Geri Dön
AnkaraBakan Gürlek, Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Van Weel ile görüştü

Bakan Gürlek, Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Van Weel ile görüştü

Bakan Gürlek, Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Van Weel ile görüştü

ANKARA, (DHA)- ADALET Bakanı Akın Gürlek, Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı David Van Weel ile bakanlıkta bir araya geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Bakan Gürlek, bu ziyaretin Türkiye ile Hollanda arasındaki mevcut iş birliğinin daha da geliştirilmesine katkılar sağlayacağına, özellikle görev alanına giren konularda karşılıklı olarak iş birliği ve diyaloğun güçlenmesine fayda sağlayacağına inandığını ifade etti. Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin çok uzun yıllara dayandığını belirten Bakan Gürlek, Hollanda'da yaklaşık 500 bin kişilik Hollanda Türk toplumunun ilişkilerinin güçlendirilmesinde ve geliştirilmesinde oldukça önemli bir görev gördüğünü söyledi. Hollanda’nın Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu hatırlatan Bakan Gürlek, “Küresel ve bölgesel risklerin arttığı bir ortamda müttefikimiz olan Hollanda ile diyalog ve iş birliğinin geliştirmesine önem veriyoruz” dedi.

Geçen sene Lahey'de olan NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Hollanda Başbakanı Dick Schoof’un bir araya geldiğini hatırlatan Bakan Gürlek, “Bu sene de NATO zirvesi Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecektir. Bu zirvede de NATO'ya yön veren önemli kararlar alınacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ’

Adalet alanındaki iş birliği ve ikili ilişkilerin önemli bir boyut oluşturduğunu kaydeden Bakan Gürlek, “Özellikle örgütlü suçlar, örgütlü suçlarla mücadele, uyuşturucu ticareti, göçmen kaçakçılığı, suç gelirlerinin aklanması gibi konularda özellikle adli anlamda iki ülkenin karşılıklı iş birliğini önemsiyoruz. Adli makamlar arasındaki işbirliği aynı zamanda ülkeler arasındaki işbirliğini de güçlendirecek ve aynı zamanda uluslararası adaletin etkinliği açısından önemli bir görev üstlenecektir” değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişiminde 251 kişinin şehit olduğunu hatırlatan Bakan Gürlek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda yürütülen adli süreçler dolayısıyla Bakanlığımız tarafından sizin Bakanlığınıza, yetkili makamlarınıza adli yardımlaşma taleplerimiz iletildi. Ancak bu taleplerimizin yerine getirilmesi konusunda maalesef bazı sorunlar ortaya çıkmıştı. Özellikle anayasal düzeni hedef alan ve milli iradeyi gasp eden FETÖ terör örgütüne karşı ülkemizin kararlılıkla mücadelesi devam etmektedir. Bu kapsamda da dost ve müttefik ülke olarak gördüğümüz Hollanda makamlarının da özellikle adli yardım anlamında ve suçluların iadesi anlamında bize yardımcı olmasını ve iş birliği göstermesini temenni ediyoruz.

‘FETÖ VE PKK TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELERİNE OTURMA İZNİ VERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUZ’

Türkiye’nin 40 yılı aşkın süredir PKK terör örgütüyle mücadele ettiğini anlatan Gürlek, örgütün, Avrupa Birliği tarafından da bir terör örgütü olarak kabul edildiğini hatırlattı. Bakan Gürlek, “Özellikle FETÖ kapsamında olduğu gibi PKK terör örgütü kapsamında da iade taleplerimizin maalesef olumlu sonuçlanmadığını görüyoruz. Hali hazırda FETÖ terör örgütünden 217, PKK terör örgütünden ise 8 iade talebimiz mevcuttur. Hollanda’yı müttefik ülke olarak gördüğümüzden dolayı bu konuda adli iş birliği kapsamında bu suçluların iadesini sizden rica ediyoruz. Ayrıca her iki terör örgütü mensuplarına da Hollanda'da mültecilik ya da oturma hakkı verilmemesi, verilmiş olanların da yeniden değerlendirilmesi konusunda bu hususun tekrar gözden geçirilmesini rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘MUSA AŞOĞLU'NUN HOLLANDA'DAN İADESİNİ TALEP EDİYORUZ’

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın dün şehadet yıl dönümü olduğunu belirten Bakan Gürlek, “Ben de biliyorsunuz savcılık görevi yaptıktan sonra Adalet Bakanı olarak atandım. Cumhuriyet Savcısı meslektaşımız, aynı zamanda çalışma arkadaşımız, DHKP-C terör örgütü mensubu tarafından önce esir alındı, daha sonra da hunharca katledildi” diye konuştu.

Saldırının talimatını veren DHKP-C terör örgütü elebaşı Musa Aşoğlu'nun İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılamasının devam ettiğini belirten Bakan Gürlek, “Bu terör örgütü yöneticisi Musa Aşoğlu'nun da yürütülen yargılama sonucunda aynı şekilde Hollanda'dan ülkemize iadesini talep ediyoruz. Maalesef bu konuda da şu ana kadar olumlu bir adım atılmadı. Söylediğimiz taleplerin ve önemli hassasiyetlerin Hollanda makamları nezdinde de karşılık bulacağına samimi olarak inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İADE TALEPLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Terörle mücadelenin yanı sıra uyuşturucu ticareti, kara para aklama ve insan ticareti başta olmak üzere diğer uluslararası suçlarla mücadele kapsamında birçok ülkeyle adli yardım kapsamında iade anlaşmalarının olduğunu anlatan Bakan Gürlek, “Geçen yıl nisan ayında Hollanda ile Türkiye arasında düzenlenen eş zamanlı operasyon sonucunda uyuşturucu ticaretinden ‘Bulut Operasyonu’ sayesinde uyuşturucu tacirleri yakalandı ve suç gelirleriyle birlikte delillerine el konuldu. Bu kapsamda Hollanda'da bulundukları tespit edilen, uyuşturucu ticareti suçlarından haklarında yakalama kararı bulunanların aynı şekilde ülkemize iade taleplerinin yerine getirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

AVRUPA'DA ARTIŞ GÖSTEREN IRKÇILK HAREKETLERİ

Hollanda'da Türk toplumunun varlığı, vatandaşların güvenliği, huzurunun ayrı bir önem taşıdığını kaydeden Gürlek, bu kapsamda özellikle Batı Avrupa'da artış gösteren ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi eğilimlerini endişeyle takip ettiklerini söyledi. Son dönemlerde bu tür yaşanan tehditlerin giderek arttığını gözlemlediklerini söyleyen Bakan Gürlek, ocak ayı sonlarında Hollanda'da iki Müslüman kadının polis şiddetine maruz kaldığını üzülerek öğrendiklerini söyledi. Bakan Gürlek, bu tür olaylara karşı gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Bugünkü görüşmenin, iş birliğini daha da ileri taşıyacağı kanaatinde olduğunu söyleyen Bakan Gürlek, “Müttefik ülke Hollanda ile aramızdaki samimiyetin ve kardeşlik hukukun daha da ileriye gitmesini temenni ediyoruz” dedi. (DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber