Bakan Fidan, Singapur'a gidiyor

ANKARA, (DHA)- DIŞİŞLERİ Bakanı Hakan Fidan, yarın Singapur'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.
Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2 Haziran'da Singapur'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret, Bakan Fidan'ın Singapur'a ilk resmi ziyareti olacak. Fidan'ın ziyaret kapsamında, Başbakan Lawrence Wong tarafından kabul edilmesi, Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan ile İçişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlikten Sorumlu Koordinatör Bakan Kasiviswanathan Shanmugam'la bir araya gelmesi öngörülüyor. Bakan Fidan'ın ayrıca 'The International Institute for Strategic Studies (IISS)' adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen 'Raffles Lectures' etkinliğinde konuşması bekleniyor.
İKİLİ İLİŞKİLER MASADA
Dışişleri Bakanı Fidan'ın söz konusu ziyaret kapsamında gerçekleştireceği görüşmelerde; Türkiye-Singapur ikili ticaret hacminin 2015 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması temelinde artırılması ve karşılıklı yatırımların çeşitlendirilerek güçlendirilmesinin önemini dile getirmesi, bölgedeki güncel gelişmelerin, askeri ve savunma alanındaki iş birliğinin artan değerini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulaması, bu kapsamda Singapur'la savunma sanayi alanındaki iş birliğinin derinleştirilmesi konusunda atılabilecek adımları ele alması, stratejik öneme sahip deniz ve ticaret yolları üzerinde bulunan iki ülke olarak, Türkiye ve Singapur'un bağlantısallık ve enerji güvenliği alanındaki çabalarının, bölgesel ve küresel istikrarın tesisi bakımından kritik olduğunu işaret etmesi bekleniyor.
ÇOK TARAFLI İŞ BİRLİKLER
Fidan'ın ayrıca yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, yarı iletkenler, yapay zeka, dijitalleşme, finansal teknolojiler ve helal gıda endüstrisi gibi alanlarda iş birliği imkanlarını değerlendirmesi, Birleşmiş Milletler (BM), G-20 ve ASEAN başta olmak üzere uluslararası platformlardaki çok taraflı iş birliğinin önemini vurgulaması, Türkiye'nin Sektörel Diyalog Ortağı olduğu ASEAN'la ilişkilerini ilerleyen süreçte Diyalog Ortaklığı'na yükseltme konusundaki iradesinin altını çizmesi, Rusya-Ukrayna savaşı, Filistin meselesi, İran, Hürmüz Boğazı, Suriye, Güney Çin Denizi ve diğer güncel bölgesel ve küresel gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunması öngörülüyor. (DHA)









