Geri Dön
Gündem Isparta'da eğitim uçağı düştü

Isparta'da eğitim uçağı düştü

ISPARTA'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde askeri eğitim uçağı düştü. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, "Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır" denildi. Isparta Valisi Şehmus Günaydın da düşen uçaktaki 2'si pilot, 1'i uçuş teknisyeni 3 askeri personelin şehit olduğunu açıkladı. Yalvaç'a bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde saat 14.30 sıralarında eğitim amaçlı da kullanılan askeri nakliye uçağı düştü. Köylülerin 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yaptığı ihbar üzerine bölgeye çok sayıda 112, itfaiye ile askeri ekipiler sevk edildi. Uçağın Eskişehir'den havalanan CN-235 askeri nakliye uçağı olduğu belirtildi.

VALİ GÜNAYDIN: ENKAZA ULAŞILDI

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, olaydan bir süre sonra düşen askeri uçaktaki 2'si pilot, 1'i uçuş teknisyeni 3 askeri personelin şehit olduğunu açıkladı. Vali Günaydın, bölgede yoğun sisin etkili olduğunu belirterek, ilk ekibin helikopterle kısa sürede enkaza ulaştığını söyledi. Vali Günaydın, ekiplerin çok kısa sürede karadan da bölgeye ulaşcağını söyledi. Isparta Valisi Şehmus Günaydın, düşen uçağın Hava Kuvvetleri'ne ait eğitim uçağı olduğunu, düşme nedenini henüz bilmediklerini belirterek, şunları söyledi: "Yapılacak çalışmadan sonra açıklanacak. Bölgede yoğun sis var. Karadan ulaşmak son derece güç. Hava Kuvvetlerimize ait bir helikopter olaydan kısa süre sonra enkaza ulaştı. Maalesef 3 şehidimiz var. Olay yerine intikal ettikten sonra daha net bilgiye sahip olacağız. Karadan yol olmadığı için bir de yağış olduğu için çamurdan gitmek zorunda arkadaşlar. İş makineleri şu an çalışıyor. Yakın zamanda da enkaza ulaşacağımızı düşünüyoruz. Ekipler bölgeye çok yakın. Şu anda yolda da hızlı bir şekilde iş makinelerimizin intikali sürüyor. Çok kısa sürede karadan da ulaşmış olacağız."

GENELKURMAY AÇIKLAMA YAPTI

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde olayla ilgili yapılan açıklamada, "17 Ocak 2018 tarihinde 11.03’te konuşlu bulunduğu Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen olduğu halde kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve 3 kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır. Bu elim kaza neticesinde şahadet mertebesine erişen kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet değerli aile fertlerine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz" denildi.

ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde düşen, askeri nakliye uçağında şehit olan 3 askerin kimlikleri belli oldu. Şehitlerin, Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa, Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı olduğu açıklandı.

CN-235 TİPİ UÇAKLAR DAHA ÖNCE DE KAZALARA KARIŞMIŞTI

CN-235 tipi uçaklardan bugüne kadar tüm dünyada 5 kaza yaparken, bunların 3'ü Türkiye'de meydana gelmişti.

2001’de CN-235 tipi uçaklar 3 ay içinde üç kaza yaşadı. Ocak ayında Kayseri’de düşen uçakta 3 asker şehit oldu. Mayıs ayında Malatya’da meydana gelen ikinci kazada 34 asker şehit oldu. Aynı hafta içinde Ankara’da test uçuşu yapan uçak piste çakılıp 4 test pilotu yaşamını yitirince, CN-235 uçaklarının uçuşları geçici olarak durduruldu.

VALİ GÜNAYDIN: NAAŞLARIMIZI ALDIK

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Yalvaç'a bağlı Yukarıkaşıkara Köyü'nde askeri nakliye uçağının düşmesiyle ilgili açıklama yaptı. Vali Günaydın, "AFAD ekipleri çok kısa sürede, özellikle de köylü vatandaşlarımıza da çok teşekkür etmek istiyorum, çok kısa süre içerisinde enkaza ulaştılar. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.

Şehitlerin naaşlarının Yalvaç Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü kaydeden Vali Günaydın, "Otopsi işlemleri yapılıyor. Ondan sonra da Eskişehir'e götürülecek. Arama faaliyetleri kısa sürede tamamlandı. Zaten Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopter çok kısa süre sonra olay yerine intikal etmişti. Kısa süre içerisinde savcı arkadaşlarımız, diğer görevlilerimiz ulaşarak naaşlarımızı aldık. Şu anda otopsi işlemleri bitmek üzere" diye konuştu.

TEKNİK ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Olayın oluş saatiyle ilgili net bir bilgi veremeyeceğini kaydeden Vali Günaydın, uçağın kara kutusuna ulaşılıp ulaşılmadığı ve uçağın düşüş nedeninin ise yapılacak çalışmanın ardından açıklanabileceğini vurguladı.

Kaza sırasında bölgede yoğun sis olduğu söylentileriyle ilgili de Vali Günaydın, "Bu teknik bir çalışma. Teknik ekibin çalışmasının ardından açıklama yapılır" dedi.

KÖYE 12 KİLOMETRE UZAKLIKTA

Yalvaç'a bağlı Yukarıkaşıkara köyü yakınlarında düşen askeri nakliye uçağının enkazına ulaşılan yol, güvenlik görevlileri tarafından ulaşıma kapatıldı. Gazetecilerin ve vatandaşın bölgeye geçişine izin verilmezken, uçağın enkazına ilk ulaşan köylüler gördüklerini gazetecilere anlattı.

Enkazı arama çalışmalarına katılan Özkan Gemici, kahvede otururken kaza haberini aldıklarını söyledi. Kaza yerinin köye yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta olduğunu aktaran Gemici, haber alır almaz da bölgeye hareket ettiklerini belirtti.

Aramalara köylülerden Orhan Çöllü ve Sedat Karaca'nın da katıldığını kaydeden Özkan Gemici, çamurlu olan bölgeye traktörle ulaşabildiklerini söyledi. Olay yerine ulaştıklarında şehitlerin cenazelerinin askeri helikoptere alındığını anlatan Gemici, "Uçağın ikiye bölündüğünü gördük. O saatlerde aşırı sis vardı. Sis nedeniyle dağa çarptığını düşünüyoruz. Şehitlerimiz uçağın enkazının hemen yanındaydı" dedi.

ORDULU ŞEHİTLERİN AİLELERİNE ACI HABER ULAŞTI

Nedim KOVAN- Ali YAZAN/ ORDU (DHA) - ISPARTA'nın Yalvaç ilçesinde düşen CN-235 tipi askeri nakliye uçağında şehit olan 3 askerden Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa ile Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı'nın Ordu'daki aileleri, acı haberle yıkıldı.

Eşi ve 2 kız çocuğu ile birlikte Eskişehir'de yaşayan Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa'nın şehit olduğu haberi Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde yaşayan ailesine ulaştı. Sağlık ekipleri eşliğinde Kaymakam Mehmet Yapıcı ve askerlerden acı haberi alan baba Sebahattin Karamustafa ile anne Nezaket Karamustafa gözyaşlarına boğuldu. Anne Nezaket Karamustafa, "Canım yavrum, senin bu haberinimi alacaktım, iki kuzumu kime bıraktın yavrum, gururlu oğlum" diyerek ağıt yaktı.

Taziyeleri kabul eden baba Sebahattin Karamustafa, şehit oğluyla dün telefonda görüştüklerini belirterek, "Eskişehir'deydi, en son dün görüştük. Dün sınavı vardı, çok iyi geçtiğini söyledi. Bir sıkıntı yoktu. İki kızı vardı" dedi.

Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı'nın Altınordu'ya bağlı Yaraşlı Mahallesi'nde yaşayan annesi İnci, babası Mehmet Şefik Odabaşı çiftine de acı haber verildi. Şehit Ali Şahin Odabaşı'nın evli ve 2 çocuğu olduğu belirtildi.

ESKİŞEHİR ŞEHİTLERİNE AĞLIYOR

Eskişehir'den kalktıktan sonra Isparta'nın Yalvaç ilçesinde düşen askeri uçakta şehit olan 3 askerin Eskişehir ve Kütahya'da oturan yakınları gözyaşlarına boğuldu. Şehit astsubay Ömer Kadir Arlı'nın Kütahya'daki annesi Hava Arlı, pencereden evine gelen askeri yetkililere bakıp gözyaşı döktü.

ŞEHİDİN ANNESİ PENCEREDEN BAKTI

Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan CASA tipi askeri uçağın düşmesi sonucunda şehit olan Binbaşı Ümit Karamustafa, Yüzbaşı Ali Şahin ile Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı'nın yakınları gözyaşına boğuldu. Astsubay evli 2 çocuk babası Ömer Kadir Arlı'nın şehit haberini askeri yetkililer Kütahya'nın Meydan Mahallesi Yazar Sokak'ta oturan ve yalnız yaşayan annesi Hava Arlı'ya verdi. Oturduğu 3 katlı apartmandaki evinin balkonuna Türk Bayrağı asılan Hava Arlı, pencereden kapının önündeki askeri yetkililere bakıp gözyaşı döktü. Şehit Ömer Kadir Arlı'nın Eskişehir'in Vişnelik Mahallesi'ndeki evinde de gözyaşları sel oldu. Askeri yetkililer astsubayın şehit haberini eşi Berna Arlı'ya verdi. Duru (4) ve Ömer (4) adında 2 çocuğu olan anne Berna gözyaşlarına boğuldu. Duru da okul servisinden indikten sonra babasının şehit olduğunu evinin önündeki yakınlarından öğrendi. Evli bir çocuk babası Yüzbaşı Ali Şahin'in şehit haberini de Yıldıztepe Hava Lojmanları'nda oturan yakınlarına askeri yetkililer verdi. Binbaşı Ümit Karamustafa'nın şehit haberini de Batıkent Mahallesi Cevizlik Sokak'ta oturan eşi Meryem'e Vali Yardımcısı İsmail Soykan ile askeri yetkililer verdi. Şehit binbaşının Öykü ve Masal adında 2 kızını olduğunu belirtildi. Şehitler için yarın Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda tören düzenlenecek. Töreni ardından Binbaşı Ümit Karamustafa ile Yüzbaşı Ali Şahin'in toprağa verilmek üzere memleketleri Ordu'ya götürüleceği, astsubay Ömer kadir Arlı'nın ise Eskişehir'de toprağa verileceği öğrenildi.

ŞEHİT CENAZELERİ ESKİŞEHİR’E UĞURLANDI

Isparta’nın Yalvaç İlçesi’ne bağlı Yukarıkaşıkara Köyü ile Kırkbaş Köyü arasındaki Hodulluca dağlık mevkiinde düşen askeri nakliye uçağında şehit düşen Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa, Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı’nın Türk bayraklarına sarılı naaşları, Yalvaç Devlet Hastanesi morgundan alındı. Türk bayraklarının asıldığı 112 ambulanslarına konulan şehit naaşları, yüzlerce Yalvaçlının da eşlik ettiği konvoyla Yalvaç Stadyumu’na götürüldü. Siren sesleri eşliğinde uğurlanan şehitlerin cenazeleri askeri helikopterle Eskişehir’e gönderildi.

CN-235 TEKNİK ÖZELLİKLER

İspanyol CASA ile Endonezyalı IPTN tarafından tasarlanan uçak, halen Airbus portföyünde yer alıyor. Çift turboprop motorlu nakliye uçağı, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine 1991’de girmeye başladı. Uçaklar halen Hava Kuvvetleri’nin yanı sıra Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları’nda da görev yapıyor. Toplam 59 adet uçak nakliyeden VIP taşımaya, deniz karakoldan elektronik karıştırmaya kadar farklı görevlerde kullanılıyor.

Mürettebat: 3 (2 pilot, 1 yükleme uzmanı/teknisyen)

Kapasite: 44 yolcu

Yükleme sınırı: 5,950 kg

Uzunluk: 21.40 m

Kanat açıklığı: 25.81 m

Yükseklik: 8.18 m

Kanat alanı: 59.10 metre kare

Boş ağırlık: 9,800 kg

Maksimum kalkış ağırlığı: 16,500 kg

Motor tipi: 2 adet General Electric CT7-9C3 turboprop

Motor gücü: 1,750 shp

Seyir hızı: 454 km/saat

Menzil: 5,055 km

Servis tavanı: 7,620 m

YOĞUN KAR YAĞIŞI ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRDI

Isparta'nın Yalvaç ilçesi Yukarıkaşıkara köyünün dağlık mevkisine düşen ve 3 askeri personelin şehit olduğu CN-235 tipi askeri nakliye uçağının enkazının bulunduğu bölgede incelemeler yapmak üzere 24 kişilik kaza kırım ekibi, köye geldi. Sabah saatlerinde, sağanağın etkili olduğu köyde, öğle saatlerinde ise kar yağışı başladı. Yoğun kar yağışı, köyden 12 kilometre uzaklıktaki dağlık alana ulaşımı zorlaştırdı. Uçağın enkazına ulaşıldığı dünden itibaren bölgede uçağın karakutusunu aramaya devam eden ekipler, hem yağmur hem de kar yağışı nedeniyle güçlük yaşıyor.

Ankara, Afyonkarahisar ve Eskişehir illerinden gelen 24 kişilik kaza kırım ekibi, arazi tipi araçlarla Yalvaç İlçe Jandarma Komutanlığı ve İl Özel İdaresi ile AFAD'dan personelle birlikte enkazın bulunduğu dağlık alana çıktı. Kaza kırım ekibi, kazayla ilgili teknik incelemelerin yanı sıra karakutuyu arama çalışmalarına da katılacak.