Geri Dön
Kırkağaç Çobanlar Barajı yeni yılla birlikte su tutmaya başlayacak

Çobanlar Barajı yeni yılla birlikte su tutmaya başlayacak

Çobanlar Barajı yeni yılla birlikte su tutmaya başlayacak

Çobanlar Barajı yeni yılla birlikte su tutmaya başlayacak

MANİSA, (DHA) - MANİSA'nın kavun diyarı ilçesi Kırkağaç'taki tamamlandığında 4 bin 940 dekar araziye can suyu verecek Çobanlar Barajı'nda yeni yıla birlikte su tutulacağı bildirildi. Önümüzdeki yıl sonunda hizmete açılması planlanan barajın bölge üreticisi rakamlarına göre 2023 yılı rakamlarıyla yılda ortalama 24 milyon 700 lira ek gelire kavuşacağı belirtildi.

Kırkağaç'taki yapımı devam eden Çobanlar Barajı'nın inşaatında yüzde 65'lik fiziki gerçekleştirme oranına ulaşıldığı bildirildi. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Kırkağaç, Bakırçay Havzası'nın en verimli bölgelerinden biri. İlçeyi, bölge ve ülke tarımında hak ettiği yere taşımak hedefiyle başlattığımız Çobanlar Barajı inşaatında şu ana kadar kret ve vana odası ulaşım yolu, sıyırma kazıları, enjeksiyon imalatları, derivasyon kondivisi ve gövde dolgusu ile dolusavak kazısını tamamladık. Su alma yapısı, Vana Odası ve dolusavak betonarme imalatlarımız ise devam ediyor. Aralık ayı içerisinde vanamızı takarak yeni yıl ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz" dedi.

'GÖVDE DOLGUSU TAMAMLANDI'
Kırkağaç Çobanlar Barajı'nda 2 milyon 600 bin metreküp su depolanacağına dikkati çeken Balta, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirilen barajın gövde yüksekliğinin temelden 40 metre olduğunu söyledi. Balta, "Çobanlar Barajı'nın gövdesi için yaklaşık 270 bin metreküp
dolgu yaptık ve çalışmalarımızı bitirdik. Yakında kret düzenlemesine başlayacağız. 2024 yılının ilk ayları ile birlikte barajdaki imalatlarımızı tamamlayarak, 2024 yılında sulama şebekesi inşaatına ağırlık vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

'ÜRETİCİYE YILDA 24 MİLYOM 700 BİN LİRA EK GELİR'
Kırkağaç Çobanlar Barajı'nın tamamlandığında 4 bin 940 dekar araziyi borulu basınçlı sistem ile sulayacağını kaydeden DSİ Genel Müdürü Balta, "Sulama şebekemiz sayesinde bölgedeki yeraltı sularının kullanımı azalacak. Tarlalar daha kaliteli ve daha az maliyetli su ile buluşacak. Ürün verimliliği artacak. Bölge ekonomisi kalkınacak. Çobanlar Barajı ve Sulaması Projesi sayesinde bölge üreticisi 2023 yılı rakamlarıyla ortalama 24 milyon 700 bin lira ek gelire kavuşacak" dedi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber