Son dakika gastronomi haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan gastronomi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan gastronomi haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.213 gastronomi haberi bulunmuştur.
Antakya künefesi 'dünyanın en iyi 100 tatlısı' listesinde zirveye oturduHatay'ın coğrafi işaretli Antakya künefesi, uluslararası bir gastronomi platformunun 'Dünyanın en iyi 100 tatlısı' listesinde birinci sırada yer aldı. Sıralama, tatlıcı esnafı ve vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.
Antakya künefesi 'dünyanın en iyi 100 tatlısı' listesinde zirveye oturduHatay'ın coğrafi işaretli Antakya künefesi, uluslararası bir gastronomi platformunun 'Dünyanın en iyi 100 tatlısı' listesinde birinci sırada yer aldı. Sıralama, tatlıcı esnafı ve vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.
Şanlıurfa, 2029 Dünya Gastronomi Şehri için aday olduŞanlıurfa Uluslararası Gastronomi, Kültür, Sanat ve Turizm Enstitüsü (IGCAT) tarafından verilen 2029 Dünya Gastronomi Şehri (World Region of Gastronomy) ünvanına aday gösterildi.
Dünyanın en iyi 100 çorbası arasına giren beyrana kışın yoğun ilgiGastronomi dünyasının en popüler platformlarından olan TasteAtlas, ‘Dünyanın en iyi 100 çorbası' listesinin üst sıralarında, Gaziantep'e özgü bir lezzet olan beyranı ekledi. Grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği belirtilen beyran, kış aylarında yoğun ilgi görüyor.
Dünyanın en iyi 100 çorbası arasına giren beyrana kışın yoğun ilgiGastronomi dünyasının en popüler platformlarından olan TasteAtlas, ‘Dünyanın en iyi 100 çorbası' listesinin üst sıralarında, Gaziantep'e özgü bir lezzet olan beyranı ekledi. Grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği belirtilen beyran, kış aylarında yoğun ilgi görüyor.
Liseliler gıda krizine karşı yenilebilir otları tanıyorİzmir'de lise öğrencilerinden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Gençlik Liderleri Eğitim Programı (SÜGEP) üyeleri, Ege'nin köklü yabani yenilebilir ot kültürünü tanımak amacıyla Unknown Heritage (Bilinmeyen Miras) adıyla proje hazırladı. Urla'nın Bademler köyünde hasat edilen otlar kullanılarak pişirilen yemekleri yiyen öğrenciler, deneyimlerini Atina'daki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) sempozyumunda anlatacak.
Gault & Millau’dan Terminal Kadıköy’e ‘Özellikli İşletme Ödülü’Terminal Kadıköy, Gault & Millau Türkiye 2026 Gastronomi Rehberi Ödülleri kapsamında ‘Özellikli İşletme Ödülü’ne layık görüldü. Terminal Kadıköy Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Akın Özalp, ödül hakkında, “Terminal Kadıköy’ü, zengin mutfak seçkisiyle güçlü bir yemek durağı olmasının yanı sıra, iyi zaman geçirmenin, paylaşmanın ve şehirle bağ kurmanın mümkün olduğu bir buluşma alanı olarak tasarladık. Bu ödül, şehrin ritmine karışan bir gastronomi ve yaşam alanı yaratma vizyonumuzun doğru bir karşılık bulduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Araştırma: Gıdaların görsel dokusu sürdürülebilir tüketimi şekillendirebilirYeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sibel Özilgen ve ekibi, yiyeceklerin görsel dokusunun tüketici davranışlarını nasıl etkilediğini araştırdı. Araştırmanın sonucuna göre görsel dokuyu kullanarak hem karbon ayak izi azaltılabilir hem de tüketiciler sürdürülebilir yiyeceklere yönlendirilebilir. Prof. Dr. Sibel Özilgen, “En çarpıcı örneklerden biri, görsel dokusu katmanlı hale getirilen sütlaç. Bu yöntemle sütlacın karbon salınımı tam yüzde 31 azaldı. Üstelik bu sunum, tüketiciler tarafından daha çok tercih edildi” dedi.
Türkiye, kongre ve fuar turizminde küresel marka haline geldiTürkiye, son yıllarda yalnızca bir tatil merkezi olmanın ötesine geçerek, uluslararası kongreler, fuarlar, diplomatik zirveler ve etkinliklerin buluşma noktası haline geldi. 2023-2024 döneminde toplam fuar ve kongre ziyaretçi sayısı 20 milyonun üzerine çıktı.
Bakan Ersoy: İstanbul dünyanın bir numaralı gastronomi şehriRestoran değerlendirme sistemi Michelin Rehberi'nin 2026 İstanbul-İzmir-Muğla-Kapadokya seçkisi ödül töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Asya, Orta Doğu, Akdeniz ve Avrupa mutfaklarının da en iyi örneklerini sunan gastro-şehrimiz İstanbul, yeni dünyanın en iyisi seçildi. Mastercard Ekonomi Enstitüsü tarafından, uluslararası yeme-içme harcamaları analiz edilerek hazırlanan Seyahat Trendleri 2025 Raporu'na göre İstanbul, dünyanın bir numaralı gastronomi şehri. Bu da bize gösteriyor ki Bakanlık olarak köklü Türk mutfağının sunduğu tüm imkânları etkin bir gastrodiplomasi stratejisiyle uluslararası arenada daha görünür kılmak ve daha güçlü temsil etmek için yürüttüğümüz titiz çalışmalar ve iletişim kampanyaları meyvesini veriyor" dedi.
Mystic Mist ile konuk ağırlama kültürünün tarihsel dönüşümüKasım ayında okurla buluşan Assouline’in Klasikler Koleksiyonu içerisinde yer alan ‘Mystic Mist: The Rituals of HuqqA’, yeme-içme ve ağırlama sektörünün tarihsel arka planını mercek altına alıyor. Eser, ritüellerin yüzyıllar içindeki yolculuğunu, farklı coğrafyalar arasındaki kültürel geçişleri ve bu alışkanlıkların modern şehir yaşamındaki sosyolojik karşılığını detaylı bir şekilde ele alıyor.
Bursa’dan Papa’ya “Çok özel hediyeler”Bursa, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 14. Leo’yu geleneksel Türk misafirperverliğiyle karşıladı. Aynı zamanda Vatikan Devlet Başkanı olan Papa’ya İznik temasları sırasında Bursa’nın simgesel ürünleri takdim edildi.
Çökertme kebabı turistlerin gözdesi olduCoğrafi işaretli Bodrum çökertme kebabı, gastronomi alanında yayımlanan 'Dünyanın En İyi 100 Yemeği' listesinde 7'nci sırada yer aldı. Bodrum'da turizm sezonunun en çok tercih edilen lezzetleri arasında bulunan yemek, uluslararası ilgiyi artırdı.
Çökertme kebabı turistlerin gözdesi olduCoğrafi işaretli Bodrum çökertme kebabı, gastronomi alanında yayımlanan 'Dünyanın En İyi 100 Yemeği' listesinde 7'nci sırada yer aldı. Bodrum'da turizm sezonunun en çok tercih edilen lezzetleri arasında bulunan yemek, uluslararası ilgiyi artırdı.
İncili Gastronomi Rehberi 2025-2026 Ödül Töreni yapıldıTürkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni The Ritz-Carlton, Istanbul’da gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi, Karaca ve Jumbo iş birliğiyle bir yılı aşkın süre boyunca titizlikle ve şeffaflıkla değerlendirilen restoranlara 4 ve 5 ‘İnci’leri takdim edildi. ‘Asırlık Mekanlar’a plaketleri sunulurken ‘Geleceğin Menüleri Ödülleri’ ve ‘Proje Ekibi Onur Ödülleri’ de sahiplerini buldu.
Şeker hamurundan 150 kiloluk heykelİranlı şeker sanatçısı Sara Yousefi, şeker hamurundan yaptığı gerçekçi heykellerle dikkat çekiyor. Türkiye'de de ekibiyle çalışmalar yapan Yousefi, şimdiye kadar 8 bin öğrenci yetiştirerek sanatsal pastacılığın dünya çapında tanınmasına katkı sağladı. Yousefi'nin, Antalya'da katıldığı etkinlikte şeker hamurundan yaptığı 150 kiloluk aşçı kadın heykeli dikkati çekti.
İtalyan şef Nicole Scandella, Ankara'daİtalyan şef Nicole Scandella, Ankara HiltonSA ve İtalya Büyükelçiliği iş birliğiyle Ankara'ya geliyor. İtalyan mutfağının öne çıkan lezzetlerini başkente taşıyacak olan etkinlik, üç gece sürecek.
Geleceğin şefleri, gastronomi kariyerlerine ilk adımı attıAntalya'da 50 ülkeden şeflerin katıldığı GastroAntalya'da genç yetenekler, profesyonel şeflerle aynı sahnede hünerlerini sergiledi. Lise öğrencileri, hazırladıkları tabaklarla hem yarışma deneyimi kazandı hem de staj ve kariyer fırsatı yakaladı.
Geleceğin şefleri, gastronomi kariyerlerine ilk adımı attıAntalya'da 50 ülkeden şeflerin katıldığı GastroAntalya'da genç yetenekler, profesyonel şeflerle aynı sahnede hünerlerini sergiledi. Lise öğrencileri, hazırladıkları tabaklarla hem yarışma deneyimi kazandı hem de staj ve kariyer fırsatı yakaladı.
Zeugma Mozaik Müzesi'ne rekor ziyaretçiDünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi'nde, kurulduğu 2011 yılından bu yana en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Özgür Çomak, ziyaretçi sayısında rekor kırıldığını belirterek, "2025 yılı bereketiyle geldi. 2025 yılının Kasım ayında olmamıza rağmen, daha yıl sonu gelmeden 575 bin ziyaretçi rakamına ulaştık" dedi.
Ankara'da Hatay rüzgarı estiGastronomi şehri Hatay, damak çatlatan lezzetleri ile Başkent Ankara'ya taşındı. Künefe yeme yarışmaları yapılırken davul-zurna eşliğinde halaylar çekildi.
Geleneksel Trabzon mutfağı yeniden canlandıTrabzon’un Sürmene ilçesinde zengin mutfak kültürünü yaşatmak amacıyla ’Geçmişten Günümüze Unutulmaya Yüz Tutmuş Trabzon Mutfağı’ etkinliği düzenlendi. Geleneksel mutfak kültürünün korunmasının önemine dikkat çeken Dr. Ender Saraç, “Trabzon, ülkemizin çok bereketli bir köşesi. Dağı, denizi, deresi ve gölleriyle inşallah torunlarımıza daha yeşil, bereketli ve geleneksel tatların korunduğu bir Trabzon bırakırız” dedi.
Gastronomi ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.