Geri Dön
Ekonomi "Amatör ruhu kaybetmeden profesyonelleşmek bana daha doğru geliyor"

"Amatör ruhu kaybetmeden profesyonelleşmek bana daha doğru geliyor"

Filoğlu GroupYönetim Kurulu Başkanı Fatih Fil, hemen hemen her sektörde olduklarını belirterek "Yavaş yavaş kurumsallaşıyoruz ancak birdenbire kurumsallaşmak benim mantığıma pek yatmıyor. Açıkçası amatör ruhu kaybetmeden profesyonelleşmek bana daha doğru geliyor. Aile mensuplarının kabiliyetlerine göre görev verilmesi, aile şirketinin başarısı ile doğru orantılıdır. Görevlendirme aşamalarının doğru yönetilmesi sağlandığında, aile şirketi olmak büyük bir avantaj.  Dolayısı ile Filoğlu Group'un aile şirketi vasfı kendisine avantaj sağlıyor" dedi.  

"Amatör ruhu kaybetmeden profesyonelleşmek bana daha doğru geliyor"

1993 yılında Sakarya'nın Sapanca ilçesinin Kırkpınar kasabasında kurulan Filoğlu Group, bugün inşaat, hafriyat, lojistik, nakliyat, turizm, konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri, tekstil, marina hizmetleri, deniz sanayi, imalat, madencilik, gayrimenkul danışmanlığı, dekorasyon gibi alanlarında faaliyet gösteriyor. Hikayesi Sapanca'da bir nalburiye dükkanında başlayan Filoğlu Group, yatırımlarına İzmir'in Çeşme ilçesinde devam ediyor. 

 Ticaretin ruhunda olduğunu belirten Filoğlu GroupYönetim Kurulu Başkanı Fatih Fil, "Ticaretin bir karakter olduğunu düşünüyorum. Risk almayı korkutucu bulmuyorum. Aksine bundan keyif alıyorum. Filoğlu Group'un hikayesi 1993 yılında Sapanca'nın Kırkpınar beldesinde nalburiye dükkanı ile başladı. Daha sonra inşaatlar, 'yap-sat'lar ile başka sektörlere girdik. Aslına bakarsanız Filoğlu Group için küçüklü büyüklü birçok dönüm noktası var. Ancak 2013 yılında İzmir'e hafriyat işi için gelmemiz ve yeni şirket-yönetim ağı oluşturmamız, Filoğlu Group için ciddi bir kırılma noktasıdır" dedi. 

'AMATÖR RUHU KAYBETMEDEN PROFESYONELLEŞMEK DAHA DOĞRU GELİYOR'

Filoğlu'nin bir aile şirketi olduğuna dikkati çeken Fil, "Yavaş yavaş kurumsallaşıyoruz ancak birdenbire kurumsallaşmak benim mantığıma pek yatmıyor. Açıkçası amatör ruhu kaybetmeden profesyonelleşmek bana daha doğru geliyor. Aile mensuplarının kabiliyetlerine göre görev verilmesi, aile şirketinin başarısı ile doğru orantılıdır. Görevlendirme aşamalarının doğru yönetilmesi sağlandığında, aile şirketi olmak büyük bir avantaj.  Dolayısı ile Filoğlu Group'un aile şirketi vasfı kendisine avantaj sağlıyor" diye konuştu.

 'TÜM TECRÜBELERİMİ TEMSİL EDİYOR'

Ticarete çocuk denilebilecek yaşta başladığına dikkati çeken Fil, şöyle devam etti:

 "Hayatla savaşa girdiğim yaş ise 23. Dolayısıyla Filoğlu Group tüm tecrübelerimi temsil ediyor. Tüm tecrübelerden kastım hem zaferlerim hem de yenilgilerim ama bunlardan daha çok zaferi de yenilgiyi de ahlaktan, karakterden ve babamdan öğrendiklerimden caymadan göğüsleyebilme başarısı. Çok küçük bir yaşta girdiğim savaşların hepsi Filoğlu'nu yarattı. Filoğlu Group'un benim için bir ayna olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki aynı zamanda kardeşlerimle ve evlatlarımla birlikte çalışıyoruz. Dolayısıyla Filoğlu Group benim için 'aile' de demek."  

 'MADENCİLİK BİZİ EN ZORLAYAN SEKTÖR OLDU'

İş hayatında keyif almadan yaptıkları için kendilerini en zorlayan sektörün madencilik olduğunu belirten Fatih Fil, "Madencilik sektörünün çalışma şartları daha ağır, pazarı daha sert, rekabet daha çok. O nedenle madencilik bizi en zorlayan sektör oldu diyebilirim. Çalışmaktan en keyif aldığımız sektör ise turizm. Madencilik ne kadar yaratıcılığa, şahsa ve şahsın vizyonuna ihtiyaç duymayan bir sektör ise turizm de bir o kadar vizyon sahibi olmanız gereken bir sektör. Uçsuz bucaksız projelere ev sahipliği yapabiliyor turizm. Bu sektörde çalışmak oldukça keyifli" diye konuştu. 

 'FİLOĞLU'NDA KADIN ÇALIŞAN SAYISININ FAZLALIĞI KADINLARIN GÜCÜNDEN KAYNAKLIDIR'

 Hayatın hiçbir yerinde kadın ve erkek ayrımına inanmadığını vurgulayan Fil, "Bu zihniyete de şiddetle karşıyım. Açıkçası bilinçli olarak 'kadın istihdamına destek' politikasıyla hareket etmiyoruz. Filoğlu'nda eğer kadın yönetici ve çalışan sayısı fazlaysa o bizden değil kadınların gücünden kaynaklıdır" dedi.

 Maneviyatın, sosyal sorumluluk projelerinin kendileri için önemli olduğunun altını çizen Fil, "Sosyal sorumluluk projelerini, insanın amacının ne olduğunu kendine hatırlatan faaliyetler olarak görüyorum. Ailemizin her ferdi bu konuda çok hassas ve elinden geleni yapıyor. Ülkemizde anlık gelişen afetlerden, ihtiyaç sahibi çocuklarımızın burslarının karşılanmasına kadar doğru olduğuna inandığımız her konuda gücümüzün yettiği kadar yere ulaşmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

 'TİCARET YAPARKEN KEYİF ALMAYI, GÜVEN DUYGUSU HİSSETMEYİ TERCİH EDERİM'

 Kendilerin en derinden etkileyen dönemin 2008 krizi olduğuna dikkati çeken Fil, şunları söyledi: 

"Ticari olarak çok zor birkaç yıl geçirdik ama bize çok şey kattı. O yıllar çok bocaladık. 1-2 yıl o hasarı tamir edebilmek için çok mücadele verdik. Ancak işlerimizden, ilgilendiğimiz sektörlerden kopmadık. Küsmeden, darılmadan, enerjimizi, hırsımızı kaybetmeden toparlandık. Ticaret yaparken dikkat ettiğimiz birçok kriter var ama kimle ticaret yaparsak yapalım mutlaka keyif almayı, güven duygusunu karşımda hissetmeyi tercih ederim. Çok güzel bir iş imkanı önümüze bile gelse; o işi yapacağımız kişilerden pozitif elektrik almamışsam, ne kazanacağımın bir önemi yok. O işe asla başlamam."

 'ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ ÇOK AYDINLIK GÖRÜYORUM'

Filoğlu'nu başarılı olma yolunda mücadele eden bir şirketler grubu olarak gördüğünü ifade eden Fil, "Başarılı olma yolunda ailemiz ve çalışma arkadaşımızla birlikte mücadele veriyoruz.  Hemen hemen her sektörde varız. Zorluklar yaşayan sektörlerimiz var. Sıkıntıdan etkilenmeyen sektörlerimiz var. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Dönem dönem sıkıntılar yaşıyoruz; bazı sektörler sıkıntıya giriyor. Ülkemizin geleceğini çok aydınlık görüyorum. Bu konuda çok motiveyim. Etrafımdaki insanlarda da bu motivasyonu görüyorum. Karamsar tablo çizmeye çalışan iş dünyasından bazı arkadaşlarımızın yaptıklarının da doğru olmadığını düşünüyorum. Gerçekten çok güzel ve güçlü bir ülkede yaşıyoruz. Önümüz açık" dedi.

 PROJELERİNİ ANLATTI

 Projelerine de değinen Fatih Fil, "Şirketleri, projeleri büyütür, yetişkin hale getirir ve yöneticilere bırakırım. En yeni projemiz Alaçatı Marina Projesi, dolayısıyla da göz bebeğimiz. Vaktimizin çoğunu burada geçiriyoruz. Fiziki anlamda Alaçatı Marina çok değişti; yönetimsel anlamda da çok yol aldık. İşletmelerimizin ve buradaki aktivitelerin kalitesini yükseltmeye çalışıyoruz. İyi gidiyoruz. Marina'nın yetişkin olmasına az kaldı.  Çeşme, Bodrum, Foça ve gelişmekte olan diğer projelerimizin tümünü eş zamanlı yapıyoruz. Ancak Foça'nın hikayesi diğerlerinden biraz daha farklı. Foça küçük bir sahil kasabası. Orada Foça'nın ruhuna uygun çok butik işler yapıyoruz. Foça projelerini ticari gelirden çok, şahsi hobim gibi görüyorum. Foça'yı çok seviyorum. Hem bana meşgale çıkıyor hem de orada Foça'nın ruhunu besleyecek küçük projeler yapıyoruz.  Şu an gündemimizde üzerinde durduğumuz ve içimize sinen birçok proje var. Ancak çok yakında İnvictus İnşaat ve Filoğlu İnşaat'ın birlikte kurduğu İnvictus Yapı'yla beraber kendi aramızda 'Alaçatı Yeni Köy' projesi adını verdiğimiz, adı henüz kesinleşmeyen konut projesini duyuracağız. Bunun için çok heyecanlıyız" dedi.