Geri Dön
Politika TBMM Genel Kurulu'nda '2024 Yılı Bütçesi' kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda '2024 Yılı Bütçesi' kabul edildi

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. TBMM Başkanı Kurtulmuş, "2024 bütçesi ülkemize, devletimize ve milletimize hayırlı olsun." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda '2024 Yılı Bütçesi' kabul edildi

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Açılışta konuşan Bozdağ, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un ağır bir gribal enfeksiyon geçirdiğini ve tedavisinin devam ettiğini belirterek, bu nedenle bugünkü birleşimi kendisinin yöneteceğini söyledi. Bütçe görüşmelerinin 15'inci gününde olduklarını hatırlatan Bozdağ, "Bütçe ve kesin hesap görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 20 Ekim 2023 ve 24 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Komisyonda 21 toplantı ve 70 oturumda yapılan görüşmeler, 217 saat 59 dakika sürmüştür. Bu toplantılarda 7 bin 834 sayfa tutanak tutulmuştur. Genel Kurul'da 11 Aralık 2023 tarihinde başlayan görüşmeler, bugün tamamlanacaktır. Bugüne kadar Genel Kurul'da 14 birleşim ve 71 oturum gerçekleştirilmiş, toplamda 180 saat 42 dakika çalışma yapılmış ve 6 bin 517 sayfa tutanak tutulmuştur" dedi.

'TERÖR HEDEFLERİNE ULAŞAMAYACAK'

Ardından terörle mücadeleye değinen Bozdağ, bölücü terör örgütüne karşı yapılan operasyonlarda şehit olan 12 askere Allah'tan rahmet dileyerek, "Terörü, bölücü terör örgütünü ve destekçilerini, teröristlerini bir kez daha yüce Meclis'in çatısı altında lanetliyorum. Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti devlet ve millet olarak teröre karşı yekvücut şekilde, dün ve bugün olduğu gibi yarın da kararlı ve kesintisiz mücadelesini sürdürecektir. Terör, hedeflerine bugüne kadar ulaşamadığı gibi bundan sonra da ulaşamayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, bin yıldır süren sarsılmaz birliği ve kardeşliğine dönük bu hain saldırıları defetme kudretine her zaman kadirdir. Sadece terör örgütünü değil, onun teröristlerini değil, onları besleyen, yularlarını elinde tutan ülkeleri ve karanlık güçleri de tarihin çöplüğüne havale etmeyi bu büyük millet dün olduğu gibi bugün de başaracaktır. Bu vesileyle terörle etkin ve kararlı mücadelesini sürdüren kahraman Silahlı Kuvvetleri'mizin mensuplarına, güvenlik güçlerimize ve bu alanda görev yapan her bir vatan evladına divan olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'ndan saygılarımızı, selamlarımızı gönderiyoruz" diye konuştu.

Bozdağ'ın konuşmasının ardından gündeme geçildi. Bütçenin geneli üzerine konuşmalar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın konuşması sonrası, bütçenin tümü üzerine oylamalar yapılacak ve 15 gün süren görüşmeler tamamlanacak.

'DEVLET KADROLARI PARALİZE EDİLMİŞTİR'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Genel Kurul'da '2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin geneli üzerine konuştu. Dervişoğlu, Irak'ın kuzeyinde teröristlerin sızma girişimlerinde şehit olan askerler için başsağlığı dileğinde bulunarak, başta PKK olmak üzere tüm terör örgütlerini ve hamilerini lanetlediğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ekonomide geriye gidildiğini savunan Dervişoğlu, "Türk milleti yoksullaşmış ve adeta yağmalanmış, memleketin evlatları bugüne ve istikbaline dair umutlarını kaybetmiştir. Hukuk da geriye düşmüş, adalet heykelinin gözünün bağı çözülmüş, terazi hep güçlüden yana tartar olmuştur. Ahlak ve vicdan yargılanmış, mahkum edilmiştir. Bürokrasi de geriye düşmüş, parti devletleşirken devlet partileşmiş, sadakat ve itaat, liyakat ve kabiliyeti yok etmiş, devlet kadroları adeta paralize (felç) edilmiştir. Eğitim de geriye düşmüştür, dış politika da geriye düşmüştür, beşeriyetle olan bütün mücadelemizin her alanında geriye düşmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

MHP'Lİ KALAYCI: TERÖRÜ LANETLİYORUM

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Irak'ın kuzeyinden gelen şehit haberlerinin milleti acıya boğduğunu belirterek, "Terörü, destekçilerini, iş birlikçilerini, meşrulaştırmaya çalışanları lanetliyorum. Türkiye'nin terörle mücadelesi işin özünde emperyalist güçlerle mücadeledir. Terör örgütlerini destekleyen başta ABD olmak üzere fail ülkeler, Türkiye'nin karşısındadır. Irak, Suriye, Ege, Doğu Akdeniz ve Kafkasya başta olmak üzere bölgemizde yaşananlar etrafımızda nasıl bir kuşatma planının uygulanmaya çalışıldığını açık bir şekilde göstermiştir" dedi.

Kalaycı, enflasyonun son aylarda hız kestiğini, kasım ayı itibarıyla da yıllık yüzde 61,98 olduğunu belirterek, "Yıl sonu itibarıyla enflasyonunun yüzde 65 olması ve 2024 yılında dezenflasyon sürecine girilmesiyle birlikte yüzde 36'ya inmesi öngörülmektedir" diye konuştu.

BAHÇELİ'DEN CHP VE DEM PARTİ'YE PROTESTO

Genel Kurul salonunda görüşmeleri takip eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bütçe konuşma sırası DEM Parti'ye gelince partisinin milletvekilleri ile salondan ayrıldı. Kuliste gazetecilere açıklama yapan Bahçeli, teröre karşı ortak bildiriye imza atmayan CHP ve DEM Parti sözcülerini takip etmeyeceğini belirterek, "Anayasa Mahkemesi'nin yapması gerekeni yapıyoruz" dedi.

Genel Kurul'da bütçe üzerine konuşan DEM Parti Grup Başkan Vekili Meral Daniş Beştaş da iktidarın hukuk politikalarına değinerek, "Hukuk tanımaz iktidarın yarattığı yaralı bir ülke var. O yaralı ülkede yaşayan ve geçim savaşı veren yaralı halklar var. Yara büyük, neden mi? Yalanlarla yasaları birbirine çatıp, kendi bekası uğruna hukuka savaş açan bir iktidar var. Sayelerinde 12 Eylül anayasası bile daha demokratik görünüyor" dedi.

'TERÖRÜ VE HAİN TERÖR ÖRGÜTÜNÜ LANETLİYORUM'

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Grubu adına bütçe üzerine söz alan İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, şehitlere ilişkin, "Acımız çok büyük, Pençe- Kilit Harekatı bölgesinde hain terör örgütünün saldırılarında şehit düşen kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Terörü ve hain terör örgütünü lanetliyorum" dedi.

'BÖYLE GAYRİCİDDİ DEVLET YÖNETİMİ OLMAZ'

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Türeli, ekonomide 2023 yılı için hedeflenenlerin çöpe atıldığını belirterek, "2023 yılında yapmak istediklerinizi şimdi 2053 yılında 30 yıl sonra yapacağınızı söylüyorsunuz; böyle gayriciddi devlet yönetimi olmaz" diye konuştu.

'TERÖRÜ LANETLİYORUZ'

CHP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da Pençe- Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan askerlere rahmet dileyerek, "Terörü lanetliyoruz, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne, barış içerisinde yaşamasına olan inancımızı ve kararlılığımızı da ifade ediyoruz" dedi.

'21 YILDA YATIRIMDAN ÇOK DAHA YÜKSEK PARAYI FAİZE VERMİŞSİNİZ'

Günaydın, AK Parti'nin 21 yılda yatırım yerine faize para ödediğini dile getirerek, "Faize ne kadar para ödemiştiniz? 559 milyar dolar. Demek ki siz 21 yılda yatırımdan çok daha yüksek parayı faize vermişsiniz. 21 yılda toplam 13,5 trilyon TL vergi topladınız. Bunu ortalama dolar kuru üzerinden hesapladığınızda, dolar cinsinden ifadesi 3 trilyon dolardır. Bunun üzerine 64 milyar dolar özelleştirmeyi, 500 milyar dolar da kullandığınız borcu eklediğinizde ne görüyorsunuz? 3,5 trilyon dolar gelir kullanmış AK Parti. Peki, bunun ne kadarını yatırıma çevirdiniz, 540 milyar doları yani gelirinin yalnızca yedide 1'ini yatırıma çevirebilen bir AK Parti'den bahsediyoruz" diye aktardı.

'ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR'

CHP'nin ardından AK Parti Grubu söz aldı. AK Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Özlem Zengin de Pençe- Kilit bölgesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlara değinerek, şehit olan 12 askerin tek tek isimlerini okudu. Zengin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şehit olanların bir milliyeti var mı? Hepsi bu vatanın evladı değiller mi? Ben biliyorum, evlerinde akşam bu haberi izlerken ağlamadan duran var mıydı, kalbi yanmayan, dağılamayan var mıydı? Hangi siyasi partiye oy verirse versin, bunu kınamayan, telin etmeyen yer var mıydı? Bence yoktu. Ve biliyoruz, tabii ki ateş düştüğü yeri yakar."

'MECLİS'TE MAŞALLAH HİÇ RAHATSIZLIK DUYMADAN SAVUNUYORLAR'

Zengin'in sözlerine DEM partili milletvekilleri, 'polemik yapıyorsun' şeklinde laf attı. Zengin, DEM parkili milletvekillerine, "Bağırın, güzel oluyor, valla güzel oluyor. Bu terör örgütüyle alakalı muhakkak birkaç şey söylemek lazım, çünkü çok savunucuları da var hem alttan alta hem aleni, Meclis'te de maşallah hiç rahatsızlık duymadan savunuyorlar. Biz biliyoruz ki bu terör örgütü bir aparattır, bunların ağabeyi var, kullanılan bir aparat, bir gün gelecek kullananlardan da hesap soracaklar o günün de çok yakın olmadığı kanaatindeyim" diye konuştu.

'İSRAİL'İN VEKALET SAVAŞÇISI PKK TERÖRÜNÜ VE DESTEKÇİLERİNİ KINIYOR VE LANETLİYORUM'

Zengin'in sözlerine DEM partili milletvekilleri laf atarak karşılık verdi. AK Parti Grubu adına ikinci sözü alan Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Pençe- Kilit bölgesinde gerçekleşen PKK terör örgütü saldırılarına ilişkin, "Emperyalistlerin ve Siyonistlerin taşeronu, sözde 'kürdistan' geçiş devletli Nil'den Fırat'a büyük İsrail'in vekalet savaşçısı PKK terörünü ve destekçilerini kınıyor ve lanetliyorum" dedi.

'BU BÜTÇE MİLLETİMİZİN BÜTÇESİDİR'

2024 yılı bütçesinin, Türkiye Yüzyılı bütçesi olduğunu vurgulayan Akbaşoğlu, "Bu bütçede 81 vilayete, 85 milyon insanımıza, kadınlara, gençlere, memura, emekliye, işçiye, çiftçiye, esnafa, sanayiciye, dul ve yetimlere, engellilere, velhasıl aziz ve asil milletimizin tek tek her bir ferdine ve bütün toplum kesimlerine yer verilmiştir. Bu bütçe milletimizin bütçesidir" diye konuştu.

ORTAK BİLDİRİ ELEŞTİRİSİ

Akbaşoğlu, konuşmasında PKK terör örgütüne karşı ortak bildiriye imza atmayan CHP'yi eleştirdi. CHP'yi, 'değişim' sloganı üzerinden eleştiren Akbaşoğlu, "Ne değişti diye baktık, gördüğümüz şu; önce Kandil'in talebi doğrultusunda terörle mücadele tezkerelerine 'hayır' dediler, sonra şehitlerimizle ve Mehmetçiklerimizle birlikte olduğumuzun birlikte olduğumuzun vurgulandığı Türkiye Büyük Millet Meclisi ortak bildirisine imza atmaktan çekindiler. Kimden çekiniyorsunuz? Kimden korkuyorsunuz? Bu utanç gerçekten size yeter" dedi.

Akbaşoğlu'nun sözlerine CHP'liler tepki gösterdi. Genel Kurul'da bir süre karşılıklı laf atma tartışması yaşandı. Genel Kurul'da bütçe üzerine görüşmeler devam ediyor.

'MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİMİZE BURADAN BİR KEZ DAHA SÖZ VERİYORUZ'

TBMM Genel Kurulu'nda, Saadet Partisi (SP) grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Bülent Kaya, aydınlık günleri özlemle beklediklerini dile getirerek, "Ampulle aydınlıkmış gibi gösterilen zifiri karanlıklardan kurtulup aydınlığa kavuşacağımız günlerin özlem ve heyecanıyla bize emanet ettiğiniz haklarınızı sonuna kadar savunmaya ve bu ülkenin aydınlık yarınları için kınayanın kınamasını aldırış etmeden tatlı su balıklarına, şekerli suya üşüşenlere, milletin kaynaklarından testisini haram bir şekilde doldurma telaşında olanlara inat mücadelemize devam edeceğimize buradan bir kez daha söz veriyoruz" dedi.

Bülent Kaya, 22 ve 23 Aralık 2023 tarihlerinde teröristlerin saldırılarında şehit olan askerlere rahmet dileyerek, "Tüm terör örgütlerini ve terör eylemlerini lanetlediğimizi, terörün, çatışmanın ve şiddetin karşısında olduğumuzu, terörün sona erdirilmesi için  muhalefette olalım ya da iktidarda olalım bulunduğumuz konumun gereğini yapmaktan, gereğini söylemekten geri durmayacağımızı bu kürsüden bir kez daha ilan ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Saadet Partisi'nin konuşmasıyla, gruplar adına konuşmalar tamamlandı. Genel Kurul'da bütçe görüşmeleri devam ediyor.

'TERÖR, DEMOKRASİNİN DE KALKINMANIN DA İNSANLIĞIN DA DÜŞMANIDIR'

TBMM Genel Kurulu'nda, konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Irak'ın kuzeyinde şehit olan 12 askerle ilgili "Terör, demokrasinin de kalkınmanın da insanlığın da düşmanıdır. Terörün olduğu yerde ne temel hak ve hürriyetlerden bahsedebilirsiniz ne sosyal refahtan ne insan huzurundan, mutluluğundan bahsedebilirsiniz. Bazı arkadaşlarımız değindiler 'devlet' dediğimiz kavram 'Meşru cebir tekelini elinde bulunduran bir insan topluluğu' olarak tarif edilir, siyasetteki tarifi budur. Her kim ki terör adı altında, mafya adı altında, çete adı altında, hangi isimle olursa olsun hukuktan kaynağını almayan, meşru olmayan bir şekilde şiddeti, terörü kullanıyorsa hiçbir şekilde hukukla, demokrasiyle bunların bağdaştırılması mümkün değildir. Dolayısıyla bütün bu değerler çerçevesinde PKK, DEAŞ, FETÖ ve diğer tüm terör örgütlerini lanetliyorum" dedi.

'BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜ UNSURLARI SIZMA GİRİŞİMİNDE BULUNDU'

22 ve 23 Aralık'ta maalesef 12 kahramanın şehit olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "13 Mehmetçik'imiz yaralandı. 22 Aralık günü Pençe bölgelerinin güneydoğusunda çok önemli bir noktada olan Sur Tepe üs bölgemize bölücü terör örgütü unsurları tarafından sızma girişiminde bulunuldu; çıkan çatışmada 6 kahraman silah arkadaşımız maalesef şehit oldu, 7 arkadaşımız da yaralandı. Şehitlerimiz yarın öğlen namazını müteakip ebedî istirahatgâhlarına defnedileceklerdir. Buradan isimlerini ve defnedilecekleri yerleri de tek tek ifade etmek isterim: Piyade Teğmen Ramazan Günay, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesi Çalışlar köyü; Piyade Uzman Çavuş Mehmet Serinkan, Denizli ili Tavas ilçesi; Piyade Uzman Onbaşı İsmail Yazıcı, Gümüşhane ili Şiran ilçesi Telme köyü; Piyade Sözleşmeli Er Çağatay Erenoğlu, Sinop ili Boyabat ilçesi Yeşilyurt köyü; Piyade Sözleşmeli Er Yasin Karaca, Tokat ili Almus ilçesi Ormandibi köyü, Piyade Sözleşmeli Er Emre Taşkın Malatya ili. Son sırada okuduğum Emre Taşkın şehidimiz köken olarak da hemşehrim olur, Bingöl'ün Karlıova ilçesinden; ailesiyle, babasıyla, amcasıyla dün, bugün konuştuk; Malatya ilinde ikamet ediyorlar ve Malatya'da defnedilecek. Hepsine, bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tek tek ailelerle konuştuğunuz zaman o acıyı bir kez daha yüreğinizde hissediyorsunuz. Emre Taşkın şehidimizin anne-babası umredeyken bu hadise cereyan ediyor ve yarıda kesip dönmek zorunda kalıyorlar. Gerçekten çok metanetli bir aile, telefonda babayla, amcayla, aileyle görüştük. Tabii, birçok arkadaşımız benzer hadiseler anlattılar. Bu vesileyle şehit ailelerimize en derin saygılarımızı sunuyoruz, sabır niyaz ediyoruz ve inşallah şehit ailelerimizin her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz. Bu üs bölgesinde yaralanan 7 personelimiz Hakkâri Çukurca Işıklı da bulunan Seyyar Sahra Hastanesinde tedavi altına alınmış olup hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. 23 Aralık günü Pençe bölgelerinin güneybatısında yine, çok kritik bir noktada bulunan bin 740 ve bin 754 rakımlı tepe üs bölgemize bölücü terör örgütü unsurları tarafından sızma girişiminde bulunuldu, burada da 6 kahraman Mehmetçiğimiz şehit düştü ve 6 Mehmetçiğimiz de yaralandı. Bu şehitlerimiz dün ikindi namazını müteakip ebedi istirahatgâhlarına defnedilmiştir, yaralıların da 5'i GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesine, diğer yaralı personel ise Şırnak Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Hastanesi'ne sevk edilmiş olup tedavileri devam etmektedir" diye konuştu. 

'TÜRKİYE YÜZYILI TERÖRSÜZ BİR YÜZYIL OLACAKTIR'

Operasyonların, teröristler kimden destek alırsa alsınlar artan bir şiddetle ve yoğun bir tempoda aralıksız devam edeceğini ifade eden Yılmaz, "Bizim mücadelemiz sadece terörledir, teröristledir; bölgedeki istikrarsızlığın en temel nedeni ve kaynağı olan, aslında birbirinden hiçbir farkı olmayan PKK, PYD, YPG, SDG gibi örgütlerledir. Bu kapsamda, bir hususun altını özellikle çizmek isterim: Hain örgütün içindeki ve bu örgütü destekleyenleri, himaye edenleri de gayet iyi biliyoruz. Son dönemde bu örgüte verilen desteklerin arttığını da görüyoruz; örgütün zayıfladığını gören hamileri bu durumu değiştirmek için bir gayret içine girmişler gibi görünüyor. Bunun sebebinin de bölücü örgütün tükenmekte olmasından kaynaklı olduğu aşikârdır. Burada bir kez daha ifade etmek istiyorum ki hangi ülke ne destek verirse versin, ister içeriden ister dışarıdan olsun Türkiye'ye yönelen tüm tehditleri bertaraf etme azmine, kararlılığına ve kudretine sahibiz. Vatandaşlarımızın geleceğe huzurla bakması, her türlü hak ve menfaatlerini tam güvende hissetmesi Türkiye Yüzyılı'nın temel esaslarından biridir. Türkiye Yüzyılı terörsüz bir yüzyıl olacaktır; Türkiye Yüzyılı milletimizin huzur içinde yaşayacağı bir yüzyıl olacaktır" dedi.

'GÖNÜL İSTERDİKİ MECLİSİMİZİN TÜM GRUPLARI BİLDİRİYE İMZA ATSINLAR'

Aziz vatanın ve asil milletin güvenlik ve huzuru için kırk yıldır milletin başına musallat olan terörü bitirmekte, halkı terör belasından kurtarmakta kararlı olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Tabii, şunu da söylemeden geçemeyeceğim; Meclis'imizde ortak bir bildiri hazırlandı. Bu bildiriye 4 grup imza attı. Gönül isterdi ki meclisimizin tüm grupları teröre karşı bu bildiriye, bu eyleme, bu ortak acıya karşı, milli acıya karşı bildiriye imza atsınlar. Maalesef, bazı gruplar bundan imtina ettiler" diye konuştu. 

'2053 VİZYONUMUZU DA DETAYLANDIRILMIŞ OLDUK'

Türkiye Yüzyılı'na girerken fiyat istikrarını ve finansal istikrarı gözeten, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyümeyi hedef alan, serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırarak makroekonomik dengeleri gözeten ve yapısal reformlarla desteklenen bir yaklaşım izlediklerini ifade eden Cevdet Yılmaz, şunları söyledi:

"Mayıs ayında yapılan seçimlerde siyasi belirsizlikler ortadan kalkmış ve siyasi güven ve istikrar pekişmiştir. Her zaman söylüyorum, tekrarlamakta da fayda görüyorum; siyasi güven ve istikrarın olmadığı bir ortamda ekonomik istikrar da olmaz, refah da olmaz. Dolayısıyla, mayıs ayında yaşadığımız seçimlerle birlikte Türkiye ekonomik istikrarı da sağlam bir zemine dayalı bir şekilde devam ettirecektir ve bu seçimler sonucundadır ki bugün 22'nci bütçemizi Büyük Millet Meclisimize arz etme imkânı bulduk. Bu da bizim için bir onur gerçekten, kesintisiz bir şekilde 22 bütçeyi Meclise sunma yetkisini bize veren aziz milletimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu seçimlerden sonra, güçlü bir koordinasyon ve katılımcılıkla hazırladığımız 12'nci Kalkınma Planı, orta vadeli program, yıllık program ve bütçeyle politika belirsizliklerini de ortadan kaldırdık. Siyasi belirsizlikler kalktığı gibi, politika belirsizlikleri de ortadan kalktı; dolayısıyla öngörülebilirlik güçlenmiş oldu, Türkiye'nin 5 yıllık yol haritası şekillenmiş oldu. Bunu yaparken de ilk defa 12'nci Kalkınma Planı'nda 2053 vizyonumuzu da detaylandırılmış olduk. Dolayısıyla, biz kısa vadeli adımlar ile orta ve uzun vadeli perspektifi birleştiren bir yaklaşım içinde bütün bu çalışmaları gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, güven ve istikrar ortamında yürütülen çalışmalar neticesinde, 2023 yılının ikinci yarısında ekonomik göstergelerimizdeki iyileşme günbegün görünür hâle gelmektedir. Son 6 aylık dönemde uluslararası sermaye girişi hızlanmış, rezervlerimiz güçlenmiş, kur oynaklığı azalmış ve finansman koşulları iyileşmiştir. Ekonomideki dengelenme Türk lirasını desteklerken TL varlıklara artan ilgi, rezervlerdeki artış ve kurun istikrarlı seyri de enflasyonla mücadeleyi desteklemektedir. Ağustos ayından itibaren aylık enflasyon sürekli güçlenen bir düşüş trendine girmiştir. Aylık bazda enflasyonunda bir ivme kaybı olduğunu görüyoruz. Özellikle yaz dönemindeki artış oranlarıyla sonbahar dönemini mukayese ettiğinizde bu çok net ortaya çıkıyor. Normalde yazın enflasyon mevsimsel koşullar nedeniyle biraz daha düşük olur, sonbaharda yüksek olur. Bu sene tam tersi bir tabloyla karşı karşıyayız. Yazın nispeten yüksek çıktı rakamlar ama aldığımız tedbirlerin sonuçları ortaya çıktıkça sonbaharda bu ivme kaybını görmüş olduk. Mevsimsel koşullar aleyhimizde olduğu hâlde, jeopolitik birtakım beklenmedik riskler ortaya çıktığı hâlde enflasyonda ivme kaybının devam ettiğini görüyoruz. Enflasyon 2024 yılı hedeflerimizle uyumlu bir patikaya doğru evrilmiş, enflasyondaki ivme kaybı çok net bir şekilde görülmüştür. Yıllık bazda ise 2024'ün ikinci yarısında belirgin bir düşüş bekliyoruz. Yaz aylarında bazımıza girmiş olan, hesaplara girmiş olan o yüksek enflasyon dönemi gelecek yılın ortalarında hesabımızdan çıkmış olacak. Bir taraftan da uyguladığımız politikaların etkileri sahaya daha güçlü bir şekilde yansıyacak. Dolayısıyla gelecek yılın ortalarından itibaren yıllık bazda enflasyonda belirgin bir düşüşü hep birlikte göreceğiz inşallah. Merkez Bankası brüt rezervleri mayıs ayı sonu itibarıyla yaklaşık 98,5 milyar dolar seviyesinden 15 Aralık itibarıyla yaklaşık 142,5 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. Kur korumalı mevduat hesapları 2023 yılı Ağustos ortası itibarıyla rekor seviyesi olan yaklaşık 3 trilyon 408 milyar seviyesinden 15 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 2 trilyon 682 milyar TL seviyesine gerilemiştir. Yaklaşık 700 milyar TL civarında bir gerileme söz konusudur. KKM diye kısaltılan Kur Korumalı Mevduat başından itibaren geçici bir mekanizma olarak kurgulanmıştır. O dönemde ben Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanıydım, belli bir tarih perspektifiyle yapılan bir yasal düzenlemeyle bu mekanizma başladı, bulunduğu dönemde görevini icra etti ve şimdi bu mekanizmadan finansal piyasalarımızda bir istikrarsızlığa yol açmadan, aşamalı bir şekilde ve sağlıklı bir şekilde bir geçiş, bir çıkış süreci devam ettiriyoruz, 2024 yılı boyunca da bu çıkış süreci aşamalı bir şekilde devam edecektir." 

'DEPREM KAYNAKLI HARCAMALAR BU DÖNEME YİNE DAMGASINI VURAN HARCAMALAR'

Deprem kaynaklı harcamaların bu döneme yine damgasını vuran harcamalar olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle dedi:

"Hep altını çiziyorum, tekrarlayacağım; bu yıl ve gelecek yıl en büyük yükümüz deprem ödenekleri, deprem harcamaları, bir taraftan da yeni afetlere karşı ülkemizi hazırlıklı hâle getirmeye, dirençli hâle getirmeye çalıştığımız yatırımlarımız; bunları da güçlü bir şekilde sürdürüyoruz. Bu yılki bütçemize 762 milyar lira ödenek koymuştuk. Gelecek yılki bütçemize 1 trilyon 28 milyar ödenek koyduk. Orta vadede 3 trilyonu aşan bir büyüklük söz konusu, bunun önemli bir kısmı, deprem bölgelerinde 11 ilimizin kalıcı konut ihtiyacını giderme, altyapılarını tamir etme, ekonomik ve sosyal hayatını canlandırmak üzere kullanılacak kaynaklar. Böylece, o illerimizi eskisinden de daha iyi bir noktaya taşıyacağız, çok daha dirençli bir şekilde geleceğe hazırlayacağız. Bunu bütünler bir yaklaşım içinde de kentsel dönüşümü hızlandırıyoruz. Son dönemde çıkardığımız kentsel dönüşüm yasası, kurduğumuz Kentsel Dönüşüm Başkanlığıyla da geleceğe dönük riskleri azaltıyoruz. Önümüzdeki süreçte, Marmara Bölgesi başta olmak üzere, bütün riskli bölgelerimizde dönüşüm süreçlerini hızlandıracağız ve riskleri düşüreceğiz. Bu, insani açıdan çok daha doğru olduğu gibi, ekonomik açıdan da doğru bir politika. Genel olarak deprem öncesi veya afet öncesi harcadığınız 1 lira, afet sonrası harcayacağınız 7 liraya karşılık geliyor; uluslararası anlamda böyle bir gösterge söz konusu. Dolayısıyla biz istiyoruz ki krizler oluşmadan riskleri azaltıcı bir politikayla afet konusuna yaklaşalım; bu konuda da bütün gayretimizle hareket ediyoruz. Afet öncesi, afet anı, afet sonrası olmak üzere 'afet döngüsü' dediğimiz süreci, bütün aşamalarıyla güçlü bir şekilde yönetmeye kararlıyız. Bu çerçevede, hak sahibi vatandaşların kalıcı konut ve iş yerlerine bir an önce ulaşabilmeleri için her türlü çabayı sarf ediyoruz. Kabaca söyleyecek olursam, 250 bin civarında inşaatımız şehirlerde, kırsal alanda devam ediyor, bir o kadar da yerinde dönüşüm için başvurmuş vatandaşımız var. Bunların yine, hibelerle, uzun vadeli, hibe nitelikli diyebileceğimiz kredilerle desteklenmesi söz konusu. Bunları yaptığımızda zaten bu illerimizde çok büyük bir rahatlama gerçekleşecektir." 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın konuşmasının ardından diğer partiler eleştirilerde bulundu. Konuşmaların tamamlanmasından sonra oy çokluğu ile TBMM Genel Kurulu'nda 2024 Yılı Bütçesi kabul edildi.