Geri Dön
İstanbul Enerji üretimine ve dağıtımına halk da katılabilecek

Enerji üretimine ve dağıtımına halk da katılabilecek

Enerji üretimine ve dağıtımına halk da katılabilecek

Enerji üretimine ve dağıtımına halk da katılabilecek

İSTANBUL, (DHA) - Dünya gündeminde yaşanan son gelişmeler sonrası ülkeler için stratejik önemi olan enerji, aynı zamana önemli bir yatırım aracı haline geldi. Katılım Enerji, Türkiye’de ilk kez halkın enerji üretimine ve dağıtımına katılımını sağlamak üzere yeni bir sistem geliştirdiğini açıkladı. Buna göre kişiler, Türkiye’de endüstriyel bazda enerji satabilecek.

Küresel kuraklık, pandemi döneminde tedarik zincirinin kırılması, kömür fiyatlarında ve karbon vergisi fiyatlarında artış, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası ortaya çıkan doğal gaz krizi dünyadaki enerji krizini daha da derinleştirdi. Bu sebeple alternatif enerji kaynaklarına talep arttı.

Katılım Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Şavlı, “Yenilenebilir Enerji, Sürdürülebilir Kazanç” mottosuyla yola çıkan kooperatifin vizyonu ve hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin toplam enerji kapasitesinde güneş enerjisi santrallerinin (GES) payının yüzde 7,5 olduğunu ve bu oranın her geçen yol arttığını belirten Şavlı, “Yeni dünya düzeninde dengeler değişti. Yeni dünyanın yeni yatırım aracı yenilenebilir enerji olacak” dedi.

“HALKIN ENERJİ ÜRETİMİNE VE DAĞITIMINA KATILIMINI SAĞLIYORUZ”

Katılım Enerji’nin, 20 bin üye kapasiteli bir enerji kooperatifi olarak kurulduğunu anımsatan Ferhan Şavlı, “Türkiye’de ilk kez halkın enerji üretimine ve dağıtımına katılarak, demokratik bir sistemde gelir elde edilmesini sağlayan bir kooperatifiz. Çalışanlarımızın yüzde 93’ü kadınlardan oluşuyor. Sosyal sorumluluk yapısı olan yerli ve milli bir oluşumuz. Ülkemizin enerji ithalatı ihtiyacını azaltmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“HER ETAPTA MİNİMUM 1 MW ELEKTRİK ÜRETİLECEK”

Kooperatifin GES yatırımları kapsamında Eskişehir, Afyonkarahisar ve Konya üçgeninde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tahsis edeceği Hazine arazileri üzerine güneş enerji santralleri kurulacağını ifade eden Şavlı, şunları söyledi:

"Etap etap 50 MW’lik elektrik üretimi gerçekleştireceğiz. Her etap, minimum 1 MW elektrik üretimi gerçekleştirecek şekilde minimum 400 üyeye ulaşıldığında başlatılacak.”

“SİSTEM YATIRIM MALİYETLERİNİ 4-5 YILDA AMORTİ EDİYOR”

Katılım Enerji’nin tasarladığı sistemi “Yeni nesil yüksek kâr marjlı yatırım aracı” olarak tanımlayan Ferhan Şavlı, kooperatif yapısının avantajlarını da şu sözlerle anlattı:

“Kuracağımız güneş panellerinin 25 yıl ömrü var; 25 yılda bir GES’leri yenileneceğiz. Üretim faaliyetleri doğrultusunda 17 yıllık getirisini yatırımcıya net kâr olarak bırakan kârlı bir sistem kurduk. Bu süreç içerisinde yatırım için pay başına ödenen 5 bin 300 avro; üretimin başlaması, enerji maliyetleri ve talebin artmasına bağlı olarak arzın sabit olması sebebiyle 8-9 bin avro değerine ulaşabiliyor ve kendini 4 ila 5 yıl gibi kısa bir sürede amorti edebiliyor.”

“HALK ÜRETTİĞİ ENERJİDE SÖZ SAHİBİ OLACAK”

“Türkiye’de ilk kez endüstriyel bazda enerjiyi halk satacak. Yani kendi ürettikleri enerjide kendileri söz sahibi olacak. Üstelik sistem 5 bin avro yatırımla 17 yıllık getiriyi mümkün kılıyor” diyen Şavlı, sisteme dahil olan üyelerin hem yatırım maliyetlerini hem de santralin üretim değerlerini Katılım Enerji’nin web sitesinden ve mobil uygulama üzerinden takip edebildiğini kaydetti. Ayrıca, “Süreci her aşamasında kolaylıkla takip edebilecekleri şeffaf bir sistem sunuyoruz. Üstelik üyelerimiz, paylarını e-Devlet sistemi üzerinden diledikleri zaman görüntüleyebiliyor” sözlerini ekledi.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber