Geri Dön
Gündem Ersin Tatar: KKTC'nin Doğu Akdeniz'de rolü ve önemi var

Ersin Tatar: KKTC'nin Doğu Akdeniz'de rolü ve önemi var

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Abdülhamid Han sondaj gemisinin göreve uğurlanmasına değinerek, ''Dün bildiğiniz Abdülhamit Han gemisinin seyre çıkmasıyla belki Doğu Akdeniz'deki bu zenginliklerin keşfedilmesinde bir adım daha atılmış oluyor. Bütün bu münasebetlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin rolü ve önemi vardır. Çünkü netice itibarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'deki bir Türk devletidir'' dedi.

Ersin Tatar: KKTC'nin Doğu Akdeniz'de rolü ve önemi var

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün Konya'da 5. İslami Dayanışma Oyunları açılış törenine katıldıktan sonra bugün Karaman'a geçti. Valiliği ziyaret eden Tatar, 1571'de Karaman'dan Kıbrıs'a göç yapıldığını belirterek, ''Hepinizin de bildiği gibi 1571'de Kıbrıs fethinden sonra oraya gidip yerleşen insanlarımızın soyağaçlarına baktığımızda bu bölgeden gitmiştir. Dolayısıyla bizlerin de burada mutlaka akrabaları var. Kan bağlarımız, gönül bağlarımız var. Aynı coğrafyanın insanları olarak yıllardan sonra tekrar burada buluşmak, sizlerle bu muhabbeti ve sohbeti yapmak bana göre çok büyük bir önem taşımaktadır'' dedi.

‘BU GELİŞMELER BİZE GÜÇ VERMEKTEDİR’

Tatar, dün Abdülhamid Han sondaj gemisinin göreve uğurlanmasına değinerek Doğu Akdeniz'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin rolünün önemli olduğunu kaydetti. Tatar, şöyle konuştu:

''Dün, bildiğiniz Abdülhamit Han gemisinin seyre çıkmasıyla belki Doğu Akdeniz'deki bu zenginliklerin keşfedilmesinde bir adım daha atılmış oluyor. Bütün bu münasebetlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin rolü ve önemi vardır. Çünkü netice itibarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'deki bir Türk devletidir. Akşam görüştüm, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev de dahil diğer devlet başkanlarının çoğuna dedim ki; Doğu Akdeniz'deki bu Türk devleti, evet İslam aleminde bir parçasıdır, ama nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti ile en iyi işleri sürdürmek suretiyle Doğu Akdeniz'deki alanın korunmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti statüsünün de zaman içerisinde daha da yükseldiğini görüyoruz. Bütün bu gelişmeler bize güç vermektedir. Kıbrıs Türk halkına yaptığı o fedakarlıkları, ödediği bedelleri, verdiği şehitleri her türlüsüyle Kuzey Kıbrıs Türk Devleti'nin ortaya çıkması için, oluşması için ve sürdürebilmesi için çok bedeller ödenmiştir. Bu bedeller içerisinde dediğim gibi şehitlerimiz var. Çektiğimiz fedakarlıklar var. Her türlüsüyle gördüğümüz zulümler ve Rum- Yunan ikilisinin Kıbrıs Türk halkına yaptıkları, maruz kaldığımız haksızlıklar, hala daha bu haksızlıklar ambargo anlamında devam etmektedir. Ama Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle hamdolsun aşama aşama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de geliştirmekteyiz. Dolayısıyla dünyaya verdiğimiz her platformlarda mesaj; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı davasına sahip çıkmıştır, çıkacaktır.”

Türkiye’nin her zaman KKTC'nin yanında olduğunu ifade eden Tatar, ''Doğu Akdeniz'de yükselen statüsüyle ve değeriyle, ekonomik anlamda da Kuzey Kıbrıs hükümetini güçlendirmek, Kuzey Kıbrıs halkının dünyanın çeşitli farklı bölgelerinde şartlı ilişkilerde gerek turizmde, gerek öğrenci akışında, gerek ticarette her türlüsüyle tanınmamışlığın, olumsuzluklara rağmen başarıyla bu işleri sürdürmekte olduğunu görüyoruz'' dedi.

2025'de İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARINDA YERİNİ ALACAK

2025 yılında KKTC'nin İslami Dayanışma Oyunlarında yerini alacağı mesajını veren Tatar, bu yıl Konya'da düzenlenen oyunlara neden katılamadıklarını açıkladı. Tatar, ''Biz siyasi nedenden dolayı İslam İşbirliği Teşkilatı'na bir gözlemci üye olarak, tam üye olarak değil, gözlemci üye olduğumuz için bu oyunlara katılamadık. Bizim gençlerimiz tabii bunun üzüntüsü içerisindeydiler. Ben de dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteğiyle çeşitli, farklı sorularla orada münasebet ve temaslarda bulundum. Bu sıkıntıyı aktardım. Netice itibarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk halkı, kendi gençliğiyle her platformlarda böyle bir müsabakalara katılmak ister. En doğal hakkıdır diye düşünmek istiyorum. Zaten spor denildiğinde, kardeşlik, dil, dayanışmadır, güzelliklerdir, barıştır, huzurdur. Akşam bütün konuşmalarda bunları ifade etmiştir. Yaptığım temaslarla inşallah 2025 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk gençliği de orada yerine alır'' diye konuştu.

'İHA VE SİHA'LARIN UÇMASINI İSTEMİYORLAR'



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Kıbrıs Türkünün adada varoluş mücadelesi' konulu konferansa katıldı. Tatar, yaptığı siyaseti eleştirenlerin olduğunu belirterek, şunları söyledi:



''Şimdi günlük siyasete baktığımızda Kıbrıs'ta ne yaptık? Ne başardık? Bizi çok küçümseyenler var, bizleri başarısız görenler var. Geniş pencereden baktığımızda, milli persfektiften baktığımızda, son asırda yaşananları, nereden nerelere gelmeyi başardığımızı, doğru hareketlerle Kıbrıs'ın kuzeyde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bir Türk yurdu olarak yine tekrar tarih sahnesine çıkmasıyla, burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, özellikle şimdilerde Doğu Akdeniz'in yükselen yıldızı ve statüsü, hidrokarbonlar ve jeopolitik, jeostratejik hem mavi vatanda hem aynı zamanda göklerde hava sahasında. Geçenlerde bana bir öneri getirdiler. Ercan Uluslararası Havalimanı'nı, Birlemiş Milletlere (BM) yönetimine ve denetimine devredersek direkt uçuşlar başlayabilirmiş. Oradaki tuzak, bunun ayrıntılarını Türk Dışişleri Bakanıyla da konuştum, Ercan Havalimanı'nı KKTC'nin etkinliğinden çıkartmak ve Avrupa'nın onayıyla uçakların o bölgede uçmasına zemin hazırlamak. Yani bu bir tuzak. Çünkü Ankara'ya diyor ki 'Sen oralarda uçamayacaksın. Senin İHA ve SİHA'ların oralarda, bizim Geçitkale hava meydanından yukarı çıkıp bölgeyi denetleyemeyecek. Yani bizim egemenliğimizden yavaş yavaş çıkacak.''




Türkiye'nin Kıbrıs'tan çekilmesinin istendiğini belirten Tatar, ''Biz artık Kıbrıs'ta bu kadar mücadeleden sonra federal temelli bir anlaşma için çok uğraşlar verdik. Bir Annan Planı geçirdik ve iyi niyetimizi ortaya koyduk ama karşı tarafın oynadıkları oyun; Kıbrıs'ın federal bir cumhuriyet, Avrupa Birliği içinde üniter bir yapı ve oralarda Türkleri bir azınlık, Türkiye, Avrupa Birliği'nde olmadığı için Türkiye'nin Kıbrıs'tan çekilmesi. 1974'te sizlerin gitmesi ile oraya çıkan Türk askerlerinin tekrar Kıbrıs'tan çekilmesi ve ondan sonra başımıza gelecekleri siz tahmin edin. Herhalde o kadar saf değiliz. Onun için benim siyasetim egemenliktir, benim siyasetim devlettir, benim siyasetim sizlerle olan gönül ve kader birliğimizdir. Dolayısıyla aramızdaki kopmaz ve ayrılmaz bağların, hiçbir güç tarafından kopartamayacağına yönelik bir siyasettir. Ve o siyaset milli bir siyasettir" diye konuştu. 


Tatar, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesindeki konferansın ardından Yunus Emre Camii ve Türbesi ile Hazreti Mevlana'nın annesi ve kardeşlerinin türbesi bulunan Aktekke camisini ziyaret etti. Tatar, daha sonra kentten ayrıldı.