Geri Dön
Politika Bakan Tunç: TBMM yenileme kararı alırsa 3'üncü dönem için adaylık yolu açılır

Bakan Tunç: TBMM yenileme kararı alırsa 3'üncü dönem için adaylık yolu açılır

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Bu seçim benim son seçimim' açıklamasına ilişkin, "Eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Cumhurbaşkanının 2'nci döneminde seçimleri yenileme kararı alırsa 3'üncü dönem için adaylık yolu açılır" dedi.

Bakan Tunç: TBMM yenileme kararı alırsa 3'üncü dönem için adaylık yolu açılır

Bakan Yılmaz Tunç, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde incelemelerde bulundu. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Tunç, İstanbul'da yol kenarındaki ATV motorlu gruba çarpıp 1 kişinin ölümüne neden olduktan sonra yurt dışına kaçan T.C. (17) ile annesi Eylem Tok'un iadesine ilişkin, "İade dosyamızı ilettik ve geçici tutuklama evrakımızı da gönderdik. Bugün itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı'ndan cevap geldi. Bu cevabi yazıda istenen bazı belgeler var. Bu belgeleri de tamamladık. Buradaki süreci takip ediyoruz" dedi.

Bakan Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasının sürdüğünü belirterek, "Hem Mısır'dan, sonra da Amerika Birleşik Devletleri'nden iadesini talep ettik. Hem diplomatik yollardan hem de Interpol'den talep ediyoruz. Umut ediyoruz ki Amerika Birleşik Devletleri, iade konusundaki talepleri olumlu karşılasın, buradaki yargılama süreci de devam etsin. Dün itibarıyla da bu dosya kapsamında 2 gözaltı gerçekleşti. Kaza sonrası olay yerine gelen ve sonrasında havaalanına anne ve oğlunu bırakan kişi gözaltına alındı. Yine o 18 yaşından küçük sürücünün babasının şoförü, oradaki mağdurlardan birinin telefonunu emniyete teslim eden kişiyle ilgili olarak yine gözaltına alındı. Şu anda soruşturmaları devam ediyor. Adli süreci titizlikle takip ediyoruz" diye konuştu.

'DAHA ÇOK ZAMAN VAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim' açıklamasını değerlendiren Bakan Tunç, "Sayın Cumhurbaşkanımız gençlerle yaptığı toplantıda anayasamızın bir kuralını hatırlattı. Anayasamızın 101'inci maddesine göre cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilir ve 2 dönem seçilebilir; ama 116'ıncı maddenin 3'üncü fıkrasında da yine Sayın Bekir Bozdağ'ın bahsettiği gibi eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi, cumhurbaşkanının 2'nci döneminde seçimleri yenileme kararı alırsa, 5'te 3 çoğunlukla seçimlerin yenilenmesi kararı alınırsa, o durumda 3'üncü dönem için adaylık yolu açılır. Önümüzde daha çok zaman var" dedi.

'SAVCILIK, BU PARALARIN KAYNAĞINI SORACAKTIR'

Bakan Tunç, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen para sayma görüntüleriyle ilgili soruşturmaya ilişkin de "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Bu görüntülerdeki kişilerle ilgili ifadeler alınmaya başlandı. Bu sayılan paraların kaynağı ile ilgili bir açıklama yapıldı, bunların partiye yapılan bir bağış olduğu söylendi. Bunların da bir kuralı var. Siyasi Partiler Kanunu'na göre bağışın şekli bellidir. Yapılan kampanyalarda verilen hesap numaraları var. Bu hesap numaralarına yatan paralar mıdır bunlar yoksa bir başka kaynaktan mı geliyor? Savcılık bu paraların kaynağını elbette soracaktır. Çünkü kamuoyunda büyük bir tepki ortaya çıktı. Bir il binasının bu şekilde satışının nasıl söz konusu olabildiğini elbette Cumhuriyet savcılığı bu tereddütleri ortadan kaldıracak bir soruşturma gerçekleştirecektir. İstanbul il binasıyla ilgili alınan bir para olduğu söyleniyor. Genel merkez tarafından mı ödendi yoksa bu paradan mı ödendi tüm bunların hepsi muallakta olan konular" diye konuştu.