Geri Dön
TarsusUluslararası Tarsus Festivali başladı

Uluslararası Tarsus Festivali başladı

Uluslararası Tarsus Festivali başladı

OKAN ÇALIŞKAN/TARSUS (Mersin), (DHA) - MERSİN’de Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği ve bu yıl ‘Toprakta tarih, sofrada tat, sokakta neşe’ sloganıyla düzenlenen 4’üncü Uluslararası Tarsus Festivali başladı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Toprakta tarih, sofrada tat, sokakta neşe’ sloganıyla düzenlenen ve Tarsus’u bölgede bir marka haline getiren 4’üncü Uluslararası Tarsus Festivali binlerce kişinin katılımıyla başladı. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından Tarsus’a gelen konuklar, 10 bin yıllık tarihi olan Tarsus’un tarihi yerlerini, gastronomisini, doğal güzelliklerini görmenin yanı sıra gün boyu süren kültür, sanat ve birbirinden eğlenceli etkinlikler ile doyasıya 3 gün geçirmeye hazır. Her yaştan vatandaşın akın ettiği Tarsus’ta, kentin kadim tarihinin ortasında birbirinden renkli etkinlikler düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, 7’den 70’e herkesin güzel vakit geçirmesi için hiçbir detayı unutmadı. Ayrıca Türkiye ve dünyadan gelen yüzlerce dansçının kenti adeta karnaval havasına çevirecek olan dans gösterileri ise gelen konuklar tarafından hayranlıkla izlenecek. Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı koordinesinde düzenlenen festival; 7-8-9 Kasım tarihlerinde atölyeler, söyleşiler, konserler, gastronomi etkinlikleri ve gün boyu sürecek eğlence ile konukları 3 gün boyunca ağırlayacak.

TATAKİ-ZOME ÇİÇEK BASKI ATÖLYESİ İLE DOĞANIN RENKLERİ KUMAŞLARA YANSIDI

Geleneksel kökboyama yöntemi ile Japonya’nın kumaşa baskı yöntemini birleştirerek doğanın izlerini kumaşa yansıtan Gizem Dündar, Tataki-Zome Çiçek Baskı Atölyesi’nde meraklılarına unutulmaz bir atölye sundu. Gün boyu süren etkinlikler kapsamında Yarenlik Alanı, St. Paul Meydanı, Kültür Park, Kırkkaşık Bedesteni, İnsan Hakları Meydanı, Yeryüzü Pazarı gibi Tarsus’un en işlek noktaları gün boyu konserlere, yazar buluşmalarına, dans gösterilerine, üretici stantlarına, ev sahipliği yaptı. Dünyanın birçok yerinden gelen yüzlerce dansçı yöresel danslarını Tarsus’a akın eden konuklara sergiledi. Geleneksel kıyafetleri ile Yarenlik Alanı’nı adeta bir karnavala çeviren dansçılar hayranlıkla izlenirken, Türkiye’nin de pek çok kentinden gelen yöresel dans ekipleri büyük bir coşkuyla karşılandı. İlk gösteriyi yapma şansı yakalayan Kosova Kastriotet Folklor Ekibi’nin ardından, Bosna Hersek’ten gelen Ivan Planina Tarčin Folklor Ekibi sahne aldı. Dansçıların gösterileri alkışlar eşliğinde izlendi. Tarsus Müzesi önünde ise yiyeceklerden aksesuarlara, el işlerinden kitaplara kadar onlarca ürünün bulunduğu stantları gezen vatandaşlar, alışveriş yaparken Tarsus lezzetlerinin de tadını çıkardı. TADEKA Edebiyat Kurulu’nun Tarsuslu yazarların kitaplarına yer verdiği stant ise edebiyat sohbetlerine sahne oldu.

KÜLTÜR PARK HER YAŞTAN İNSANA BİRBİRİNDEN GÜZEL EĞLENCE İMKANI SUNUYOR

Üç gün sürecek festivalin en canlı noktalarından biri olan Kültür Park, her yaştan ziyaretçiye hitap eden etkinlikler büyük ilgi görüyor. Alana kurulan yeme içme stantları ve sanat sergileri, festival atmosferine renk katarken; çanak çömlek atölyeleri, çiçek ekim etkinlikleri ve hayvan sahiplendirme alanı doğayla iç içe bir deneyim sunuyor. Teknoloji meraklıları için oluşturulan bölümde, sanal gözlük deneyimleri, bilim ve kimya atölyeleri ile teknolojik icatlar yer alıyor. Büyükşehir İtfaiye Dairesi Başkanlığı standı, Mercan Gözlemevi’nin teleskopla güneş gözlemi, minyatür kale etkinliği, ayak ve masa tenisi turnuvaları da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

OYUNCULUK ATÖLYESİ İLE SAHNE HAYALLERİ KURANLAR EĞLENDİ

18 yaş ve üzeri oyunculuk atölyesi kapsamında; ilk olarak sahnede ısınma hareketleri yapıldı. Katılımcılar, diyafram, artikülasyon, tekerleme çalışmalarının ardından rastgele belirlenen konu ile ilgili doğaçlama performanslar sergiledi. Mersin Şehir Tiyatrosu oyuncularından Ömer Faruk Ustaoğlu’nun gerçekleştirdiği atölye ile katılımcılar sahne üzerinde kendini ifade etme becerisi, beden dili kullanımını geliştirme imkanı buldu.

FESTİVALDEKİ ATÖLYELERDE YETENEKLER PARLADI

Festival kapsamında Tarsus’a Değer Katanlar (TADEKA) binasında, yaş gruplarına göre ayrılmış atölye çalışmaları gerçekleştirildi. 6-9 yaş çocuklar için düzenlenen Oyunla Tiyatro Atölyesi'nde; çocuklar eğitmenler eşliğinde doğaçlama oyunlar oynayarak sahne üzerinde kendini ifade etme, beden dili kullanma ve ekip çalışması becerilerini geliştirdi. Eğlenceli drama çalışmaları yapan minikler, hem yaratıcılıklarını ortaya koydu hem de özgüven kazanma fırsatı buldu.

KUKLA YAPIM ATÖLYESİ’ İLE ÇOCUKLAR RENGARENK KUKLALAR YAPTI

St. Paul Meydanı’nda düzenlenen Kukla Yapım Atölyesi’nde buluşan çocuklar, dolu dolu vakit geçirerek rengarenk kuklalar yaptı. Çeşitli hayvan figürlerini kuklaları ile buluşturan çocuklar, yürütücüler ve ebeveynleri eşliğinde atölyeyi tamamlayarak katılım belgelerini aldı.

BAŞKAN SEÇER, KADİM TATLARIN YENİLİKLE BULUŞTUĞU ‘GASTRONOMİ SHOW’A KATILDI

Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve Refika’nın Mutfağı’nın kurucusu Refika Birgül’ün ‘Kadim Lezzetleri ile Yenilikçi Tarsus Mutfağına Fikirler’ başlıklı Gastronomi Show’una katıldı. Etkinlik ile Tarsus’un tarih kokan sokaklarında bir kez daha kültür, sanat ve lezzet bir araya geldi. Birgül, Mersin’in eşsiz lezzetlerinden biri olan tantuni ile humusu modern tekniklerle yeniden yorumlarken, ortaya 'Tarstuni' adında bir lezzet çıkardı.

Gerçekleşen etkinlikte Tarsus’un tarih kokan sokaklarında bir kez daha kültür, sanat ve lezzet bir araya geldi. Meral Seçer ve Refika Birgül’ün gerçekleştirdiği etkinlik, Tarsus’un köklü mutfak mirasını modern dokunuşlarla harmanladı. Meydanı dolduran katılımcılar, hem görsel hem de lezzet anlamında unutulmaz bir deneyim yaşadı. Tarsus’un yöresel tatlarının çağdaş gastronomiyle buluştuğu etkinlikte, geçmişten bugüne uzanan tantuni ve humus yeniden yorumlandı ve ortaya eşsiz bir lezzet şöleni çıktı. Katılımcılar, hem Birgül’ün keyifli sunumuyla hem de Meral Seçer’in sohbetiyle unutulmaz bir Gastronomi Show izledi. ‘4. Uluslararası Tarsus Festivali’, kadim lezzetlerin yenilikle harmanlandığı bu özel buluşmayla damaklarda olduğu kadar gönüllerde de iz bıraktı.

TANTUNİ MODERN TEKNİKLERLE YENİDEN YORUMLANDI, ORTAYA ‘TARSTUNİ’ ÇIKTI

Bir taraftan tantuniyi ve humusu yapan Birgül bir taraftan da katılımcıların sorularını yanıtladı. Birgül’e mutfakta Meral Seçer ve şefler Burak Arpak ile Adile Sarıtaş eşlik etti. Tarsus’un çok kadim bir şehir olduğunu ifade eden Birgül, Tarsus’un daha çok tanıtılması gerektiğini anlattı. Yaptığı tantuniye ‘Tarstuni’ adını veren Birgül, Meral Seçer ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nin çalışmaları ve faaliyetleri hakkında da sohbet etti. Meral Seçer de gastronomi alanının gelişmesi için kooperatiflere büyük önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Mersin’de çok sayıda kadın kooperatifi olduğunu vurgulayan Meral Seçer, her bölgenin kooperatifinin kendi bölgesindeki ürünlerini öne çıkararak koruma ve kayıt altına aldığını söyledi. Meral Seçer bu gibi lezzetlerin unutulmaması gerektiğini kaydederek, Birgül gibi değerli şeflerin elinde bu lezzetlerin yeniden yorumlanmasını kıymetli bulduğunu söyledi.

MERSİN’İN EN KADİM YERLEŞİM YERLERİNİN BAŞINDA TARSUS GELİYOR

Başkan Seçer, festivalin coşkuyla başladığını belirterek, “Tarsus’ta çok güzel bir 3 gün geçireceğiz. Tarsus benim anlatmamla bilinecek bir yer değil, dünyanın bildiği bir yer. Hep Mersin-Tarsus ayrımı yapılıyor, açıkçası biraz tuhafıma gidiyor. Çünkü Mersin’i gezmek için Anamur’a kadar 250 kilometre yoldan gitmeniz, 320 kilometre de kuş gibi sahilden uçmanız lazım. Mersin coğrafyasının en kadim yerleşim yerlerinin başında da Tarsus geliyor” dedi.

‘TARSUS’U AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ’

Bir Tarsuslu olarak Tarsus’un çok özel bir kent olduğunu söyleyen Seçer, “St. Paul Meydanı gibi yapılar Tarsus’un eski merkezi ve bu programı burada yaptık. Çok uzun yıllardır yenileniyor ama yenileme zaman alıyor. Bu bölgeler yenileme, koruma ve sit alanları. Prosesi oldukça uzun oluyor ama tarihimize sahip çıkmamız lazım. Bu çalışmalar kolay değil. Umarım biz ve bizden sonraki jenerasyonlar daha iyi çalışacaklar. Amacımız Tarsus’u dünyanın gelip gördüğü açık hava müzesi haline getirmek” sözlerine yer verdi. Gastronomik açıdan kadim bir yer olan Tarsus’ta tantuninin yeniden yorumlanmasının çok önemli olduğunu söyleyerek, bunu yapan Birgül’e teşekkürlerini ileten Seçer“Çok değerli bir program yaptınız. Bizler sizi Tarsus’ta ağırlamaktan da mutlu olduk, onur duyduk. Tarstuni’yi Büyükşehir’in kafelerinde menüye koyacağız” diye konuştu.

Birgül, etkinlik sonunda Meral Seçer’e; ‘Miras Türk Mutfağı Teknikleri’ adlı kitabını hediye etti. Etkinlikte katılımcılara da çeşitli hediyeler verildi. Ortaya çıkan tantuni ve humusun tadına katılımcılar da baktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi Engin Özkoç ile CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış tarafından Birgül’e etkinlik sonunda çiçek ve plaket takdimi yapıldı. Gastronomi Show’un ardından, Başkan Seçer ve protokol üyeleri Serkan Sarıkef’in fotoğraf sergisini ve TADEKA Binası’ndaki ‘Plastik Sanatlar Kurulu Karma Resim Sergisi’ni gezdi. (DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber