Son dakika mutfak haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan mutfak gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan mutfak haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 2.476 mutfak haberi bulunmuştur.
Allezz, sos ve çeşnileriyle 4 uluslararası ödüle layık görüldüBitkisel bazlı ürünler üreten Allezz, uluslararası platformda iki önemli başarıya imza attı. Dünyanın önde gelen gıda ve içecek tadım otoritelerinden International Taste Institute tarafından 3 ayrı ürünü için Üstün Lezzet Ödülü'ne layık görüldü. Aynı gün 5'inci Uluslararası Elmas Ödülleri'nde de 'Yılın Doğal Sağlıklı Sos ve Çeşni Lezzet Markası' seçildi.
‘Sınav sabahı kahvaltıyı atlamak, bilişsel performansı düşürebilir’Sınav döneminde beslenmenin zihinsel performans üzerindeki etkilerine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Serap Nazır, “YKS gibi yoğun zihinsel performans gerektiren sınavlarda, doğru beslenme stratejileri öğrencilerin dikkat sürelerini ve stresle başa çıkma becerilerini güçlendirir. Özellikle sınav sabahı kahvaltıyı atlamak, bilişsel performansı düşürebilir” dedi.
OYAK'tan Ordu'ya yeni fabrika yatırımıOYAK bünyesindeki Sagra, Fatsa Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni fabrika kuracağını duyurdu. Bu yatırımla Sagra'nın üretim kapasitesinin üçe, ihracatının ise beşe katlanacağı öğrenildi. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, bölgesel üretimin gücünü sürdürülebilirlik vizyonuyla geleceğe taşımayı amaçlayan yatırımlar yaptıklarını belirterek, “Yerli üretimle büyüyen güçlü markalar, Türkiye'nin ekonomik geleceğinin temel taşıdır. Ordu'da kurulacak yeni fabrika, sadece bir tesis yatırımı değil inovasyon odaklı üretim kültürünü şekillendirme ve küresel pazarlarda etkin oyuncu olma adımıdır" dedi.
Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe Yaz Okulu başlıyorYunus Emre Enstitüsünün (YEE), her yıl düzenlediği Türkçe Yaz Okulu programı başlıyor. Bu yıl 7-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirecek programa 57 ülkeden 472 öğrenci katılacak. Uluslararası Tematik Yaz Okulları ise 13 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek.
Selçuklu sarayının damak zevki yeniden sofralardaSelçuklu saraylarında, sultan sofralarında tüketilen Konya'nın asırlık lezzeti saray tava, coğrafi işaret tescili almayı bekliyor. İçerisinde kuzu eti, kuru meyve, kuruyemiş ve bal olan saray tava, o dönem sultanların özel davetlerinde sunulan bir lezzet olarak öne çıkıyor. Şef Ahmet Özbay, "Selçuklu mutfağında yer etmiş yemekleri gün yüzüne çıkartmak istedik. Bu saray tavamız da Selçuklu zamanında, saraylarda bir nevi ziyafet yemeği" dedi.
Hamidiye Sosyal Tesisi yeni yüzüyle hizmete açıldıKağıthane Belediyesi, ilçenin önemli sosyal yaşam alanlarından Hamidiye Sosyal Tesisi’ni yenileyerek vatandaşların hizmetine sundu. Çocuk oyun parkından spor sahalarına, peyzaj düzenlemelerinden ulaşımı kolaylaştıran yaya köprüsüne kadar pek çok alanda kapsamlı bir dönüşüm sağlandı.
Elazığ mutfağı İstanbul’da tanıtıldıElazığ'ın zengin mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak için İstanbul Akgün Otel'de ‘Gastro Elazığ’ etkinliği düzenlendi. Organizasyonda Elazığ’a özgü 50 geleneksel yemek sergilendi. Elazığ Dernekler Federasyonu Başkanı Kazım Gökhan Elgin, “Amacımız Elazığ yemeklerini tanıtmak. Çok zengin bir mutfak kültürüne sahibiz. 1300'den fazla çeşit yemeğimiz var. Ama bunun iyi tanıtıldığını da çok düşünmüyoruz. İstanbul’da ve şehrimizde yaptığımız gastronomi programlarıyla şehrimizin gastronomi alanında tanıtımını amaçlıyoruz. Bugün de bunun için buradayız” dedi.
Elazığ mutfağı İstanbul’da tanıtıldıElazığ'ın zengin mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak için İstanbul'da ‘Gastro Elazığ’ etkinliği düzenlendi. Organizasyonda Elazığ’a özgü 50 geleneksel yemek sergilendi. Elazığ Dernekler Federasyonu Başkanı Kazım Gökhan Elgin, “Amacımız Elazığ yemeklerini tanıtmak. Çok zengin bir mutfak kültürüne sahibiz. 1300'den fazla çeşit yemeğimiz var. Ama bunun iyi tanıtıldığını da çok düşünmüyoruz. İstanbul’da ve şehrimizde yaptığımız gastronomi programlarıyla şehrimizin gastronomi alanında tanıtımını amaçlıyoruz. Bugün de bunun için buradayız” dedi.
Bayram tatilinde 6 bin nüfuslu ilçeye 150 bin kişi geldiBartın'ın 6 bin 600 nüfuslu tarihi ve turistik ilçesi Amasra'ya 4 günlük Kurban Bayramı tatilinde 31 bin 866 araç giriş yaptı, günübirlik tatilcilerle yaklaşık 150 bin kişi ilçeyi ziyaret etti.
Hepsiburada’dan ‘En Baba Hediyeler’ kampanyasıHepsiburada, Babalar Günü’ne özel düzenlediği ‘En Baba Hediyeler’ kampanyasıyla her zevke ve ihtiyaca hitap eden hediye alternatiflerini bir araya getirdiğini duyurdu.Teknoloji, moda, spor, kişisel bakım ve hobi gibi kategorilerde seçilen ürünlerin, her babanın tarzına uygun hediye seçenekleri sunduğunu belirten Hepsiburada; teknoloji tutkunu, stil sahibi, sporsever ya da gurme babalar için seçilen ürünleri 9 taksit imkanı ve hızlı teslimat avantajıyla kullanıcılarla buluşturduğunu aktardı.
Amasra'da bayram yoğunluğu; 4 günde 19 bin 143 araç giriş yaptıBartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da, Kurban Bayramı tatili yoğunluğu yaşanıyor. Tatilcilerin araç yoğunluğu oluşturduğu ilçeye, arife günü ve bayramın ilk 3 gününde toplam 19 bin 143 araç girişi oldu.
Endokrin uzmanından 'plastik' uyarısı: Hastalar çok daha fazla organ kanserleriyle karşımıza gelecekAdana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Balcalı Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Akkuş, endokrin bozucu olarak tanımlanan çeşitli kimyasalların insan sağlığını tehdit ettiğini, bunların arasında plastiklerin ciddi bir yer kapladığını belirtti. Akkuş, "Kadın ve erkeklerde üreme sistemiyle alakalı kanserlere sebep olabiliyor. Çünkü dikkat edilmezse ilerleyen süreçte endokrin sistem bozukluklarının ötesinde çok daha fazla organ kanserleri ile bu hastalar karşımıza geleceklerdir" dedi.
SkyArt, THY'ye 3 kabin eğitim simülatörü yapacakİstanbul merkezli SkyArt şirketi, Türk Hava Yolları ile 3 adet kabin eğitim simülatörü anlaşması yaptığını duyurdu. Bu anlaşma kapsamında Airbus A321neo, Airbus A350 ve Boeing 787 kabin eğitim simülatörlerinin teslim edileceği bildirildi. Şirketten yapılan bilgilendirmede, "Böylece SkyArt, dünyada bu alanda üretim gerçekleştiren, uluslararası onaylı 4 şirket arasında ciro açısından ikinci sıradaki konumunu perçinledi" denildi.
‘Moskova - Dalga Üzerinde Balık Haftası’ Türkiye’deki ziyaretçilerini bekliyorRusya’nın başkenti Moskova, 30 Mayıs - 8 Haziran tarihleri arasında ‘Moskova - Dalga Üzerinde Balık Haftası’ festivaline ev sahipliği yapacak. Festivalde açık hava pazarları ve yemek alanları, ustalık sınıfları ve mutfak gösterileri yer alacak.
Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davanın görüleceği salonda hazırlıklar başladıBolu’da, 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davanın ilk duruşması 7 Temmuz’da görülecek. Duruşmanın yapılacağı Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin çok amaçlı salonunda şimdiden geniş güvenlik önlemleri alınırken, salon içerisine malzemelerin taşınmasına başlandı.
Amasra'da bayram tatili rezervasyonları yüzde 80'e ulaştıBartın'ın 6 bin 600 nüfuslu turistik ilçesi Amasra'da, 4 günlük Kurban Bayramı tatili öncesi tüm konaklama tesislerinde rezervasyonlar yüzde 80'e ulaştı. Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkan Başkanı Hüseyin Boran, "Tatil boyunca günübirlikçi yerli ve yabancı turistlerimizle birlikte ortalama 50-60 bin ziyaretçi bekliyoruz" dedi.
Öğrenciler, kurumasın diye okul bahçesindeki ağaçları yağmur hasadı yöntemi ile suluyorİzmir Bergama 80’inci Yıl Cumhuriyet Ortaokulu'nun Beden Eğitimi Öğretmeni Murat Paçacıoğlu ve öğrenciler, okul bahçesindeki ağaçların yazın kurumaması için 'Yağmur Suyu Hasadı, Çiğ Sebze Meyveden Katı ve Sıvı Gübre Üretimi Projesi'ni hayata geçirerek yağışlardan 4,2 ton su biriktirdi. Biriken suyla yazın 3 ay boyunca okulun bahçesindeki ağaçların düzenli olarak sulanması planlandı. Ayrıca, meyve sebzelerden organik gübre üretilerek ağaçların beslenmesine katkıda bulunuldu.
‘Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın’Yazın vazgeçilmezi dondurmanın dengeli tüketilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Edanur Usta, “Sıklıkla yüksek oranda glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren gıdaların tüketimi insülin direnci, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sorunlara zemin hazırlayabilir. Bu yüzden dondurma tercihinizi güvenilir üreticilerden, içeriğini bildiğiniz ve uygun saklama koşullarında üretilmiş ürünlerden kullanmanız önerilir. Dondurmanın -18 derecede saklanması gerektiği ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiği unutulmamalıdır” dedi.
Emine Erdoğan, 'Gastronomi Liseleri Projesi' tanıtım programına katıldıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, “Kültürel mirasın korunmasının başlıca yolu, onu, otantik dokusunu bozmadan yeni nesillere aktarmaktır. Bu açıdan, gastronomi liseleri, çok önemli bir ihtiyaca cevap verecek. Lise çağındaki gençlerimizi, kelimenin tam anlamıyla, işin mutfağında yetiştireceğiz. Onlara, malzemeleri bir araya getirmenin çok ötesinde bir donanım kazandıracağız. Her tarifin ardındaki coğrafyayı, coğrafi ürünleri, tarımsal üretim kapasitesini, tarihi tecrübeyi ve hikayeyi de öğrenecekler" dedi.
Grand Kartal Otel’de 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasının iddianamesi kabul edildiBolu Kartalkaya'da 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin de yaralandığı Grand Kartal Otel yangını faciasına ilişkin 13 şüpheli hakkında ‘Olası kastla öldürme’ ve ‘Olası kastla kasten yaralama’ suçlarından toplam 1998'er yıla kadar, 19 şüpheli hakkında ise 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ayrıca, faciaya ilişkin haklarında soruşturma izni istenen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle ilgili süreç devam ettiği için dosyaları mevcut soruşturmadan ayrıldı.
Sabri Ülker Vakfı’ndan ‘Sevimli ve Dengeli Tabaklar’a ödülKuruluşunun 15’inci yıl dönümünü kutlayan Sabri Ülker Vakfı’nın, Yemekte Denge Eğitim Projesi kapsamında okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların dengeli beslenme farkındalığını artırma hedefiyle düzenlediği ‘Sevimli ve Dengeli Tabaklar’ yarışmasında dereceye giren okullar belli oldu. Dengeli besin ögelerini içermesinin yanı sıra yöresel ürün kullanımı ve yaratıcılık kriterlerine en uygun tabakla yarışmayı kazanan okula Sabri Ülker Vakfı Kütüphanesi kurulacak.
Mutfak ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.