Geri Dön
Arsın Trabzon’da otizmli anneleri kahvaltıda buluştu

Trabzon’da otizmli anneleri kahvaltıda buluştu

Trabzon’da otizmli anneleri kahvaltıda buluştu

Trabzon’da otizmli anneleri kahvaltıda buluştu

Selçuk BAŞAR-Şükran ATALAR/ARSİN (Trabzon), (DHA)- TRABZON’da, otizmli bireylerin anneleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen kahvaltıda buluştu.

Arsin ilçesindeki bir özel eğitim uygulama okulunda görev yapan öğretmen Nazlı Gözey otizmli bireylerin annelerinin davetli olduğu kahvaltı organize etti. Tatil köyünde yapılan kahvaltıya aralarında Trabzon Otizm Derneği Başkanı Muradiye Dilek’in de bulunduğu 30 otizmli bireyin annesi katıldı. Kahvaltıda buluşan anneler birbirleri ile tanışıp otizm hakkında fikir alışverişinde bulundu. Çocuklarının geleceği hakkında konuşan anneler, sohbet edip, keyifli zaman geçirdi. Kahvaltı sonrası anneler tarafından işletme sahibine plaket takdim edildi.

‘KADINLAR BİR GÜN DEĞİL HER GÜN HATIRLANMALI’

Engelli bireylerin anneleri için düzenli olarak çeşitli etkinlikler yaptıklarını ifade eden özel eğitim öğretmeni Nazlı Gözey, “Kadınlar bir gün değil her gün hatırlanmalı. En fedakar anneler ilk olarak şehit anneleri ve engel grubunda çocukları olan annelerimizdir. Bu nedenle toplum olarak onları sadece bugün değil her gün hatırlayalım. Biz de bu anlamda özel eğitim kurumlarında çocuğu olan annelerle birlikte yaklaşık 7-8 yıldır bu tarz etkinlikler yapıyoruz. Kadınlar günü dolayısıyla da özel çocuğu olan annelerimize yalnız olmadıklarını anlatmayı amaçlıyoruz. Birlik ve beraberliğimizle, dayanışmamızla onlara güç vermek istiyoruz. Yani tüm otizmli, zihinsel engelli ya da Down sendromlu; yani tüm engelli bireylerin annelerinin toplum tarafından dışlanmaması gerektiğini, sahiplenilmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Engelli bireylerin anneleri çocuklarını her yere götüremiyor ve bu da onların dışarı çıkmasını engelliyor. Bu şekilde birlik olmak annelere moral oluyor ve ben bu tarz etkinliklerin tüm Türkiye’de yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Önce annelerimiz mutlu olmalı çünkü biz ‘mutlu anneler mutlu çocuklar yetiştirir’ diyerek bu yola çıktık” dedi.

‘ÖLÜM BİLE BİZE LÜKS’

Trabzon Otizm Derneği Başkanı Muradiye Dilek ise otizmli bir bireyin annesi olduğunu belirterek, “Başkanlıktan ziyade benim en önemli vasfım Hakan’ın annesiyim. Hakan ve onun gibilerin annesiyim. Oğlum 32 yaşında ve otizmli. Otizm çok zor bir imtihan, çok zor bir hayatımız var ve bu zorluklar içerisinde nefes almaya ihtiyacı olan annelerle beraberiz. Çünkü hayatımızda hiçbir lüksümüz yok. Bizim düğünümüz olur, cenazemiz olur gidemeyiz, hasta oluruz asla yatamayız, hastalanmak bile bize lüks, hatta ölüm bile bize lüks. Bu nedenle bu gibi etkinliklere ihtiyacımız var be bize moral oluyor. Hepimizde biz ölürsek çocuklarımıza ne olacak korkusu var. Hepimiz evladımızın ömrü bizim sağlıklı ömrümüz kadar olsun diyoruz. Çünkü sağlıklı ömrümüz olmazsa çocuklarımıza bakacak gücümüz de olmaz. Bu nedenle şehrimize bir otizm yaşam merkezi de kazandırılmasını istiyoruz. Bunun için çalışmalar da var emeği olanlar sağ olsun. Bu merkez yapılırsa biz ölümü bile dert etmeyeceğiz” diye konuştu.

‘BU ETKİNLİKLERLE ÇOK MUTLU OLUYORUZ’

Otizmli bireyin annesi Nurcan Aydın da, “Oğlum çok ağır hasta, zaman zaman gücüm yetmiyor. Otizm çok ağır bir durum, insan böyle durumlarda kendini yalnız hissediyor. Biz de bu tarz etkinliklerle sanki içinde bulunduğumuz dünyadan çıkıyoruz ve çok mutlu oluyoruz. Bu anlamda vesile olan Nazlı hocama ve bizi misafir eden Metin Bey’e çok teşekkür ediyorum. Bütün işletmelere böyle zor hayatlara dokunarak bizim gibi aileleri mutlu edebilmelerini tavsiye ederim” ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber