Geri Dön
Spor Türkiye'de taraftarlık anketi sonuçlandı

Türkiye'de taraftarlık anketi sonuçlandı

Taraftar etkileşim platformu Socios.com'un Türkiye'deki futbolseverlerin sosyo-kültürel alışkanlıkları, taraftarlık tercihleri ve dijital eğilimlerini öğrenmek üzere geçtiğimiz futbol sezonunda yaptığı geniş kapsamlı araştırma sonuçlandı. Araştırmaya 50 bine yakın futbolsever katıldı.

Türkiye'de taraftarlık anketi sonuçlandı

İşte ankette öne çıkan bazı sonuçlar:

EN ÇOK TAKİP EDİLEN SOSYAL MEDYA PLATFORMU TWİTTER OLDU

Futbolseverlerin en fazla takip ettiği sosyal medya platformu arasında Twitter %40,8 ile ilk sırada yer alırken, Twitter’ı %24 ile Facebook, %21 ile Instagram takip etti. Youtube tercihini ilk sıraya yazanların oranı ise %8’de kaldı.  “Maç izlerken ne yaparsın?” sorusuna “Sosyal medyaya bakarım” diyen taraftarların oranı ise %34,4 olarak raporda yer aldı.

EN ÇOK TAKİP EDİLEN YABANCI KULÜP REAL MADRİD

“Sempati duyduğunuz ya da takip ettiğiniz yabancı bir takım var mı?” sorusuna taraftarların verdikleri yanıtlar arasında Real Madrid %17,9 oranla ilk sırada yer almıştır. İspanyol temsilcisini %16,9 ile Barcelona takip ederken, Türk taraftarların en çok takip ettiği yabancı futbol takımı sıralamasında 3 numarada %11,6 yüzdelik oranla Manchester United yer almıştır. United’ı Bayern Münih, Manchester City, Paris Saint-Germain ve Chelsea kulüpleri takip etmiştir. İtalyan temsilcileri arasında ise ilk sırada ise Juventus yer almıştır. Verilen yanıtların yüzdesel oranlarına bakıldığında, Türk taraftarların kendi ligimiz dışında en çok La Liga ve Premier Lig’i takip ettiği gözlemlenmiştir.

TARAFTARLARIN SADECE %2,8’İ BİLET VE KOMBİNE FİYATLARINI UCUZ BULUYOR

“Takımınızın bilet ve kombine fiyatlandırmasını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna taraftarların %48’i pahalı ve çok pahalı seçenekleri ile geri dönüş yaparken, bilet ve kombine fiyatlarını %49,1’i normal bulduğunu belirtmiştir. Katılımcılar arasında bilet ve kombine fiyatlarını ucuz bulanların oranı ise sadece %2,8 olarak ankete yansımıştır.

4 BÜYÜKLERİN TARAFTARLARININ %23,6’SINA GÖRE BİLET VE KOMBİNE FİYATLARI PAHALI VEYA ÇOK PAHALI 

4 Büyüklerin taraftarları arasında bilet ve kombine fiyatlandırılması sorusuna %23,6 oranında kişi “çok pahalı veya pahalı” seçeneklerini işaretlemiştir. 4 Büyükler arasında bilet ve kombine fiyatı “çok pahalı ve pahalı” seçeneğini en fazla işaretleyen Beşiktaşlılar olurken, fiyatlandırmaları en fazla oranda makul bulanlar Trabzonsporlular olmuştur.  Anadolu takımlarının taraftarlarının %80’i ise bilet ve kombine fiyatlarını normal veya ucuz bulduklarını belirtmişlerdir.

TARAFTARLARIN %83,9’U DESTEKLEDİKLERİ TAKIMLARIN BAZI KARARLARINDA SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR

Anket kapsamında taraftarların destekledikleri kulüplerle olan karşılıklı etkileşimi ve söz sahibi olma istekleri üzerine sorulan soruların yanıtları ise şu şekilde olmuştur. Taraftarların %83,9’u destekledikleri kulüplerin bazı kararlarında söz sahibi olmak istediklerini belirtirken, “Kulübünüzle yeterince iletişim kurabiliyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlarda %52,7 oranında olumlu yanıt verilirken, “Takımımla iletişim kuramıyorum” diyenlerin oranı da %22,5 olarak görülmüştür.

TARAFTARLARIN ÇOĞU BLOCKCHAİN DÜNYASINA YABANCI

Futbolseverlerin sadece %3,7’si kripto paralar, Fan Tokenlar veya NFT’ler konusunda yeterli bilgi sahibi olduğunu dile getirirken, %94,8’lik kısım yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını belirtmiştir.  Kripto paralar, Fan Tokenlar veya NFT’ler konusunda bilgi sahibi olan taraftarların yaş ortalamasına bakıldığında da en fazla 22-27 yaş arasındaki kişilerin olduğu dikkati çekmektedir.

TARAFTARLARIN SADECE 2,3’ÜNÜN KRİPTO PARASI, FAN TOKENI YA DA NFTSİ VAR

Taraftarların blockchain dünyasındaki ürün sahipliği konusundaki soruya %97,7’lik büyük bir çoğunluk “Hayır” cevabını vermiş, bu oran da sporseverlerin büyük bir çoğunluğunun blockchain dünyasında yeterince bilgi sahibi olmadığını ve bu dünyaya yabancı olduğunu göstermiştir.

%2,3 oranında Fan Token sahibi olan taraftarların en çok aldıkları Fan Tokenlarda ise ilk sırada Galatasaray yer almıştır. Galatasaray’ın Fan Tokenı $GAL Fan Token’dan sonra en fazla alınan Fan Token ise İngiliz temsilcisi Arsenal’in Fan Tokenı $AFC Fan Token olmuştur.