Geri Dön
Politika Mansur Yavaş: Belediyenin parasını kendi reklamımıza harcamadık

Mansur Yavaş: Belediyenin parasını kendi reklamımıza harcamadık

ANKARA Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, "Ankara halkının, belediyenin parasını kendi reklamımıza harcamadık. Şimdi seçim dolayısıyla açılan bu pankartlardan rahatsızlar. Belediyenin bir kuruşu yok, il başkanlığımız karşılıyor" dedi.

Mansur Yavaş: Belediyenin parasını kendi reklamımıza harcamadık

Mansur Yavaş, yerel seçim çalışmaları kapsamında Güdül Seçim Koordinasyon Merkezi'nin açılışını yaptı. Yavaş, göreve gelmeden önce rakiplerinin kendileri için söylediklerini hatırlatarak, "'Yönetemezler, yapamazlar, işçileri çıkarırlar, sosyal yardımları keserler' dediler. Normalde seçimde herkes yaptıkları icraatlarla ortaya çıkması lazım. Ama olmuyor maalesef, sürekli olarak korku siyaseti ile 2019 yılını geçirdik hatırlıyorsanız. Seçildikten sonra rozetimizi çıkardık. Nerede, kime, ne kadar oy verilmiş bakmadan hizmet etmeye başladık. İhaleleri canlı yayınladık. Artık herkes bunu öğrendi. Yaptığımız projelerin maliyetlerini hem üzerlerine asıyoruz, hem de web sayfamızdan yayımlıyoruz. Tüm Ankaralılar gidip nereye ne kadar para harcadığını görüyor. Her kuruşun hesabını veriyoruz. Paranızı harcarken, kendi paramızı harcamayacağımız hiçbir şeye para harcamıyoruz. Başkaları gibi çılgın projemiz yok. 'Çılgın proje' diye bütün Türkiye’yi projelerle boğdular, milletin parasını maalesef boşa götürdüler. Ben de hep söyledim; 'benim çılgın projem, Ankara halkını zengin etmek, darda kimseyi bırakmamak, aç ve açıkta kimseyi bırakmamak, çiftçiyi üretime başlatmak, onlara destek olmak' dedim. Ve bunu kimseyi ayırmadan da şimdiye kadar yaptım" dedi.

Ankara'nın tümünde kendilerinden önce ne kadar kavşak yapılmışsa, kendilerinin de aynı oranda yaptıklarını söyleyen Yavaş, "Bizden önceki 25 yılda yapılandan daha fazla yeşil alanı Ankara halkına kazandırdık. Ama bunların hiçbirisine ne fotoğraf astık ne de sanatçı getirip oralarda reklam yaptık. Hatta dün rakibim demiş ki, '5 yıldır hiçbir yerde fotoğrafı yoktu.' Evet, Ankara halkının, belediyenin parasını kendi reklamımıza harcamadık. Şimdi seçim dolayısıyla açılan bu pankartlardan rahatsızlar. Belediyenin bir kuruşu yok, il başkanlığımız karşılıyor. Bizlerdeki faturalar ortada, sizler de açıklayın. Kimler karşılıyor onları. 5 yıl boyunca hep esnafın yanında olduk. Malum bir pandemi yaşadık. Pandemide vatandaşlarımız evinden çıkamadı. Evinden çıkamayanların ne tür ihtiyacı varsa karşıladık. Hep onlar için çalıştık ve pandemiyi Ankara'da tam bir dayanışmayla atlattık. Onun için Ankara halkına gerçekten minnet borçluyum. Bizler paket dağıtma olayına son verdik. 'Başkentkart' çıkarttık. Esnaf da bundan para kazanmaya başladı. Eskiden bunlar Ankara'daki tek bir toptancıdan alınırdı. Şimdi bu karta yatırdığımız paradan bütün Ankara en ücra köylerine kadar destek alıyor" ifadelerini kullandı.

'MUSLUK SUYU İÇİN DÜĞMEYE BASTIM'

Su projelerine değinen Yavaş, "Ankara'dan Polatlı'ya su götürdük. Çubuk'tan Akyurt'a boru hattını yeniledik. Çamlıdere'den Elmadağ, Hasanoğlan'a kadar su götürdük. Buralar hep susuzdu, damla su yoktu. Şimdi vereceğim müjde de şu; Çamlıdere'den Ayaş'a, Güdül'e ve Beypazarı'na su getirme projesi bitti. Bu yaz içerisinde de ihalesini yapıyoruz. Biliyoruz, yaptığımız bu ihaleler görülmeyecek, yine 'ne yaptılar?' diye soracaklar. Ama evinizde 1 saatlik su kesintisi olduğu zaman ne yaparsınız düşünün? Ben Ayaş, Beypazarı ve Güdül'ün 10'larca yıl, 20 yıl, 30 yıl artık su hasreti çekmeden, tertemiz musluk suyu içmesi için düğmeye bastım. İnşallah yapmak da bize nasip olacak. Yine Güdül'de 15 mahallemizdeki asbestli su boruları yenilendi. Arıtma tesisi yapıyoruz, projesi bitti. Önümüzdeki günlerde ihale edilecek. 27 köye ücretsiz internet verdik. Bir de 26 tane köye yangın söndürme tankeri verdik. 23 bin 500 ton asfalt attık. Muhtarlarım da vardır burada. Merak etmeyin Ankara'nın ilçeleri dahil, grup yollarının tümü sıcak asfalt olacak" dedi.

'BAŞKENT İSMİ SİZİ RAHATSIZ MI ETTİ'

Mansur Yavaş, Nallıhan Seçim Koordinasyon Merkezi açılışında konuştu. Yavaş, "28 aydır fark ettik ki Ankara'da destek alan ailelerin çocuklarında gelişim bozukluğu var. Gıdaları yetersiz. 200 bin aileye 28 aydır 1'er kilo et desteği yapıyoruz. Kömür desteği alan 133 aile var. Kömürü de eskiden ihale yapıp bir esnaftan alıyorduk. Gelen kömürün kalitesinde sorun çıkıyordu. Şimdi bunları da Başkent Kart'a yüklüyoruz. Nallıhan'da kömür satan esnafa karttan parayı ödüyor, gidiyor evine oturuyor. Satın alan kimse onun evine, herkesin evine olduğu gibi nakliye yapılıyor. Hiç kimse onun belediyeden destek aldığını anlamıyor. 150 bin öğrenciye kırtasiye desteği yapıyoruz. Geçtiğimiz aylarda emeklilere verilecek zam açıklandı; 7 bin 500 lira. Olmadı 10 bin liraya çıkardılar. 10 bin liraya 70, 80 yaşına gelmiş artık ikinci bir iş yapamayan insanlar nasıl geçinecek? İşte orada hemen Mansur Yavaş devreye girdi emeklilere desteğe başladık. Şu anda 32 bin emeklimize düzenli olarak destek veriyoruz. Nallıhan'da da 168 emeklimize destek oluyoruz. 'Projesi yok' derler. Bizim yaptığımız her şeyi şimdi proje olarak sumaya başladılar. Önce 15 gün 'biz de Başkent Kart çıkaracağız' dediler. Biz zaten 3 yıldır yapıyoruz. Dün de adını 'ANK Kart' olarak değiştirmişler. Ben de eleştirdim; burası Başkent, Türkiye'nin Başkenti. Başkent ismi rahatsız mı ediyor sizi?" dedi.

'GERİYE DÖNÜK 6 AY EMEKLİYE DESTEK VERİN'

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok'un 'emekliye destek' vaatlerini de eleştiren Yavaş, "Siz belediye başkanıyken bu destekleri yapmadıysanız şimdi 'yapacaktım' diye konuşma hakkınız yok. Yapın, şimdi yapın. Meclisinizde karar alın benim yaptığım gibi geçmişe dönük olarak 6 ay emekliye destek verin. Ama maalesef belediyecilikten anladıkları taş, beton, plastik. İnsana dokunan hiçbir şey yok projelerinde. Ve en son ben de mal beyanımı açıkladım. 2019'daki mal beyanım neymiş şu andaki mal beyanım ne, bunu açıkça ortaya koydum. Kaynaklarını da koydum. Hala bekliyorum. Ankara, İstanbul, İzmir rakiplerimiz, bütün belediye başkanları; çıkarın bakalım tüm mal beyanlarınızı. Bu ülkedeki yoksulluğun en büyük sebebi ülkedeki yolsuzluklardır. Biz de böyle şeffaf olacağız. Herkese hesap vereceğiz. Değil mi ki biz başkasının parasını kullanıyoruz, bu hesabı vereceğiz. Bunu söylediğimizde bazı siyasiler, 'ben hesabımı öbür dünyada veririm' diyor. Bakın halkın parasını kullanan insanlar eğer bu dünyada hesabını veremiyorsa, öbür dünyada bunun hesabını asla veremeyecekler. Bunu hiç kimse unutmasın" ifadelerini kullandı.

'REKOR OY ALIYORUZ'

Önümüzdeki dönemin son dönem olacağını belirten Yavaş, "Allah nasip ederse büyük bir oyla seçiliyoruz, rekor oy alıyoruz. Bütün anketlere bakın, Ankara'ya gittiğinizde berbere, taksiciye, sokağa sorun. Allah nasip ederse büyük bir oy farkı ile seçiliyoruz. Ancak demokrasideki insanların seçme iradesine aykırı bir şekilde belediye meclisinde sayımız az diye, 'bunlar topal ördek' diyerek, engellemelerden bıktım. Bu engellemeleri artık ortadan kaldırın. Benim büyük bir projem var geçen dönem gerçekleştiremediğim; İpek Yolu Turizmi Projesi. İstanbul'da gelen Uzak Doğulu turistler Sakarya üzerinden Taraklı, Göynük, Nallıhan, Beypazarı, Güdül ve Ayaş'ı gezip, Ankara merkezine getirecek şekilde projemiz hazır. Bütün çekimlerini yaptırdım. Pandemi nedeniyle o zaman ki Japonya Büyükelçisi çok sıcak bakmıştı. Yeni gelen Japonya ve Kore Büyükelçilere de söyledim. Pandemi dönemi de ortadan kalktığı için yavaş yavaş bu turlar başlayacak. Bu bölgeyi de en iyi bilen belediye başkanı benim. Bütün değerlerini bilirim. Ben iki defa Japonya'ya gittim; Nallıhan'ın iğne oyası sergisini Japonya'da çok beğeniyorlar. İşte o gelen turistler o iğne oyasını buradan alıp gidecekler. Nasıl Beypazarı'na 500, 600 bin turist geliyorsa Nallıhan'ın da eksiği yok" diye konuştu.

'ÇALIYOR AMA ÇALIŞIYOR' FELSEFESİNİ ORTADAN KALDIRDIK'

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Güdül ve Nallıhan'dan sonra Çayırhan SKM açılışına da katıldı. Seçim otobüsü üzerinden Çayırhanlılara seslenen Yavaş, gençliğinde Çayırhan Spor Kulübünde futbol oynadığını söyleyerek, "5 yıldır Belediye başkanlığı yapıyorum. Sık sık Çayırhan'la ilgili sıkıntıları da bize ileten arkadaşlarımız var ancak Nallıhan Belediyesi ile birlikte olup gerek Nallıhan Belediyesi mülkiyetinde gerekse Ankara Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan yerlere müşterek tesisler yapamadık. Çayırhan adı üzerinde belde. Fakat Ankara'nın yakınındaki birçok ilden nüfusu büyük. Dolayısıyla ilçe olamadığı için verdiğimiz birçok hizmetten mahrum kalıyor. Ama inşallah bir 5 yıl, benim de son 5 yılım. Onun için bunu da iyi değerlendirelim. İnşallah Çayırhan'ı da Ankara'nın diğer gelişmiş ilçeleri gibi burada yaşayan insanların keyif aldığı bir yaşam beldesi haline getirelim. 5 yıldır kimseyi ayırmadım. İhalelerimizi açık yaptık. Çöp projelere para ayırmadık. Vatandaşa hesap verdik. Kent Konseyi vasıtasıyla hep kararlarımızı ortak aldık. Artık ben Ankara'ya proje yapıyorum deyip sizlerden aldığını çöp projelere yatıran bir belediye ortada yok. Sizlerden emanet aldığı paraları kendisinin harcamadığı hiçbir yere harcamayacak şekilde harcayan, israfı, yolsuzluğu ortadan kaldıran bir belediye var. Artık 5 yıldır Ankara'da ayrımcılık, kin, nefret, kim oy verdi kim vermedi kavgası yok. Oy veren yere hizmet ederim, oy vermeyen yere hizmet etmem felsefesi yok. Ve Allah'a çok şükür 5 yılsonunda 'çalıyor ama çalışıyor' felsefesini ortadan kaldırdık" ifadelerini kullandı.

'İNSANLAR AYRIMCI ZİHNİYETTEN BIKTI'

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildiğinde, Ankara'da 19 belediyenin ise başka partilerden seçildiğini hatırlatan Yavaş, "Bunlara talimat vermişler. 'Mansur Yavaş'tan bir şey istemeyeceksiniz' demişler. İstemiyorsunuz da nere kaybediyor? O ilçe kaybediyor. Mesela 'Beypazarı'na bir tane kesimhane lazım' dediler. 'Yapalım' dedim. Ama talimat vermişler, 'Neden Büyükşehir Belediyesine yaptırıyorsunuz' diye. Bizim 5 milyona yaptırdığımızı kendileri 7 milyona, bir de bankalardan kredi çekerek yaptılar. Birçok belediye yanımıza gelemedi maalesef. Dolayısıyla hizmetleri dört dörtlük yapamadık. Şimdi artık Allah nasip ederse duyuyorsunuz Ankara'ya gelip gittikçe, artık insanlar bu ayrımcı zihniyetten bıktı. Çok büyük bir farkla rekor oy alarak artık seçiliyoruz. Çünkü hiç kimseye kötülük yapmadık, korumalarla gezmedik. Bir minibüs, bir koruma, bir şoförle gezdik. Pandemide köy köy gezdik. İlk defa bir büyükşehir belediye başkanı gördüler. Dolayısıyla yönetim tarzımızdan Ankara'da hangi partili olursa olsun memnunlar. Tek ayrım, bazıları partilerini ilçelerinden çok sevdiler. 'Parti mi ilçe mi?' dediğiniz zaman bir insanın önce 'doğduğum ilçem' demesi lazım ama maalesef 'partim' deyip kendilerini yetiştiren ilçelerine kötülük ettiler. İşte buna son vereceğiz" diye konuştu.