Geri Dön
Merkez Tokat'ta Gazi Osman Paşa anıldı

Tokat'ta Gazi Osman Paşa anıldı

Tokat'ta Gazi Osman Paşa anıldı

Fatih YILMAZ/TOKAT,(DHA)- PLEVNE kahramanı Gazi Osman Paşa, vefatının 124'nüncü yıl dönümünde, doğum yeri Tokat'ta düzenlenen törenle anıldı.

1832- 1900 yılları arasında yaşayan ve özellikle 1877- 1878 Osmanlı- Rus Savaşı Plevne savunmasındaki başarılarından dolayı Sultan 2'nci Abdülhamid tarafından 'Gazi' unvanı verilen Tokat doğumlu Gazi Osman Paşa için kentte anma töreni düzenlendi. Gazi Osman Paşa Müzesi'nde düzenlenen törene Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Fatih Yılmaz, İl Jandarma Komtanı Albay Sabri Küyük, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Tokat Belediye Başkanı, Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, "Binlerce yıllık Türk tarihi sayısız kahramanlar ve kahramanlıklarla

doludur. Bu kahramanlardan biri, dünya tarihinin en büyük komutanlarından olan Gazi Osman Paşadır ve Anadolu’da Türk İslam Medeniyetinin Mayası olan Tokat’ımızdan çıkmıştır. Devleti Aliyenin tamamen güçten düştüğü, hasta adam olarak tanımlandığı ve her alanda toprak ve kuvvet kaybettiği bir dönemde Osmanlı Rus Savaşı patlak vermişti. Ve bu savaşta Rus ilerlemesini durdurmak mümkün gözükmüyordu. Plevne müdafaası dünyada eşine az rastlanır bir komutanlık dehasıyla destana dönüştü. Savaşın her aşaması bir strateji, kahramanlık ve iman destanıydı.Bu süreçte bütün dünya devletleri daha önce adını hiç duymadıkları Osman Nuri Paşayı hayranlıkla takip etmeye başladı. Devasa Rus ordusunu 3 defa hezimete uğratan olağanüstü bir mücadele sonucunda son bir yarma harekâtına mecbur kalan ve yaralanarak atından düşen büyük komutan Rus Çarının saygıyla ağırladığı bir rakip komutan oldu.Bütün şehitlerimiz ve gazilerimizle birlikte şanlı ecdadımıza ve özellikle 124 yıl önce bugün ebediyete intikal etmiş Gazi Osman Paşamıza Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber