Geri Dön
Politika Özgür Özel: Tayyip Bey Hatay'ı da kandırmış, Osmaniye'yi de kandırmış

Özgür Özel: Tayyip Bey Hatay'ı da kandırmış, Osmaniye'yi de kandırmış

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Kardeşim Osmaniye Cumhur İttifakı'nda, Hatay gibi 25 bin kişi değil; 1000 kişi vefat etti. Hatay'ın 25'te 1'i kadar binaya ihtiyaç var. Toplu 25 bin konut vereceksin ama Hatay'da durum neyse, Osmaniye'de de durum öyle. Demek ki neymiş? İktidardan yana olmakla, aynı ittifakta olmakla sorun çözülmüyormuş. Demek ki neymiş? Tayyip Bey Hatay'ı da kandırmış, Osmaniye'yi de kandırmış" dedi.

Özgür Özel: Tayyip Bey Hatay'ı da kandırmış, Osmaniye'yi de kandırmış

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Osmaniye'deki seçim ofisinde partililerle buluştu. Özel'e, CHP'li milletvekilleri, belediye başkanları ve adayları ile parti teşkilatları eşlik etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin memleketinde olduklarını hatırlatan Özel, "Bugün, sabah bir haber okuduk. Sayın Bahçeli bir kaza geçirmiş, omzu incinmiş, kolu incinmiş. Buradan memleketinden kendisine geçmiş olsun diyorum, saygılarımı iletiyorum" dedi.

'İĞNEDEN İPLİĞE HER ŞEY ZAM'

Osmaniye'nin emeklilerin başkenti olduğunu belirten Özel, "Tayyip Bey'in partisi iktidara geldiğinde en düşük emekli maaşı; 1,5 asgari ücretti. Size hiç karışmasa, size ilişmese, düzeninizi bozmasa, bugün asgari ücret 17 bin lira, en düşük emekli maaşı 26 bin lira olacaktı. Çıktı meydanlara, 'Emekliyi enflasyona ezdirmem, enflasyon oranında zam yapacağım' dedi, enflasyonu TÜİK'e hesaplattı. TÜİK neyin kısaltması? Tayyip'i Üzmeyen İstatistik Kurumu. Tayyip Bey'i üzmedi ama sizi üzdü. Enflasyon yüzde 120, TÜİK yüzde 68 hesaplıyor. Tayyip Bey, bu sene en düşük emekliye yüzde 33 verdi. 7 bin 500 lirayı 10 bin yaptı; o kadar. Şimdi iğneden ipliğe her şeye zam. Mesela bir şeye zam geleceğini nereden anlarsın? Mazot, benzin artarsa, iğneden ipliğe her şeye zam gelir. Tayyip Bey, 9 ay önce seçimlerde, 'Mazotu ucuzlatacağım' diye söz verdi değil mi? O gün mazot 19 liraydı, bugün 43 lira. Tayyip Bey'in geldiği gün, en düşük emekli maaşı ile 8 çeyrek altın alıyordu. Bugün en düşük emekli maaşı, 10 bin lira; 2,5 çeyrek altın alıyor. Bir emekli cebindeki 1 çeyrek altını düşürse kahrolur değil mi? Bütün gün 'Nerede düşürdüm bunu' diye gezdiği yerleri arar. Her emekli 1 kere değil, her ay 1 çeyrek altın değil, 5,5 çeyrek altın kaybediyor" diye konuştu.

'HERKESE PARA VAR, EMEKLİYE YOK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine yönelik 'Emeklileri kışkırtıyor' dediğini aktaran Özel, "Tayyip Bey doğru söylüyorsun. Emeklilerimizin diyarına geldim. Onları sana karşı kışkırtmaya geldim. Emeklilerin kışkırtılmak için, ayağa kalkmak için bana mı ihtiyacı var kardeşim? Bir hesap daha yapayım. Bu emeklilere sen bayram ikramiyesi falan vermiyordun. CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, '2015 yılında emekliye bayram ikramiyesi' dedi. Sen dedin ki; 'Vermezler.' Baktı seçim gidiyor, 'Biz de vereceğiz' dedi. 2018 yılına kadar kulağının üstüne yattı, bir şey vermedi. 6 bayram, hep birlikte itiraz ettik. 'Tamam' dedi, 1000'er lira ikramiye verdi. Birer maaş dedik, '1000 lira yeter' dedi. O beğenmediğimiz 1000 lira 24 kilo kıyma alıyordu. Şimdi 3 bin lira alacaksınız. Git kasaba, 6 kilo kıyma alıyor. Ramazan, mübarek gündeyiz. Allah oruçlarınızı kabul etsin. 30 ramazan, 30 iftar sofrası, 30 sahur sofrası. Sonra bayram sofrası, çocuklar, torunlar. Sadece 6 yılda senin sofrandan, buzdolabından, tencerenden, ramazan yemeğinden, aşından, bayramın sofrasından evlatlarının kursağından, 18 kilo kıymayı eksiltmişler. Bu memlekette kime böyle davranıyorsunuz? Herkese para var, emekliye yok" dedi.

'SİZE LAZIM OLAN PARAYI İLİÇ MADENİNE VERİYOR'

Emeklilerin şartlarının iyileştirilmesi için sunduğu önerilerin kabul görmediğini anlatan Özel, şunları söyledi:

"Gel, 'Emekli Kart çıkaralım' diyorum. En düşük emekli maaşını 1 asgari ücret yapalım. Emekliye 7'şer bin seyyanen zam yapalım. Emekli Kartl'a elektrik, su, doğal gaza, indirim yapalım. 1,5 aydır bunu söylüyorum, bana hesap yapıyor, '1,4 trilyon yapar' diyor. Bu yanlış, 'Bulamam' diyor. Sadece 2024'te bu İliç'teki 9 kişiyi öldüren altın madeni ve şirketlerin affedilen vergisi, o para 660 milyar lira. Size lazım olan parayı İliç madenine veriyor, 5'li çetesine veriyor, yol müteahhidine veriyor, geçiş garantili köprülere veriyor, kur korumalı mevduatçılara veriyor, emekliye gelince vermiyor. Seçimin ertesi günü, 1 Nisan'da eyvah acı reçete geldi, kemer sıkma geldi. Kemeri zenginler, patronlar, holding sahipleri sıkmıyor. Kemeri emekli, emekçi, esnaf, çiftçi, fıstık üreticisine sıktırıyorlar, başkasına değil."

'100 DEPREMZEDENİN 93'ÜNE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI'

Özel, "Osmaniye'de 1010 vatandaşımızı kaybettik, Allah bir daha böyle deprem göstermesin. Tüm yerel yöneticilerin görevi doğal afetlere, sellere ve depremlere dirençli kentler yaratmak. Osmaniye'ye tüm Türkiye ile birlikte bir söz verildi. Tayyip Bey çıktı dedi ki; 'Türkiye'de 650 bin konuta ihtiyaç var. Bu konutları 1 yıl içinde yapacağız.' Dedik ki; 'Sen 1 yılda bunları yapmazsın.' 1 ay sonra '319 bin konut yapacağım' dedi. Şu ana kadar Türkiye'de 45 bin 900 konut teslim etti. Yüzde 7. 100 depremzedenin 93'üne verdiği sözü tutmadı. Yine konteynerlerde, yine çadırlardalar. Ama Osmaniye'ye geldiğimde de aynı ifadeyi kullanmıştım.

Osmaniye Valisi karşı çıktı sonra da bir açıklama yaptı. Açıklama beni doğruluyordu ama o gün söyledim. 'Bakın Osmaniye'ye verilen sözü takip edeceğim, 1 yılın sonunda yüzde 10'unu bile vermiyorsunuz; kandırıyorsunuz' dedim. Aklı sıra beni yalanladı, verdiği rakamlar beni doğruladı. 6 Şubat'ın üstünden de 1 yıldan fazla geçti. Osmaniye'de konut ihtiyacı 20 bin 502. Kaç konut teslim ettiler? Bin 976, yüzde 9,6. Özgür Özel ne hesap ettiyse ne söylediyse öyle. Osmaniye'de 10 kişiden 1'i içeride, 9'u dışarıda. Şu an toplam 8 bin konutun ihalesi yapıldı, kimi temelde, kimi projede, kimi kaba inşaatta ama 12 bin 500 konuta da daha çivi çakılmadı, ihalesi bile yapılmadı. Şimdi görünen şudur; Osmaniye ve deprem bölgesi seçimden önce verilen sözler tutulmamıştır, yalnız bırakılmıştır. Peki, Hatay'a diyordun ki; 'Bak Hatay oyu bana vermedin, hizmet almadın, mahzun kaldın.' Hatay'ı geçmiş seçim için cezalandırıp gerçek seçim için tehdit ediyordu, şantaj yapıyordu. Kardeşim Osmaniye Cumhur İttifakı'nda, Hatay gibi 25 bin kişi değil; 1000 kişi vefat etti. Hatay'ın 25'te 1'i kadar binaya ihtiyaç var. Toplu 25 bin konut vereceksin ama Hatay'da durum neyse, Osmaniye'de de durum öyle. Demek ki neymiş? İktidardan yana olmakla, aynı ittifakta olmakla sorun çözülmüyormuş. Demek ki neymiş? Tayyip Bey Hatay'ı da kandırmış, Osmaniye'yi de kandırmış" diye konuştu.

Özel, konuşmasının ardından bir dizi programa katılmak üzere Adana'ya hareket etti.

GENCECİK İNSAN, SARAY İNŞAATINDA HAYATINI KAYBETTİ'

Adana'da bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kent Meydanı'nda partililere seslendi. Özel, "Adana'da bu meydana gelince iki şeyi hatırlamam lazım. Bunlardan bir tanesi, Adanalı işçi Savaş Oğuz. 10 yıl önce 2014 yılında mart ayında Cumhurbaşkanlığının kaçak sarayı, Türkiye Mimarlar Odası'nın itirazlarına, mahkeme kararlarına rağmen Atatürk'ün emaneti Atatürk Orman Çiftliği'nin göğsüne bir hançer gibi saplanan o sarayın inşaatında çalışırken 28 yaşında hayatını kaybetti. Ailesi, Adana'da yaşıyor. Ailesinin adalet mücadelesini iktidar yargısı, sekteye uğrattı. Neredeyse bizim Somalı kardeşlerimiz gibi öldüren değil; ölen suçlu bulunacaktı. Bu gencecik insan, saray inşaatında hayatını kaybetti ama aileden bu durumu önce uzun süre gizlediler. Sonra bir başsağlığı, bir destek mesajını bile çok gördüler. Bu ülkenin kurucu partisinin genel başkanı olarak Savaş Oğuz kardeşimizi ve onun gibi iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Adanalı acılı ailesinin acısını bir kez daha buradan paylaşıyorum. Daha yakın bir zaman, Zeydan Başkanımızın çalışma arkadaşı, hepimizin çok değer verdiği bir kardeşimiz, gencecik Samet Güdük'ü kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Onu da rahmetle ve özlemle anıyorum" dedi.

'ENSEYİ KARARTMAYIN, UMUDUNUZU YİTİRMEYİN'

Özel, "Bayram geliyor, Adanalı öğrencilerin buraya gelmesi, buradaki öğrencilerin memleketlerine gitmesi, uzakta, ıraklarda oturanların bayram hasreti ile ailelerine, memleketlerine koşması lazım ancak bir anda baktık ki bilet fiyatları bayram tarihli olunca yüzde 30-40 artmış. Bugün, Adana'dan İstanbul’a gitmek için 750 TL olan bilet 1000-1100 lira olmuş. Tayyip Bey'i dinleyip, 3 çocuk yapan ailenin İstanbul'a gidiş-gelişi 10-12 bin lira olmuş. Böyle bir durumun sebebi, sorumlusu; geçen mayıs ayında, 'Enflasyonu düşüreceğim, dövizi düşüreceğim, benzini-mazotu düşüreceğim' diye iktidara gelip, 19 liralık mazotu 42 lira yapan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Adana, işsizliğin en yüksek olduğu kentlerden biri. Bugün resmi ve dar anlamda işsizlik yüzde 9,5. Geniş tabanlı, iş aramaktan bıkanlar ile haftada birkaç saat çalışıp, başka iş arayanları da katarsanız; yüzde 26. Ancak genç işsizliği denince rakam yüzde 40'larda. Adana'da neredeyse 2 gençten 1'i işsiz. Maalesef beka sorunu, beka sorunu dedikleri, dünyanın öbür ülkelerinin Türkiye'de hayal kurması, Türkiye'yi gelip işgal etmesi sanıyorlar. Öyle anlatıyorlar. Öyle bir şey olursa kimse korkmasın, sizden önce buradayız ama esas beka sorunu dünyanın en güzel ülkesinin, dünyanın en güzel gençlerinin, dünyanın öbür ülkelerinde hayal kurmasıdır.

4 gençten 3'ü bu işsizlik sorunu yüzünden, güvencesizlik yüzünden dünyanın öbür ülkelerinde hayal kurmaktadır; 'Fırsatını bulunca dünyanın öbür ucuna gitmeye varım, yeter ki kurtulayım' diyor. Buradan gençlerimize sesleniyoruz. Enseyi karartmayın, umudu kaybetmeyin, ülkeyi terk etmeyin. Birlikte başaracağız. Kredi kartı faiz oranını yüzde 4,5'ten yüzde 5,5'a çıkardılar. Borcunu ödeyemediğinde gidip de nakit avans çekeceği faizi 5,5'a çıkardılar. Yüzde 30 da bunun vergisi var, tam olarak yüzde 113 faize denk geliyor. Bakın emekliye zam verirken TÜİK'e güveniyorlar, onun rakamlarını kullanıyorlar. Emekliye yüzde 33 zam veriyorlar ama kredi kartı faizine gelince yüzde 113 zam uyguluyorlar. CHP olarak bu faiz düzenine, bu haramilerin düzenine, haramilerin saltanatına son vereceğiz" diye konuştu.

'HALA 9 BİN GÜN SORUNU VARDIR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Konya'da düzenlediği mitingi hatırlatan Özel, "Konya’daki mitinge staj mağdurları da gitti. 40-50 kişi, seslerini duyurmak istediler. Recep Tayyip Erdoğan ne yaptı biliyor musunuz? Onları gözaltına aldırdı, telefonlarını toplattı, otobüslere bindirdi. Buradan sesleniyorum. Ey Recep Tayyip Erdoğan, daha önce de söyledim ama bundan sonra bu staj mağdurları hakkını alana kadar, çıraklık mağdurları hakkını alana kadar onlarla birlikte mücadele edeceğiz, iki elim yakandadır. Ayrıca EYT'de büyük bir mağduriyet daha var. O da Bağ-Kur'luların yaşadığı mağduriyettir. Memlekette kadınlar 5 bin günde, erkek işçiler 7 bin 200 günde emekli olurken; esnafın ve çiftçinin Bağ-Kur'luları hala 9 bin gün sorunu vardır. Tayyip Erdoğan, bu sorunu çözeceğini geçen seçimde söz vermişti ancak seçimi kazandıktan sonra EYT mağduriyetini unutmuştur. Bu da gündemimizdedir, bu sorun da çözülene kadar iki elimiz yakasındadır" dedi.

‘KARALAR BİR KEZ DAHA BAŞKAN OLACAK’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ASKİ Spor Salonu’nda düzenlenen CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeydan Karalar’ın Proje Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Karalar'ın projelerine ilişkin sunumunun ardından konuşan Özgür Özel, “Sadece iki hafta sonra bu saatlerde sandıklar açılmaya, sonuçlar gelmeye başlamış olacak. Bu dakikalarda kurallar gereğince Adana Büyükşehir’in oyları sayılıyor ve Zeydan Karalar bir kez daha Adana Büyükşehir Belediye Başkanı oluyor olacak” dedi.

‘YALAN ATIP CHP’Yİ HEDEF GÖSTERİYORLAR’

Memur-Sen’i eleştiren Özgür Özel, “Yandaş sendika var, Memur-Sen diye. Toplu iş görüşmelerini bu sendika yapıyor. Toplu iş sözleşmesine öyle bir madde koymuş ki sendikacılığın ruhuna aykırı. Kendisine üye olan memurlara devlet yüzde 2 toplu sözleşme ikramiyesi verecek. Yani, kendisi sendikacılıkla öne çıkmayacak, kendine üye olanlara rüşvet verecek, onu da devlete ödetecek. Önce memurlar bu işe karşı çıktı, bunu Danıştay iptal etti. Ardından bunu meclise kanunla getirdiler. Kürsüden söyledik. ‘Haksızlık, hukuksuzluk, eşitsizliktir, diğer memurların hakkını yemektir’ dedik, dinletemedik. Kanuni düzenlemeyi yaptılar, Anayasa Mahkemesi’ne götürdük. Anayasa Mahkemesi aynen bizim dediğimizi dedi. ‘Bu düzenleme eşitliğe aykırıdır, ayrımcılıktır, iptal ediyorum, derhal bütün memurlara bunu verin’ dedi. Utanmadan, sıkılmadan hem Memur-Sen hem de Recep Tayyip Erdoğan dönüp dolaşıp ‘CHP mahkemeye gitti, memurların 300 liralık toplu sözleşmesi ikramiyesine engel oldu’ diye yalan atıp, CHP’yi hedef gösteriyorlar. Oysa diğer memurlara bunu vermeyerek anayasaya aykırı yasa yapanlar, kul hakkı yiyenlerdir. Memur-Sen onların sarı sendikasıdır. Meclis açılır açılmaz tüm memurlara bu ikramiyeyi verecek düzenlemeyi yapmak, meclisin boynunun borcudur. Bu parayı alacak herkes bu parayı CHP sayesinde almış olacaktır. Bunu herkesin böyle bilmesini isterim” diye konuştu.

‘ÇALIŞANLARIN EV SAHİBİ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Konut fiyatlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özel, şöyle konuştu:

“TÜİK, şubat ayı enflasyonunu yüzde 4.53 ilan etti. Bu rakam, 115 ülkenin yıllık enflasyonundan daha fazla. Türkiye genelinde kiralar 1 yılda yüzde 100 arttı. Adana’da ortalama ev kirası 10 bin TL oldu. Emekli maaşı 10 bin TL, asgari ücret 17 bin TL. Eskiden memurlar, işçiler, hele ki karı-koca çalışıyorsa 3-5, bilemedin 10 yıl sonra ev almaya kalkarlardı. Bugün alınabilecek en basit ev 3 milyon TL. 3 milyon TL konut kredisi çekmek için 10 yıl boyunca ayda tam 100 bin TL ödemek lazım. Böyle bir durumda ne çalışanların ne işçilerin ne de bir başkasının ev sahibi olması mümkün değil.”

‘İSRAİL İLE TİCARETİ DURDURUN’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yüreğir ilçesi Yavuzlar Mahallesi’nde düzenlenen iftar programına katıldı. Burada konuşan Özel, “Filistin maalesef İsrail’in saldırısı, devlet terörü altında ezilmektedir. Batı Şeria’da zulüm vardır. Ramallah’ta zulüm vardır ve CHP olarak üçüncü genel başkanımız Karaoğlan, Bülent Ecevit’in durduğu yerdeyiz. Onun rahmetli Yaser Arafat ile dostluğunun başladığı noktadayız. Filistin halkının yanında, Filistin’deki barışın savunucusuyuz, özgür Filistin’in savunucusuyuz. 1967 sınırlarında Doğu Kudüs’ün başkent olduğu bağımsız bir Filistin devletini savunuyoruz ve bugün için Filistin’deki kanın, gözyaşının durması için acil ateşkes çağrımızı tekrar ediyoruz. Buradan bir çağrımız da Recep Tayyip Erdoğan’adır. Sayın Cumhurbaşkanı, akrabalarınız, eşiniz, dostunuz, arkadaşınız, evlatlarınızın yakınları, yandaşlarınız, halen daha İsrail ile deniz ticareti yapmaktadır. Ticaret sürdükçe zulüm bitmez, kan durmaz. İsrail ile ticareti durdurun, Filistin’e sahip çıkın. Adana’dan çağrımız budur” dedi.

Özel, konuşmasının ardından vatandaşlarla iftar yaptı.