Geri Dön
İskenderunKörfezdeki levrek ve çipuraların geleceği ele alındı

Körfezdeki levrek ve çipuraların geleceği ele alındı

Körfezdeki levrek ve çipuraların geleceği ele alındı

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)- HATAY'ın İskenderun ilçesinde Küresel İklim Değişikliği Etkisinde İskenderun Körfezi’nde Levrek ve Çipura Yetiştiriciliğinin Geleceği temalı çalıştayda, körfezdeki su ürünlerin durumu ve geleceği değerlendirildi.

İskenderun Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, 'Küresel İklim Değişikliği Etkisinde İskenderun Körfezi’nde Levrek ve Çipura Yetiştiriciliğinin Geleceği' temasıyla düzenlenen Deniz Bilimleri Çalıştayı, alanında uzman çok sayıda konuşmacıyı bir araya getirdi. Çalıştayda su ürünleri yetiştiriciliğinin bölgesel kalkınmadaki yeri, iklim değişikliğinin etkileri ve sürdürülebilir üretim modelleri ele alındı.

İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bircan Yıldırım, su ürünleri sektörünün yaklaşık 40 yıldır büyüyerek ilerlediğini vurgulayarak, yetiştiricilikte 600 ton kapasitenin aşıldığını ifade etti. Yıldırım, "Tarım İl Müdürlüğümüz, bakanlığımız ve Doğaka, Deniz Ticaret Odası bize destek veriyor. İlk adım olarak levrek ve çipura yetiştiriciliğini ele aldık. Devamında kabuklu su ürünleri, küçük ölçekli balıkçılık ve yeni teknolojiler gündemimizde olacak" dedi.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Yüksel Akgöl de Türkiye’nin su ürünleri yetiştiricilik üretiminin 2024 yılında 577 bin tona ulaştığını açıkladı. Akgöl, "Bu miktarın 171 bin tonu iç sularda, 406 bin tonu denizlerde gerçekleşti. Son 5 yılda üretimde istikrarlı bir artış yaşandı, "2024 yılında su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımız 3.8 milyar dolara ulaştı. Bunun 382 milyon dolarlık kısmı ASHİB üyeleri tarafından gerçekleştirildi" diye konuştu.

HATAY'DA ÜRETİM 10 BİN TONA YAKLAŞTI

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Türkmen, Hatay’ın 185 kilometrelik sahil şeridi, 371 balıkçı gemisi ve 17 su ürünleri yetiştiricilik tesisiyle önemli bir üretim potansiyeline sahip olduğunu belirtti. 2024 yılı itibarıyla 9 bin 478 ton yetiştiricilik, 6 bin 218 ton da avcılık üretimi yapıldığını söyleyen Türkmen, levrek ve çipura üretiminin yüzde 90’ının Avrupa’ya ihraç edildiğini aktardı. Türkmen ayrıca, “2018’de 443 ton olan üretim, 2024’te 9.329 tona çıktı. Bu ciddi bir gelişmeyi gösteriyor” dedi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, İskenderun Körfezi’nin yalnızca su ürünleri açısından değil, ulaştırma, enerji, tarım, lojistik ve savunma yatırımları açısından da büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti. Körfezin kıyı hattında 185 kilometrelik bir alanın stratejik olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Alibekiroğlu, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası gibi kuruluşlarla da görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. “Yer sorununun çözülmesiyle büyük lojistik projeleri hayata geçebilir” diye konuştu. (DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber