Geri Dön
Ekonomi Bakan Yumaklı: Türkiye'de 100 kilogram tohum kullanılıyorsa 97'si, bu memleketten

Bakan Yumaklı: Türkiye'de 100 kilogram tohum kullanılıyorsa 97'si, bu memleketten

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Türkiye'de 100 kilogram tohum kullanılıyorsa 97'si, bu memleketin topraklarında üretilen tohumlardır. Elbette yüzde 100 yeterliliğimizin olduğunu söyleyemeyeceğimiz bazı tohumlar var. Örneğin patates gibi. Bunlarla ilgili de çok yoğun bir çalışma var. Yarın, bir gün eğer sizin topraklarınız buna uygunsa; burada diğer ürünlerin de tohumlarının dağıtımını yapacağız" dedi.

Bakan Yumaklı: Türkiye'de 100 kilogram tohum kullanılıyorsa 97'si, bu memleketten

Bakan Yumaklı, çeşitli ziyaretler için Kırşehir'e geldi. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Tohum Dağıtım Programı'na katılıp, konuşma yapan Yumaklı, "Bugün tarımsal üretimin en önemli unsurlarından birisi olan tohumculuk çalışmaları ile alakalı bir hususu sizlere ifade ettikten sonra; Kırşehir'de herhangi bir arazinin bir karışının bile boş kalmaması için başlatmış olduğumuz Tarımsal Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında kıymetli üreticilerimize tohum dağıtımını burada yapacağız. Tohumla ilgili söyleyeceğim en önemli şeylerden bir tanesi, sizin kullandığınız tohumun sertifikalı olması zorunluluğu. Bunu niye söylüyoruz? Siz 1 dönümlük ektiğiniz bir tohumdan 300 kilogram yerine 400 kilogram alabilecek bir potansiyele sahipseniz ve bunun da başlangıç noktası tohumsa, bunun da temel şartı; o tohumun sertifikalı olması. Milli ve yerli sertifikalı tohumlarımızı üretmek için tohum firmalarımız ve bizim kendi bakanlık teşkilatımız çok yoğun bir çaba içinde" dedi.

'VERİM VERECEK TOHUMLARI YETİŞTİRMENİZ GEREKİR'

İklim değişikliğine uygun tohumlar yetiştirilmesi gerektiğini aktaran Yumaklı, "Bugün, Şubat'ın 29'undayız. Normalde bu mevsimde kar yağması gerekiyordu ama yok. Günlük, güneşlik bir ortam. Elbette şu an için bu bağlamda bizi etkileyecek bir şey yok. Ancak bu gelişmeleri çok sıkı takip etmemiz gerekiyor. Çünkü sizin bu iklim değişikliğine uyumlu ektiğiniz zaman, beklediğinizin üzerinde verim verecek tohumları yetiştirmeniz gerekir. Bugün burada dağıtımını yapacağımız tohumlar da bu mesafede olan tohumlar. Genel olarak doğru bilinen bir yanlış var. Bununla ilgili ne kadar açıklama yaparsak yapalım, bunun üzerinde maalesef birtakım spekülasyonlar yapılıyor. Türkiye'de 100 kilogram tohum kullanılıyorsa 97'si, bu memleketin topraklarında üretilen tohumlardır. Elbette yüzde 100 yeterliliğimizin olduğunu söyleyemeyeceğimiz bazı tohumlar var. Örneğin patates gibi. Bunlarla ilgili de çok yoğun bir çalışma var. Yarın, bir gün eğer sizin topraklarınız buna uygunsa; burada diğer ürünlerin de tohumlarının dağıtımını yapacağız" diye konuştu.

'KIRŞEHİR'E SON 22 YILDA 18,2 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILMIŞ'

Yatırımlara da değinen Yumaklı, "Son 22 yılda tarımsal üretim anlamında Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin çok ciddi bir muhasebesini yapmak lazım. Çünkü güçlü bir altyapı; bu son 22 yılda yapılan politikalarla ve desteklerle sağlandı. Sadece Kırşehir de bütün yatırımları bugünün parasıyla hesap ettiğimizde yaklaşık 18,2 milyar liralık yatırım yapılmış. Elbette Sayın Cumhurbaşkanımızın başta Kırşehir olmak üzere üreten, üretim yapan bütün illere karşı gösterdiği ilgili ve teveccühün çok önemli bir göstergesi bu. Elbette 44 tane tesis var. Yaklaşık 5 milyar. Kırsal kalkınma destekleri var. Kırşehir'e de TKDK ofisi açıldı. Bütün üreticilerimizin projeleriyle buradan sağlamış olduğumuz hibe desteklerini mutlaka kendileriyle, arkadaşlarımızla konuşmalarını istiyoruz. Yaklaşık 786 milyon euroluk IPARD 3'ün finansmanını toparladık. Bunun tamamını Türkiye'deki üretim yapan bütün çiftçilerimizle buluşturmaya kararlıyız. Bu manada da bugün Kırşehir'deyiz. Kırşehir'deki bütün üreticilerimizi bu desteklerden yararlanmaya davet ediyorum" dedi.

'ÜLKEYE DÖVİZ KAZANDIRMAK MÜMKÜN'

3 yılda 1241 projeye ayrılan kaynağın 1 milyar lira olduğunu da söyleyen Yumaklı, "520 milyon liralık bir kaynağı, bu projeye ayırmış durumdayız. Değerli kardeşlerim anlatmaya, sizlerle paylaşmaya çalıştığımız şey şu; Türkiye'nin kendi vatandaşını gıda arz güvenliği açısından herhangi bir sorun yaşatmayacak bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Hatta daha fazlasını da yapabilir. Ülkeye gelen turistlerin, misafirlerin ihtiyacını karşılayabilir. Bunların da ötesinde ihracat yaparak, ülkeye döviz kazandırmak mümkün. Geçtiğimiz yıl bu rakam 31 milyar dolar oldu. Bunlar hep sizin sayenizde, sizin ürettiğiniz ürünlerden oldu. İstiyoruz ki daha fazlası olsun. Elde edilen bu refahtan herkes eşit bir şekilde faydalanmış olsun" diye konuştu.


KOYUN- KUZU BULUŞMASINA KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tohum dağıtım programının ardından Kırşehir Malya Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde düzenlenen koyun- kuzu buluşmasına katıldı. Bakan Yumaklı burada yaptığı açıklamada, "Aslında burada gördüklerimiz, pazartesi günü açıklamış olduğumuz hayvancılık yol haritasında söylemiş olduğumuz hususların birer tezahürü. Biz orada, 'Biz büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta verimi artıracağız. Özellikle hayvan hastalıklarıyla alakalı hususta çok ciddi bir mücadele planımız ve programımız var. Burada küçükbaş hayvanlar için yapılacak olan hem çiçek aşısı hem de koyun, oğlak vebası ile alakalı aşıları, bakanlık olarak bizler karşılayacağız. Yine aile işletmelerimizi destekleyeceğiz. Onlara ilk defa verilecek birçok destek programı belirledik. Çok kısa bir süre içerisinde de detaylarını arkadaşlarımız açıklayacaklar. Özellikle gençlerimizin ve kadın girişimcilerimizin tarımsal üretimin içerisinde hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim yönüyle olmalarını istiyoruz. Onlara da yine bu üretimi yapmaları ve Türkiye'nin üretimine katkıda bulunmaları sebebiyle desteklerimiz olacak' demiştik" dedi.

'TİCARET BAKANLIĞIMIZLA BİRLİKTE BU FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ'

Son dönemde özellikle et üzerinden devam eden bir tartışma olduğunu söyleyen Bakan Yumaklı,"Bizim ülkemizin tarımsal üretim açısından gıda arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir problemi yoktur. Ben bunu söylemekten imtina etmeyeceğim. Hep söyleyeceğim. Hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde bizim gerekli üretimimiz mevcut. Peki bu tartışma neden çıkıyor? Bu tartışmayı rekabet kurulu bugün açıkladı. Sektör paydaşları açıkladı. Bunların herhangi bir maliyet artışıyla ya da üretimin azlığı ya da çokluğuyla açıklanabilir bir yönü yok. Bunun adı fırsatçılıktır. Ramazan öncesi fırsatçılığıdır. Açıkçası bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz Ticaret Bakanlığımızla birlikte bu fırsatçılara göz açtırmayacağız. Bir daha tekrar ediyorum. Türkiye'nin hem hayvansal üretimi hem de bitkisel üretimi ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. Sanki 'Türkiye'de tüketilen etin hepsi yurt dışından geliyor' diye bir algı var. Bizim hayvan sayılarımıza baktığınız zaman şu anda piyasa regülasyonu için yapılan ithalatın çok küçük bir oran olduğunu görürüz" ifadelerini kullandı.

'2023 YILI İHRACATIMIZ 31 MİLYAR DOLARDI'

Fırsatçılarla mücadelelerine devam edeceklerini aktaran Bakan Yumaklı, şöyle konuştu: "Biz mücadelemize devam edeceğiz. Biz daha fazla üreteceğiz. Bugün bu içinde bulunduğumuz işletme gibi işletmeler, bizim üreticilerimizin sürülerinin ya da bizim üreticilerimizin üretim yaptıkları alanların verimli üretim kapasitesini arttırmaya devam edecek. Hem kendi vatandaşlarımızın hem ülkemize gelen turistlerin ihtiyacını karşılayacağız. 2023 yılı ihracatımız 31 milyar dolardı. Bunu 35-40 milyar dolarlara çıkaracak gerekli üretim artışını üreticilerimizle birlikte yapacağız inşallah."