Geri Dön
Gündem Bolu'da 4.8 büyüklüğünde deprem

Bolu'da 4.8 büyüklüğünde deprem

Bolu'da, Richter ölçeğine göre, 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Bolu ilimizde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır" dedi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da yaptığı açıklamada, "İstanbul'da herhangi bir olumsuz durum ihbarı alınmamıştır" diye konuştu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Bolu merkezde, saat 13.55'te 4.8 büyüklüğünde meydana geldi. Yerin 8,13 kilometre derinliğinde kaydedilen deprem nedeniyle herhangi bir olumsuzluk bildirilmedi. Deprem, Bolu’nun yanı sıra Sakarya ve Bartın'da da hissedildi.

Bolu Valiliği’nden yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybı ve yıkımın olmadığı, saha çalışmalarının ise sürdürüldüğü kaydedildi. 

AFAD Başkanı Yunus Sezer de Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Bolu ilimizde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunarım" dedi.


VALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saat 13.55'te Bolu merkezli 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Yerlikaya açıklamasında İstanbul'da deprem nedeniyle herhangi bir olumsuz durum ihbarı almadıklarını belirtti.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın twitter hesabından yaptığı paylaşımda "13.55'te Bolu merkezli AFAD verilerine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Deprem nedeniyle İstanbul'da herhangi bir olumsuz durum ihbarı alınmamıştır. Allah ülkemizi ve milletimizi tüm afetlerden korusun." ifadeleri yer aldı. İSTANBUL, (DHA)


VALİ KILIÇ: ÇOK ŞÜKÜR CAN VE MAL KAYBIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Bolu Valisi Erkan Kılıç depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirterek "Vatandaşlar son aylardaki depremlerden dolayı hassas durumda. En ufak sarsıntıda bir tedirginlik olması gayet normal. Yavaş yavaş bu tedirginlik de ortadan kalkacak. Deprem hayatın bir parçası ve depremle yaşamaya mutlaka alışılması gerekiyor. Herkes güvenli binada yaşamayı tercih etmeli. Deprem anında dışarıya çıkan çok vatandaşımız oldu. Çok şükür can ve mal kaybımız söz konusu değil. Depremle ilgili valilik olarak duyarlılık en üst seviyedeydi. Hem yerel yöneticiler neler yapabilir noktasında onların çalışma yürütmeleri için bilgiler veriyor ve rehberlik yapmaya çalışıyoruz." dedi.

DEPREM SEMPOZYUMU İLERİ BİR TARİHE ALINDI

Bolu'da planlanan deprem sempozyumunun ileri bir tarihe alındığını söyleyen Vali Kılıç, "Üniversitemizde deprem konusunda sempozyumumuz olacaktı. 'Bolu’da depremle ilgili ne durumdayız? Hazırlık durumları ve neler yapılabilir' noktasında bir proğramımız olacaktı. Tam deprem öncesine geldiği için biz de ister istemez oradaki programı daha sonraki tarihe erteledik. Allah tüm milletimizi korusun. Maraş merkezli çok büyük bir afet asrın felaketini yaşadık. Bolu tarihinde depremler zaten var. Halkımızda bu konuya duyarlı. Hep söyleniyor evlerimizi depreme dayanıklı bir hale getirmemiz gerekiyor." 

'BOLU'DA DEPREM MEVZUATINA UYGUN BİNALAR YAPILDI'

1999 depreminden sonra da Bolu’da deprem mevzuatına uygun binalar yapıldığını ifade eden Vali Kılıç, "Yaşanacak depremde onların da bizim için bir avantaj olduğunu düşünüyoruz. 1999 öncesinde eğer güçlendirme yapılmamış binalar varsa onların da yeniden gözden geçirilmesinde fayda var. Arama kurtarma sonraki aşama ama önce bina konusu. Bilime uygun binaların yapılması ve vatandaşlarımızın o binalarda yaşaması gerekiyor" dedi.

'BOLU'DA DEPREME DAYANIKLI OLMAYAN OKULUMUZ YOK'

Bolu'da okulların depreme dayanıklı bir şekilde yapıldığını söyleyen Vali Kılıç, "​Şu anda okullarla ilgili kapanma saati yaklaşmıştı. Milli Eğitim ve öğretmenlerin kontrolünde evlerine gideceklerdir. Bizler Bolu olarak depreme dayanıklı okullar konusunda da iyi çalışmalar yaptık. Bolu’da neredeyse güçlendirilmemiş depreme dayanıklı olmayan okulumuz yok gibi şu anda. Onunla da ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor. Biz yüzde neredeyse 99’lar yüzde 100'e yaklaştık. Eğitim binalarını depremi dayanıklı hale aşağı yukarı getirdik" diye konuştu.

AFAD DEPREM VE RİSK AZALTMA GENEL MÜDÜRÜ PROF. DR. ORHAN TATAR'DAN AÇIKLAMA

DEPREM VE RİSK AZALTMA GENEL MÜDÜRÜ TATAR: BOLU DEPREMİNİN MARMARA FAYINI ETKİLEMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bu büyüklükte oluşan depremlerin başka depremleri ya da İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi içerisinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir. Birbirinden farklı alanlarda iki ayrı fay sistemlerinden bahsediyoruz" dedi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Tatar, saat 13.55’te Bolu'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 4.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Depremin Kuzey Anadolu fay zonuna bağlı küçük, kısa kol üzerinde meydana geldiği belirten Tatar, "Bu depremin sonrasında yine en büyüğü 3.3 olan, birbirinden farklı artçı sarsıntılar da meydana geldi. Bu büyüklükte oluşan depremlerin başka depremleri ya da İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi içerisinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir. Birbirinden farklı alanlarda iki ayrı fay sistemlerinden bahsediyoruz" dedi.

'HASARLI BİNALARDAN UZAK DURULMALI'

Ardından 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatan Tatar, "Bu depremlerden sonra çok sayıda artçı sarsıntılar meydana geliyor. Şu ana kadar meydana gelen artçı sarsıntı sayısı 17 bin 750'yi buldu. Yani yaklaşık 18 bin civarında artçı sarsıntıların bu depremler sonrasında bölgede meydana geldiğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

4 ile 5 arasındaki büyüklükte artçı sarsıntı sayısının 505 olduğunu söyleyen Tatar, "5-6 arası büyüklükteki artçı sarsıntı sayısı da an itibarıyla 44'e ulaşmış durumda. Artçı sarsıntıların dereceli bir şekilde sayısının azaldığını görüyoruz. İlk günlerde 600'ün üzerinde olan artçı sarsıntı sayıları, son birkaç günden bu yana 500'ün altına inmiş durumda. Artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini söylemek mümkün. Önümüzdeki 1 ay içerisinde orta ölçekte, vatandaşlarımızın hissedebileceği artçı sarsıntılar devam edecektir. Bunlar özellikle hasarlı binalarda yıkım oluşturabilir. Vatandaşlarımızın bölgedeki hasarlı binalardan uzak durması, ağır hasarlı binalara girmemesi ve buralardan eşya ve benzeri şeyler almaya kalkışmaması son derece büyük önem taşıyor" diye konuştu. 

'YILBAŞINDAN BU YANA 24 BİN CİVARINDA DEPREM OLDU'

Ülkenin her yerinde depremlerin olmaya devam ettiğini kaydeden Tatar, "Deprem bölgesinde şu ana kadar meydana gelen 18 bin civarındaki artçı sarsıntının dışında aslında yılbaşından günümüze kadar da ülkemizin farklı farklı bölgelerinde meydana gelen 6 bin artçı sarsıntı dışında depremler olduğunu söyleyebiliriz. Yılbaşından günümüze kadar yaklaşık 24 bin civarında depremin şu ana kadar meydana geldiğini söylemek mümkün. Heyelan, kaya düşmesi ve çığ tehlikesinin olduğu bölgeler var. Bu anlamda da depremin hemen sonrasında AFAD ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Deprem bölgesinde bulunan 9 ilde toplam 253 ayrı yerleşim biriminde 3 bin 784 yapıda inceleme yapılarak bunların afetten etkilendiği anlaşıldı. 3 bin 784 yapının 3 bin 310 tanesi boşaltılarak içindeki vatandaşlarımız daha güvenli alanlara yerleştirildi. Bunun dışında 474'ünde ise geçici ıslah çalışmaları yapılarak buralardaki heyelan ve kaya düşmesi riskleri bertaraf edildi" dedi.

Alper ŞAŞMAZ/ ANKARA, (DHA)

DEPREM ANI YAŞANANLAR KAMERADA 

Bolu’da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem anının güvenlik kamerası görüntüledi. Bir lokantaya ait güvenlik kamerası görüntülerinde yemek yiyen vatandaşların deprem anında yemeklerini bırakıp caddeye doğru kaçma anları güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Başka bir görüntüde ise dükkan önündeki masalarda oturanların panik halinde koşarak oturdukları masaları terk edip, boş alanlara gittiği görüldü.


KYK YURDUNDA KALAN DEPREMZEDELER PANİK YAŞADI

Bolu'da, saat 13.55'te meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremde, Kahramanmaraş merkezli deprem sebebiyle memleketlerinden gelip Bolu'daki KYK yurdunda kalan depremzedeler büyük panik yaşadı. Depremzedeler, depremin ardından kaldıkları yurdun bahçesine çıktı. Bazı depremzedeler ise eşyalarını alıp yurttan ayrılarak daha güvenli hissettikleri kentlere gitmeyi tercih etti.

Hatay İskenderun'dan gelen depremzede Nurettin Çolak, "Artık alıştık biz. Deprem hayatımızın bir parçası oldu. Ülkemiz fay hattında, bundan sonra korkmanın bir anlamı yok. Korksak ne yapacağız? Enkaz altında kalmadıktan sonra yapacak bir şey yok." diye konuştu.

Hatay'dan gelen Temel Ayrancı da sakin olmaları gerektiğini ifade ederek, "Kimseye bir şey olmadı. Herkes panik yaşadı. Yurdu terk edenler var. Normal bir şey. İnsanların psikolojileri zaten bozuk. Bir de üstüne bu gelince korkudan herkes başka yerlere gitti. Allah'tan ümit kesilmez. Sakin olmamız lazım." ifadelerini kullandı.



'YURDUN YÜZDE 50'Sİ GİTTİ'

Gaziantep'ten gelen depremzede Nihat Tırampaoğlu ise "3 çocuğum ve eşimle 1 aydır burada kalıyorduk. Çok korkutucu bir depremdi. Aynı orada yaşadıklarımızı, bir kez daha yaşadık korku olarak. İçeriye giremiyoruz. Biz bu şekilde beklemiyorduk. Daha güvenli illere gitmek istiyoruz. Çok sallandık. Alttan vurdu. İleri geri sallantılar oldu. Gidenler de var. Ama bizim gidecek yerimiz yok. Şu anda cebimizde paramız bile yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. 3 çocuğumuzla kaldık burada. Yurdu terk edenler var. Yurdun yüzde 50'si gitti. Kimi memleketlerine döndü. Kimi de başka illere gitti." dedi.

Ayşe Tırampaoğlu ise korkudan yurda giremediklerini belirterek, "Şu an korkudan içeriye giremiyoruz. Gümbürtü oldu. Dizlerimi hissedemedim. Camı zorla açıp çocuğumu çıkardım. Rezil durumdayız. Evimiz yok. Giremiyoruz yurda da. Dışarıda duracağız." diye konuştu.

ARTÇILAR SÜRÜYOR

Bolu'da, saat 13.55'te meydana gelen 4.8'lik depremin ardından AFAD verilerine göre saat 19.36'da 3.9 büyüklüğünde bir artçı deprem daha kaydedildi. Yerin 7.1 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem kent genelinde hissedildi.

VATANDAŞLAR GECEYİ SOKAKTA GEÇİRİYOR

Bolu'da meydana gelen 4.8'lik deprem ve artçı sarsıntılar kentte endişeli bekleyiş sürüyor. Vatandaşlar evlerinden çıkarak geceyi sokakta geçirdi. Kapalı alanlara girmeye çekinen çok sayıda vatandaş, açık alanlarda ateş yakıp ısınmaya çalıştı.