Konya Jeopark Projesi kapsamında 'Eylem Planı Çalıştayı' düzenlendi.

KONYA,(DHA)- KONYA'da Meke Gölü'nü de kapsayan Konya Jeopark Projesi kapsamında Eylem Planı Çalıştayı düzenlendi.
Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla hayata geçirilecek Konya Jeopark Projesi kapsamındaki Eylem Planı Çalıştayı, Taş Bina Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Çalıştaya katılan Karapınar Belediye Başkanı İbrahim Önal, “İnanıyoruz ki Konya Karapınar Jeoparkı’nın uluslararası düzeyde tanınmasıyla birlikte potansiyelimiz daha da güçlenecek, yöresel ürünlerimiz geniş kitlelere ulaşacak ve bölge halkına yeni fırsatlar doğacaktır.” dedi.
Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı da ajans olarak Karapınar Jeoparkı konusunda yürüttükleri çalışmalardan bahsederek, “Buradan elde edilecek çıktıların Karapınar Jeoparkı’nın UNESCO Küresel Jeoparkı olarak tescil edilmesine daha güçlü bir zemin hazırlayacağına olan inancımız da tamdır. Meydana Kalkınma Ajansı olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Çalıştayımızın Karapınar'ımıza, Konya'mıza ve ülkemize hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Karapınar bölgesindeki yeryüzü şekillerinin binlerce yıldır var olduğunu ifade ederek, “Jeopark Projesi bakış açımızı değiştirmenin toplumsal farkındalık oluşturmanın ve uluslararası farkındalığa dönüştürmenin çalışması bu aslında. Yani kriz gibi görünen şeyin esasında kriz değil fayda olduğunu görüyoruz” dedi.
'KOP İDARESİ OLARAK KATKI SUNMAYA ÇALIŞACAĞIZ'
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu, ''Projeyi hep birlikte bu çalıştayla daha olgunlaştıracağız. Zaten öncesinde zemini ciddi noktada gelişmiş bir sürecin çalıştayla bir aşama daha ileriye gitmesini sağlayacağız ve bundan sonra da inşallah belki bir sene sonra çok daha iyi bir noktaya gelmiş olacağız. Bu noktada elbette sahada pek çok çalışmalar yapıldı. Ama KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak biz de bu işin finansal boyutuna nasıl katkı sunabiliriz diye ciddi bir çalışma seferber ettik. Ve projenin ihtiyacı olan finansal potansiyele de inşallah KOP idaresi olarak biz de katkı sunmaya çalışacağız” dedi.
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz da şunları söyledi:
''Eğer gücünüz varsa uluslararası toplumla buluşabiliyorsanız, eğer uluslararası topluma söyleyecek sözünüz varsa etkiniz ve gücünüz de vardır. Bu tarz çalışmalar bizim UNESCO'ya rapor vermemizi, bizim UNESCO'ya Türkiye'de olup biteni anlatmamızı, UNESCO süreçlerine Türkiye'nin nasıl entegre ve motive olduğunu gösterme bakımından da çok değerli. O bakımdan da Karapınar'da yürüyen bu faaliyette bizim için Türkiye'yi UNESCO'da anlatma bakımından da güçlü bir vesile olacak.”dedi.
Karapınar Kaymakamı Şenol Öztürk da, bu projenin Karapınar'ın yıllardır hayali olan bir proje olduğunu belirterek, ''Öncelikle Karapınar'ımızın yıllar öncesine dayanan bir hayaliydi bu. UNESCO Küresel Jeopark Ağı’na dahil edilmesi ile ilgili bir hayaldi ve bugün gelinen noktada gerçekten bu hayal önemli bir noktaya geldi, ete kemiğe büründü. Daha Karapınar Jeopark ilan edilmedi ama biz bu işin emin ellerde olduğunu düşünüyoruz. Onunla ilgili en ufak bir şüphe duymuyoruz. Konya Büyükşehir Belediyemiz de UNESCO'nun bugüne kadarki kurumsal koordinasyon içerisinde belki de en iyisini gerçekleştirerek bu süreci kendi nazarında yeni bir haliyle belki diğer şehirlere de örnek olacak bir organizasyonu ortaya koyuyor” dedi. (DHA)FOTOĞRAFLI









