Geri Dön
Sağlık-Yaşam Hatay’da Uluslararası Travma Önleme ve Rehabilitasyon Merkezi hizmete girdi

Hatay’da Uluslararası Travma Önleme ve Rehabilitasyon Merkezi hizmete girdi

Dünya İnsani Dayanışma Derneği (World Human Relief | WHR), Hatay’da Uluslararası Travma Önleme ve Rehabilitasyon Merkezi (UTÖMER) açtı. Merkez, travma odaklı psikolojik desteği 6 Şubat depremlerinden etkilenenler için erişilebilir kılmayı amaçlıyor.

Hatay’da Uluslararası Travma Önleme ve Rehabilitasyon Merkezi hizmete girdi

Antakya’da konumlanan UTÖMER HATAY’da 5 travma uzmanı psikolog ve 1 sosyal hizmet uzmanı, çocuk, ergen ve yetişkinlere hizmet verecek. Ekipler, merkezde çalışmanın yanı sıra köylere de giderek ruh sağlığını destekleyici çalışmalar yürütecek.

“ŞİDDET VE TRAVMANIN HER TÜRÜYLE MÜCADELE EDİYORUZ”

Depremlerden etkilenen herkese uzun vadeli psikolojik destek sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Dünya İnsani Dayanışma Derneği’nin Kurucu Başkanı ve Direktör Doç. Dr. Ayten Zara, “WHR olarak, yoksulluğun ve şiddetin üstesinden eğitimle gelinebileceğine inanıyoruz. Bu kapsamda, toplumu şiddete ve travmaya karşı bilinçlendirmek, dezavantajlı bölgelerde sürdürülebilir eğitimler ve ruh sağlığı projeleri yaparak birey ve toplumu güçlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Barışçıl bir insanlık umuduyla, şiddet ve travmanın her türüyle mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“TRAVMA VE KAYIP ACILARINI REHABİLİTE ETMEYİ AMAÇLIYORUZ”

İyileşmeyen travmaların tekrarlayacağına dikkat çeken Doç. Dr. Zara, “Sesi henüz duyulmamış binlerce kişiye şifa ve güç olacak UTÖMER HATAY’da, 6 Şubat depremlerinin bıraktığı yaraları iyileştirmek, psikolojik etkilerine müdahale etmek, herkes için erişilebilir psikolojik destek ve danışma hizmeti sunmak amacıyla çalışacağız. Önleyici, rehabilite edici ve eğitici programlarla, çok disiplinli bakış açısıyla ve diğer sivil toplum kurumlarının iş birliğiyle, yereldeki travma ve kayıp acılarını rehabilite etmeyi amaçlıyoruz. UTÖMER HATAY, en yüksek insani değerler ve eşitlik ilkesiyle disiplinler arası iş birliğini teşvik eden bir yöntem aracılığıyla, en yüksek kalitede travma çalışmaları sağlayacak” ifadelerini kullandı.

ADANA, İSTANBUL VE VAN’DAN SONRA HATAY’DA

Adana, İstanbul ve Van’daki merkezlerin ardından, sesi henüz duyulmamış binlerce kişiye şifa ve güç olacak dördüncü UTÖMER’i Hatay’da açmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Doç. Dr. Zara, “WHR olarak, bir yandan toplumun, hak ihlalleri ve travma konusunda farkındalığını artırmak için çalışıyoruz. Diğer yandan ‘Uluslararası Travma ve İlişki & Aile Çalışmaları’ eğitimleriyle etkili ve güvenli ruh sağlığı çalışanı yetiştiriyoruz. Merkezler açarak travmaya maruz kalanlara ve maruz bırakanlara yönelik ücretsiz psikolojik destek sağlıyoruz. Özellikle afetlerde ve kitlesel travmalarda, yerinde insani ve psikolojik destek hizmeti veriyoruz. Çocuklara yönelik istismarı ve erken yaş zorla evlilikleri önlemek için aile odaklı eğitimler veriyoruz. Anadolu kırsalında köy okulları inşa ediyor, dezavantajlı çocukların eğitime erişmesini sağlıyoruz” dedi.

Doç. Dr. Ayten Zara, Dünya İnsani Dayanışma Derneği’nin çalışmaları hakkında da şu bilgileri paylaştı:

“WHR olarak, 6 Şubat sonrasında bölgedeki çalışmalarımızı, insani destek ve travma odaklı psikolojik destek olmak üzere iki başlıkta yürüttük. Hatay Expo’daki insani yardım çalışmaları kapsamında, 590 gönüllüyle 59 bin 115 kişiye destek sağladık. 109 gönüllüyle de 345 kadın, 69 erkek, 390 ergen ve bin 197 çocuk olmak üzere, toplam 2 bin 1 kişiye yüz yüze psikolojik destek verildi. Hatay’da ayrıca Antakya Mersin, Harbiye Hidropark, Dursunlu, İskenderun Maydanoz, İskenderun Salıpazarı, Kırıkhan Stadyum, Kırıkhan Cephanelik Çadır Kentlerinin yanı sıra, İbrahim Çeçen Konteyner Kenti’nde çalışmalar yürüttük.”