Osmaniye’de uzmanlardan meme kanseri uyarısı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) – OSMANİYE’de Sağlıklı Yaşam Günleri kapsamında düzenlenen Meme Kanseri Farkındalık Paneli'nde uzman isimler vatandaşlarla bir araya geldi. Panelde erken teşhisin önemi vurgulanırken, meme kanseriyle mücadelede yürütülen bilinçlendirme çalışmaları ele alındı. Osmaniye Belediyesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi (KETEM) iş birliğiyle OKÜ 15 Temmuz Şehitleri Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa çok sayıda davetli katıldı.
Konuklara salon girişinde pembe kurdele, çiçek ve 'Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır' başlıklı bilgilendirici el broşürleri dağıtıldı. Farkında ol, erken tanı al, hayatını kurtar sloganıyla gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet’in eşi Ebru Çenet yaptı. Çenet, programın düzenlenmesinde emeği geçen kurumlara teşekkür ederek erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Annesini meme kanseri nedeniyle kaybettiğini belirten Çenet, “İçinde bulunduğumuz yüzyılda genel sağlığımızı tehdit eden çok önemli sağlık problemleriyle karşı karşıyayız. Özellikle erken tanı ve erken teşhisin önemi çok daha fazla ortaya çıkmaktadır. Annemi meme kanseri nedeniyle kaybetmiş biri olarak bu konuya dikkat çekmek istedik” dedi.
Programa katılan Osmaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Hakkoymaz ise erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek toplum sağlığına yönelik farkındalık çalışmalarının önemine değindi. Kanser hastalıklarının dünyada ve Türkiye’de kardiyovasküler hastalıklardan sonra en sık görülen ikinci ölüm nedeni olduğunu ifade eden Hakkoymaz, “Meme kanseri, akciğer kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Sağlık Bakanlığımız öncülüğünde, eğitim ve araştırma hastanelerimiz başta olmak üzere tüm sağlık kurumlarımızda kanser tarama merkezleri aracılığıyla meme kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi hastalıklara yönelik ulusal taramalar gerçekleştirilmektedir” dedi.
Panelin moderatörlüğünü OKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe İnel Manav yaptı. Panelde; Sanko Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Göktürk Maralcan, OKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Songül Güngör, TOBB Fen Lisesi Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışman H. Esin İnce ile KETEM Hemşiresi Lütfiye Çelikkıran konuşma yaptı.
Programda erken teşhisin hayat kurtardığı bir kez daha vurgulanırken, toplumda farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdürülmesi gerektiği ifade edildi. Etkinlik sonunda panelistler, protokol üyeleri ve davetliler tarafından pembe balonlar gökyüzüne bırakıldı. (DHA)
FOTOĞRAFLI









