Geri Dön
Dünya Zelenski, Kanada Başbakanı Trudeau ile görüştü

Zelenski, Kanada Başbakanı Trudeau ile görüştü

NATO Zirvesi kapsamında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir araya geldi.

Zelenski, Kanada Başbakanı Trudeau ile görüştü

Zelenski sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Kanada Başbakanı Sayın Justin Trudeau ile görüştüm. Zirvede, güne anlamlı bir başlangıç! NATO yolunda Ukrayna için güvenlik garantilerini görüşüyoruz, Kanada'nın anlayışına sahibiz, dünyanın anlayışı da bunu takip edecek ve Ukrayna için önemli bir güvenlik zaferine hazırlanıyoruz. Justin ve Kanada'ya savaşçılarımıza zırhlı araçlar sağladıkları için minnettarım. Güçlü anlaşmalara vardık” ifadelerini kullandı.


 “SCHOLZ İLE UKRAYNA İÇİN GÜVENLİK GARANTİLERİ ÜZERİNE GÖRÜŞMEYE DEVAM ETTİK”

 Zelenski, ayrıca Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile de bir araya geldi. Scholz görüşmesine dair yaptığı açıklamada, “Şansölye Scholz ile NATO yolundaki Ukrayna için güvenlik garantileri üzerine görüşmeye devam ettik. Desteğiniz için teşekkür ederiz! Almanya'dan ilave Patriot sistemleri ve füzeleri için bir anlaşma var. Bu, Ukraynalıların yaşamını Rus teröründen korumak için çok önemli! Ukrayna ve Almanya arasında, Batı menşeli teçhizatın onarımı için merkezler kurulması da dahil olmak üzere, uzun vadeli savunma işbirliğinin ilerletilmesi konusunu da önemli ölçüde ele aldık. Almanya'nın Ukrayna'ya ve özgürlük savunmamıza uzun vadeli, çok yıllı destek vermeye hazır olmasından dolayı minnettarım. Uzun vadeli destek programları, Avrupa'mızın bir güvenlik ve barış alanı olarak kalacağına dair dünyaya verilen en iyi işarettir.” ifadelerini kullandı.

ZELENSKİ, SUNAK İLE DE GÖRÜŞTÜ

Zelensk, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüşmesine dair yaptığı açıklamada, “Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ile görüştüm. Bugünkü zirvede Ukrayna için üçüncü toplantı ve üçüncü başarı. Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını, özellikle uzun menzilli silahlar ve gelecekte modern Batı havacılığı yoluyla Ukrayna ordusunun savaş alanındaki kabiliyetlerini arttırmak için daha fazla işbirliğini ele aldık. Ukrayna'nın NATO'ya katılımını destekledikleri ve ittifaka üyelik öncesi dönemde Ukrayna'ya etkin güvenlik garantileri sağlanmasına katkıda bulundukları için Sayın Başbakan'a ve Birleşik Krallık'a müteşekkirim. Kısa bir süre önce Londra'da başarılı bir şekilde düzenlenen Ukrayna İyileştirme Konferansı ve özellikle Ukrayna'nın yeniden inşası için dondurulmuş varlıkların tahsisi yoluyla ülkemize uzun vadeli mali destek sağlamak üzere alınan kararlar dolayısıyla Birleşik Krallık'a özellikle müteşekkirim” dedi.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI ALBANESE İLE BİR ARAYA GELDİ

Zelenski, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile bir araya geldi. Zelenski görüşmeye dair, “Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi çerçevesinde Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile bir araya geldim. Cephe hattındaki durumu, Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını ve bu alanda daha fazla işbirliğini ele aldık. Özellikle de yeni tip zırhlı araçlar ve silahlarla askeri desteğin genişletilmesi konusunu ele aldık. Ayrıca saldırgan devlete karşı daha fazla yaptırım uygulanması gereğini de ele aldık. Avustralya'ya ülkemize verdiği destek ve yardımlar için müteşekkirim” açıklamasında bulundu.

RUTTE İLE GÖRÜŞTÜ

Zelenski, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşmesine dair, “Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldim. Hollanda'nın, özellikle bir havacılık koalisyonu oluşturulması konusunda olmak üzere, müttefiklerin Ukrayna'yı desteklemesine yönelik kilit kararların alınmasındaki liderliği için minnettarım. Bu yılın Ağustos ayında Ukraynalı pilotlar için F-16 uçaklarıyla bir eğitim misyonu başlatma konusunda mutabık kaldık. Savaş uçağı koalisyonuna yeni ortakların katılması ve Ukrayna'nın hava savunmasının güçlendirilmesi konularını ele aldık. Teşekkürler Hollanda!” açıklamasında bulundu.

MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Zelenski, ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de bir araya geldi. Zelenski, Macron ile görüşmesine dair yaptığı açıklamada, “Sayın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştüm. Ana konu savunmaydı. Kendisine şu anda savaş alanındaki durum hakkında bilgi verdim. Daha fazla savunma desteği konusunu görüştük. Bir kez daha, özellikle uzun menzilli silahlar olmak üzere her bir silah parçası için minnettarım. Mayın temizleme için ilave mühendislik ekipmanları da olacak” ifadelerine yer verdi.