Geri Dön
Teknoloji TSE onaylı yenileme merkezinde, cep telefonlarından sonra tablet, oyun konsolu ve modemler de yenilenecek

TSE onaylı yenileme merkezinde, cep telefonlarından sonra tablet, oyun konsolu ve modemler de yenilenecek

Yenilenmiş telefon kullanımının yaygınlaşması, diğer cihazlar için de yenileme sektörünü büyütürken, Türkiye’de sektörü yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Senatech, TSE onayıyla bilgisayar, tablet, oyun konsolu ve modemlerde de yenileme yapmak için hizmet yeterliliği alan ilk şirket olduğunu duyurdu. Sektörde bir ilki gerçekleştirdiklerini aktaran Senatech Yönetim Kurulu Başkanı Abdulhakim Çeliker, "TSE’den cep telefonlarına ek olarak bilgisayar, tablet, oyun konsolu ve modemlerde de hizmet yeterliliği sertifikası alabilen ilk firma olduk. Bu hamlemizle Türkiye’de pazarı büyütürken aynı zamanda yenilenmiş cihazlar sayesinde ülke ekonomisine de katkıda bulunacağız” diye konuştu.

TSE onaylı yenileme merkezinde, cep telefonlarından sonra tablet, oyun konsolu ve modemler de yenilenecek

Başta yenilenmiş telefonlar olmak üzere, yenilenmiş cihaz sektörü Türkiye’de ve dünyada büyümesini sürdürüyor. Yalnızca cep telefonlarının yenilenmesine yönelik pazar büyüklüğü, Statista verilerine göre, 2023 yılı itibarıyla 55 milyar dolara ulaştı. 2033’e kadar 3 kattan fazla artarak 172 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sektör Türkiye’de de yenilenmiş telefonlar üzerinden ilerlerken, Senatech markasının yenileme merkezi, TSE’den (Türk Standartları Enstitüsü) bilgisayar, oyun konsolu, tablet ve modemler için de hizmet yeterliliği sertifikası alan ilk merkez oldu.

TÜRKİYE’DE PAZARI BÜYÜTÜRKEN AYNI ZAMANDA YENİLENMİŞ CİHAZLAR SAYESİNDE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNACAĞIZ

Yenilenmiş ürün pazarı, kullanılmış elektronik cihazların bakım ve onarımlarının yapılarak yeniden satışa sunulması olarak özetlenebileceğini söyleyen Abdulhakim Çeliker, “Bu süreç, cihazların iyi çalışır durumda olmasını sağlamak için ayrıntılı testler, tamiratlar, bazen de güncellemeler içeriyor. Şu an yenilenmiş telefon pazarının büyüklüğü 55 milyar dolar seviyesindeyken, tüm yenilenmiş cihazların pazar büyüklüğü 273 milyar doları buluyor. Türkiye’de ise bu ekonomik büyüklük 1,5 milyar dolar seviyesinde. Bizler Senatech olarak sektörde bir ilki gerçekleştirerek, TSE’den cep telefonlarına ek olarak bilgisayar, tablet, oyun konsolu ve modemlerde de hizmet yeterliliği sertifikası alabilen ilk firma olduk. Bu hamlemizle Türkiye’de pazarı büyütürken aynı zamanda yenilenmiş cihazlar sayesinde ülke ekonomisine de katkıda bulunacağız” şeklinde konuştu.

“BİRÇOK OLUMLU GERİ BİLDİRİM ALIYORUZ”

Şu ana kadar yenilenmiş telefonlar üzerine verilen hizmetten tüketicilerin memnun olduğunu aktaran Çeliker, “Birçok olumlu geri bildirim alıyoruz ve genelde insanlar önce önyargılı olduklarını fakat hizmeti kullandıktan sonra neredeyse sıfır ayarında bir cihaza sahip olduğunu söylüyor. Örneğin şu an sıfırı 60 bin TL bandında olan bir telefon, yenilenmiş olarak 12 ay garantili ve sertifikalı olarak 40-45 bin lira bandında satışa sunuluyor. Yenilenmiş telefonlar için verilen hizmetin garantili olması da müşterinin içini rahatlatan en önemli unsur” dedi.

“YENİLENMİŞ CİHAZLAR EKONOMİYE DE ÇEVREYE DE FAYDALI”

Yenilenmiş cihazların kullanılması iki açıdan çok büyük fayda sağladığını belirten Çeliker, “Birincisi karbon ayak izinin azaltılmasında büyük etkisi var. Çünkü kullanılan cihaz çöpe gitmek yerine yenilenmiş telefon olarak tekrar kullanılıyor. İkinci olarak da paramız ülke içerisinde kaldığı için cari açığın düşürülmesinde önemli bir rolümüz var. Diğer faydalarının yanında sadece bu iki sebep bile yenilenmiş ürün sektörünün büyümesinin ne denli önemli olduğunu bizlere gösteriyor” diye konuştu.

Yenileme merkezi sertifikası almak için Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği şartları karşılamak gerektiğine dikkat çeken Çeliker, “Bunlar altyapı, yazılım gibi düzenli olarak yapılan ve oldukça zorlu geçen denetimlerle tespit ediliyor. Tüm gereksinimleri karşılamak için ekip olarak yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle yapay zeka destekli sektörel çalışmalar da yaparak markamızı sürekli ileriye taşımayı hedefliyoruz” dedi.

“CİROMUZ YÜZDE 460 ARTTI”

2023 yılında 2022’ye göre yüzde 65 daha fazla cihaz yenilediklerini aktaran Çeliker, “Ciro bazında ise yüzde 460 büyüme kaydettik. Şu an için yıllık cihaz yenileme kapasitemiz 60 bin civarında olsa da kısa vadede hedefimiz bu sayıyı 200 bin cihaza kadar çıkarmak. Sektörün bilinirliği arttıkça daha çok insanın yenilenmiş ürünleri tercih edeceğini düşünüyoruz. Hedeflerimize ulaşmak ve Türkiye’nin bu alanda lider markası olmak amacıyla var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.