Oynatma Listesi
VİDEO

Bahçeşehir Koleji ‘Oyun Dostu Okul’ projesini hayata geçirdi

Bahçeşehir Koleji, “Oyun Dostu Okul’’ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında Bahçeşehir Koleji Dragos Kampüsü’nün koridorlarında ve bahçesinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerine uygun oyun ve etkinlik alanları oluşturuldu. Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Samur, “Oyun Dostu Okul projesi okulları oyunlaştırmaya çalıştığımız bir projedir. Bu projeyle okulun her alanını oyunlaştırmaya çalışıyoruz. Proje kapsamında bazı kriterler oluşturduk. Bu kriterleri karşılayan okullarımıza ‘Oyun Dostu Okul’ akreditasyonunu veriyoruz” diye konuştu.

Bahçeşehir Koleji, öğrencilerin hem problem çözme becerilerini geliştireceği hem de takım çalışmalarını öğrenmelerini sağlayacağı 'Oyun Dostu Okul’ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında öğrencilerin sosyal ve fiziksel aktivite yapmalarına, problem çözme becerilerini geliştirmelerine, takım çalışmasını öğrenmelerine olanak tanınıyor. Bu kapsamda Bahçeşehir Koleji Dragos Kampüsü’nün koridorlarına ve bahçesine 100’den fazla oyun ve etkinlik alanı oluşturuldu.

SAMUR: DRAGOS KAMPÜSÜ TÜRKİYE’NİN İLK OYUN DOSTU OKULU AKREDİTASYONU ALMAYA HAK KAZANDI

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yenilikçi Eğitim Geliştirme Araştırma Merkezi (YEGAM) Başkanı Doç. Dr. Yavuz Samur, “‘Oyun Dostu Okul’ projesi okulları oyunlaştırmaya çalıştığımız bir projedir. Bu projeyle okulun her alanını, oyunlaştırmaya çalışıyoruz. Proje kapsamında bazı kriterler oluşturduk. Bu kriterleri karşılayan okullarımıza oyun dostu okul akreditasyonunu veriyoruz. Okullara oyunlar yerleştirmeye çalışıyoruz. Duvarlara oyun yerleştiriyoruz. Bunların akademik araştırmalarını yapıyoruz ve çıktılarına bakıyoruz. Bahçeşehir Koleji Dragos Kampüsü de dünyanın ve Türkiye’nin ilk oyun dostu okulu olarak akreditasyon almaya hak kazandı. Bu okulda da biz akademik araştırmalarımızı yaptık” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLAR TAKIM OLARAK HAREKET ETMEYE BAŞLADI”

Proje sayesinde çocukların okulda daha mutlu olduklarını aktaran Doç. Dr. Samur, “Mutlu olan çocukların okula daha çok gelmek istediklerini gördük. Böylece devamsızlığın azaldığını ve okulun başarısının arttığını gözlemedik. Bunun haricinde çocukların teneffüste enerjilerini atabildiklerini ve derste biraz daha hareketlerinin azaldığını, öğretmenlerin işini kolaylaştırdığını gördük. Çocukların birbirleriyle daha çok takım çalışması halinde olduklarını keşfettik. Çocuklar biraz daha bireyseldi. Artık daha takım olarak hareket etmeye başladılar. Örneğin havanın kötü olduğu aylarda çocuk dışarıya çıkamayınca içeride enerjisini atıyor olması gerekir. Bunun için içeride oyun oynayabileceği alanlar olması lazım. Biz de ona bu oyun alanlarını açmaya çalışıyoruz. Birçok oyun alanı oluşturduk. Bu oyunları geliştirerek , eğlenerek ve birbirleriyle vakit geçirecekleri alanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Daha fazla okul oyun dostu okul olmak isterse bize başvurabilir. Biz onlara bu konuda danışmanlık yapıyoruz. Örnek bir okul oluşturmuş olduk. Öğrencilerimiz ile alakalı çok güzel değerlendirmeler oldu” şeklinde konuştu.

ASLAN: BU PROJEDEKİ HEDEFİMİZ ÖĞRENCİLERİMİZİN GÜVENLİ ORTAMDA OYUN OYNAMASI

Oyunun öğrencinin gelişimine birçok katkısı olduğunu söyleyen Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, “Öncelikle bilim ve teknoloji büyük bir hızla ilerliyor. Teknolojinin çok hızlı dönüşümüyle beraber eğitimde de değişim ve dönüşüm dönemi başladı. Bu durumdan öğrencilerimiz çok etkileniyor. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte öğrenciler daha çok teknolojik oyunlara yöneldiler. Hatta okuldan eve gittiklerinde çantalarını bırakıp hızlıca ekran başında dijital oyunlara yöneldiler. Baktığımızda günümüzde oyun alanlarının çok azaldığını biliyoruz. Çocuklar dışarıda oyun oynayamaz hale geldi. Hem güvenlik hem de birçok alanda öğrenciler kaygı duyuyor. Okulların en iyi oyun alanları olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu açıdan Bahçeşehir Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleriyle birlikte ‘Oyun Dostu Okul’ projesini hayata geçirdik. Bu projedeki hedefimiz öğrencilerimizin güvenli ortamda oyun oynaması” ifadelerini kullandı.

“‘OYUN DOSTU OKUL’ DEDİĞİMİZDE OYUN DOSTU ÖĞRETMEN KAVRAMI DA KARŞIMIZA ÇIKIYOR”

Dr. Aslan, “Öğrenciler oyun oynarken iş birliği yapmayı, problem çözme becerilerinin geliştirmeyi, takım çalışmasını ve liderlik yapmayı öğreniyor. ‘Oyun Dostu Okul’ dediğimizde oyun dostu öğretmen kavramı da karşımıza çıkıyor. Biz bu projeyi gerçekleştirirken öğretmenlerimize ‘Oyun dostu öğretmen nasıl olur?’ bununla ilgili eğitimler verdik, çalıştay düzenledik. Öğretmenlerimizle hem sınıf içerisinde hem de sınıf dışında oyun kurma, oyuna liderlik etme ve oyunu eğitimsel olarak nasıl dönüştürebileceğimizi çalıştık. Bir diğer paydaşımız olan velilere ise ‘Oyun Dostu Okul’ projesinde neler yaptığımızı anlattık. Bu açıdan velilerimize de evde nasıl oyun oynayabileceğini ve okulda neler yaptığımıza dair seminerler düzenliyoruz” dedi.

Öğrencilerden Ela Tokel ise “Oyun alanlarını çok sevdim. İlk geldiğimde çok şaşırdım. Aslında bu oyun alanlarında sadece oyun değil aynı zamanda gelişimimizi sağlayan harika yerler var. Örneğin labirent zekayı geliştiriyor. Burayı yapanlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kerem Korkmaz, “Oyun alanların da arkadaşlarımla oynuyorum. Hatta bazen başka sınıflarla da oynuyoruz. Oynarken mutlu hissediyorum. Oyun alanları çocuklara güzel vakit geçirmesini sağlıyor” diye konuştu.

Ali Ece, “Oyunlar okula geldiği için çok mutluyum. Herkes çok eğleniyor. Bende oyunlara katılıyorum. Her oyun sırayla oynanıyor. Okul daha çok neşelendi” dedi.

 

İSTANBUL, (DHA)

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER