Ankara’da 3 kişinin öldüğü yangında, 'alarm sistemi devreye girmedi' iddiası
Ankara'nın Çankaya ilçesinde dün akşam 26 katlı binada çıkan yangında, aralarında 3,5 aylık bir bebeğin de bulunduğu 3 kişi hayatını kaybetti, 7'si itfaiye personeli 39 kişi de dumandan etkilendi. Sitede yaşayanlar, yangında alarm sisteminin devreye girmediğini öne sürdü.

Çankaya ilçesi Alacaatlı Mahallesi'ndeki Yaşamkent Valero Sitesi'ndeki 26 katlı binanın 4'üncü katında, iddiaya göre elektrik kontağından kaynaklanan arıza nedeniyle, dün saat 22.00 sıralarında yangın çıktı. Yangın kısa sürede büyüdü. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, polis, sağlık ve UMKE ekibi sevk edildi. Binada mahsur kalan vatandaşlar, itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi.
Yangında, Hüsniye Çelik Şahin (33) ve 3,5 aylık oğlu Aras ile sitenin güvenlik görevlisi Muharrem Çetinkaya (63) hayatını kaybetti. Yangın nedeniyle 7'si itfaiye personeli olmak üzere toplam 39 kişi de dumandan etkilendi. Bu kişiler, ambulanslar ile çevredeki hastanelere kaldırıldı.

'İNSANLAR YARDIM ÇIĞLIKLARI ATIYORDU'
Sitede yaşayanlardan Serenay Yurdakul, "11'inci katta oturuyorum. Ben dışarıdaydım, alarmla ilgili bir şey duymadım. Dışarıdan yardım çığlıkları atanlar oldu. Ateşten dolayı değil ama dumandan çok fazla etkilenen olmuş. Şu an mühürlemişler, ne zaman gireceğiz bilmiyorum. İnsanlar yardım çığlıkları atıyordu. Hepimiz elimizden geleni yapmaya çalıştık, herkesi tek tek aradık. Ulaşamadığımız insanlar oldu maalesef, kapıyı kırarak girdiler" dedi.

Sitede oturan başka bir vatandaş ise alarm sisteminin çalışmadığını söyledi. Yan bloktaki sitedekilerin kendi imkanlarıyla 1 gün önce alarm sistemi yaptırdığı ve kontrol ettirdiği ancak yangın çıkan blokta bu işlemin yapılmadığı belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirdi. Yangın soğutma işlemlerinin ardından makine mühendisi, elektrik mühendisi ve itfaiye heyetinden oluşan bilirkişilerle yapılan ilk incelemede, yangının çıkış nedeninin elektrik tesisatı kaynaklı olduğu değerlendirildi. Olayla ilgili bina müteahhidi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Uşak'ta yakalanarak gözaltına alınan müteahhidin sorgulanmak üzere Ankara'ya getirtileceği belirtildi. Öte yandan, bilirkişi raporuna göre gözaltı sayısının artabileceği ifade edildi.

YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİNDE SU YOKMUŞ
Yapılan ilk incelemede, binanın şaft kısmındaki elektrik tesisatında kullanılan malzemenin standarda uygun olmadığı için alev aldığı ve şaft kapılarının yine standarda aykırı şekilde ahşap malzeme olmasından dolayı yangının bina içerisine taştığı belirlendi. Ayrıca binanın yangın söndürme sisteminde su bulunmaması nedeniyle koridordaki alevin söndürülemediği tespit edildi.

GÜVENLİK GÖREVLİSİ, YARDIM İÇİN BİNAYA GİRMİŞ
Yangında dumandan zehirlenerek hayatını kaybeden sitenin güvenlik görevlisi Muharrem Çetinkaya (63) için Ahmet Efendi Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Çetinkaya'nın cenazesi, kılınan namazın ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda gözyaşlarıyla toprağa verildi. Çetinkaya'nın çıkan yangın sonrası binadakilere haber vermek ve yardım etmek için asansörle üst kata çıkmak istediği ve bu sırada dumandan zehirlendiği belirtildi.








