Geri Dön
Politika Özgür Özel: Ekonomik krizle artık insanların seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor

Özgür Özel: Ekonomik krizle artık insanların seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "5 kişilik aile, Trabzon'a gelse, annesinin, babasının yanında bayramı geçirmek istese sadece 15 bin lira yol parasına verecek. Bu konuda hızla çözüm bulmak gerekiyor. Seyahat özgürlüğü, anayasal bir özgürlüktür. Ekonomik krizle artık insanların seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor. Bunu görüyor, dile getiriyor, itiraz ediyoruz" dedi.

Özgür Özel: Ekonomik krizle artık insanların seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor

Özgür Özel, 31 Mart seçim çalışmaları kapsamında Trabzon'a geldi. Özel, Atatürk Meydanı'nda otobüs üzerinden halka seslenerek, belediye başkan adaylarına destek istedi. Konuşmasında fındık üreticisinin sorunlarına değinen Özel, "Fındığın yüzde 70'ini üretiyoruz ancak dünya devi şirketler, kedinin yumakla oynadığı gibi bizimle oynuyor. Fındık meselesinde çok akıllı bir projeye, uluslararası tekellerin oynadığı oyunların kırılmasına, mazot, ürün desteğine ve 4 dolarlık kritik eşiğin altına inilip, fındığa inilmemesine, fındığa 4 dolar altında işlem yapılmasına karşı en sert tedbirlerin alınmasına ihtiyaç vardır. Trabzon, fındık demektir. Fındığa verilecek para sadece bahçe sahibine verilecek para değil, kentin ekonomisine ve kente yapılacak katkıdır. Fındıkta 4 dolarlık fiyatın arkasında ve takibindeyiz" dedi.

'KAYBETTİĞİMİZİ GELEN İLK SEÇİM SANDIĞINDA ARAYACAĞIZ'

Emeklilerin her ay 5,5 çeyrek altın kaybettiğini söyleyen Özel, "Trabzon bir yandan emekli kenti. Bundan 1,5 ay önce meydanlarda emeklilerle ilgili konuşmaya başladığımda kimse emeklinin sesini duymuyordu. İki emekli öğretmenin evladı olarak emeklinin ne çektiğini bilirim. Emeklilere dedim ki, benimle ses yükseltmeye var mısınız, o gün yaptığımız çağrı, her geçen gün bir adım ileri gitti. Her gün yeni ayaklar eklendi, ayaklarımıza. Her gün yeni kulaklar işitti, söylediklerimizi. Emekliler burada haklarını arıyor, seslerini duyurmaya geldiler. 2002'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara geldiği gün en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücretti. Size hiç dokunmasalar, düzeninize dokunmasalar; bugün 1,5 asgari ücret bugün 26 bin lira ama bugün en düşük emekli maaşı, 10 bin lira. 3 Kasım 2002'de emekli maaşını çekip, kuyumcuya gitse 8 çeyrek altın alıyor. Bugün 10 bin lira 2,5 çeyrek altın alıyor. Buradaki Müşerref teyze, kuyumcudan 1 çeyrek altın alıp, çantasına koyarken düşürse eve gitse altın olmadığını fark etse, altını nerde kaybettiğini arar durur. Bütün emekliler, her ay 1 çeyrek altın değil; 5,5 çeyrek altın kaybettiler. Kaybettiğimizi gelen ilk seçim sandığında arayacağız. 'Özgür Özel çıkmış, emeklileri kışkırtıyor' diyorlar. Sen 26 bin liralık maaşı 10 bin lira yap, 8 çeyrek altını 2,5 çeyrek altına indir. Fileyi ve buzdolabını boşalt. Vallahi kışkırtmaya da yollara dökmeye varım; siz yeter ki hakkını alın" diye konuşu.

'EMEKLİYE YAPILAN BU ZULÜM, BAŞKA KİMSEYE YAPILMIYOR'

Emekli maaşının eridiğini ifade eden Özel, "2015 yılında sayın genel başkanımız Kemal Bey, 'Emeklilere birer maaş ikramiye' dedi. 'Veremezsiniz' dediler. 7 Haziran çoğunluğu kaybederken, 1 Mayıs seçimlerine giderken, 'Biz de vereceğiz' dediler. 3 sene kulaklarının üstüne yattılar. 6 ikramiye söz verdikleri halde vermediler. 2018'de seçim gelirken 1000 lira yatırdılar. 'Bir maaş olacak, yetmez' dedik. Bizim beğenmediğimiz 1000 lira ile o gün 24 kilo kıyma alıyormuş. Şimdi bayram ikramiyesi 3 bin lira. 3 bin lirayı al git kasaba, 6 kilo kıyma alıyor. Sahur ve iftar sofranızdan, bayram sofranızdan 18 kilo kıyma eksilmiş. Emekliye yapılan bu zulüm başka kimseye yapılmıyor. En düşük emekli maaşınızla geçen sene 15 kasa hamsi alıyormuş; bu sene 10 kasa alıyor. Hesap ortada; emeklinin maaşını altına, kıymaya, hamsiye de vurursan erimiş, gitmiş" dedi.

'OTOBÜS BİLETLERİ YÜZDE 60 ZAMLANMIŞ'

Ulaşıma gelen zamları da değerlendiren Özel, "Türkiye'nin dört bir tarafından Trabzonlu var. Bayramda gelmek istiyor. Bayramda otobüs biletleri yüzde 60 zamlanmış. Bayramdan önce 600-700 lira olan biletler, 1000- 1100 lira olmuş. 5 kişilik aile, Trabzon'a gelse, annesinin, babasının yanında bayramı geçirmek istese sadece 15 bin lira yol parasına verecek. Bu konuda hızla çözüm bulmak gerekiyor. Seyahat özgürlüğü, anayasal bir özgürlüktür. Ekonomik krizle artık insanların seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor. Bunu görüyor, dile getiriyor, itiraz ediyoruz" diye konuştu.

'UMUDUN, SEVGİNİN İTTİFAKIYIZ’

Özel, "Son sözümüz şu olsun; bir tarafta Cumhur İttifakı var. Ramazan, mübarek gün; söyledikleri sözleri söylemem ama hakaret ediyorlar, iftira ediyorlar, kötü söz söylüyorlar hatta küfrediyorlar. Ama biz başka bir yerdeyiz. Umudun, sevginin ittifakıyız, kardeşliğin ittifakıyız. Ötekileştirenlere inat kucaklaştırıyoruz. Şeytanlaştıranlara inat kardeşleştiriyoruz. Hep birlikte bir yola çıktık ve bu seçimde onların tarif ettikleri ittifakı meydanlarda, vicdanlarda yapıyoruz. Elbette ittifakımızda aslan sosyal demokratlar var ama ittifakımızda milliyetçi demokratlar da var; Ahmet'i de çok seven Ahmet'in de çok saygı duyduğu ülkücü kardeşlerimiz bu ittifakın içinde var. İYİ Partili güzel insanlar, iyi insanlar var. Artık yalandan, haramdan korkan artık bunlardan uzak duran muhafazakar demokratlar var ve Trabzon'un bütün demokratları Trabzon ittifakında var. Türkiye'nin bütün demokratları, Türkiye ittifakında var. Türkiye ittifakı, gücünü milletimizden alıyor, renklerini bayrağımızdan alıyor" dedi.

ÖTV'SİZ VE KDV'SİZ MAZOT ÇAĞRISI YAPTI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Trabzon'daki programı sonrası kara yoluyla Giresun'a geçti. Atatürk Meydanı'nda düzenlenen 'Halk Buluşması' programına katılan Özel, parti otobüsü üzerinden konuştu, seçimlerde belediye başkan adaylarına destek istedi.

Fındık üreticisine ÖTV'siz ve KDV'siz mazot verilmesi çağrısı yapan Özel, "Burası, dünyanın en kaliteli fındığının üretildiği yer. Ancak fındık üreticisinin derdi, tasası bitmiyor. 4 liralık mazot 19 lira olmuştu, 'Güvenin kardeşinize; dolar düşecek, mazot düşecek, enflasyon düşecek, girdi maliyetleri düşecek' diyorlardı. Mazot Burdur'dayken 40 liraydı, Isparta'daydım 41 liraydı, Antalya'da 42 oldu, dün Artvin'de 43'tü, bugün 44 liraya dayandı. Çiftçinin, köylünün artık bıçak kemiğine dayandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milletin efendisi dediği köylüler, memleketin en büyük çilesini çekiyorlar. Buna Giresun'dan bir itiraz yükseltmek gerekiyor. 44 lira mazotla tarım olmaz. Fındıkçılık ve geçim olmaz. Uzun süredir unutturdukları bir şey var; ÖTV ve KDV. Ege kıyılarındaki Antalya'daki lüks yatlara, gezinti teknelerine, denizlerdeki gemilere ÖTV'siz, KDV'siz verilen mazotun bugün 44 liradan çiftçiye verilmesi kabul edilemez. Buradan her söylediğime kulp takan Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum; bugün ÖTV'siz, KDV'siz mazot 27 lira. Fındık üreticisine ve ulaştırmada çalışanlara, kamyonculara ve taksicilere ÖTV'siz ve KDV'siz mazot verilmesinin çağrısını yapıyorum ve sana sesleniyorum; hodri meydan, açalım Meclis'i düşürelim ÖTV ve KDV'yi güldürelim yüzleri" dedi.

'FINDIKTAN HAKKINIZI ALSANIZ SIRTINIZ YERE GELMEZ'

Türkiye'nin fındık üretiminde dünya pazarının yüzde 70'ini elinde bulundurduğunu, üreticinin hakkını alamadığını söyleyen Özel, "Fındıkta sadece 2 milyar dolarlık bir ihracat gelirimiz var. 120-130 milyar dolarlık bir pazar var. Pazarın yüzde 70'i bizde. Basit bir hesapla 100 milyar dolarlık pazarın bizde olması gerekirken, dünya devlerinden bize kalan 2 milyar dolar. Fındıktan hakkımızı alsak Ordu, Bartın, Zonguldak, Giresun Trabzon bu fındıktan hakkını alsa, sizin sırtınız yere gelmez. Dünyanın en zengin üreticileri olursunuz. Çok önemli gördüğümüz diğer bir sorun; alan bazlı destekleme bununla dönüme 170 lira veriyor. 10 dönüm bahçe olsa bin 700 lira eder. Bunu 10 yıldır aynı veriyor. 10 yıl önce mazot 2 lira 60 kuruş idi. Bugün mazot 44 lira, yine 170 lira veriyorsun. Bu alan bazlı desteğin önce derhal artırılması, 4 dolar altındaki tüm işlemlerin menedilmesi, buna cezai yaptırım uygulanması, fındıkçının sonuna kadar arkasında durulması, banka borçlarının en az 3 yıl faizsiz yapılandırılması ve 1 yıl hiç ödemesiz olması gerekmektedir. Fındık üreticisinin sesini Giresun'dan haykırıyorum; artık yeter, sesimizi duyun" diye konuştu.

'SAMİMİYSEN GEL, BU İNSANLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM'

Emekli maaşına zam yapması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrı yapan Özel, "Benimle kavga etmek istiyor. Sürekli sataşıyor, hakaretler atıyor, iftiralar ediyor. Ona şunu söyledim; tamam seninle kavga edeceğim ama senin o çok istediğin kibrit siyaseti üzerinden değil, mezhep siyaseti üzerinden de değil, o konudan, bu konudan değil. Seninle emekli için, emekçi için, esnaf için kavga edeceğim. Memlekette zam var, hayat pahalılığı var, yoksulluk var ama beyefendilerin derdi başka. Bizim işimiz, gücümüz; emeklidir, emekçidir, esnaftır, çiftçidir, namusuyla çalışan vergisini veren üreticidir. Emekli için seslendim; hiç duymadı şimdi hazırlık yapıyor. Şimdi de ‘Siz oyu bana verin seçimden sonra emeklinin durumuna bakacağım' diyor. Yok öyle yağma. Recep Tayyip Erdoğan, Giresun'da kameraların önünde sana sesleniyorum, son hafta, 'Söz veririm' diyormuşsun, söze karnımız tok. Sana çağrı yapıyorum; hodri meydan. Haftaya pazartesi günü Meclis'i açalım salı günü emekliye zammı yapalım. Samimiysen gel, hadi gel, bu yüzleri güldürelim. Eğer bu zammı seçimden önce yapacaksan gelip, yapacağız. Öbür türlü zammı yapacağım siz inanın dersen, artık bu insanların boş lafa da tutulmayacak sözlere de karnı tok. Başka tarafa kardeşim, başka tarafa" dedi.

'İSRAİL'İN DEVLET TERÖRÜNÜN SÜRÜYOR OLMASI KABUL EDİLEMEZ'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Giresun'un ardından çeşitli programlara katılmak üzere Ordu’ya geçti. İlk olarak, bir otelde düzenlenen 'Muhtarlıklar ve Sivil Toplum Örgütleri İftar' programına katılan Özel, burada orucunu açtı. Burada konuşan Özel Filistin’de yaşananlara değinerek, İsrail’in saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirterek, "İsrail’in başlattığı, sürdürdüğü ve bugüne kadar 32 bin kişinin öldüğü, bunların yarısından fazlasında kadın ve çocukların hayatını kaybetmiş olması büyük bir utançtır. Ramazandayız; Filistin’de halen daha katliamın sürüyor olması, İsrail’in devlet terörünün sürüyor olması kabul edilemez. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı olarak bundan 2 ay kadar önce dünyadaki bütün siyasi akrabalarımıza, sol, sosyal demokrat, sosyalist partilerin genel başkanlarına ki, bunların içerisinde 14 tanesi cumhurbaşkanıdır, 12 tanesi başbakandır ve ülkelerinde yürütmenin başındadırlar. Ana muhalefet liderleri vardır, bakanlar vardır. Hapsine yazmış olduğum bir mektupta; Filistin’deki kanı durdurmayı, 1967 sınırlarında başkentinin Doğu Kudüs olduğu Filistin devletini hep birlikte Birleşmiş Milletler kararına uygun olarak savunmamız gerektiğini, şiddete karşı barışı, silahlara karşı çocukların ve kadınların yaşam hakkını savunmamız gerektiğini ifade etmiştim. Devamında Sosyalist Enternasyonalin Genel Kurulunda yine dünyadaki siyasi akrabalarımıza bu çağrımızı tekrar etmiştim. Partimizin Filistin meselesindeki tutumunun, partimizin 3’üncü genel başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı rahmetli Bülent Ecevit’in, yine rahmetli Filistin Kurtuluş Örgütü Başkanı ve Komutanı Yaser Arafat ile sürdürdüğü dostluğun, aralarında ortaya koydukları karşılıklı dayanışmanın partimizin temel çizgisi olduğunu bir kez daha hatırlatarak, Filistin’e en yürekten dayanışma duygularımızı Ordu’dan bir kez daha iletmeyi görev bilirim" diye konuştu.

'FİLİSTİN MESELESİNE SON DERECE UYGUNSUZ BİR YAKLAŞIM'

İsrail ile ticaretin durdurulması gerektiğini kaydeden Özel, "Türkiye’de önemli bir tartışma alanında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Sayın Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a; Filistin’deki zulmün bitmesinin, Filistin ile ticaretin durdurulması ile ilintili olduğunu ifade etmek isteriz. Avrupa ülkeleri dahil Filistin’e yapılanlardan dolayı İsrail karasularına ulaşacak gemilere karasularını kullandırtmamak dolayısı ile Çin’den İsrail’e giden deniz yolculuğunun 25 günden 40 güne çıktığı bugünlerde Türkiye’nin gübre dahil iğneden ipliğe her türlü ticaretini artırarak İsrail ile sürdürmesinin, bunun Sayın Cumhurbaşkanının ailesinin, yakınlarının ve yakın çevrelerinin de ilişkili olduğu firmalarca yapılmasının Filistin meselesine son derece uygunsuz bir yaklaşım olduğunun altını çizmek ve ramazan mübarek günde Recep Tayyip Erdoğan’a İsrail ile yapılan kirli ticareti bir an önce durdurma çağrımı yinelemeyi de bir borç bilirim" ifadelerinde bulundu.

'İKİSİ KAYIKÇI KAVGASI YAPMAKTADIR'

Özel, buradaki konuşmasının ardından partisinin Ordu İl Başkanlığı binasına geçti. Parti binası önünde bekleyen vatandaşlara otobüsten hitap eden Özel, AK Parti ve İYİ Parti’nin büyükşehir belediye başkan adaylarını eleştirdi. Özel, "Şu anda yaratılmaya çalışılan bir izlenimle iki aday büyükşehirde birbirine rakip gibi gösteriliyor. Ama aslında ikisi aynı dalın meyvesidir. İkisi kayıkçı kavgası yapmaktadır. Bunlardan bir tanesi altın madeninin ruhsatını verendir. Öbürü de bu ruhsatı devam ettiren ve büyütendir. İkisinin birbirinden farkı yoktur. İkisi aynı dalın meyvesidir. Buradan şimdi çok özel bir şey söyleyeceğim, bunu bütün Cumhuriyet Halk Partililer duysun. Bunu bütün CHP'lilere duyurun. Bu partinin kurucu Genel Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Özgür Özel, onun koltuğunda oturuyor, onun emanetinde görev yapıyor. Partinin genel başkanı Özgür Özel ve bu partinin, Atatürkçülerin, Cumhuriyetçilerin, vatanseverlerin partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Zekai Sana'dır nokta. CHP bütün potansiyeliyle adayımıza sahip çıkarsa, Atatürkçüler, Cumhuriyetçiler, çevreciler, gerçek milliyetçiler Zekai Sana'ya sahip çıkarsa, gücümüzle ve yaratacağımız çekimle bu seçimleri biz alırız" ifadelerini kullandı.

'ANLAŞMA DİYE BİR ŞEY YOKTUR'

İYİ Parti’nin adayının desteklenmesi yönünde bir anlaşma olmadığını söyleyen Özel, şöyle konuştu:

"Şöyle bir çaresizlik yok. 'İki kötüden birini tercih edelim, AK Parti kazanmasın, karşısındaki birine destek verelim.' Karşısındaki AK Partilinin tillahıdır tillahı. Eğer Zekai Sana dururken 'AK Parti kazanmasın' diye karşısındaki esas AK Parti’li Enver'e oy veren CHP’li vallahi de partisine ihanet eder, billahi de partisine ihanet eder. Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Zekai Sana dışında, geçen bir video izledim, Ordu'nun bir ilçesi diyor ki 'anlaşma yoksa ikisini de CHP'ye veririm, anlaşma varsa şöyle yaparım.' Özgür Özel olarak, partinin genel başkanı olarak söylüyorum; yalancılara, fırsatçılara asla itibar etmeyiniz. Anlaşma diye bir şey yoktur. Bu partinin adayı Zekai Sana'dır." Özel, konuşmasının ardından karayolu ile Samsun’a hareket etti.