Geri Dön
Eğitim Fransız menşeli okul Vatel, İstanbul’da yaratıcı mutfak şefleri yetiştirecek

Fransız menşeli okul Vatel, İstanbul’da yaratıcı mutfak şefleri yetiştirecek

İstanbul Kent Üniversitesi ve Fransız menşeli otel ve turizm işletmeciliği okulu Vatel iş birliğiyle hayata geçirilen İstanbul merkezli yeni Mutfak ve Servis Sanatları Akademisi'nin lansmanı yapıldı. Akademide uluslararası alanda faaliyet gösterecek yaratıcı mutfak şefleri ve servis elemanlarının yetiştirilmesi hedefleniyor. Mezun olan öğrencilerin diplomaları Vatel’in aktif olduğu 53 ülkede geçerli olacak ve öğrenciler bu ülkelerde istihdam imkanı bulacak. Başvurular Ekim ayında başlıyor.

 

İstanbul Kent Üniversitesi ve Fransız Otel ve Turizm İşletmeciliği Okulu Vatel iş birliğiyle kurulan Mutfak ve Servis Sanatları Akademisi’nin lansmanı Fransız Kültür Merkezi’nde yapıldı. Lansmana Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Kültür Ateşesi Charles Le Gargasson, İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Ceren Yılmaz ve Hasan Yılmaz, İstanbul Kent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü, Kurucu Vakıf Genel Müdürü ve İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Alican Cingöz , Vatel Grup Uluslararası Geliştirme Direktörü Aline Renard-Wang, Vatel İstanbul Kurucu Direktörü Ali Doğan Çamak, İstanbul Kent Üniversitesi Rektörlük ve Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Emre Atsü ve çok sayıda davetli katıldı.

GAUVİN : BU PARTNERLİK ÇOK GURUR VERİCİ

Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, “Bildiğiniz gibi Vatel oldukça ünlü ve bütün dünyada Fransız misafirperverliğini gösterebilmek adına adeta bir elçidir. Bundan dolayı Fransız Vatel Akademi ve Kent Üniversitesi arasında kurulan partnerlik çok gurur verici. Ben bu işin başından beri neredeyse 4 yıldır Türkiye’deyim. Vatel'in direktörü, öğrenciler, öğretmenler ve Vatel için çalışan herkes çok iyi işler yapıyor. Fransız kültürüne gerçekten çok özel işler ve yüksek kalitede hizmet sunarak katkı sağlıyorlar” dedi.

GÜNEY: BU ANLAŞMA FARKLILIKLARA HİZMET EDECEK

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, yaptığı konuşmada Beyoğlu’nun farklılıkların ilçesi olduğunu ve bu anlaşmanın bu farklılıklara hizmet edeceğini vurguladı. Güney, “Beyoğlu farklı dillerin, farklı dinlerin, farklı kültürlerin, yüzyıllardır bir arada kardeşçe yaşadığı bir ilçe. Bu anlamda bu anlaşmanın bu farklılıklara da hizmet edeceğinden ve dünya mutfağının ülkemizde, Beyoğlu'nda vatandaşlarla buluşmasını çok kıymetli buluyorum. Oluşan akademinin Beyoğlu'nun gastronomisine de personel kaynağı sağlayacağını şimdiden görüyorum. Ben Beyoğlu'na, Beyoğlu'nun gastronomisine şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

ATSÜ: BÖYLE BİR ORTAKLIĞIN PAYDAŞI OLMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR MUTLULUK

İstanbul Kent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü ise anlaşma ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Vatel sadece Fransa'da değil dünyanın birçok ülkesinde mutfak sanatları ve servis hizmetleri konusunda akademik çalışmalar yapan ve sektörlere en üst düzeyde işlevsel elemanlar yetiştiren bir kuruluş. Aynı şekilde İstanbul Kent Üniversitesi Türkiye'nin güzide üniversitelerinden bir tanesi ve gastronomi bölümü yüz akı. Bu iki güçlü yapının bir araya gelmesiyle hem bizim hem Vatel’in gücünün katbekat büyüyeceğinden eminiz. Bu her açıdan, özellikle hem Türk gençleri için hem de dünyanın değişik yerlerinden gelip bu eğitimi almak isteyenler için büyük bir fırsat. Çünkü İstanbul gibi bir yerde bu eğitimi alacaklar ve Vatel gibi aslında sınırları olmayan dünya üzerinde yayılmış sonsuz imkanları olan bir yapının içinde olacaklar. Stajı ve iş bulma imkanları bir arada değerlendirdiğinizde ve üniversiteden alınacak akademik teori ile gençler bu akademiden mezun olduklarında son derece önemli yerlere kolayca gelebilecekler. Böyle bir ortaklığın paydaşı olmak bizim için büyük bir mutluluk, büyük bir gurur.”

EMRE ATSÜ : ÖĞRENCİLERİMİZİ VATEL'İN AKTİF OLDUĞU FARKLI ÜLKELERDE DEĞİŞİM PROGRAMLARINA GÖNDERMEYİ HEDEFLİYORUZ

İstanbul Kent Üniversitesi Rektörlük ve Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Emre Atsü, ise Türkiye’de lider, dünya çapında da ses getiren bir üniversite olmayı amaçladıklarını ifade ederek, “Bu büyüme için Vatel’i seçtik. Fransa hem gastronomik anlamda titizliği ile hem de zarafetiyle dünyada bu alanda öncü konumdadır. Biz de bu yüzden Vatel’le çalışmak istedik. Tabii ki öncelikle öğrencilerimize yeni imkanlar sağlamak hedefleniyor. Kısa ve uzun dönem değişim programlarıyla öğrencilerimizi Vatel'in aktif olduğu farklı ülkelerde değişim programlarına göndermeyi hedefliyoruz. Yine bununla birlikte kısa ve uzun dönem stajlarla ilgili Vatel grubun yöneticileri ile görüşmelerimiz devam ediyor ve tabii nihayet hedef de bizim üniversitemiz bünyesinde açılacak ‘Mutfak ve Servis Sanatları Akademisi'ni tamamlayan öğrencilerimizin kazandığı nitelik sayesinde Avrupa'nın önde gelen yeme içme sektörü işletmelerinde istihdam edilebilmesi. Bu konuyla ilgili de Vatel yetkilileri ile çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

ÇAMAK: 11 YILDIR İSTANBUL'DA ULUSLARARASI OTELCİLİK EĞİTİMLERİ VERİYORUZ

Vatel İstanbul Kurucu Direktörü Ali Doğan Çamak, Vatel İstanbul’un Türkiye’de yürüttüğü çalışmalardan örnekler verdi. Yapılan anlaşma hakkında değerlendirmelerde bulunan Çamak, “Vatel, ilk olarak 1981 yılında Paris'te kurulmuş Fransız menşeli dünyanın en büyük otelcilik okulu ve biz aslında 11 yıldır İstanbul'da uluslararası otelcilik eğitimleri veriyoruz. Ancak bu sene ilk kez ‘Vatel Akademi’ markasıyla tüm dünyada vereceğimiz mutfak servis ve ağırlama sanatları eğitiminin ilkini tüm dünyadan önce ilk kez İstanbul'da açıyoruz. Bunun da haklı gururunu yaşıyoruz ve bu programı Türkiye'nin en iyi vakıf üniversitelerinden İstanbul Kent Üniversitesi ile yapıyor olmanın da ayrıcalığını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Umuyorum bugün burada attigimiz adım yıllar boyu sürecek olan güçlü bir iş birliğinin ilk adımıdır” ifadelerini kullandı.

ÖNCÜ, İNOVATİF, YARATICI MUTFAK ŞEFLERİ VE SERVİS ELEMANLARININ YETİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR

İstanbul Kent Üniversitesi ve Vatel iş birliğinde kurulan akademi aracılığıyla; sektörü yakından tanıyan, ihtiyaçları bilen ve uluslararası mutfak ve servis sanatlarının her alanı ile seviyesinde idarecilik yapabilecek, üreten ve küresel düşünen, mutfak ve servis sanatlarını özümseyen, öncü, inovatif, yaratıcı mutfak şefleri ile servis elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanıyor.

AKADEMİ HAKKINDA

Ekim ayında öğrenci kabulü yapacak akademide eğitimler ‘Teorik Mutfak’, ‘Teorik Servis’ ve ‘Uygulamalı’ sınıfları için ‘Başlangıç’, ‘Orta’ ve ‘İleri’ seviyelerde planlandı. Teorik eğitimler için tam donanımlı 2 adet 30’ar kişilik sınıf hazırlanırken, bununla birlikte Kent üniversitesi toplam 110 aşçılık öğrencisine aynı anda uygulama yapma imkanı veren 3 mutfağının 1’ini bu akademi için ayırdı. Buna göre 40 öğrenci aynı anda uygulamalı ders yapabilecek.

BAŞVURU KOŞULLARINDA ÜST YAŞ SINIRI YOK

Başvuru koşullarında üst yaş sınırı olmazken başlangıç yaşı lise mezuniyeti olarak belirlendi. Yüzde 100 İngilizce görülecek olan dersler için yeterlilik sınavı gerçekleştirilecek. Geçer not alınmadığı takdirde hazırlık sınıfı okutulacak. 3 kur olarak planlanan ve 3 ay sürdürülmesi hedeflenen bu eğitimin ardından öğrenciler 3 ay da İstanbul’da belirlenen 5 yıldızlı oteller ve endeksli restoranlarda staj yapacak.

DİPLOMA 53 ÜLKEDE GEÇERLİ OLACAK

Eğitimleri tamamlayan öğrencilerin diplomaları Vatel’in Amerika, Kanada, Brezilya, Güney Amerika, Afrika, Asya ve Avrupa’nın toplam 53 ülkesinde geçerli olacak ve öğrenciler bu ülkelerde istihdam imkanı yakalayabilecek.

Uygulamalı eğitimler dışında, uluslararası mutfak ve ticari mutfak yönetici adayları yetiştirmeyi amaçlayan ve Grand Diploma için ise eğitimler 4-6 ay teorik olarak devam edecek ve öğrenciler bu diplomayı hak etmek için en az 6 ay işyerinde uygulama ve staj yapacak.