Geri Dön
Mudanya Depreme dayanıklı Mudanya için “Hızlı Tarama ile Bina Testi” başladı

Depreme dayanıklı Mudanya için “Hızlı Tarama ile Bina Testi” başladı

Depreme dayanıklı Mudanya için “Hızlı Tarama ile Bina Testi” başladı

Depreme dayanıklı Mudanya için “Hızlı Tarama ile Bina Testi” başladı

Mine AK BURSA, (DHA)- BURSA'nın Mudanya İlçe Belediyesi, ilçedeki yapı stokunun deprem güvenliği bakımında değerlendirilmesi için, bina inceleme çalışması başlattı. Yapıların, deprem risk seviyesinin ölçüleceğini söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, bu testin ardında, yapıların risk haritasının belli olacağını açıkladı.

Mudanya Belediyesi, depreme karşı bina ve zemin açısından dayanıklı bir kent yaratmak amacıyla, hızlı tarama ile bina tespitine başladı. Yapı güvenliğinin belirlenmesi için başvurular, belediyenin Kentsel Tasarım Müdürlüğü'ne yapılıyor. Mevcut yapı stokunun belirlenmesi için, Burgaz, Eğitim, Siteler, Yalı ve Ömerbey Mahalleleri pilot bölge seçildi. İk test, Siteler Mahallesi'nde bir binada yapıldı. Proje kapsamında, deneyimli teknik personel tarafından ziyaret edilen binalarda, risk seviyesi belirlenmesi için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştirilecek. Hızlı tarama değerlendirmesi yapılması için, başvurusu alınan yapıların öncelikli olarak, projeleri, varsa zemin etüdü incelenecek. Ardından zemin ve bodrum katlarda uygun olan yerlerde bazı kolonlarda sıvanın kaldırılarak beton test çekici ile beton sertliği ölçümü, kolonda beton sıyrılarak etriye aralığı, donatı çapı, tipi ve korozyon durumu belirlenecek. Kolon, perde ölçülerinin alınması, beton donatı tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi, düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti, yapı-zemin etkileşimi değerlendirmeleri yapılarak analiz edilmesi planlanıyor. İnceleme esnasında binalardan karot numunesi alınmayacak, tüm bu çalışmalar, ücretsiz olarak yapılacak.

Yapıların deprem risk seviyesinin ölçüleceğini kaydeden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi'nden (BTÜ) aldıkları destek ile gerçekleştirecekleri bu çalışmanın ardından, ilçelerindeki risk haritasının belli olacağını açıkladı. (DHA)

 

FOTOĞRAFLI

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber