Geri Dön
Spor Erden Timur: Fenerbahçe’nin ligden çekileceğini düşünmüyorum

Erden Timur: Fenerbahçe’nin ligden çekileceğini düşünmüyorum

Galatasaray Sportif A.Ş. Başkan Vekili Erdem Timur, takımın kamp yaptığı otelde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erden Timur, 2 Nisan’dan toplanacak olan Fenerbahçe Olağanüstü Toplantısına yönelik gelen soruyla ilgili “Fenerbahçe’nin ligden çekileceğini düşünmüyorum. Ama bu kendi kararlarıdır, neden böyle şeyleri tartışıyoruz” dedi.

Erden Timur: Fenerbahçe’nin ligden çekileceğini düşünmüyorum

Lige verilen milli arada kamp yapmak üzere Antalya'da bulunan Galatasaray'da Sportif A.Ş. Başkan Vekili Erdem Timur basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Timur, Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu'nun 1 Mart tarihinde yapmış olduğu çevrimiçi toplantının görüntüleri sızdırılması, olaylı Trabzonspor - Fenerbahçe maçı ve birçok konuda açıklamalarda bulundu.

“HAKKI YENEN DE, HAKKI GASP EDİLEN DE AYNI DERTTEN MUZDARİP OLDUĞUNU SÖYLÜYOR”

Toplumu rahatlatmak gerektiğini ifade eden Timur, “Toplumu rahatlatmak gerekiyor. Sürekli mağdur edebiyatı oluşturup sürekli mağdur oluyoruz diye insanları manipüle etmek işi çok farklı boyuta getiriyor. Bu işin temizlenmesi için çok şeffaf olması gerekiyor. Federasyonun tüm yayını açıklaması karında her şey dökülüyor. Şeffaflık her şeyi çözüyor. Eskiden farklı bağlantıları olduğu söylenen, hatta sürekli bizi suçladıkları FETÖ ile ilgili bağlantıları olduğu söylenen bir hesap üzerinden böyle bir şey yayınlanıyor. Kesilip biçilip sadece bir kısmı yayınlanıyor. Futbolun tüm paydaşları aynı dertten muzdarip. Hakkı yenen de, hakkı gasp edilen de aynı dertten muzdarip olduğunu söylüyor" dedi.

“FEDERASYON DİK DURAMIYOR”

Geçenlerde bir çağrıda bulunduklarını, bunların medyada yer almadığını ve konuşulmadığını söyleyen Erden Timur, “Farklı takımlardaki yöneticiler çok daha ağır açıklamalar yapıyor. Örneğin benim üzerinden 1,5 yıl geçmiş olan üzerine 20 defa özür dilediğim şey sürekli gündemde tutuluyor. Onun üzerine futbolda temiz elleri ilk söyledik. Bu sezon içerisinde hepimizin banka hesapları incelensin. Bu iş başka türlü çözülmez arkadaşlar. Tüm telefon görüşmeleri incelensin. Tüm mesajlaşmalarının incelenmesi lazım. Kamunun bu işe el koyması lazım. Biz federasyona müracaat ettik. Federasyon bir soruşturma ekibi açar, bir şey yapar ama herkesin incelenmesi lazım. Hakemler üzerinde federasyon üzerinde çok ciddi baskı uygulanıyor. Federasyon bu anlamda dik duramıyor. Bugünkü hareketleri takdire şayan. Çünkü her şey serbest olsun. VAR kayıtlarının hepsi yayınlansın. Sadece VAR çağrıldığında değil her şey serbest olsun. Kendinden emin olan insanlar şunu ister. Her şey paylaşılsın açıklansın ister. Biz bunu istiyoruz" diye konuştu.

“HER HATADAN SONRA MAĞDUR GİBİ KONUŞMALAR VE AÇIKLAMALAR YAPILIYOR”

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un TFF'nin Merkez Hakem Kurulu'nun 1 Mart tarihinde yapmış olduğu çevrimiçi toplantının görüntüleri sızdırılması olayıyla ilgili konuşması hakkında gelen soruya Timur, “Ben katıldığım bir programda bunu söylemiştim, içeriden sürekli bir şeyler sızdırılıyor diye. Bu şekilde ispat edilmiş oldu. Sadece Ali Bey değil başka yorumcular da bunu söyledi. Kaldı ki o hafta 2 tane hata olmuş. Biri çok daha bariz. Antalya maçından sonra konuşma yapacaktım, konuşmadım. Bundan çok daha ağır penaltılar bize verilmedi. Hepimizin öz eleştiri yapması lazım. Antalya maçında bize de verilmeyen şey var. Türkiye'de verilen türden penaltılar. Ortalama olarak belli de bir ağırlığı olması lazım penaltının. Bakıyorsunuz gerçekten kayıtlara 90 artılarda en az fazladan 8-10 puan alan bir takım var, her hatadan sonra mağdur gibi konuşmalar ve açıklamalar yapılıyor. Bakın geren şeyler bunlar. En önemli şey bu konudaki edep. İnsan gerçekten kendine dair bir hata yapılıyorsa özeleştiri yapar. Bugün basın organlarının da görsel ve yazılı basında bu konuları adil bir şekilde değerlendirilmediği için bu oluyor. 2 yıl oldu yöneticiyim. Sivasspor maçından sonra böyle kararlar istemiyoruz diyen bir takımız. Kendi lehimize hata olduğu zaman bunu söyleme cesaretine sahibiz" şeklinde konuştu.

“SADECE ŞAMPİYON OLMAK İÇİN BU KADAR MANİPÜLASYON BU İŞİ TAMAMEN BAMBAŞKA BİR NOKTAYA GÖTÜRÜYOR”

Hukuki olarak her şeyin incelenmesi gerektiğini ifade eden Erden Timur, “Futbolun geriye gitmesi tabii ki umurumuzda ama insanlar birbirine bileniyor. Biz ilk sorumluluğumuz toplumsal sorumluluk. Bunu da söylüyoruz ve gereğini yapıyoruz. Şahsıma onlarca laf söylendi. Ahlaksız, yalancı ve alzheimer dediler. Hiçbirisine dönüp cevap vermedik. Gerginlik artmasın diye. Çok da sakin bir yapım yok sinirlenebiliyorum ama böyle davranmamın tek sebebi gerginliğe yol açmamak. Aylardır doğru şeyler söylüyoruz. Hepimizin her şeyine bakılsın. Medya, yönetici, yorumcu, hakem, federasyon, yönetici, kulüplerde çalışan profesyoneller kendilerinden eminse ben de imza veriyorum, her şey incelensin. Hukuki olarak federasyona verin, imzayı yapılsın. Gerekirse yasal değişiklik yapılsın dedikten sonra neler yaşandı. Hakemleri gördüğünüz yerde çevirin. Tokatlarsa olayı oldu. Hakem yumruklandı. İstanbulspor sahadan çekildi. Birçok olay oldu. Bu hızıyla devam ediyor. Sadece şampiyon olmak için veya yapılamayan, olunamayan şampiyonluklara neden bulmak için bu kadar manipülasyon bu işi tamamen bambaşka bir noktaya götürüyor. Doğru bir şekilde eleştirmek lazım. Hatalar eleştirilsin ama bu kaygı, korku imparatorluğu çökmeden gerçekten insanlara psikolojik baskıyla zulmediliyor. Bu zulüm sona ermeden bu işi çözemeyiz. Tüm VAR kayıtları, seminerler açıklansın, şeffaf olsun her şey. Herkes o zaman daha fazla tatmin olacaksa yüzde 5 fanatikleri ayırıyorum geri kalanı adil şeyler istiyor. Bu yayın önceden kurgulanmış, bir şey federasyondan sızdırılıyor. Federasyondan soruşturma talep edecektim zaten federasyon başlatmış. Sızdırılıp kırpılıyor. Galatasaray, Fenerbahçe hangi takımdan hangi yönetici ne kadar açıklama yapmış. Toplamda ne kadar negatif pozitif ya da nötr açıklama yapılmış. Cevaben ne kadar açıklama yapılmış. Bunların hepsi konuşulsun” dedi.

“BEN HİÇBİR ZAMAN AHLAKSIZLARIN CESUR OLDUĞUNU GÖRMEDİM”

Türk futbolu için ortadan konuşmak gerektiğini söyleyen Timur, "Ben hiçbir zaman ahlaksızların cesur olduğunu görmedim. Ahlaksız insan sonunda korkaktır. Bir çıkar güden insan sonunda korkaktır. İdealist insan cesurdur. Türk futbolu için ortadan konuşalım, cesur davranalım, kim yapmışsa ortaya çıksın. Medya yöneticisine baskıyla bir şey yapılmışsa ortaya çıksın. Bunlar federasyonu baskı altına alıyor. Hakemi, PFDK'yı baskı altına alıyor. Arınmaktan her şeyi şeffaflaştırmaktan başkaca bir çözüm yok. Şeffaflaştırılmadığında kirli eller içeriden bilgiyi sızdırıyor. Oradan Amerika'ya gidiyor. Buradan o görüntü gönderilmeden önce birkaç açıklama planlama alt yapısı yapılıyor” dedi.

“KEŞKE HERKES BİRBİRİNE SARILSA AMA DOĞRU BİR ŞEKİLDE GİTMEK LAZIM”

Yaşanan olaylarla ilgili Galatasaray'ın nasıl bir aksiyon alacağıyla ilgili gelen soruya Erden Timur, "Galatasaray ne yapabilir. Aynı şekilde şiddetle rakibinizin yaptığı haksız puan kaybından sonra açıklama yaparak üste çıkmaya çalışabilir. Böyle şeyler yaparsak daha da gerilecek. İki takım maç yapacak. Binlerce iki takım taraftarı gidecek. Keşke herkes birbirine sarılsa ama doğru bir şekilde gitmek lazım. Kim yaptıysa ortaya çıksın. Hayır biz yapmıyoruz değil. Ne varsa çıksın. Kamuoyunda söz sahibi insanlardan fikir önderlerinden medya mensuplarından ricam her şey ortaya çıkanı desteklesinler. Ortak çağrı olsun. Bu da ancak böyle aşılır. Bu işi ele vermek adına böyle bir şey yaptılar. PFDK'daki hakemler etkilensin, sevkler olacak onlar etkilensin böyle bir amaç için yapılmıştır diye söylüyorum” şeklinde konuştu.

“MAÇ İNŞALLAH DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE OYNANSIN”

Galatasaray ile Fenerbahçe'nin Türk futbolunun en önemli kulüplerinden olduğuna dikkat çeken Timur, 7 Nisan'da oynanacak Süper Kupa maçında kavga ve gürültü olmamasını dilediğini söyledi. Timur, “Türk futbolunda Galatasaray, Fenerbahçe rekabeti ayrı. Kimsenin tırnağının kanamasından kıymetli değil hiçbir şey. Tüm samimiyetimle söylüyorum hiçbir önemi yok, birisine bir şey olacaksa şampiyonluğun. Kim şampiyon olacaksa olsun. Bunun ne olduğunu insanlar anlayacak. Galatasaray, Fenerbahçe lehine değil temizlenelim çağrısı bu. Maç inşallah düzgün bir şekilde oynansın. Bu gergin ortamda en minimum şekilde geçsin. Kimsenin tırnağına değmez. Herkes kendi yakını olarak düşünsün. Hiçbir şeye değmeyecek bir şey bu. Ben yaptığım açıklamaların neredeyse yüze 90'ını bu işin çözümüyle ilgili yapıyorum. Rakibe hakaret eden değil, rakip bu yanlışı yapıyor diyorum. Biz de yanlış yapıyorsak o da bulunsun diyorum. Türk futbolunu doğruya yönlendirerek yaparsak bunları zaten gerginlik azalır. O haftaya kadar da daha olumlu şeyler söyleyelim çözüme ilişkin konuşalım" dedi.

“SİPARİŞLE SEVK YAPILIYOR GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU”

Trabzonspor - Fenerbahçe maçında yaşanan olayların ardından PFDK sevklerinin yapılmamasıyla ilgili gelen soruya Timur, şu cevabı verdi:

"Olmaması gereken bir olay. Çok boyutlu bir olay. Kesinlikle taraftarın hiçbir şekilde sahaya girmemesi gerekiyor. Maç içindeki olaylar var. Suların atılması… Olmaması gerekiyor. Başka maçlarda da oldu. Bizim maçlarda da oldu. Fenerbahçe stadında da oldu. Boyutu farklı seviyededir ama yoğun boyutta olan şeyler hiçbir şekilde olmaması gerekiyor amasız fakatsız böyle. Aynı şekilde sahaya giren taraftar etkisiz hale getirilmişken bırakalım futbolu dışarıda yere düşürülmüş insanı vurulmaması gerekiyor. Halil Umut Meler'e yere düşmüşken nasıl yankı oldu. Aynı şey. Hukukta eşitlik ilkesi var. Herkes hukuka karşı eşittir. Kim olduğu fark etmez. Giren taraftarın girmesi yanlış. Etkisiz hale getirilmişken üstüne atlanılması, yumruklanması, kafasının tekmelenmesi yanlıştır. Yargıtay kararlarında postalı silah sayıyor. Hele ki krampon bambaşka bir şey. Adalet bakanımız çok değerli bir açıklama yapıyor 'Herkes adil bir şekilde yargılanması lazım' diyor. Çok doğru. Gerçekten de öyle. Bizim futbolcularımızla ilgili olsa çıtımızı çıkarmayız ama sonra yine kamuoyu baskısı, taraftar gücü, resmi siteden açıklama yapılıp hukuk çağrısının aleyhine bir şey söyleniyor. Bunlar son derece yanlış. Sen oradaki güvenliğin sağlanması çok önemli ama bakın Fenerbahçe stadında da olsa Galatasaray stadında da olsa etkisiz hale getirilmiş bir taraftarın üzerine oyuncu atladığında diğer taraftarlarda bu sefer galeyana gelir. Bu olmaması gereken ama anormal olmayan bir şey. Niye bir şeylerin üstü örtülmeye çalışıyor. Galatasaraylılar değil tüm Türk futbol paydaşları tarafsız olmalı. Neden korkuluyor, neden kaygı duyuluyor. Bunları geçmemiz lazım. Böyle şeyler milat olsun. Trabzon maçında yaşanılanlar milat olsun. Yanlışı yanlış olarak değerlendirelim. PFDK sevkleri niye yapılmıyor. İşte bu baskılardan yapılmıyor. Yoksa çok basit bir olay. Sevkte bile sürekli şu söyleniyor oyuncu sayısı azaltılacak sevkten dolayı. Belki dedikodudur, değildir onu bilmiyorum. Söylenilen bu. Şimdi normalde sevkle ilgili disiplin müfettişleri federasyonda savcı gibidir. Olaya karışan insanları sevk edersin. Nefsi müdafaa mı olup olmadığı karar merci PFDK'dır. PFDK'nın iradesinin yerine geçip karışan oyuncuların içerisinden ayıklama yaparak sevk edemezsiniz. Bu gayri hukuki bir davranış olur. Kim karışmışsa sevk edersiniz. Buradaki fiil saldırıysa saldırıya göre, kavgaysa kavgaya göre sevk edersiniz. Bunları adil olanı ve doğru olanı kurala kitapta uygun olanı engel olmak için gerçekten güleriz ağlanacak halimize gibi drama yaşıyoruz. Engel olmak için müthiş bir baskı konuluyor. Bu olayın yaşanmaması gerekliliği ayrı bir konu. Bu konulara girmeyen futbolcuların olumsuz etkilenmesi ayrı bir konu. Dönüp müdahale eden yerdeki insana vuran, koşan insana döner tekme gibi bir şey atan, kramponla bunlar ayrı bir konu. Neden hepsini ayrı bir şeklide konuşmuyoruz. Sevklerin iki günde yapılması gerekirken, bu baskı yüzünden bunlar oluyor. Sonuçta nasıl sevk edilecek göreceğiz. Kamuoyu baskısı, başka baskı, siyasilere bile baskı yapılıyor. Sosyal medyadan oradan buradan. Bu sefer seçim öncesi diye federasyona baskı yapıyorlar mı? Adil olan o olsun. Hukuki olan müfettişlerin karışan herkesi sevk etmesi. Karar PFDK'nın kararıdır. Döner tekme atmak meşru müdafaa değil. Adil olalım. Sevkleri göreceğiz. Duyduğumuz şu an sayı 4'e düşürülmüş. Şimdi de 3'e düşürülmeye çalışıyor. Siparişle sevk yapılıyor gibi bir durum söz konusu. Hangi baskıyla yapılıyor. Futbolla seçimin ne alakası var. Futbol futboldur, seçim seçimdir. Niye insanlara böyle bir baskı yapıyorsunuz. Galatasaray'ın da 35 milyon taraftarı var. Bunla bunun bir alakası yok. Bu tip şeylerin içerisine böyle şeyler konulması son derece yanlış. Adaletli olan ne karar verilirse o verilmesi. Saldırı fiili var çok açık. Saldırı fiilinden en az 3-4 oyuncunun sevk edilmesi lazım. Saldırı fiilinden sevk edilmezse bu nasıl bir garabet bir sevk olacak. Bunları kimse açıklayamaz bu kadar görüntü varken."

“CİDDİ BİR İNANMIŞLIK VAR, MOTİVASYON VAR”

Takımda ciddi bir motivasyon ve inanmışlık olduğunu söyleyen Erden Timur, “Genelde hep bu tip şeyler konuşuyoruz. Bizim temennimiz bu yönde. Ciddi bir inanmışlık var, motivasyon var. Çok güzel bir kaynaşma var. Birbirine inanmışlık var. En temelde benim gönlümü rahatlatan şey. Kim hak ediyorsa o kazansın. Şahsen, ben bizim hak ettiğimizi düşünüyorum. Objektif olamayız. O yüzden duamız hep o yönde. İnşallah öyle olur. Öyle olursa o maç hafif havada geçer, gerginlik artmamış olur. Morali son derece yüksek oyuncuların” yorumlarında bulundu.

“KULÜPLER BİRLİĞİNE BAŞKANIMIZ İŞTİRAK EDİYOR”

29 Mart günü toplanacak olan Kulüpler Birliği’nde istifa kararı veren Ali Koç’a kulüplerin geri dön çağrısı yapacağı ile ilgili bir soruya Timur, şu cevabı verdi:

“Kulüpler Birliği’ne başkanımız iştirak ediyor, onunla ilgili bir şey konuşmadık” dedi.

Hakim Ziyech’in durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Erden Timur, oyuncuyu alırken adale kısmında bir sakatlığı ile ilgili durumu olduğunu belirtti. Timur, “Belli dönem iyi bir performans aldığımız belli dönem alamadığımız oyuncularımız var. Ziyech de bunlardan birisidir. Biz tercihe göre oyuncu alıyoruz. Şu oyuncuyu alalım diye bir şey yok” diye konuştu.

“FENERBAHÇE’NİN LİGDEN ÇEKİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Fenerbahçe'nin ligden çekilmeyeceğini düşünen Erden Timur, “Fenerbahçe’nin ligden çekileceğini düşünmüyorum. Ama bu kendi kararlarıdır, neden böyle şeyleri tartışıyoruz. Bize çok haksız yapılıyor deniliyor, biz de diyoruz ki bize de çok haksızlık yapılıyor. Başka takımlar da bunu dile getiriyor. Ben çağrımı tekrar ediyorum. Madem süper kupa yabancı hakem yönetsin evet yönetsin. Kimin yöneteceği önemli değil, biz her turlu platformda yarışmaya varız anlamında söyledim. Türk hakemleri daha iyi veya daha kötü değerlendirmesi için yabancı hakem yönetsin. Ama yabancı hakeme de bir yıl boyunca bu baskıyı yapalım. O nasıl karar verecek, ikisini eşit ölçmemiz gerekir. Türk hakemlerine seslenmek istiyorum, 10 hafta kaygı, korku yerine cesur ve cesaretli olsunlar. Tüm paydaşlara çağrı yapıyorum, bu çağrıya herkes kulak versin. Mademki yabancı hakemin saniyelik maçtaki kararının daha adil olduğunu düşünüyoruz, 3 tane hakem belirleyelim tüm ligin röntgenini çeksin. Altına imza atarak buradaki sonuç kabulümüz olduğunu belirtelim. Neyi değiştirecek? Kupaları değiştirmiyor. ‘Bak kardeşim sen haksız şampiyon olmuşsun’, bunun kamuoyunun bilmesinde hakkı var. Bunu hemen yapalım. Bu yıldan başlamak üzere hepsi yapılsın. Neden kimse kabul etmiyor, kabul etmiyorsa haksızlık yapılıyor dememesi lazım. Biz baştan kabul ediyoruz. Bundan daha güzel bir çağrı olabilir mi? Sosyal hayatta herkes bir arada bulunuyor. Benim anne tarafım Fenerbahçelidir, onlarla güzel sohbetler ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.