarımıza sahip çıkmak, onları korumak, yenilemek ve gelecek nesillere de bunu aktarabilmek birinci vazifemiz diye düşünüyorum. Bu amaçla da içinde bulunduğumuz Saraçoğlu Mahallesi, çok kıymet arz ediyor. Burada tarih var" dedi.

Saraçoğlu bölgesinde 44 hanede tescilli eser olduğunu aktaran Özhaseki, bunların korunması şartıyla geliştirilen projede son aşamaya gelindiğini kaydetti.

Özhaseki, "Proje kurullardan geçmeden önce Ankara'daki sivil toplum kuruluşlarından ve akademisyenlerinden bölgeyle ilgili düşüncelerini aldık. Ve ortak akıl neticesinde bu proje ortaya çıktı. Neticesinde geldiğimiz nokta itibarıyla bugün 119 tane konut var, 164 tane ofis, 104 tane dükkanımız ve 155 odalı bir otelimiz var. İnşallah önümüzdeki günlerde bütün bunların bir kısmı satılıp, bir kısmı kiralandığında herhalde burası çok canlı bir bölgeye dönüp, Ankara'nın insanların uğradıkları bir destinasyon merkezine, akşam milletin gelip soluk aldığı bir merkeze dönecek diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Proje için 1 milyar 260 milyon TL harcandığını kaydeden Özhaseki, "Helali hoş olsun. Nihayetinde Ankara'nın bir tarihini ayağa kaldırmış olduk. Bundan dolayı da mutluyuz. Hayırlı olsun Ankara'mıza" diye konuştu.

Özhaseki, şu an evlerin satın alınması ile ilgili 58 başvuru olduğunu, bunun 28 tanesinin kesinleştiğini, diğerlerinin opsiyonlu olduğunu belirtti. Özhaseki, Saraçoğlu Mahallesi'nin ne zaman açılacağı sorusu üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımızın programı müsait olduğunda aslında onu davet edip burada göstermek istiyoruz. Ama şu an yoğun program içerisinde zaman bulabilir mi bilemiyorum. Seçimden sonraya kalacak gibi gözüküyor" dedi.

Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da, "Başkentimizin göz bebeği, Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan ve Emlak Konut eliyle, tarihi dokusunu koruyarak restore ettiğimiz Saraçoğlu Mahallesi’nde incelemelerde bulunduk. Ankara'mızın göbeğinde yer alan, kuş cıvıltıları içinde, yeşilin bin bir tonuna sahip marka projemiz Saraçoğlu Mahallesi’nin resmi açılışını inşallah çok yakında gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞANTİYESİNE ZİYARET

Bakan Mehmet Özhaseki, Mamak Belediye başkan adayı Asım Balcı ile birlikte Mamak'ta Mutlu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Şantiyesi Alanını ziyaret etti, kentsel dönüşüm projesi hak sahipleriyle buluştu. Özhaseki, mahallede kentsel dönüşümle ilgili sorunlar olduğunu belirterek, "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bizler de yol arkadaşları olarak gece gündüz demeden çalışıyoruz. Yerelde bütün belediye başkanı arkadaşlarımız eser bırakmaya çalışıyorlar. Hizmet siyasetini önceliyorlar" dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 680 bin evin yıkıldığını, 170 bin dükkanın ve iş yerinin yıkıldığını, hasarın ve acının çok büyük olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, "19'unda dağıtacağımız evlerde 75 bin konut orada vermiş olacağız. 5'inci aydan itibaren de 10 bin, 15 bin konutu vermeye devam edeceğiz. Söz verdiğimiz gibi gece gündüz orada arı gibi çalışıyoruz. Binden fazla şantiyemiz var, 4 bin 330 tane köy evi yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Burada işlerinin kolay olduğunu kaydeden Özhaseki, "Birinci etapla ilgili 460 civarında burada konut ve iş yerleri yapılıyor. Orada 300 kadar hak sahibiyle kardeşlerimiz anlaşmışlar. Sözleşme imzalamışlar. Biz buna devam edeceğiz. Bizler buradaki ikinci ve üçüncü etabı da yapacağız. Buradaki vatandaşlarımızla da tek tek anlaşarak, aynı şekilde vereceğiz. Afet bölgesi diye gösterilen yerdeki vatandaşlarımızı da bu kapsama alacağız. Sizler İnşallah evlerinize oturuncaya kadar 'Allah sizden razı olsun' deyinceye kadar bu mahalleden çıkmayacağız" dedi.

'EVLERİMİZİ YENİLEYECEĞİZ'

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirten Özhaseki, "Bunu bilelim, bu acı bir gerçek. Efendim 'bizim burası üçüncü derece, dördüncü derece.' Geçin buraları. Şu anda hareketli 490 civarında fay hattı var. 500'e yakın fay hattı var. Hangisi ne zaman kırılacak, hangi saatte kırılacak, hangi şiddetle kırılacak bilme ihtimalimiz pek yok. Allah korusun bunların dayanma ihtimali yok. O yüzden bir an önce evlerimizi yenilemeliyiz. İşimizi yapacağız, çalışacağız, evlerimizi yenileyeceğiz. Bundan endişeniz olmasın" ifadelerini kullandı.

'BELEDİYE CHP'LİYMİŞ UMRUMDA DEĞİL, BİZ HİZMET EDECEĞİZ'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Turgut Altınok ve Mamak Belediye başkan adayı Asım Balcı ile birlikte, Mamak Araplar Mahallesi'ndeki Eserkent Belediye Lojmanlarında 'Araplar-Köstence-Derbent-Dutluk-Dostlar Tepecik Mahallesi' Kentsel Dönüşüm Mağdurları ile bir araya geldi. Burada konuşan Özhaseki, deprem bölgesi için gece gündü demeden gayret ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Şu anda binden fazla orada şantiyemiz var. 4 bin 333 köyde yıkılan köy evlerini yapıyoruz. Söylemesi öyle kolay ki, 4 bin 333 köy. Buralarda insanlarımızın evi yıkıldı, ahırlar yıkıldı. Onları yapıyoruz. 46 bin tane konutu teslim ettik. 19'unda 30 bin konuru daha teslim edeceğiz. Mayıs ayıyla birlikte de her ay 10 bin, 15 bin evi teslim etmeye devam edeceğiz. Köylerde çelikten evler yapıyoruz. Şehirlerin merkezlerini yapıyoruz, altyapılarını yapıyoruz. Gece gündüz oradayız. Bir taraftan da Allah korusun İstanbul'umuzda deprem gelirse perişan oluruz diye projeler açıklıyoruz. İzmir'e gidiyorum, orada açıklıyorum. Oradaki belediye CHP'liymiş, başka bir şeymiş umurumda bile değil insan bizim insanımız. O yüzden biz hizmet edeceğiz."

'KONUTLARIMIZI GÜÇLÜ HALE GETİRMELİYİZ'

Mamak'ta bir an önce işlerin bitmesi gerektiğini işaret eden Özhaseki, "Allah'ın izniyle yaparız bu işleri. Ama destek vermemiz lazım. Turgut Bey'i tanıyorsunuz. Çalışkanlığıyla malum. Keçiören'i nereden aldı nereye getirdi. Şimdi de büyükşehirde sizler ona izin verirlerseniz ve Asım Bey'e de özellikle Mamak bölgesinde izin verip eline yetkiyi verirseniz, ben de size söz veriyorum, bir kardeşleri olarak, abileri olarak yanlarından ayrılmayacağız. Sonuna kadar destek vereceğiz" diye konuştu.

'ŞU ANDA KIRILMAMIŞ 500'E YAKIN FAY HATTI VAR'

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Özhaseki, "Hiçbir köşe, hiçbir ilçe biz emin vaziyetteyiz. Bize bir şey olmaz demesin lütfen. Şu anda kırılmamış 500'e yakın fay hattı var. Ne zaman kırılacak, nasıl bir hasar çıkacak bunu bilemiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var; biz hazırlık yapmalıyız. Konutlarımızı güçlü hale getirmeliyiz. Depreme dirençli hale getirmeliyiz. Konutlarımızı değiştirelim, dönüştürelim. Depreme dayanıklı konutlar hale getirelim. Deprem olduğunda kimse kendini camdan, pencereden aşağı atmasın. İçeride rahatlıkla otursun. Onun içindir ki bir seferberlik ilan ettik adeta. Her yerde kentsel dönüşümün peşinde koşuyoruz" diye konuştu.

'NE SÖZ VERDİYSEK YAPARIZ'

Bakan Özhaseki, Altınok ve Balcı'ya oy talep ederek, şöyle dedi:

"Ankara'nın en modern evleri neredeydi? Çankaya’daydı. Altındağ’a kimse bakar mıydı? Keçiören’e kimse bakar mıydı? Peki, şimdi bir tane Çankaya'yı gezmeye giden var mı? Hamamönü'nü gezmeye gidiyor insanlar. Altındağ'ı, Keçiören'i gezmeye gidiyorlar. Turgut beyin yaptıklarını görmeye gidiyorlar. Demek ki hizmet ayrı bir şey. Hizmet bizim işimiz. Bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın yol arkadaşlarıyız. Ne söz verdiysek yaparız."

'ANKARA'MIZDA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMAMIZ LAZIM'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve AK Parti Altındağ Belediye başkan adayı Veysel Tiryaki, AK Parti Altındağ İlçe Başkanlığı tarafından Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde düzenlenen iftar programında, Örnek Mahallesi 'Kentsel Dönüşüm Projesi Hak Sahipleri' ile bir araya geldi. Burada konuşan Özhaseki, Anadolu coğrafyasının dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğuna işaret ederek onlarca kavmin burada yaşadığını, medeniyet kurduğunu ve bu toprakların medeniyetlere beşiklik yaptığını söyledi. Özhaseki, ancak bu coğrafyanın bir kusuru olduğunu, PKK, FETÖ, IŞİD gibi terör örgütlerine dikkat çekti. Özhaseki, bu örgütlerin gittikleri her yere şer, bela ve kan götürdüğünü dile getirdi. Özhaseki, "Bu coğrafyanın bir kusuru da depremsellik. Herkes bilsin ve unutmasın, aklına yazsın. Acı bir gerçek bu. Türkiye bir deprem ülkesi nokta, lamı cimi yok. Birinci derece, ikinci derece efendim biz üçteyiz, bize bir şey olmaz, burası dördüncü derece lütfen demeyelim. Şu anda hareketli 500'e yakın kırılmamış fay hattı var. Bizim coğrafyamızın en büyük kusuru da bu. Cennet gibi bir vatandayız ama böyle bir kusurumuz var" diye konuştu.

'DEPREM SİYASET ÜSTÜ BİR MESELE'

Geçmişte bu hususta çok acı tecrübeler yaşandığını anımsatan Özhaseki, "Ne yapmamız lazım? Geçtiğimiz yüzyılda bizim denizlerimizde ve karalarımızda meydana gelen yıkıcı deprem sayısı 231. Yani her sene iki veya üç tane deprem oluyor. Sadece anakaramızda meydana gelen deprem sayısı ise 60’ın üzerinde, ölen insan sayımız 130 bin dile kolay" dedi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ÇOK HIZLI YAPMAMIZ LAZIM'

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin büyüklüğüne tekrar dikkat çeken Özhaseki, şunları söyledi:

"Deprem meselesi emin olun siyaset üstü bir mesele. Değerli arkadaşlar, Ankara'mızda da bizim kentsel dönüşümü çok hızlı yapmamız lazım. Altındağ'da Veysel Bey epeyce yaptı bunları. Allah razı olsun. 2 bin yılından önce yapılan evlerimizin neredeyse tamamını değiştirmemiz lazım, dönüştürmemiz lazım. Eğer Japonya'da deprem olduğunda insanlar sağa veya sola dönerek uykuya devam ediyorsa, bizde de azıcık bir deprem olduğunda kendimizi camdan, pencereden aşağı atıyorsak bir arıza var bu işte, bir sıkıntı var. Biz akıllı insanlarız çok şükür, çalışkan bir milletiz. Özgürlüğümüze düşkün bir milletiz. O zaman bizim yapmamız gereken tek şey arkadaşlar, kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümden başka çaremiz yok."

'TÜM İMKANLARI SEFERBER EDECEĞİZ'

Altındağ Belediye başkan adayı Tiryaki'nin gayretli birisi olduğunu vurgulayan Özhaseki, "O hazırlasın mahallelerimizi, sizlerle görüşsün, en uygun ortamlarda bu hazırlıklar yapıldıktan sonra Bakanlığa gelindiğinde bizde bütçe var. Biz de rezerv alan için arazi var. Sonuna kadar biz sizin hizmetinizdeyiz. Yeter ki siz anlaşın başkanımla bir araya gelin. Ben de sonuna kadar takip edeceğim, söz veriyorum. Deprem bölgesine bir söz verdim. Emin olun Ankara'da da sizlere söz veriyorum. Sizlere de aynı sözü veriyorum arkadaşlar. Yeter ki siz anlaşın. Belediye başkanımızla bir araya gelin. Bir taraftan Büyükşehirde Turgut Bey'le, Altındağ'da Veysel Bey'le yola devam edin. Biz anlaştık deyin. Elimizdeki bütün imkanları seferber edeceğiz" dedi.