Geri Dön
Teknoloji Sisal Digital Hub Türkiye’nin açılışı gerçekleşti

Sisal Digital Hub Türkiye’nin açılışı gerçekleşti

Oyun sektöründe global deneyimiyle faaliyetlerine devam eden Sisal, Türkiye’de oyun yazılımı ve ihracatı yapmak üzere Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark Maslak’ta, Sisal Digital Hub Türkiye’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Sisal CTO'su Mario Martinelli, “Türkiye’de yeni yeteneklere yatırım yapacağız. Bu sayede dünya çapındaki bu ağda, ciddi başarılar elde etmeyi hedefliyoruz. Şu anda burada 90 kişiye istihdam sağlıyoruz. Üniversite ile iş birliği içerisinde yeni projelere imza atacağız. Yeni başarılar bizi bekliyor” diye konuştu.

Uluslararası pazarlardaki sürdürülebilir büyümesini desteklemek ve inovasyonu teşvik etmek üzere teknolojiye ve yeteneklere stratejik olarak yatırım yapan Sisal, 450 dijital yetenekten oluşan bir ekiple Arnavutluk, Tunus ve Türkiye'de teknoloji merkezleri kurdu. Bu kapsamda Sisal Digital Hub Türkiye’nin açılışı, şirketin Türkiye’deki faaliyetlerinin ikinci yıl dönümünde YTÜ Yıldız Teknopark Maslak’ta gerçekleşti. 20 Şubat’ta gerçekleşen açılışa Sisal CTO’su Mario Martinelli, Sisal Digital Hub Türkiye Teknoloji Direktörü Ozan Solmaz, YTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Umut Rıfat Tuzkaya, YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman ve İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdürü Francesco de Stefani Spadafora katıldı.

MARTİNELLİ: DÜNYA ÇAPINDAKİ BU AĞDA CİDDİ BAŞARILAR ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORUZ

Türkiye’ye önemli yatırımlar yaptıklarını söyleyen Martinelli, “Buraya büyük yatırımlar yapmamızın bir sebebi de Türkiye’deki insan kaynağına son derece güvenmemiz. Türkiye’deki yeni yeteneklere yatırım yapacağız. Bu sayede dünya çapındaki bu ağda ciddi başarılar elde etmeyi hedefliyoruz. Şu anda 90 kişiye istihdam sağlıyoruz. Üniversite ile iş birliği içerisinde yeni projelere imza atacağız. Yeni başarılar bizi bekliyor. Bu noktada Türkiye’deki ekosistemden, yazılımdan ve gençlerin yeteneklerinden iki tarafın da karşılıklı istifade edebileceği bir durum olacak.” ifadelerini kullandı.

SOLMAZ: KURULUŞ AMACIMIZ SİSAL’İN YEREL VE GLOBALDEKİ PROJELERİ İÇİN YAZILIM GELİŞTİRMEK

Dijital projelere odaklandıklarını aktaran Solmaz, “Kuruluş amacımız Sisal’in yerel ve globaldeki projeleri için yazılım geliştirmek. Buradan Sisal’in tüm varlık gösterdiği ülkelerde ihtiyaçlara çözüm getirmeye çalışıyoruz. Bünyemizde web, mobil ve sanal gerçeklik uygulamaları var. Bunun yanında kiosklarda çalışan uygulamalarımız mevcut. Bir oyun stüdyomuz var. Sisal’in dünyadaki tek oyun stüdyosu İstanbul’da bizim bünyemizde bulunuyor. Burada yazılımcı ve tasarımcı arkadaşlarımız birlikte çalışarak Sisal’in bütün ülkelerinde kullanılan oyunları geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

“YÜZDE 50’YE YAKIN YAZILIMI İHRAÇ EDİYORUZ”

Hedeflerinin Türkiye’ye daha fazla yatırım çekebilmek olduğunu aktaran Solmaz, “Şu an 90’a yakın arkadaşım ile birlikte çalışıyoruz. Türkiye’deki yetenek havuzunun gücünden faydalanıyoruz. Çok farklı bir sektördeyiz. Şans oyunları sektöründeyiz. Burada iyi imkanlar yaratmaya çalışıyoruz. Hedefimiz daha fazla global projeyi bünyemize kazandırmak. Şu an yüzde 50’ye yakın yazılımı ihraç ediyoruz. Bu oranı arttırma amacındayız. Yıldız Teknik Üniversitesi ile bir iş birliğimiz var. Bir Ar-Ge şirketiyiz. YTÜ Yıldız Teknopark Maslak içerisinde yer alıyoruz. Bu iş birliğini daha da arttırmak amacıyla bir iş birliğine gittik. SKY LAB öğrenci kulübünün düzenlediği Yıldız Jam oyun yarışması var. Bunun ana sponsoru olduk. Oraya katılacağız. Tecrübelerimizden arkadaşlarımıza bahsedeceğiz” şeklinde konuştu.

“SİSAL OLARAK HEDEFLERİMİZDEN BİR TANESİ SORUMLU OYUN”

Solmaz, “Türkiye’nin oyun yetenek havuzu belli. Şans oyunları sektöründe de insanları geliştirmeyi hedefliyorum. Yurt dışından yatırım çekebilmek, ihracatı ağırlık verebilmek ve kişileri burada yetiştirebilmek amacıyla yola çıktık. Bu nedenle de önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Ayrıca hedeflerimizden bir tanesi sorumlu oyun. Bu amaçla ilerliyoruz” dedi.

“BU MERKEZ İLERİDEKİ İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI İÇİN BÜYÜK BİR ADIM OLACAKTIR”

Açılan merkezin iki tarafın da kazanacağı çok önemli bir iş birliği olduğunu ifade eden İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdürü Francesco de Stefani Spadafora , “Bu yatırım Türkiye ve İtalya arasındaki yatırımları güçlendirme noktasında çok başarılı bir adım olacaktır. İtalya ve Türkiye’nin ticaret hacmi 2023 yılı itibariyle 25 milyar Euro'yu geçen rakamlara ulaşmış durumda. Akdeniz bölgesinde İtalya’nın en büyük iş ortağı şu an Türkiye. Her ne kadar bu rakamlar etkileyici olsa da İtalyan şirketlerin yatırımlarının devam etmesini arzu ediyoruz. Türkiye’de 2022 yılındaki İtalyan yatırımları yaklaşık 6 milyar Euro'ya ulaşmıştır. Bu da İtalyanların Türkiye’ye ilgisini ve merakını göstermektedir. Bu bağlamda Sisal Digital Hub sınırları aşan bir şekilde oluşturulan ortaklık için örnek teşkil etmektedir. Bu merkez inovasyonu öne alarak ve gelişen teknolojileri kucaklayarak artık ilerideki iş birliği fırsatları için büyük bir adım olmaktadır. Bu da bize daha fazla istihdam sağlayacaktır” diye konuştu.

TUZKAYA: YILDIZ JAM PROJESİNİN ANA SPONSORU SİSAL OLDU

Üniversitede 80 üzerinde öğrenci kulübü olduğunu söyleyen YTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuzkaya, “Bunlardan bir tanesi SKY LAB. Yıldız Jam onların yaptığı büyük etkinliklerden birisi. Çok sayıda katılımcı oluyor. Burada ekipler bir araya geliyor ve yarışıyor. Bu sene Sisal iş birliğiyle yapılıyor. Yıldız Jam projesinin ana sponsoru Sisal oldu. Şirket, üniversitemizin Teknopark’ında yeni yer alan işletmelerden bir tanesi. Dolayısıyla böyle bir organizasyon ile giriş yaptılar. Teşekkür ediyoruz” dedi.

TANIŞMAN: TÜRK TEKNOLOJİSİNİ DÜNYAYA YAYABİLMEK İÇİN DE FAALİYETTE BULUNUYORUZ

YTÜ Teknopark’ın Davutpaşa, İkitelli ve Maslak yerleşkesiyle toplam 180 bin metrekare alana sahip olduğunu aktaran YTÜ Teknopark Genel Müdürü Tanışman, “Bunlar içerisinde 700’den fazla şirket 18 binden fazla çalışan var. Sisal’ın YTÜ Yıldız Teknopark kampüsündeki ofisinin açılışında bulunuyoruz. Maslak binamızı Fintek ve oyun şirketlerini kümelendirme için oluşturduk. Yine Maslak yerleşkemizde önem verdiğimiz hususlardan bir tanesi global şirketler. Çünkü Türk teknolojisini dünyaya yayabilmek için de faaliyette bulunuyoruz. Ayrıca yatırımcılarımıza destek de veriyoruz. Sisal’ın üniversitemizle yapmış olduğu iş birliği ile globalde daha da iddialı hale geleceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Açılış töreninde ayrıca SKY LAB Bilgisayar Bilimleri Kulübü ile Yıldız Jam girişimini desteklemek üzere yeni bir ortaklık imzalandı. Ozan Solmaz ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Umut Rıfat Tuzkaya tarafından imzalanan anlaşma Game Jam olarak adlandırılan oyun geliştirme kültürünü teşvik etmeyi ve katılımcılar arasında ağ oluşturmayı amaçlıyor.