TBMM Genel Kurulu'nda 'Sataşma' polemiği
TBMM Genel Kurulu'nda grup başkanvekillerinin söz aldığı bölümde gerginlik çıktı. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta'nın yaptığı açıklamaları 'Sataşma' olarak niteleyen CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır yanıt vermek istedi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş söz vermediği Başarır bunun üzerine Meclis Başkanlığı kürsüsüne yürürken, birleşime 5 dakika ara verildi.

TBMM Genel Kurulu, 'Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da grup başkanvekillerinin söz aldığı bölümde konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Arkamda bulunan üniversite öğrencileri yakında mezun olacaklar. Hepsi birkaç dil biliyor, hepsi önemli okulları bitiriyor, hepsi Türkiye'de sınavlarda dereceye girerek kazanıyor. Bu gençler yerine eski milletvekilleri, eski bakanlar, eski belediye başkanları 3 dönem kuralından sonra önemli görevlerde. Bu vicdani mi? Bu utanç tablosu; bakın, bu 22 yılın utanç tablosu" ifadelerini kullandı.
'SİZ BURADA HAKİMLİK YAPIYORSUNUZ'
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise CHP'li Başarır'ın ardından söz aldı. Usta, "Tekmeyle mahkeme basıp hakimi de parmak sallayarak tehdit eden bir hukukçu milletvekili olarak kendisine Sayın Ali Mahir Hakimim mi demem gerekiyor doktor olarak? Siz avukatlık yapmıyorsunuz, şu anda siz çok açık ve net hakimlik yapıyorsunuz burada; dün de aynı şeyi yaptınız. Kendiniz delilleri ispatlayıp, çürütüp, yalanlayıp veya kendinizce oluşturduğunuz birtakım tablolarla insanları yargılayıp, 'Utanç tablosu' diye sergilemeyi marifet biliyorsunuz. Bunun adı da ne hukukçuluktur ne avukatlıktır ne de adalettir. Yaptığınız işin elle tutulur, söylediğiniz sözlerin hiçbirinin hiçbir anlam ifade etmediğini çok çok iyi biliyorsunuz. Sizin meşhur Belediye Başkanınız Kıbrıs'ta bir üniversiteden usulsüz bir şekilde, hangi üniversite olduğu da ayrı bir muamma, 2 üniversiteden birinden, hangisi ise belli değil. Yatay geçiş hakkı olmadığı halde usulsüz bir şekilde yatay geçiş yapıp onca gencin hakkını yediğinde bunun hesabını nasıl vereceksiniz?" diye konuştu.
BİRLEŞİME ARA VERİLDİ
CHP'li Başarır, AK Parti'li Usta'nın partisi ve kendisi ile ilgili sataşmalarda bulunduğunu belirterek Meclis Başkanı Kurtulmuş'tan söz istedi. Kurtulmuş ise söz vermeyerek gündeme geçmek istedi. Başarır bunun üzerine Meclis Başkanı kürsüsüne doğru yürüdü, Kurtulmuş birleşime 5 dakika ara verdi.
'HAKSIZLIK OLUYOR'
Birleşime verilen aranın ardından Genel Kurul yeniden toplandı. Kurtulmuş, "Grup başkan vekillerimize sırayla söz verilmesi Meclisimizin güzel adetlerinden biridir. Buradaki amaç, sürekli tartışmaları uzatmak değil, tam tersi, farklı fikirlerdeki siyasi partilerimizin kendilerince önemli gördükleri meseleleri Türkiye'nin gündemine taşımaları için bir fırsat vermektir. Az evvel müzakere sırasında gördük; siyasi fikirler olarak birbiriyle son derece farklı olan görüşler dile getirildi. Burada sizden istirham ediyorum tartışmaya mahal bırakmaksızın karşılıklı bu konuları sürekli tartışarak aynı kişiler arasında meseleyi döndürmemek lazım. Bu, diğer milletvekili arkadaşlarımıza da açık söyleyeyim bir haksızlık oluyor. Ben, onun için, deminki oturumda karşılıklı bir tartışma yaşayan iki değerli grup başkanvekili arkadaşımıza şu kürsüden ikişer dakika vereceğim, üçüncü dakikalarını vermeyeceğim; kusura bakmasınlar, peşin peşin söylüyorum" dedi.
'ÖZEL UÇAĞA BİNMİŞ, BEN BUNU SORGULAMIYORUM'
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, AK Partili Usta'ya cevaben, "Ekrem Bey'in diplomasi için ne dediniz? 'Haksız', 'Usulsüz' dediniz. Şimdi, siz bu hükmü verdiniz. İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma davasında İstanbul Üniversitesi'nden eksik ya da mevzuata aykırı hususların hangi açıdan yokluk ve açık hata hali oluşturduğunun ayrıntılı olarak izahını istemiş. Yani idare mahkemesi bu olayı anlayamamış, 5 profesör izah edememiş ama siz izah etmeye kalkıyorsunuz; bu olacak şey mi? Bakın ben, 'Maliye Bakanı neden özel bir uçakla geziyor?' diye eleştirmedim, 'Özel uçağıyla gezdiği kişi neden bu devletten 11 milyara ihale alıyor?' dedim. Yoksa özel uçağa binmiş, ben bunu sorgulamıyorum ama, 'Arkadaşlık yaptığı, ortaklık yaptığı, özel uçağa binen kişi, efendim, bakın, devletten 11 milyarlık ihale almış; bu, doğru değil' dedim, 'Eğer böyle bir görüntü, ihale verdiği kişi ile Ekrem Bey'in ortaklığı, özel uçak seyahati varsa gerekeni yapın' dedim" değerlendirmesinde bulundu.
'BAKAN OLMADIĞI DÖNEMDEKİ UÇAK MESELESİ YÜZÜNDEN ELEŞTİRİYE MARUZ KALIYOR'
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, CHP'li Başarır'ın açıklamalarına cevap vermek için yerinden söz aldı. Usta, "İş dönüyor dolaşıyor, bu özel uçak meselesini kurcalamaya devam ediyorsunuz. Bakan Bey bunu defaatle söyledi, bakan olmadığı dönemde bindiği bir uçak meselesi üzerinden haksız bir eleştiriye maruz tutulduğunu söylemesine ve bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklamasını yapmasına rağmen bakan olmadığı dönemdeki bir işle ilgili hala sorumlu tutuyorsunuz. Bu kişinin ihale almasıyla Bakan Bey'in bir alakasının olmadığını söylüyoruz. Ben de dedim ki size, 'Özel uçağa binmediğini iddia ettiğiniz İmamoğlu'nun özel uçağa binerken bir fotoğrafı var.' Peki, bu özel uçağa binmek, gitmek, gelmek, kullanmak karşılığında bu insanlara ne verildi, ne alındı, hangi çıkar amacıyla bu özel uçaklar nasıl kullanıldı; insanların aklına soru işareti getirir mi, getirmez mi? Getirir tabii ki, 'Hem de aktif görevdeyken' diye, ben de bunu söylüyorum. Buradaki amacımız, insanların aklında oluşturulan soru işaretlerini burada dillendirmek, güzel, siz de dillendirdiniz" dedi.
GENEL KURUL'DA RTÜK'E 3 ÜYE SEÇİLDİ
TBMM Genel Kurulu'nda siyasi partilerin Meclis Başkanlığına sunduğu araştırma önergelerinin görüşülmesinin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) AK Parti, CHP ve İYİ Parti kontenjanlarından 3 üye seçmek için oylamaya geçildi. Oylama sonucunda; AK Parti kontenjanından Hasan Davulcu, CHP kontenjanından Tuncay Keser ve İYİ Parti kontenjanından Ahmet Can Buğday üyeliğe seçildi.
TEKLİF KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu'nda, 'Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ teklifi kabul edildi. Kanun ile vergi incelemesinde yetkili olan kişilerin kamu görevlerinden ayrılmalarının üzerinden geçen 3 yıl boyunca inceleme yaptıkları mükellefler veya bu mükelleflerin veya ortaklarının yönetimi, denetimi, sermaye bakımından doğrudan ya da dolaylı olarak bağlı bulunduğu kurumlarda herhangi bir görev veya iş alamayacak, sözleşme yapamayacak. Kanuna göre; Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri arasından seçilecek. Kanun ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu üyelerinin atama şartları da değiştiriliyor. Buna göre, Kurul üyelerinin, 'Devlet Memurları Kanunu'ndaki şartları taşımaları ve herhangi bir siyasi partinin yönetim ve denetim organlarında görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmaları gerekecek. Ayrıca, 'Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan bir diğer değişikliğe göre; kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da 35 yaş sınırı aranacak.
KAMU İHALE KURULU'NDA GÖREV ALANLARIN SİYASİ PARTİLERLE BAĞI BULUNMAYACAK
Kanun ile birlikte uzman ve uzman yardımcısına ilişkin yeni düzenlemeler getiriliyor. Söz konusu düzenlemelere göre personel istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnameleri baz alınarak kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki uygulamalara bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesi veya iş mevzuatına bağlı olarak uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilecek. Uzman ve uzman yardımcılarının işe alımında, 'Devlet Memurları Kanunu'ndaki hükümler uygulanacak. Ancak uzman yardımcılarından verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayanlar, sınava girmeyen, sınav hakkını kullanmayan veya yabancı dil şartını yerine getirmeyenler uzman yardımcısı olamayacak ve farklı pozisyonlara atanacak. Uzman ve uzman yardımcıları ile ilgili yasal konuların tümü iş mahkemelerinde görüşülecek. Kanun ile 'Kamu İhale Kanunu'nda değişiklikler yapılıyor. Kurul’da görev yapacak üyelerin geçmişte veya halen bir siyasi parti ile aday gösterilme dahil üyelik ve görev alma ilişkilerinin bulunmaması gerekecek.
TRT YÖNETİM KURULU ŞİRKETİN AMAÇLARINA UYGUN OLARAK ORTAKLIKLAR KURABİLECEK
Kabul edilen Kanun ile 'Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'nda değişikliklere gidiliyor. Değişikliklere göre, TRT Genel Müdürü'ne en yüksek devlet memurunun aldığı aylık ve ikramiye ödenecek. TRT Yönetim Kurulu, kurumun amaçlarına uygun olmak şartıyla, özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabileceği gibi yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle ortaklıklar kurabilecek. Yönetim Kurulu, mevcut ortaklıklara veya şirketlere iştirak edebileceği gibi, yurt içinde veya yurt dışında yerli veya yabancı ortaklıkları veya şirketleri tamamen satın alabilecek veya devralabilecek. Kurumun ve payına bakılmaksızın TRT tarafından kurulan veya satın alınan ya da iştirak edilen şirketlerin, her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işlerine ilişkin ihale işlemleri, 'Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu' hükümlerine tabi olmayacak. Kurumun her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri ile bu hususlara ilişkin ihale işlemleri, yayın faaliyetlerinin gerektirdiği koşullar gözetilmek suretiyle, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri esas alınarak, yönetmelikle düzenlenecek. Öte taraftan Kanun ile birlikte TRT personelinin özlük hakları ile ilgili düzenlemeler de yapılıyor.