Niğde'de hasat sezonu başladı

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- TÜRKİYE'de tarımsal üretimde birçok üründe ilk 10 arasında yer alan Niğde’de hasat sezonu başladı.
Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, tarım kenti olan ve çeşitli ürün yelpazesiyle sektörde öne çıkan Niğde'de üretilen ürünlerin rekoltesi ve ekim alanları hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'de yulaf üretiminde 8'inci sırada olan Niğde'nin, 2023 yılı içerisinde 30 bin 930 dekar alanda yulaf ekimi gerçekleştirdiğini ve ortalama 8 bin 204 ton rekolte beklendiğini ifade eden Baş, dekar başına yaklaşık 265 kilo verim alındığını vurguladı.
YONCA ÜRETİMİNDE 16'NCI SIRADA
Baş, Niğde'de yonca üretiminin geçen yıla göre arttığını belirterek, "2022 yılında 72 bin 740 dekar alanda yapılan yonca ekimi, 2023 yılında 74 bin 670 dekar alana çıktı ve rekolte artışı yaşandı. 2022 yılında 357 bin 775 ton olan rekolte, 2023 yılında 367 bin 860 tona yükseldi. Niğde, yonca üretiminde Türkiye'de 16'ncı sırada yer alıyor" dedi.
SİLAJLIK MISIR ÜRETİMİ AZALDI
Geçtiğimiz yıl kentte 69 bin 690 dekar alanda silajlık mısır üretimi yapıldığını belirten Baş, bu yıl ise yüzde 4.45 oranında azalış yaşandığını ifade etti. Baş, 2023 yılında silajlık mısır ekiminin 66 bin 590 dekar alana gerilediğini söyledi. Baş, bu durumun Niğde'nin silajlık mısır üretiminde Türkiye'de 17'nci sırada yer almasına neden olduğunu belirtti.
PATATES ÜRETİMİNDE ARTIŞ
Baş, patates üretimine değinerek, "Niğde, Türkiye'de patates üretiminde öne çıkan illerden biri. 2022 yılında 176 bin 300 dekar alanda yapılan patates ekimi, 2023 yılında yüzde 8.54 oranında artarak 191 bin 350 dekar alana ulaştı. Bu artışla birlikte rekolte de yüzde 12.49 oranında arttı. 2022 yılında 679 bin 653 ton olan rekolte, 2023 yılında yaklaşık 764 bin 535 ton olarak bekleniyor" diye konuştu.
KURU FASULYE ÜRETİMİNDE BİRİNCİ SIRADA
Niğde'nin kuru fasulye üretiminde Türkiye birincisi olduğunu ifade eden Baş, "2022 yılında 173 bin 70 dekar alanda kuru fasulye üretimi yapılırken, 2023 yılında yüzde 12.75 oranında bir düşüş yaşandı ve alan 151 bin 10 dekara geriledi. Fasulye ekimindeki azalış, rekolteye de yansıdı. 2022 yılında 57 bin 505 ton olan rekolte, 2023 yılında yüzde 14.89 oranında düşüşle 52 bin 819 tona geriledi. Bu düşüş, 2022 yılında patatesin iyi fiyat alması nedeniyle kuru fasulye ekimi yapan çiftçilerin patates üretimine yönelmesinden kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.
ÇAVDAR ÜRETİMİNDE ARTIŞ, REKOLTEDE DÜŞÜŞ
Baş, çavdar üretiminde de artış olduğunu belirterek, "2022 yılında 147 bin 270 dekar alanda yapılan çavdar üretimi, 2023 yılında yüzde 1.31 oranında bir artışla 148 bin 90 dekar alana yükseldi. Ancak rekolte geçtiğimiz yıla göre yüzde 1.31 oranında azaldı" dedi.
SALÇALIK DOMATES ÜRETİMİNDE YÜKSEK ARTIŞ
Niğde'nin salçalık domates üretiminde de söz sahibi olduğunu belirten Baş, "2022 yılında 21 bin 460 dekar olan salçalık domates ekim alanı, 2023 yılında yüzde 88.16 oranında artarak 40 bin 380 dekara yükseldi. Ekim alanlarındaki artışa paralel olarak rekolte de yüzde 90.30 oranında artış bekleniyor. Niğde, domates üretiminde Türkiye'de 7'nci sırada yer alıyor" şeklinde konuştu.
SOĞAN ÜRETİMİNDE AZALIŞ
Ürünler hakkında detaylı bilgiler veren Baş şöyle devam etti:
"2022 yılında 5 bin 260 dekar alanda yapılan soğan ekimi, 2023 yılında yüzde 17.11 oranında azalarak 4 bin 360 dekara geriledi. Benzer şekilde rekolte de 30 bin tondan 25 bin tona düştü. Niğde, soğan üretiminde Türkiye'de 12'nci sırada yer alıyor. Niğde, çerezlik kabak üretiminde Türkiye'de 8'nci sırada . 2022 yılında 12 bin 80 dekar alanda yapılan üretim, 2023 yılında yüzde 15.76 oranında azalarak 10 bin 160 dekara düştü. Beyaz lahana üretimi, Türkiye genelinde 2'nci sırada yer alıyor. 2022 yılında 18 bin 530 dekar alanda ekimi yapılan beyaz lahana üretimi, 2023 yılında yüzde 1.40 oranında bir artışla 19 bin 790 dekara yükseldi. Bununla birlikte, 2022 yılında 131 bin 205 ton olan rekolte, 2023 yılında 132 bin 830 tona çıktı. Niğde'de dikim alanlarının her geçen gün arttığı nektarinde, geçtiğimiz yıl 1900 dekar alan kullanılırken, 2023 yılında bu alan yüzde 42 artışla 2 bin 710 dekara yükseldi. Elma ağacı bakımında Türkiye genelinde ilk sırada yer alan Niğde'de, geçtiğimiz yıl 543 bin 326 ton olan rekolte, 2023 yılında 575 bin 788 tona yükseldi. Ayrıca, ağaç başına verim 57 kilogramdan 59 kilograma yükseldi."
Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, hasat sezonu başlayan Niğde'nin birçok üründe Türkiye genelinde ilk 10 il içinde yer aldığına vurgu yaparak şunları söyledi:
"Tarım kenti olan kentimiz, bahsettiğimiz ürünlerin yanı sıra armut üretiminde Türkiye genelinde 17, ceviz üretiminde 36, çilek üretiminde 22, erik üretiminde 28, kayısı üretiminde 19, kiraz üretiminde 16, şeftali üretiminde 16, üzüm üretiminde 44, karpuz üretiminde 31, kavun üretiminde 18, salçalık biber üretiminde 18, sofralık domates üretiminde 45, arpa üretiminde 29, buğday üretiminde 31, nohut üretiminde 25 ve şeker pancarı üretiminde 34'üncü sırada yer alıyor." (DHA)






