Bakan Memişoğlu: Toplumumuzun kilo sorununu çözmemiz gerekiyor
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Toplumumuzun riskleri olan kilo, kötü beslenme, hareketsizlik, bağımlılık gibi maalesef bedenlerimiz, bedenimize zarar verecek alışkanlıklardan bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Önceliğimiz insanların kendi bedenlerini ve sağlıklarını korumak; farkında olmalarını sağlamak. Bizler öncelikle bu kilo sorununu çözmemiz gerekiyor" dedi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bir dizi program ve ziyaret için bugün Kocaeli'ye geldi. İlk olarak Kocaeli Valisi İlhami Aktaş'ı makamında ziyaret eden Bakan Memişoğlu'na; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, milletvekilleri ile AK Parti ve MHP il yöneticileri eşlik etti. Ziyaretin ardından Kocaeli'ye özel sağlık yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Memişoğlu, "Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanımızın 'hayalim' dediği bir hastane. Kocaeli'de büyük emekler neticesinde hizmete sunuldu. Kocaeli'de bu yatırımlarımızı çok kısa zamanda yaparak, Kocaeli'nin altyapısını daha iyi hale getireceğiz. Bunun yanında hizmetler anlamında da Kocaeli, esasında sağlık kültürü olan, geçmişten beri iyi sağlık çalışanının ve ekibinin, ordusunun olduğu bir şehir. Kocaeli'nin hem altyapı olarak hem de özellikle temel sağlık hizmetleri olarak çok daha iyi yerlere gelmesi için elimizden geleni yapacağız. Sağlık Bakanlığı olarak Kocaeli'ye ayrı bakıyoruz. Pozitif ayrımcılık ile Kocaeli'yi destekleyeceğiz. Çünkü Kocaeli, geçmişte depremi yaşamış; İstanbul'a da destek verebilecek sanayi şehri, sağlık kültürü olan bir şehir. Özellikle yatırımları bir an önce insanların hizmetine sunup, çok daha iyi sağlık hizmetine vereceğimize inanıyoruz" diye konuştu.
'TOPLUMUN DA BİZE YARDIM ETMESİ GEREKİYOR'
Bakan Memişoğlu, "Özellikle bir şey ifade etmek istiyorum. Her zaman söylediğimiz bir şey var; insanlara hastalandığı zaman, her zaman hizmet sunacağız; hizmet vereceğiz ama özellikle biz, insanların hastalanmamasını istiyoruz. Sağlıklı kalmasını istiyoruz. O nedenle toplumumuzun riskleri olan kilo, kötü beslenme, hareketsizlik, bağımlılık gibi maalesef bedenlerimiz, bedenimize zarar verecek alışkanlıklardan bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Farkındalık olsun diye özellikle kiloyla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Önceliğimiz insanların kendi bedenlerini ve sağlıklarını korumak; farkında olmalarını sağlamak. Bizler öncelikle bu kilo sorununu çözmemiz gerekiyor. Çünkü toplumun yüzde 50'si kiloluysa, 3'te 1'i sigara kullanıyorsa bunun hep beraber üstesine gelmemiz gerek. Biz sağlıkçılar elimizden geleni yapıyoruz ama toplumun da bize yardım etmesi, katılması gerekiyor. Farkında olması ve bu kendi bedenini koruyacak alışkanlık kazanması gerekiyor. İnşallah bunların hepsinin üstesinden geleceğiz. Çünkü biz 'Sağlıklı Türkiye' diyoruz. 'Sağlıklı Türkiye' olmak için de bedenimize iyi bakmamız gerekiyor" dedi.
'EBELERİMİZ DEĞERLİ'
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kocaeli programı kapsamında Kocaeli Üniversitesi'nin ev sahipliğinde İzmit ilçesindeki Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen 11'inci Uluslararası 15'inci Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresi'ne katıldı. 'Yarın Çok Geç: Bugün Ebelik Hizmetlerini İyileştirme ve Ebeliği Güçlendirme Zamanı' başlıklı tema ile ilgili konuşan Bakan Memişoğlu, 'Yarın çok geç. Bugün ebelik zamanı diyelim. Gerçekten bunun için çabalıyoruz. Çünkü ebelerimiz değerli" dedi.
'SEZARYEN, CERRAHİ BİR YÖNTEM'
Normal doğumun anne ve bebeklerin sağlığı açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Bakan Memişoğlu, "Normal doğum bir bebeğin ana rahmindeki gelişimini tamamladıktan sonra dünyaya gelme sürecidir. Bu süreç, annenin ve bebeğin sağlığını doğrudan etkileyen önemli bir yaşam olayıdır. Sezaryen ise tıbbi bir gereklilik durumuna başvurulan cerrahi bir yöntemdir. Annenin karnına ve rahmine cerrahi bir kesi yapılarak bebeğin alınmasıdır. Apandisit ameliyatı ya da başka bir cerrahi müdahale gibi tıbbi bir işlemdir. Bilimsel araştırmalar normal doğumun annelerimiz açısından daha hızlı iyileşme süreci, daha düşük enfeksiyon riski ve daha az doğum sonrası fabrikasyon ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Minik yavrularımız açısından ise normal doğum anne ile erken ve güvenli temas, bağışıklık sistemi güçlenmesi ve solunum problemlerinin daha az görülmesi gibi önemli avantajlar sağlamaktadır" diye konuştu.
'ÜLKEMİZDE MAALESEF HER 100 DOĞUMDAN 61’İ SEZARYEN'
Bakan Memişoğlu, 'Dünya Sağlık Örgütü, normal doğum oranının en az yüzde 70 civarında olmasını öngörüyor. Dünya Sağlık Örgütü aynı zamanda sezaryen doğumun yüzde 10 ile 15 aralığında kalması gerektiğini ifade ediyor. Bunun anne ve bebeğin sağlığı açısından uygun olduğunu belirtiyor. Birçok gelişmiş ülkede de bu oranlar hedefleniyor. Bu amaçla çeşitli programlar yürütülüyor. Ancak ülkemizde maalesef her 100 doğumun 61'i sezaryen. Bu oran dünya ortalamasının çok üzerindedir. İşte bu noktada biz de Sağlık Bakanlığı olarak harekete geçtik. Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde, 3 Ekim 2024 tarihinde doğal olan doğum farkındalık kampanyamızı başlattık. Bu süreci sadece bir tanıtım kampanyası olarak görmedik. Alanında yetkin hekim arkadaşlarımızın, ebelik hocalarımızın da içinde yer aldığı kapsamlı bir eylem planı hazırladık. 4 Ekim 2024 tarihinde 40 hafta sürecek 14 temel evrenden oluşan bir eylem planı hazırladık. Burada amacımız, tıbben gerekli olmayan sezaryen oranlarının azaltılması ve normal doğumun teşvik edilmesidir. Başlangıçta sezaryen oranlarında yüzde 5 azalma hedefledik" dedi.
'GEBE OKULLARIMIZIN SAYISINI 442'YE ÇIKARTTIK'
Bakan Memişoğlu, "Sağlık Bakanlığı olarak en başından beri bilimsel veriler ışığında hareket ettik. Normal doğumun faydalarına yönelik toplumsal farkındalığı oluşturmaya çalıştık. Nitekim sahada da bunun karşılığını gördük. Peki, eylem planımız kapsamında hangi faaliyetleri gerçekleştirdik? 13 Aralık 2024'te gebe okulu zorunluluğu getiren düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayınladık. Bu doğrultuda kamu hastanelerimize gebe okullarımızın sayısını 442'ye çıkarttık. Anne adaylarımızı gebelik, doğum ve lohusalık konusunda bilgilendirilecek anneliğe yolculuk kitabımızı dijitalleştirdik ve eğitim videoları hazırladık. Annelik yolculuğu mobil uygulamamızı Mayıs 2025'te aktive ettik. Anne dostu hastane standartlarımızı yeniden tamamladık. Bu amaçla yönetmelik taslağı hazırladık. 154 kamu hastanesi 2 özel hastanemizi bu statüye aldık. Ebelerimizin görev yetkilerini genişleten yönetmeliğimizi 3 Aralık 2024 tarihinde yayınladık. Doğumhane çalışanlarına maddi teşvik amacıyla 1 Ocak 2025 tarihiyle ek ödeme teşviklerimizi yürürlüğe koyduk. Sorumlu ebe uygulamamızı yeni yönetmelik ile birlikte uygulamaya aldık. 5 bin 600 ebe arkadaşımızın meslek içi eğitimini başlattık. 31 Aralık 2025 tarihine kadar inşallah bu eğitimlerimizi tamamlamış olacağız. Her gebeye, bir ebe programımız kapsamında 357 ebe poliçemizi hizmete aldık. 81 ilimizde 1593 koordinatör ebe belirledik. Ebelik kongresi düzenleyerek eğitimler verdik. Doğum ve sezaryen klinik rehberleri konusunda sezaryen sonrası vajinal doğum protokolümüzü yayınladık. Yine ebelerimiz için doğum yönetim rehberimizi yayın aşamasına getirdik. Sezaryene yönelik denetimler kapsamında 81 ilde özel hastanelerimizi merceğe alan bir süreç başlattık" diye konuştu.
'SEZARYEN ORANINDA YÜZDE 1,78 ORANINDA DÜŞÜŞ SAĞLADIK'
Normal doğum eylem planında yer alan 14 eylemden 9'unu tamamladıklarını söyleyen Bakan Memişoğlu, "Nisan sonu verilerine göre prime sezaryen oranında yüzde 1,74; toplam sezaryen oranında yüzde 1,78 düşüş sağladık. Emine Erdoğan hanımefendinin 3 Ekim 2024 itibarıyla yürütmekte olduğumuz 'Doğal olan normal doğum' farkındalık kampanyamız ve eylem planımız ile ülkemizde normal doğum oranlarını sizlerle beraber arttıracağımı düşünüyorum" dedi.
‘BÖYLE BİR LİDER VE BÖYLE BİR FIRSATI BU ÜLKE YAKALAMIŞ DURUMDA’
Kocaeli Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 11'inci Uluslararası 15'inci Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresi’ne katılan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, ardından da Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı makamında ziyaret etti. Görüşmenin ardından AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı'na da gidip partililerle bir araya gelen Bakan Memişoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği ‘Dünya beşten büyüktür’ kelimesi çok önemli. Esasında bu bir iddiayı ortaya koyuyor. Bu iddia nedir? Dünyada olan düzenin değişmesi iddiasıdır. Çevremizdeki düzene baktığımız zaman maalesef bugün, dünya politikalarını ve gücünü oluşturan kesim, insanları birbiriyle çatıştırarak, insanları kavga ettirerek hatta binlerce insanı öldürerek kendisine kazanç sağlayacak maalesef bir kötülük düzeninin olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Her yerde çatışmayı teşvik edici ve o çatışma sonucunda da kendisine bir menfaat sağlama mantığıyla yönettiği bir medeniyetin maalesef zamanında yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımız, dünyanın 5’ten büyük olması gerektiğini söyleyerek esasında bu sömürü düzeninin, bu çatışma düzeninin değişmesi gerektiğini söylüyor ve bunu her birimizden, bu davanın her bir neferinden güç alarak, enerji alarak söylüyor. Bizler onun için sadece bu zamanın değil, kendimizden değil, gelecek zamanın, aynı zamanda gelecek nesillerin de vebalini ve sorumluluğu taşıyoruz. Çünkü, böyle bir lider ve böyle bir fırsatı bu ülke yakalamış durumda. Onun için bizim ne yapmamız gerektiği konusunda oturup iyi analiz etmemiz gerekiyor" dedi.
‘DAVADAKİ BU İNANAN İNSANLARIN SAYISINI ARTTIRMAYA ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR’
Örnek olmak gerektiğini de belirten Bakan Memişoğlu, "Kötülük, kötülüğünü yapacak; çatıştıracak, çatıştırmaya çalışacak ama burada esas soru şu; bizler iyilik tarafı olarak, bizler bu davanın neferleri olarak ne yapmamız gerektiğini iyi analiz etmemiz lazım. Bizim birbirimize sarılmamız, birlikte hareket etmemiz, çalışmamız, üretmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor. O kötülükten daha çok çalışacağız; daha çok üreteceğiz; daha kuvvetli olacağız ki artık kötülüğün hükmü kalmasın. O nedenle hepimize birçok görev düşüyor. O görev de bu nefsimize sahip çıkıp çalışmayı, üretmeyi ve örnek olmayı; davadaki bu inanan insanların sayısını arttırmaya çalışmamız gerekiyor. Bu esasında her birimizin vebali. Onun için bunu birlikte hareket edecek iyi niyetli insanlar, bu vatanı, milleti, toprağı seven insanların hep beraber hareket etmesi gerekiyor. Ve çok önemli bir şey söyleyeceğim; esasında sonuçta hepimiz bu dünyada kiracıyız. Cumhurbaşkanımız ‘Biz hizmetkarınızız’ diyor. Biz de buraya geldik; sizler nasıl millete, buradaki insanlara hizmet ediyorsanız biz de sizlere hizmet ediyoruz. Burada sorunlarımız neyse, eleştirileriniz neyse, düşünceleriniz neyse bizle paylaşıp, o düşüncelere göre Ankara'da sizler arasında hizmet etmeye çalışacağız" diye konuştu.
Bakan Memişoğlu, kente ilişkin de "Kocaeli'nin, üreten bir modeli var. Burası, Türkiye'ye teknoloji anlamında da sanayi anlamında da üreten bir şehir. İnşallah organize sanayi bölgelerinde daha çok sağlık firmaları oluşur; burası da sağlık için bir üreten merkez olur diye ümit ediyor ve planlıyoruz" dedi.