Geri Dön
Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ'da konutların hepsi, 6 ayda bitmiş olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ'da konutların hepsi, 6 ayda bitmiş olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6.8'lik depremin 1'inci yıl dönümü dolayısıyla Elazığ'da yaptığı konuşmada, "1 yıl önce hüzünlüydük, dertliydik. Burada binalarımız depremle birlikte yıkılmıştı. Sağ olsun tüm bakan arkadaşlarım, gece gündüz demediler. Devlet, vatandaşının mutluluğuyla mutlu olur. 6 ay içinde kalan binaları bitireceğiz. Hepsi bitmiş olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ'da konutların hepsi, 6 ayda bitmiş olacak

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, merkez üssü Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8'lik Elazığ depreminin 1'inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma programı ve yapımı tamamlanan deprem konutlarının anahtar teslim törenine katılmak üzere kente geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un da katıldığı, Yazıkonak Mahallesi'ndeki tören öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, otobüsten halka seslendi.

'6 AY İÇİNDE KALAN KONUTLARI BİTİRECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ'daki deprem konutlarının 6 ayda bitirileceğini açıkladı. Depremin ardından bütün imkanları seferber ettiklerini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"1 yıl önce hüzünlüydük, dertliydik. Zira burada gözyaşı vardı. Burada binalarımız depremle birlikte yıkılmıştı. Hemen buradaydık ve geldiğimizde her tarafın yer ile yeksan olduğunu gördük. Sağ olsun tüm bakan arkadaşlarım, gece gündüz demediler, burada kurumlarımızla beraber bir taraftan depremde binaların altında kalan vatandaşlarımızı çıkarmaya gayret ettiler. Sizler ağlıyordunuz, 'Acaba benim yavrum çıkacak mı' diye bekliyordunuz. Nitekim bunların içerisinde annesini, babasını kaybetmişler, 'Cumhurbaşkanı'mız bize de uğrar mı' diye bekleyenler var. Biz size söz verdik. Biz bunların çok daha iyisini yapacağız. Yıkılan bu bina yapılır ama giden can geri gelmez. Fakat sizler öyle bir imani tavır ortaya koydunuz ki bize güç verdiniz. Gerek İçişleri Bakanım Süleyman Soylu bey gerek Çevre ve Şehircilik Bakanım Murat Kurum bey gerek şu anda Başkan Yardımcım olarak görev yapan Fuat bey, valimiz, belediye başkanlarımız hep birlikte bu işin takibini yaptılar. Çalıştılar, koşturdular. Şimdi burayı gördüğüm zaman Allah'a hamd ediyorum. Yarabbi diyorum, şu an Gakkoşlara yakışan binalar yapıldı. Gelirken balkonda selamlayanlara sordum, 'Kaç oda' diye sordum, '3+1' dediler. Dua ediyorlar. Hamdolsun bütün mesele okullarıyla camileriyle daireleriyle onlara mutlu bir imkan hazırlamak zaten bizim görevimiz değil mi? Devlet yük değildir, devlet yük alır yük. Devlet vatandaşının mutluluğuyla mutlu olur. Onun için geçmişte devlete 'devlet baba' demişler. Biz de 'Cumhur İttifakı' olarak bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik ve bu yola devam ediyoruz. Biz sizin hizmetçiniz. Biz Elazığ'a şehir hastanesini de yaptık mı? Yaptık. Eğer bu hastaneler olmasaydı biz o geceyi nasıl atlatırdık? Okullarımızla her şeyimizle hizmetinizdeyiz. Bundan sonra yapacağımız çok işimiz var biliyorum. 6 ay içinde geri kalanları da bitireceğiz. Hepsi bitmiş olacak. Kardeşlerim benim sizden bir isteğim var. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Onun için bizim 'Rabia’mız var. Ne diyoruz? Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bu yola böyle yürüyeceğiz. Ayrılık yok, gayrılık yok. Makam, mevki için değil birbirimizi Allah için seveceğiz."

ERDOĞAN: HEDEFİMİZ 1,5 MİLYON KONUTU ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA TAMAMLAMAKTIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ depreminin 1'inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programı ve yapımı tamamlanan deprem konutlarının anahtar teslimi için yapılan törene katıldı. Burada vatandaşlara hitap eden Erdoğan, depremin ardından Elazığ'da 20 bin, Malatya'da 6 bin konutun yapılmasına başlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Elazığ ve Malatya başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgemizi etkileyen depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimize ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerimi tekrarlıyorum. Deprem anından itibaren devlet olarak tüm imkanlarımızla vatandaşlarımızın yanında yer aldık. Bir yandan enkaz altında kalan insanlarımızı kurtarmaya çalışırken, diğer yandan da acil ihtiyaçları karşılayacak mekanizmaları oluşturduk. Enkaz kaldırma faaliyetlerinin hemen ardından da evleri yıkılan vatandaşlarımıza yeni konutlar inşa etmek için kolları sıvadık. Elazığ'da depremin arından 77 bin bina incelendi, 4 bin 767 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Yapılan değerlendirmeler sonunda Elazığ'da 20 bin ve Malatya'da 6 bin olmak üzere toplamda 26 bin konutun inşasına karar verdik. Elazığ'daki inşa çalışmalarına depremde en çok zarar gören mahallelerinde başladık. Depremden sonraki 6 ayda 2 bin 500 konutu hak sahibine teslim ettik. Halen 8 okulun inşaatı sürüyor. Malatya'da da 100'ü köy evi olmak üzere 1195 konutu hizmete sunduk, bugün Elazığ'da 5 bin 500 konutu daha teslim ederek toplam 8 bin ailemizi yeni evlerine kavuşturmuş oluyoruz. Özellikle köylerimiz için tarım ve hayvancılıkla uğraşanların ihtiyacını karşılayacak çok özel projeleri hayata geçirdik. Kalan 12 bin konutu, diğer yapıları yaza kadar tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Böylece 5 milyar lirayı aşan bir yatırımla Elazığ'da yaklaşık 100 bin insanımız için modern, güvenli yepyeni bir şehir inşa etmiş oluyoruz. Hamd olsun Türkiye artık kısa sürede bu kadar çok sayıda konutu üstelik en kaliteli şekildi inşa ederek yaralı hızla saracak, mağduriyetlerini giderecek bir kapasiteye ulaşmıştır."

'AFETLERİN ÖNÜNE GEÇEMEYİZ, AMA YOL AÇACAĞI ZARARLARI AZALTABİLİRİZ'

Depremler, seller, heyelanlar, afetlerin önüne geçmek insan iradesini aşan husus olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Kadim çağlardan beri dünyanın en önemli deprem kuşakları üzerinde yer alan bir ülkede yaşıyoruz. Aynı şekilde ülkemizin özellikle Karadeniz tarafı coğrafi yapısı sebebiyle sel ve heyelan felaketlerinin sıkça görüldüğü yerlerin başından geliyor. Tarih boyunca hep olduğu gibi bugün de sık sık depremlerle, sellerle karşılaşıyoruz. Bu afetlerin belki önüne geçemeyiz ama yol açacağı zararları en aza indirgeyerek tedbirleri alabiliriz." dedi.

'DÜŞÜK STANDARTLI BİNALAR ŞEHİRLERİMİZİ ZEHİRLİ BİR SARMAŞIK GİBİ İSTİLA ETMİŞTİR'

Erdoğan, bugün dünyada imar planından mimariye ve malzeme kalitesine kadar tavizsiz uyguladığı yüksek standartlar sayesinde afetlerin etkilerini en aza indiren pek çok ülke bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye özellikle cumhuriyet dönemindeki plansızlıkların, ihmallerin, rant hırsının neticesi olarak afetlere karşı güvenli bir alt yapı kuramamıştır. Tek katlı veya çok katlı ama hepsi de düşük standartlı binalar şehirlerimizi zehirli bir sarmaşık gibi istila etmiştir. Köylerimizde insanlarımızın kendi imkanlarıyla yaptıkları evlerde afetlere karşı gerekli donanıma sahip değildir. Ülkemizin yapı stokunun önemli bir bölümü depreme dayanıksız olarak inşa edilmiştir. Marmara depreminin ardından bu gerçek tüm çıplaklığıyla kendini göstermiştir. Marmara depreminin ardından yapılan hukuki düzenlemelerinin uygulama haline dönüşmesi de kolay olmamıştır. Burada sık sık ciddi can ve mal kaybına yol açan depremler yaşadık. Geçtiğimiz yılın başında Elazığ, Malatya, ardından Ekim'de İzmir depremini yaşadık. Van'da 2011'de yaşadığımız depremi de çok iyi hatırlıyoruz. Aynı şekilde yine 2010'da Elazığ'da, 2004'te Ağrı ve Erzurum'da, 2003'te Bingöl'de yaşanan depremi de unutmadık. Bilim insanları ülkemizin üzerinde bulunduğu fay hatlarındaki hareketleri inceleyerek yeni depremlere hazırlıklı olmamız konusunda ikaz ediyor. Bu hazırlığın bir boyutunu yeni yapılan binaların kontrolü, diğer boyutunu ise mevcut yapı stokunun dönüştürme oluşturuyor. Milyonlarca yapının dönüşümünün öyle kolay olmadığını sanıyorum. Vicdan ve izan sahibi herkes kabul edecektir. Karşımızda her şeyi bir kenara bırakıp Türkiye'nin tüm mali gücünü bu alana sarf etsek bile yıllarca bitmeyecek bir iş yükü bulunuyor. İşin büyüklüğü bizi harekete geçirmeye alıkoymadı. Belirlediğimiz öncelikler çerçevesinde var gücümüzle çalışıyoruz."

'DİKEY MİMARİ HELE HELE BÖYLE DEPREM BÖLGESİNDE BİZİM İÇİN İNTİHARDIR'

Hükümete geldikten sonra TOKİ vasıtasıyla yapılan depreme dayanıklı yapılarda çok büyük mesafe kat ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de sadece TOKİ vasıtasıyla 1 milyona yakın depreme dayanıklı binaların inşa edildiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan dikey mimari yapılaşmanın deprem bölgelerinde bir intihar olarak gördüklerini belirterek, "Kentsel dönüşüm çalışmalarına öncülük ederek yapı stokumuzu güvenli hale getirmenin gayreti içerisindeyiz. Ülke genelindeki 59 ilimizdeki 268 riskli alanda ve 67 ilimizdeki yeni yerleşim alanlarında faaliyetlerimiz sürüyor. Son 8-9 yılda 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamlayarak, 6 milyon insanımızın can ve mal güvenliğini teminat altına aldık. Halen ülke genelinde 272 bin toplu konutun ve kentsel konutun inşası sürüyor. Riskli yapı statüsünde yenilemesi devam eden konut ve iş yeri sayısı 688 bini geçti. Bu alanlardaki 677 bin bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemini tamamladık. Toplamda 5 milyon insanımızı ilgilendiren tüm çalışmaların maliyeti 15,5 milyar lirayı geçti. Sadece İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları 10 milyon metrekare büyüklüğü bulan bir alana yayılmış bulunuyor. Hedefimiz acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutu önümüzdeki 5 yılda tamamlamaktır. Ekim'deki İzmir depreminin ardından bu şehirde de 5 bin konutun inşasına hemen başladık. Devlet ve vatandaş olarak el birliği içinde ülkemizin önündeki afet tehditlerine karşı hazırlıklarımızı hızlandıracağız. Bize düşen hep birlikte tedbirlerimizi alıp, takdire rıza göstermektir. Ülkemizin şehirleşme kalitesini yükseltmeyi de önemsiyoruz. Bu amaçla artık yeni projelerimizin tamamını yatay mimar stratejisiyle hazırlıyoruz. Elazığ ve Malatya'daki deprem konutlarımız bu yaklaşımla inşa edilmiştir. İnşallah bundan sonra da tüm projeleri aynı anlayışla hayata geçireceğiz. Dikey mimari hele hele böyle deprem bölgesinde bizim için intihardır" diye konuştu.

'İNSANIMIZIN HAYAT KALİTESİNİ YÜKSELTTİK, GELECEĞE UMUTLA BAKMASINA SAĞLADIK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yılda insanların hayat kalitesini yükselterek, geleceğe umutla bakmalarını sağladıklarını ifade ederek, "Türkiye son 18 yılda kurduğumuz demokrasi ve hizmet altyapısı sayesinde bir süredir ardı ardına yaşadığımız nice saldırıların, maruz bırakıldığımız nice tuzakların küresel düzeyde yaşanan nice krizlerin üstesinden başarıyla gelmektedir. Daha önce maruz kaldığımız terör saldırılarını, sınırlarımızın kuşatılma girişimi, uluslararası alanda köşeye sıkıştırma gayretlerini bir kenara bırakıyorum, sadece koronavirüs salgını döneminde karşılaştığımız fotoğraf dahi tek başına Türkiye'nin gücünü, potansiyelini göstermeye yeterlidir. Ülkemizin tüm illerini eser ve hizmet siyasetin ürününü yatırımlarla donatırken her bir insanımızın hayat kalitesini yükselttik, geleceğe umutla bakmasına sağladık. Mesela, Elazığ'a son 18 yılda toplam 16 milyar lira tutarında yatırım yaptık. Bu çerçevede eğitimde 2 bin 518 adet yeni derslik yaptık, yurt binaları inşa ettik, farklı branşlarda 14 spor tesisleri açtık. 20 bin seyirci kapasiteli stadyumun inşası devam ediyor. Eski emniyet müdürlüğü alanına 26 bin metrekarelik millet bahçesi inşa ettik. 1038 yataklı şehir hastanemizle birlikte 37 sağlık tesisi kazandırdık. Deprem konutları dışında 7 bin 500 konutu da sizlerin hizmetine sunduk. Bölünmüş yol uzunluğumuzu 33 kilometreden 362 kilometreye çıkardık. Önümüzdeki dönemde Elazığ'ı her alanda çok büyük yatırımlarla buluşturmaya devam edeceğiz. Deprem anından bugüne kadar Elazığ'ın yaralarını sarmak için çalışan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanan konutların hak sahibine anahtarlarını teslim etmesiyle tören son buldu.

İPEK YOLU ULUSLARARASI ÇOCUK VE GENÇLİK ÇALIŞMALARI MERKEZİ'NİN AÇILIŞINA KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anahtar teslim töreninin ardından İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merkezin açılışında emeği geçenlere teşekkürlerini illetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İpek Yolu'nun bizim tarihimizdeki yeri çok çok farklıdır. Adeta bu bizim doğuş yolumuzdur. Bu doğuş yolumuzun güzergahında Elaziz'de böyle bir eserin ortaya çıkarılması ve bundan sonra da bu yolculuğu devam ettirecek bir neslin burada ihyası bizim için büyük bir önem taşıyor. Bunun için burada her tür etkinlikler olacak. Bunlar burada yaşayacak. Leyla Şahin, kardeşimizin attığı adımla birlikte emeği geçen bütün bakan arkadaşlarımız ki, bu konuda Gençlik ve Spor Bakanı'mıza özellikle teşekkür ediyorum. Bunun yanında Sanayi ve Teknoloji Bakanı'mıza. (destek verdi mi? onun sağı solu belli olmaz). Bu etkinliklere inanıyorum ki, İpekyolu çok farklı ses getirecek. İnşallah biz Ankara'da değil, tüm Türkiye'den bu sesi duyacağız. Buna kesinlikle inanıyorum. Bu konuyla ilgili olarak bütün milletvekili arkadaşlarım ellerinden gelen her türlü desteği vermelidir. Etkinliklerle buranın sesini tüm Türkiye'ye hatta Etnospor tüm dünyaya duyurmalıdır. Bu vesileyle emeği geçen bütün kardeşlerimi, mimarından mühendisinden işçisine kadar herkesi tebrik ediyorum. Gerek şu anda valimiz, bundan sonra gelecek valililerimiz, belediye başkanımız, belediye başkanlarımız hepsinin de burada destekleri önem arz ediyor. Bu yolculuğumuz çok büyük hayırlara vesile olacaktır" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DEPREMZEDE AİLEYE ZİYARET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ'daki temasları kapsamında depremzede aileleri evlerinde ziyaret etti. Beraberinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Elazığ Valisi Erkaya Yırık ile birlikte depremzedeler için yapılan konutlarda oturan Güne ailesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, aileyle bir süre sohbet etti.

ERDOĞAN'DAN TEDAVİ GÖREN KANAAT ÖNDERİ İLE ŞEHİT FETHİ SEKİN'İN BABASINA GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ'daki programı kapsamında İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi'nin açılış törenine katılmasının ardından Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde tedavi gören hastaları ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte hastanede tedavi gören kanaat önderi Hafız Abdullah Nazırlı ve İzmir Adliyesi'ne yönelik 5 Ocak 2017'de PKK'lı teröristlerin düzenlediği bombalı ve uzun namlulu saldırıyı önleyen, mermisi bitince teröristlerin açtığı ateşle şehit olan İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi'nde motosikletli Şahinler Timi'nde görevli Fethi Sekin'in babası Mehmet Zeki Sekin'e geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.