Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın: Önemli olan çiftçiyi topraktan koparmamak

Yasin KESKİN/ BURSA, (DHA)- OSMANGAZİ Belediyesi’nin bu yıl 25’incisini düzenlediği ‘Osmangazi Siyah İncir Festivali’, Gündoğdu Mesire Alanı’nda binlerce vatandaşın katılımıyla yapıldı. Bursa’nın dünyaca ünlü siyah incirinin tanıtıldığı festivalde gösteriler ve konserler düzenlenirken, üreticilerin emeği de incir yarışmasıyla ödüllendirildi. Siyah incir üreticisinin desteklenmesi çağrısı yapan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, üreticilerin sorunlarına dikkat çekerek “Önemli olan çiftçiyi topraktan, tarımdan kopartmamak” mesajını verdi.
Bursa’nın tarımsal değerlerinden siyah incirin geleceğe taşınması ve üreticilerin emeğinin desteklenmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte, kent protokolü ve vatandaşlar bir araya geldi. Festivale Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın yanı sıra İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, YENİ Parti Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Mandacı, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı.
‘ÖNEMLİ OLAN ÇİFTÇİYİ TOPRAKTAN, TARIMDAN KOPARTMAMAK’
Festivalde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, siyah incir üreticilerinin bu yıl yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek ürünün beklenen değeri bulamadığını söyledi. “Osmangazi Siyah İncir Festivali” ile siyah incirin tanıtımına ve pazarlanmasına katkı sağlamak istediklerine işaret eden Başkan Erkan Aydın, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Siyah incir maalesef bu sene beklenen fiyatı bulamadı. Maliyetleri yüzde 100 arttı, geliri geçen seneye göre neredeyse yüzde 100 azaldı. Çiftçinin karnını yarmışlar, Allah bir dahaki seneye bereket versin demiş. Önemli olan çiftçiyi topraktan, tarımdan kopartmamak. Tabii ki bunun çözümünde yerel destek çok önemlidir ama genel destek ve genel planlamayla olacak iştir. Siyah incir, Bursa’da hatta Türkiye’de sadece şu coğrafyadaki 26 köyde yetişiyor. Havası, iklimi, denizden gelen rüzgârı, Allah öyle bir bereket vermiş ki sadece bu bölgede yetişiyor. Kraliçe inciri olarak bilinir ama bu fiyatlarla para kazandırmıyor. O yüzden üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Biz de bu festivallerle hem tanıtımına hem pazarlanmasına hem de üreticinin hassas zamanında birazcık stresini atıp önümüzdeki yıla hazırlanması amacını güdüyoruz ve vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Derdimiz bir tane; Osmangazi’mize, ova köyleriyle, dağ köyleriyle, merkeziyle Bursa’mıza iyi hizmet edebilmek, vatandaşlarımızın yüzlerini güldürebilmek. İncir de tarım üretimi de en önemli parçalarından biri. İnşallah daha bereketli, fiyatın daha güzel olduğu diğer festivallerde buluşmak üzere.”
BURSALILAR ŞARKILARA EŞLİK ETTİ
Gün boyu devam eden festivalde renkli anlar yaşandı. Festival alanına gelen çocuklar, kendileri için hazırlanan oyun parkurlarında doyasıya eğlenirken aileleri de onların neşesine ortak oldu. Program kapsamında sahne alan Osmangazi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesindeki Temiz Orkestra, seslendirdiği şarkılarla vatandaşlara müzik dolu bir program sundu. Halayların çekildiği festival alanında Bursalılar, şarkılara eşlik ederek eğlencenin tadını çıkardı. Osmangazi Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, sergilediği performansla izleyenlerden alkış aldı.
Öte yandan, festival alanını gezen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, vatandaşlarla sohbet ederek Bursa’nın eşsiz lezzeti siyah inciri vatandaşlara kendi elleriyle dağıttı. Vatandaşlar ise Başkan Aydın’a yoğun ilgi göstererek festival anısını birlikte fotoğraf çektirerek ölümsüzleştirdi. (DHA)








