Geri Dön
MerkezŞırnak’ta üniversite öğrencileri, kente ait yöresel lezzetleri yapmayı öğrendi

Şırnak’ta üniversite öğrencileri, kente ait yöresel lezzetleri yapmayı öğrendi

Şırnak’ta üniversite öğrencileri, kente ait yöresel lezzetleri yapmayı öğrendi

Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK, (DHA)-ŞIRNAK Üniversitesi Gastronomi Kulübü öğrencileri, düzenlenen projeyle kente ait yöresel yemekleri öğrendi.

Şırnak Üniversitesi Gastronomi Kulübü öğrencileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından üniversite öğrenci topluluklarının projelerini hayata geçirmelerine kolaylık sağlayan Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında hazırlanan Miras Sofrası Şırnak Yöresel Yemekleri’ projesiyle, kente ait yöresel yemekleri öğrendi. Projede yer alan 2 akademisyen ve yöreden 4 usta ile birlikte, toplamda 13 tescilli veya tescil sürecindeki geleneksel yemek öğrencilere uygulamalı olarak öğretildi. Proje kapsamında hazırlanan yemekler, Şırnak Üniversitesi’nde düzenlenen tanıtım programında sergilendi. Etkinliğe Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Sedat Çelik, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fedai Din, öğretim görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı. Katılımcılar, Şırnak’ın kültürel zenginliğini yansıtan eşsiz lezzetleri tatma fırsatı buldu. Yöreye ait Hekeheşandi, Kipe, Kutlık, Serbidev, Şımşipe, Bırınczer, Katge Dıfse ve Luzine ve Fıreydin gibi özgün isimlere sahip yöresel yemekler, katılımcılardan tam not aldı.

‘SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASLAR LİSTESİNDE OLDUĞU İÇİN BU YEMEKLERİN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINI İSTİYORUZ’

Şırnak Üniversitesi Turizm Ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Solmaz; “Burada 2 gündür bir eğitim gerçekleştiriyoruz öğrencilerimize. Dün 2 ustamız ve 2 akademisyenimiz ile bugün de 2 akademisyen, yerel halktan 2 erkek ve 2 kadın ustamızla burada yöresel yemekler yaptık. Ve öğrencilere bunlar hakkında bilgiler verdik. Burada tescillenmiş ve tescillenmeyi bekleyen ürünlerimiz, yiyeceklerimiz mevcut. Bunlar hakkında bilgiler verildi. Eğitimler yapıldı. Ve buradaki alanında uzman diyebileceğimiz, evde bunları yapan kişilerden öğrencilerimiz bunları deneyimledi ve kendileri yapmaya başladı. Tabi somut olmayan kültürel miraslar listesinde olduğu için bu yemeklerin gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz. Çünkü bir nebzede bu kuşaklar arasında geçişlerde olmadığı sürece bir yerde bu yiyecekler bir yerde kesintiye uğrayacak. Ve bilgi aktarımı olmayacak. Burada biz öğrencilerimize bu kapsamda diyoruz ki bunları gelecekte tekrar yapın. Kendi benliğinizi koruyun. Çünkü buradaki öğrencilerimizin çoğu Şırnaklı. Burada kendi yiyeceklerini bir sonraki nesle aktarabilecek seviyede olsun. Çünkü yüzyıllar boyunca bu yemekler yapılmış ama son yüzyılda bunlar unutulmaya yüz tutmuş diyebiliriz. Bu kapsamda eğitimler verdik ve bunların tanıtımını gerçekleştirdik. Yaklaşık 13 yemeğimiz var. Hem tatlılarımız da mevcut. Bu denli çeşitli sofrayı aslında bir tanıtım aracı ile duyurmak istiyoruz. Ve bu kapsamda bu eğitimi gerçekleştirdik. Umarım bunun sonucunda güzel bir çıktı elde etmiş oluruz” dedi.(DHA)

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber