Geri Dön
Politika Seçim Kanunu teklifi TBMM'de kabul edildi! Baraj yüzde 7'ye düşürüldü

Seçim Kanunu teklifi TBMM'de kabul edildi! Baraj yüzde 7'ye düşürüldü

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda 3 gün süren görüşmeler sonrasında AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Seçim Kanunu teklifi TBMM'de kabul edildi! Baraj yüzde 7'ye düşürüldü

Meclis Başkan Vekili Celal Adan başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkan vekilleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, atama bekleyen öğretmenlere ilişkin, "Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer tarafından söz verilmesine rağmen henüz atanacak öğretmen sayısı ve tarihi konusunda herhangi bir açıklama yapılmamaktadır. Hiçbir netlik yoktur. 500 bin atama bekleyen öğretmenimiz vardır. Hükümetten 15- 20 bin gibi rakamlar değil, en az 70 bin öğretmen ataması beklenmektedir ve yapılan çalışmalara göre Türkiye'de en az 120 bin öğretmen açığı bulunmaktadır" dedi.

MHP'Lİ BÜLBÜL: SOYDAŞLARIMIZI RAHMETLE YAD EDİYORUZ

MHP Grup Başkan Vekili Muhammet Levent Bülbül, 31 Mart'ın Azerbaycan'da 'Soykırım Günü' olarak kabul edildiğini hatırlatarak, "31 Mart 1918'de, Azerbaycanlı soydaşlarımız Ermeni ve Bolşevik çeteleri tarafından kitlesel ve kanlı bir soykırıma uğramıştır. Bakü'de 12 bin, Şamahı şehrinde 55 bin ve diğer şehirlerde 35 bin kadar, çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocukların oluşturduğu Azerbaycan Türk'ü kardeşimiz savunmasız bir şekilde türlü işkencelere maruz kalarak katledilmiştir. 31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü vesilesiyle şehit edilen bütün soydaşlarımızı rahmet ve minnetle yad ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'Lİ ÖZKOÇ: KUMPAS ÇABANIZ ELİNİZDE PATLAYACAK

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç ise Milletvekili Seçim Kanunu Teklifi'nin tartışılmadan önlerine getirildiğini belirterek, "Sayın Hayati Yazıcı, 'İttifak düzenlemesini biz getirdik, hata ettik şimdi düzeltiyoruz, yanlıştan dönüyoruz' dedi. O zaman da bugün gibi uyarmıştık sizi, yine dinlememiştiniz. Tartışmadan, görüşmeden 'doğru budur' diye bir karar alıp önümüze yasaları getirmiştiniz. Yine aynı şeyi yapıyorsunuz. 'Yanıldık' diyeceksiniz. Bize kumpas çabanız kendi elinizde patlayacak, buradan sizi uyarıyorum. Şunu bilin, bizler, 'Bize mi, onlara mı yarayacak' derdinde değiliz. Milletimiz için doğru olanı istiyoruz. Seçimlerin şeffaf, adil, tarafsız gerçekleşmesini; seçim güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Hala geç değil. Kibirli olmadan, ihtiraslı ve bencil olmadan doğruya kulak verin. Bedelini halk ödüyor, bedelini siz de ödüyorsunuz, ödeyeceksiniz" açıklamasında bulundu.

AK PARTİ'Lİ AKBAŞOĞLU: SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ

AK Parti Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Özbekistan'a yaptığı ziyareti hatırlatarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Özbekistan gezisi çerçevesinde ulaştırmadan enerjiye, sağlıktan eğitime ve kültüre birçok alanda stratejik iş birliğimizi arttıran önemli anlaşmalar imzalanmıştır. Bu anlaşmaların her iki ülke arasında değerlerin, güzelliklerin, sıkı iş birliğinin artmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

Akbaşoğlu, asgari ücret ile ilgili daha önce yaptığı açıklamalara ilişkin eleştirilere şöyle yanıt verdi: 

"Bir süreç yönetimi ve bir sıralama çerçevesinde beş adımı sırasıyla atacağımızı ifade etmiştim, Kasım 2021 tarihi itibarıyla. Bu 5 adımla ilgili hummalı, titiz bir çalışma yapılıyor. Bunun sonuçlarını Sayın Çalışma Bakanımız paydaşlarıyla beraber neticelendirerek kamuoyuna duyuracak. Ben dün de ifade ettim, daha evvel de ifade ettim. 1 Temmuz'a kadar yani bu yasama dönemi içerisinde, muhtemelen mayıs- haziran dönemi içerisinde, 3 bin 600 ek göstergeyle ilgili düzenlemeyi yüce Meclis'in huzuruna milletvekillerimizin teklifi olarak getireceğimizi açık ve seçik olarak deklare ettim, sözümüzün grupça arkasındayız." 

GRUP ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ

Konuşmaların ardından grup önerilerine geçildi. İYİ Parti'nin polis teşkilatı, HDP'nin cezaevlerindeki durum ve CHP'nin şeker fiyatlarıyla ilgili grup önerileri reddedildi. Genel Kurul'da, Seçim Kanunu'yla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine kaldığı yerden yeniden başlandı.

FETÖ'CÜLÜK TARTIŞMASI

Genel Kurul'da, muhalefet partilerinin grup önelerilerinin dinlendiği sırada gerginlik yaşandı. İYİ Parti'nin, polis teşkilatıyla ilgili önerisi tartışmaya neden oldu. AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik, "Maalesef bu önergenin ilk cümlesi 'Türk polis teşkilatının içinde bulunduğu durum ve zorluklar' başlığıyla başlıyor. Hemen en başta söyleyeyim, öyle değil. Türk polis teşkilatı vatan hainlerine, terör örgütlerine ve suçlulara baş edemedikleri zorlukları yaşatmaktadır, zorda olanın kim olduğu da açıktır" dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, oturduğu yerden "Bununla bir alakası yok onun" diyerek laf attı. CHP ve İYİ Parti'li isimler AK Parti'li Kemal Çelik'e tepki gösterdi. Söz alan muhalefet milletvekilleri, öneride sorgulanan şeyin polislerin başarısı olmadığı, polislerin hakları ve yaşadıkları sorunların olduğunu söyledi.  

Tekrar söz alan Kemal Çelik, 15 Temmuz sonrası yapılan çalışmalarla polisin daha güçlü, daha aktif ve daha fonksiyonel hale geldiğini belirtip, "FETÖ terör örgütünün yuvaladığı polis kolejleri ile polis akademisinin kapatılmasını eleştirmek olsa olsa geçmişe özlem duymaktır maalesef" ifadesini kullandı.

Çelik'in sözleri, tartışmanın büyümesine neden oldu. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, "Siz teslim ettiniz FETÖ'ye" diye seslendi. Ardından da CHP'li Engin Özkoç ile AK Parti'li Kemal Çelik arasında şu tartışma yaşandı:

Engin Özkoç: Sayın Kemal Çelik, bana cevap vermeyin. Sen polis teşkilatının yüz karasısın.

Kemal Çelik: Konuşma, terbiyesiz adam! FETÖ'cüsün sen. FETÖ'den talimat alan, CHP'deki en önemli FETÖ'cü sensin.

Engin Özkoç: Şuraya çıktığınızda, eski bir emniyetçi olarak polislerin hakkıyla, hukukuyla ilgili, 'Ben polisin hakkını, hukukunu koruyorum, sonuna kadar arkasındayım' demeniz gerekirdi.

Kemal Çelik: Benim ne söyleyeceğim seni ilgilendirmez. CHP'deki tek FETÖ'cüsün.

AK Parti Grup Başkan Vekili Emin Akbaşoğlu'nun söz istemesi üzerine CHP'li Engin Özkoç, "Amigoluğa başladı gene, uzatarak, bağırarak başlayın" dedi. Bunun üzerine AK Parti sıralarından Özkoç'a tepki sesleri yükseldi.

Tartışmayı sonlandırmak için oturuma ara verildi. Aranın ardından da CHP'nin şeker fiyatlarıyla ilgili önerisi görüşülürken, milletvekilleri arasında tartışmalar devam etti.

TEKLİF KABUL EDİLDİ

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda 3 gün süren görüşmeler sonrasında AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'YE İNİYOR

Yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı, yüzde 7'ye indirilecek. İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.

D'HONDT UYGULAMASI ESAS ALINACAK

İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek. Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa yapmamışsa seçime katılma yeterliliğini kaybedecek. TBMM'de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN YENİ OY KULLANMA SİSTEMİ

Yüksek Seçim Kurulu'nca (YSK), görme engelli seçmenler için oy pusulalarına uygun şablon sağlanacak.

İl seçim kurullarının yapısında değişiklikler yapılacak. İl seçim kurulu, bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek.

SEÇMEN KÜTÜĞÜ ÜZERİNDEN GÜNCELLEME YAPILACAK

Sandık Kurulu'na üye bildirme hakkı olan bir parti, oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremeyecek. Mahalli idareler genel seçimlerinde, yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden 3 ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacak. Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılmayacak. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenlerin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres bilgileri esas alınacak. 

Seçim Kanunu'ndaki 'Başbakan' ibareleri çıkartılacak.

MUHTARLARA YÖNELİK DÜZENLEME TEKLİFTEN ÇIKARILDI

AK Parti ve MHP'nin ortak önergesi ile Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 32'inci maddesine eklenen muhtarlarla ilgili 13'üncü madde tekliften çıkarıldı. Çıkarılan madde şöyle:

"Seçim sonucuna göre; ilk sırada yer alan muhtar adayının seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç 10 gün içinde belgelendirmesi halinde kendisine seçim kazandığına dair ilçe seçim kurulunca mazbata verilir. Aksi halde ikinciye, daha sonra üçüncüye ve nihayet seçilme ehliyetine sahip aday bulunana kadar bu işlem yapılır. İlçe seçim kurulunun bu hususta vermiş olduğu kararlara karşı 2 gün içinde il seçim kuruluna itiraz edilebilir. İl seçim kurulunun vermiş olduğu kararlar kesindir."