Geri Dön
Ekonomi Sürdürülebilirliği odağa alan 2’nci Uluslararası Döngüsel Ekonomi Konferansı başladı

Sürdürülebilirliği odağa alan 2’nci Uluslararası Döngüsel Ekonomi Konferansı başladı

Enerji kaynaklarının tükenmeye başlaması uluslararası krizlerin doğmasına sebep oldu. Sürdürülebilir yeni ekonomi arayışlarına yönelen dünya ülkeleri döngüsel ekonomi kavramına ağırlık vermeye başladı. Bu kapsamda Yeditepe Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Döngüsel Ekonomi Konferansı dün T.C Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul’un da katılımıyla başladı.

Sürdürülebilirliği odağa alan 2’nci Uluslararası Döngüsel Ekonomi Konferansı başladı

Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu’nda başlayan programın ilk gününde özel ve kamu sektörlerinin döngüsel ekonomi pratikleri üzerindeki çalışmaları odağa alınırken ikinci gününde alanında uzman akademisyenlerin sunumlarına yer verilecek. Atık üretilmeyen bir ekonomi döngüsü prensibine dayanan “Döngüsel Ekonomi”de, atık üretilse bile bunun geri kazandırılması fikri benimseniyor. Bu kavramın ele alındığı konferansa Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Yeşim Ekinci, T.C Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, IKEA Mağaza Müdürü Akın Ajlan Akcabelen, UN SDSN Türkiye Koordinatörü Bahar Özay, Şişecam Çevresel Sürdürülebilirlik Müdürü Ali Efe Çağlayan, İstanbul Enerji Genel Müdürü Yüksel Yalçın, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“DOKUNABİLDİĞİMİZ HER YERDE KÜÇÜK ADIMLARLA BİLE OLSA BİR DEĞİŞİKLİK YAPABİLİRİZ”

Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Yeşim Ekinci, “Yeditepe Üniversitesi olarak sadece döngüsel ekonomi değil Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 sürdürülebilir kalkınma amacı için üniversitenin farklı bölümleriyle bir arada ilerlemeye çalışıyoruz. Tabi döngüsel ekonomi bunun ortasında duruyor. Burada hem kamudan hem sanayiden çok değerli konuklarımız var. Ben gıda mühendisiyim. Biz gıda mühendisleri açısından konuyu ele alırken, ekonomi alanından akademisyenlerimiz ve konuklarımız ekonomik açıdan konuyu değerlendiriyor. İklim konularını konuşuyoruz. COP27 yeni tamamlandı, ülkeler ne yapıyor, neler yapılmakta bugün burada sizlerle beraber bahsi geçen konuları farklı açılardan değerlendiriyor olmak gerçekten çok önemli. Umarım ülkeler, üniversiteler olarak bizlerin bilimsel ışığıyla bir şeyler yapabilir hale gelir. Dokunabildiğimiz her yerde küçük adımlarla bile olsa bir değişiklik yapabiliriz” dedi.

“BU KONULARDA TÜRKİYE AKTİF BİR ŞEKİLDE VAR VE DERİNLEŞİYOR”

T.C Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul döngüsel ekonomiyi ülkeler bazında ele alırken belli kuralların olduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin büyüme modelinde çevresel hassasiyet, toplumsal dönüşüm, değişim ve huzurun korunmasında sürdürülebilirlik ne durumda onları ele almak gerekiyor. Bu işin mevzuat ve uluslararası anlaşmalara taraf olma durumu, yeşil ekonomi ve atık yönetimi gibi kısımları mevcut. Bu konularda Türkiye aktif bir şekilde var ve derinleşiyor. Böyle paneller, katılımcıların büyük bir çoğunluğunun öğrenciler olması bakımından çok önemli. Çünkü bu öğrenciler, dünyamızı değiştirecek ve dünyamızın sahibi olacak kişiler. Onlar, öğrenmeye, değişmeye bize kıyasla daha yakın ve yatkınlar. Hem sorumlu olacaklar hem de öğrenebiliyorlar. Dolayısıyla bu tip etkinliklerin varlığı, bilgilerin değiş tokuşunu sağlamak, anlatmak ve anlaşılmak için son derece kıymetli.”

“İLERİDE TOPLUMA AÇILARAK BU KONFERANSLARI GENİŞLETME HAYALİMİZ VAR”

Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Sevencan da konferans ile ilgili şunları söyledi:

“Bu sene döngüsel ekonomi konferans serisinin ikincisini yapıyoruz. Öğrencilerimize bugünün dünyasında döngüsel ekonomiyi, dünyada neler olduğunu, kamu sektöründe paydaşlarımızın neler yaptığını, özel sektörde bu konuya ilişkin neler yapıldığını ve kavramın sürdürülebilirlik açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmayı hedefliyoruz. Şu an üniversitede olduğumuz için daha çok öğrencilerimiz katılım sağlıyor. İleride topluma açılarak bu konferansları genişletme hayalimiz var. Döngüsel ekonomi, bugünün dünyasında bilmek zorunda olduğumuz ve işletmelerimizde ya da özel hayatımızda uygulamaya geçirmekle yükümlü olduğumuz bir konsept. Daha da önemli olacak.”

“DÖNGÜSEL EKONOMİYE SADECE BİR SEKTÖR DEĞİL BÜTÜN SEKTÖRLER DÂHİL”

Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Natalya Ketenci de, şunları kaydetti.

“Geçen yıl yaptığımız konferanstan sonra döngüsel ekonomi kavramı ve konferansımız çok ilgi gördü. 2022’nin aralık ayında o konferansla ilgili kitap yayınlayacağız. Kitaba hazırlık sürecinde Türkiye’yle ilgili döngüsel ekonomi kitabı olmadığını fark ettik. Gerçekten literatüre katkı sağlayan bir kitap olacak. Bu sene konferansımızın ikincisine başladık. Yarın (bugün) akademisyenler Türkiye ile ilgili sunumlar yapacak. Türkiye döngüsel ekonomide çok fazla olmasa da adım adım ilerlemeye başladı. Döngüsel ekonomiye sadece bir sektörü değil bütün sektörleri kapsayan bir kavram. Döngüsel ekonomi bugün gelen öğrenciler için çok önem arz ediyor. Bu konuyu gençlerin erkenden öğrenmesi gerekiyor çünkü bir yaştan sonra alışması çok zor. Bu eğitim ilkokuldan, anaokulundan verilmeye başlanırsa hem ülke için hem de dünya için çok daha verimli olacaktır.”