Geri Dön
Politika DEM Parti'den 'Abdullah Zeydan' açıklaması

DEM Parti'den 'Abdullah Zeydan' açıklaması

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala mesai bitiminden 5 dakika önce yaptığı itiraz üzerine geri alındığını açıkladı.

DEM Parti'den 'Abdullah Zeydan' açıklaması

Partiden yapılan yazılı açıklamada, DEM Parti'nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van'da tarihte eşine az rastlanır bir zaferle ayrıldığı belirtilerek, "Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisi'nde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır. Halk bu kadar açık mesaj vermişken, Van'da yeni hukuksuz girişimler devreye konulmaktadır" denildi.

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan'ın tüm hukuki prosedürleri tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurduğu, yapılan incelemeler sonucu adaylığının YSK tarafından kabul edildiği ve Van'da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçildiği hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika, seçime 2 gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan'ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ya bildirimde bulunmuştur. Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür. Abdullah Zeydan, Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."

PARTİ SÖZCÜSÜ DOĞAN: YENİ BİR ÇIĞIR AÇTI

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, parti genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Doğan, DEM Parti tarafından adaylık sürecinde herhangi bir hukuk boşluğu bırakılmadığını söyleyerek, "DEM Parti'nin buna dair hukuken herhangi bir sorumluluğu yok. Herhangi bir boşluk yok. Bizim tarafımızdan hukuken başka türlü yorumlanabilecek ya da bir irade gaspıyla Van halkını karşı karşıya bırakabilecek herhangi bir boşluk DEM Parti tarafından bırakılmamıştır. Herkesin bilmesini isteriz ki biz aday belirleme sürecinde özellikle ön seçimin yanı sıra titizlikle çalıştığımız en büyük konulardan biri de işte bugün karşı karşıya kaldığımız konuydu. Elbette bu tür yönelimleri, buna benzer girişimlerde bulunmak isteyebileceklerini tahmin ediyorduk. Ama artık bu karşılaştığımız örnek bugüne kadar denenen antidemokratik yol, yöntem ve uygulamalarda hakikaten adeta yeni bir çığır açtı. Bu denli pervasız, aleni, aşikar ve bu denli tüm ülkenin gözünün içine soka soka irade gaspıyla bir halkı karşı karşıya bırakmak ve bundan geri adım atabileceklerini zannetmek olsa olsa büyük bir yanılsama olabilir, büyük bir yanılgı olabilir. İktidar şimdi tam olarak böyle bir yanılgının içine düşmüş vaziyette" dedi.

Böyle bir zaferin engellenmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Doğan, "DEM Parti olarak tekraren bir daha söyleyeyim; Kürt meselesini çözmeyen, Kürt meselesine güvenlikçi politikalarla yaklaşan, Kürt meselesinde diyalog, uzlaşı, yol ve yöntem olarak esas almayan bir politika güdüldüğü, benimsendiği, öncelendiği sürece diğer çözülen iktidarlar gibi bu iktidar da erimeye ve çözülmeye mahkum olacak. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan mazbatasını almak için İl Seçim Kurulu'na gidecek. Van il örgütümüz de DEM Parti gönüllüleri de kendisine eşlik edecek. Herkesi oraya davet ediyoruz. Yarın Van'da toplanıyoruz ve Merkez Yürütme Kurulumuzu Van'da yapacağız. Bu karardan derhal geri dönülsün. Hakkımız olana, halkın iradesine saygı duyulsun. Kimse boş heveslere kapılmasın" ifadelerini kullandı.

BARO BAŞKANI: USULE AYKIRI BİR KARAR ALINIYOR

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınmasına ilişkin Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ile Zeydan'ın dosya avukatı Mahsuni Karaman açıklama yaptı. Nahit Eren, "Burada başvuru tarihinde geçerli mahkeme kararıyla yasal engel olmayan bir adaydan bahsediyoruz. Adaylığı askıya çıkmış ve itiraza konu edilmemiş. Kesinleşmiş ama sonrasında usule aykırı bir karar alınıyor. Başvuru tarihinde KHK ile ihraç edilmiş gibi bir durum söz konusu değil" dedi.

ZEYDAN'IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Avukat Mahsuni Karaman, "Zeydan'a anasının ak sütü gibi helal olan, halktan aldığı referansla düzenlenecek olan o mazbatayı teslim etmesi gerekiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de karar veriyor. Uymuyorlar, etmiyorlar. Ne yapacağız? Türkiye'de hukuk ortadan kalkmıştır. Bu net. Türkiye'de ne seçmenin ne de seçilenin hukuki güvenliği yoktur. Hukuk, belirsiz ve öngörülenden çıkmıştır. Ne kazanılmış haklara ne de hukuk kurallarına uyulmamaktadır. Kesinleşmiş olarak görülen her karar ve kural istenildiği zaman siyasetin müdahalesi ile değiştirilebiliyor. Abdullah Zeydan, 4 Kasım 2016 tarihinde HDP milletvekillerine yönelik yapılan operasyonda 12 milletvekili arkadaşıyla beraber tutuklanmıştı. 5 yıl 2 ay boyunca Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde Selahattin Demirtaş ile beraber tutuklu kalmıştı. Zeydan'la ilgili bir mahkumiyet hükmü verilmişti. 2022'nin Ocak ayında tahliye olduktan sonra 5 yıllık tutuklu kaldığı süreyi 3 yıl 1 aylık cezasına mahsup etmek suretiyle Zeydan'ın infazının tamamlanmış olduğunu ortaya koyduk. Bunu ortaya koyarken de infaz hakimliğinden bir karar aldık. Hal böyle olunca Zeydan, 4 Kasım 2016'da 2019'un sonuna kadar 3 yıl 1 aylık kısmı cezasına mahsup edilince o tarih itibarıyla infazı bitmiş sayıldı. Adli sicil kanunundaki 3 yıllık bekleme süresinin de infazın bittiği 2019 tarihinde sayarsak, 2022 itibarıyla bittiğini ve 3 yıllık bekleme süresi de bitmesi nedeniyle Zeydan'la ilgili hükmü veren mahkemeye memnu haklarının iade etmesini talep ettik. Bu talep, 21 Mart 2023 yılına ait bir talepti. 4 Nisan 2023'te Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi talebimizi kabul ederek, Zeydan'ın memnu haklarının iadesine karar vermiştir" diye konuştu.

'ADAYLIĞI KONUSUNDA TARTIŞMA BULUNMAKSIZIN BU SEÇİME GİRDİ'

Karaman, şöyle devam etti:

"10 Nisan'da söz konusu kararın hem tarafımıza hem de Cumhuriyet Başsavcılığı'na tebliğ edilmesini talep etmiştik. 25 Nisan'da mahkeme, söz konusu kararla ilgili bir kesinleştirme tutanağı hazırlayarak, memnu hakların iadesine ilişkin kararı da kesinleştirmişti. Bu karar, Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'ne bildirildi. 'Zeydan'ın adli sicil kaydı ve sabıka kaydı yoktur' şeklinde düzenlendi. Memnu hakları iadesi kararı da söz konusu adli sicil kaydına da işlendi. YSK ya da İl Seçim Kurulu'na bu konuda eski bir mahkumiyet varsa, memnu haklar iadesi kararı ve sabıka kaydı ibraz edilir. Zeydan bu prosedürleri yerine getirerek YSK'nın kesin aday listelerine adaylığı konusunda tartışma bulunmayan bir aday olarak bu seçime girdi. Az önce hukuk güvenliğinden bahsettim. Bu, siyasetin elinde pusu kurma aracı olarak kullanılıyor. Seçimden önceki son 1 saatlik mesai saati içerisinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne müracaat ettiğini, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin ise kesinleşmiş o kararını kaldırarak, yeniden bir ek karar verdiğini ve Zeydan'la ilgili 1 yıl önce verilen ve kesinleşen memnu hakları kararını kaldırdığını öğrenmiş olduk. Gerçekten de saat 16.55'te bu kaldırma kararını Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'ne gönderdiğini ve adli sicil kaydına işlediğini öğrenmiş bulunuyoruz."

'BU KARARI REDDEDİYORUZ'

DEM Parti'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Van İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğu ile partimizin büyük bir farkla kazandığı Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mazbatayı AKP adayına verme kararını reddediyoruz. Bu karar iktidarın müdahalesi ile başlatılan siyasi darbe sürecinin devamıdır.

Ayarlanmış Van İl Seçim Kurulu üyelerinin oy çokluğu ile verdiği karar hukuksuzdur, gayri meşrudur, halk iradesini tanımama kararıdır. Avukatlarımız karara itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu’nu bu hukuksuzluğa son vermeye ve halkımızın iradesini tanımaya çağırıyoruz. Partimiz, üyelerimiz, halkımız ayaktadır ve bu hukuksuzluk giderilene kadar meşru ve demokratik tepkimiz devam edecektir" denildi.