Geri Dön
Ekonomi Türk ve Finlandiyalı şirketler Ankara’da bir araya geldi

Türk ve Finlandiyalı şirketler Ankara’da bir araya geldi

Küresel mühendislik, tedarik ve inşaat sektörü hızla büyürken bu alanda önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye, yurt dışı iş birliklerini ülkeler arası düzenlenen etkinliklerle artırıyor. Finlandiya’nın Ekonomi ve İstihdam Bakanlığı’na bağlı Business Finland ve Finlandiya İhracat Kredi Ajansı Finnvera, teknoloji çözümleri arayan Türk EPC şirketlerini Finlandiyalı tedarikçilerle buluşturmak amacıyla 24 – 26 Nisan’da Türkiye'ye bir ticaret heyeti ziyareti düzenledi.  

Türk ve Finlandiyalı şirketler Ankara’da bir araya geldi

Altyapı çalışmaları, endüstriyel tesisler, enerji santralleri ve diğer inşaat projelerinin gerçekleştirildiği mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) sektörü, hızlı kentleşmeyle birlikte giderek büyüyor. 2023’ü 8,5 trilyon dolarla kapatan küresel EPC pazarının 8 yıl içinde 11,22 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de bu alanda düzenlenen etkinlikler ise hızla büyüyen pazarda yeni işbirliklerine imza atarak rekabet avantajı kazanmasını ve yerli şirketlerin ivmesini artırmasını destekliyor.

Finlandiya’nın Ekonomi ve İstihdam Bakanlığı’na bağlı Business Finland ve Finlandiya İhracat Kredi Ajansı Finnvera, 24 – 26 Nisan’da Türkiye'ye bir ticaret heyeti ziyareti düzenledi. Teknoloji çözümleri arayan Türk EPC şirketlerini Finlandiyalı tedarikçilerle buluşturmak amacıyla düzenlenen ziyaret kapsamında, Türkiye Müteahhitler Birliği de 25 Nisan’da Ankara’daki Türkiye-Finlandiya Küresel EPC Projeleri Semineri’nde Finnvera yetkilileri ve Finlandiyalı şirketlerin temsilcilerini ağırladı. Heyete Finnvera Kıdemli Başkan Yardımcısı Bay Jussi Haarasilta ve Business Finland Genel Müdür Yardımcısı ve Küresel Büyüme Başkanı Bay Risto Vuohelainen başkanlık etti. Seminerin ardından, Türk müteahhitlik şirketlerinin ve çeşitli finans kuruluşlarının temsilcileri, Finlandiya Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyonda Fin heyeti ile bir araya geldi. Türk müteahhitlerin liderliğinde yurt dışında yürütülen alt ve üst yapı projelerinde is ̧birliği imkanları üzerinde duruldu. Önümüzdeki dönem için birlikte hareket etme kararı alındı.

“TÜRK İHRACATÇILARININ FİNLANDİYALI ŞİRKETLERLE İŞ BİRLİKLERİNİ ARTIRACAĞIZ”

Finlandiya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Joona Selin, “İki dost ülke olan Türkiye ve Finlandiya arasındaki diplomatik ilişkiler 100’üncü yılını geride bıraktı. Bu ilişkileri ikinci yüzyılda genişletmeyi amaçlıyoruz. Bu etkinlikte ileri teknoloji çözümleri arayan küresel Türk müteahhitlerini Finlandiyalı tedarikçilerle buluşturuyoruz. Umuyorum ki Türkiye ve Finlandiya arasındaki iş birliklerinin gelişimine karşılıklı fikir alışverişleriyle daha fazla katkıda bulunabiliriz” dedi.

Türkiye ile Finlandiya arasında farkında olunmayan çok ciddi bir potansiyel olduğunu düşündüğünü aktaran Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Evren Dindiren Dönmez, “Hem Türk ihracatçılarının Finlandiyalı şirketlerle işbirliklerini geliştirmek hem de global arenada yapılan çalışmalarda iki ülke arasında daha fazla bağ kurulmasını sağlamayı önceliklendiriyoruz. Bugünkü organizasyonu da çözümlerin, nitelikli iş ağının ve finansman sağlayıcıların bir araya gelerek somut adımların konuşulduğu bir etkinlik olması açısından çok kıymetli buluyorum” diye konuştu.

“İKİ ÜLKE ARASINDA ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL VAR”

Türkiye ve Finlandiya arasında önemli bir potansiyel bulunduğunu aktaran Business Finland Küresel Büyümeden Sorumlu Başkanı Risto Vuohealaiinen ise “Türkiye ve Finlandiya şirketleri arasında yapılabilecek geniş çaplı işbirlikleriyle çok büyük bir potansiyel yaratılabileceğine inanıyoruz. Bugünkü etkinlikte Türkiye’nin global pazarda güçlü deneyimlere sahip müteahhitlik şirketleriyle, Finlandiya’nın ileri teknoloji çözümleri ve destekleyici finansman çözümlerini bir araya getirerek önemli bir adım attık” ifadelerini kullandı.

“FİNANSAL ÇÖZÜMLERİMİZLE UZMANLIKLARIMIZI BİRLEŞTİRECEĞİZ”

Finlandiyalı işletmelerinin potansiyelini ve rekabet gücünü güçlendiren finansman çözümleri sunduğunu aktaran Finlandiya İhracat Kredi Ajansı Finnvera Kıdemli Başkan Yardımcısı Bay Jussi Haarasilta, “Bugün burada, Türk EPC şirketlerinin dünyanın neredeyse her bölgesindeki yeteneklerini, yapabildiklerini yakından görme şansı yakaladık. Finlandiya'nın havaalanı, demiryolu, liman ve yenilenebilir enerji alanlarında önemli bir uzmanlığı bulunuyor. Finansal çözümlerimizle bu uzmanlıkları birleştirerek büyük küresel projelerde Türk şirketleriyle önemli işbirlikleri geliştirebileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Business Finland, Uluslararası Finans Birimi Yöneticisi Grace Wang ve Business Finland Türkiye Ofisi Kıdemli Uzmanı Nilüfer Alapınar da ortak verdikleri açıklamada şu sözleri kaydetti:

 

“Uluslararası müteahhitlik ve müşavirlik hizmetlerinde Türk şirketleri küresel sıralamada ikinci konumda. Finlandiya’nın alanlarında öncü olan sürdürülebilir, yüksek teknolojili ve yenilikçi ürün ve çözümler sağlayan tedarikçilerinin Türk müteahhitlik şirketlerinin yurt dışındaki projelerinde rekabetçi avantaj kazanmasını destekleyeceğini, bu anlamda iki ülke arasındaki somut işbirliğinin güçlenerek artacağına inanıyoruz."