Geri Dön
Gündem Hablemitoğlu suikastı sanığı Altaylı: Mustafa Özcan ile o dönem görüşmem suç değil

Hablemitoğlu suikastı sanığı Altaylı: Mustafa Özcan ile o dönem görüşmem suç değil

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili, aralarında FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 10 sanığın yargılanmasına devam edildi. Sanık Enver Altaylı, FETÖ'nün firari imamı Mustafa Özcan ile o dönem görüşmesinin suç oluşturmadığını söyledi.

Hablemitoğlu suikastı sanığı Altaylı: Mustafa Özcan ile o dönem görüşmem suç değil

Akademisyen Necip Hablemitoğlu'nun, Ankara'da 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde düzenlenen silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili davada 6'sı tutuklu, 1'i tutuksuz, 3'ü firari 10 sanığın, Ankara 28'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi. Duruşmada, Hablemitoğlu'nun ailesi, tutuklu sanık eski askerler Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Nuri Gökhan Bozkır ve Aydın Köstem ile tutuksuz sanık Mehmet Narin hazır bulundu. Sanıklardan eski istihbaratçı Enver Altaylı ile Levent Göktaş ve Fikret Emek, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi üzerinden duruşmaya katıldı.

'MUSTAFA ÖZCAN İLE GÖRÜŞMEM SUÇ DEĞİL'

Cinayetin azmettiricisi olduğu ileri sürülen sanık Enver Altaylı, iddianamede tutarsızlıklar bulunduğunu, bazı bölümlerde telefonunun açık, bazı yerlerde ise kapalı olduğunun yazıldığını öne sürdü. Sanıklardan Nuri Gökhan Bozkır, Enver Altaylı'ya kendisini hatırlayıp hatırlamadığını sordu. Altaylı, Bozkır'ı hatırlamadığını iddia ederek, "Sayısız insanla görüştüm. Yüzlerce insan beni arardı. Benim hepsini hatırlamam mümkün değil" dedi. Cumhuriyet savcısının, FETÖ'nün firari imamı Mustafa Özcan ile neden Nizamettin Afşar'ın telefonu üzerinden görüştüğünü sorduğu Altaylı, o dönem Özcan'ın herkesin bilip tanıdığı bir kişi olduğunu, kendisinin de bu nedenle yardımcısı üzerinden Özcan ile görüştüğünü, bunun da suç oluşturmadığını söyledi. Altaylı, "İddialar saçma, doğru değil. Sayın savcı bunun hesabını Allah önünde verecektir" dedi.

'LEVENT GÖKTAŞ İLE GÖRÜŞMEDİM'

Cumhuriyet savcısının, "Levent Göktaş'ın HTS kayıtları incelendiğinde 18 Ekim 2002'de bir kadınla Kızılcahamam'a gittiği ve aynı tarihte sizin de Kızılcahamam'da olduğunuz, 1-2 saat aynı yerde bulunduğunuzu ve geri döndüğünüzü tespit ettik. Yine aynı tarihte FETÖ'nün sözde imamı Mustafa Özcan Türkiye'ye gelip sizinle irtibat kurdu. Siz, Levent Göktaş'ın Mustafa Özcan ile görüşmesi için aracılık yaptınız mı?" sorusu üzerine Altaylı, "Elinizde hiçbir delil yok sayın savcı. Ben Kızılcahamam'a gitmiş olsam ne olur? Göktaş ile görüştüğüme dair deliliniz var mı? Siz hukukçu musunuz yoksa kriminal roman yazarı mısınız? Oradaki bir türbeye zaman zaman gidiyordum; ama o gün niye gittim bilmiyorum. Belimde sorun olduğu için kaplıcaya da zaman zaman gidiyordum. Levent Göktaş ile Kızılcahamam'da hiç görüşmedim" dedi.

Altaylı'ın savunması ardından duruşmaya ara verildi. 

AYDIN KÖSTEM SAVUNMA YAPTI

Enver Altaylı'nın savunmasının ardından duruşmaya verilen ara sonrası cinayetin azmettiricisi olduğu ileri sürülen Aydın Köstem savunma yaptı. Köstem, uzun yıllar inşaat alanında faaliyet gösteren şirketlerde çalıştıktan sonra danışmanlık şirketi kurduğunu belirtti. Kendisini vatansever biri olarak tanıtan Köstem, bu nedenle Türkiye'yi yakından ilgilendiren bazı gelişmeler hakkında tuttuğu raporları devletin ilgili birimlerine sunduğunu iddia etti.

Davanın tutuklu sanıklarından daha önce FETÖ üyeliğinden mahkum edilen Enver Altaylı ile 1980'li yılların sonunda tanıştığını anlatan Köstem, ilerleyen süreçte bazı dostlarından görmediği yakınlığı Altaylı'dan gördüğünü iddia ederek, "O dönem kredi kartlarım patladı, cebimde 5 kuruş yoktu, arabam hacizliydi. Böyle kaotik bir ortamım vardı. Enver Bey de 'Allah büyüktür, yardımcı olacağım' dedi. 2004'te bana 30 bin dolar verdi, hayatım boyunca unutmayacağım bir yardım eli uzattı, bunun nasıl oraya (Hablemitoğlu suikastı için verildiği iddia edilen para) çekildiğini bilmiyorum" dedi.

'ALTAYLI BANA 30 BİN DOLAR BORÇ PARA VERDİ'

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Kardeşin kardeşe 30 bin dolar vermeyeceği bir dönemde, Altaylı size bu parayı neden veriyor, çok mu samimiydiniz?" diye sordu. Mahkeme başkanının sorusu üzerine cevap veren sanık Köstem, "Altaylı bu parayı sana borç olarak veriyorum, ödeyemezsen hiç önemli değil dedi" şeklinde savunma yaptı. Altaylı'nın o dönem çok güçlü ve zengin olduğunu, 30 bin doların onun için büyük bir miktar olmadığını belirten Köstem, "Aramızda bir ağabey kardeş ilişkisi vardı. Bu para karşılığında Enver Altaylı benden hiçbir talepte bulunmadı, yaptığı insani bir durumdu" ifadelerini kullandı.

'ALTAYLI İLE GÖKTAŞ'I BENİM TANIŞTIRDIĞIMI SÖYLERSEM BIRAKILACAĞIM SÖYLENDİ'

Davanın diğer sanığı emekli albay Levent Göktaş ile iddia edildiği kadar görüşmediğini, aynı HTS'lerin iddianamede faklı bölümlerde kullanıldığını öne süren Köstem, Göktaş ile 2001'de tanıştığını söyledi. Emniyet ve savcılık ifadesinde Enver Altaylı ile Levent Göktaş'ı kendisinin tanıştırdığına dair beyanı hatırlatılan Köstem, "Gözaltına alındıktan sonra hayatımda ilk kez kelepçe takıldı, evim arandı. Moralim bozuktu, 12 gün gözaltında kaldım, toplam 2-3 saat ifadem alındı. Emniyette, Enver Altaylı ile Levent Göktaş'ı benim tanıştırdığım söylendi. Ben de 'evet tanıştırdım' dedim. Çünkü bu şekilde ifade vermem halinde bırakılacağım ima edildi. Gözaltından bir an önce bırakılmak için söyledim. Lakin kesinlikle, şerefimle temin ederim ki ben, Enver Altaylı ve Levent Göktaş'ı ÖKK karargahında tanıştırmadım" iddiasında bulundu.

Evindeki aramada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile davanın firari sanıklarından örgütün sözde 'Türkiye imamı' Mustafa Özcan ve Levent Göktaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin kodlandığı bir listenin bulunduğu hatırlatılması üzerine Köstem, bu listeyi FETÖ ile mücadele için ilgililere vermek amacıyla hazırladığını iddia etti. Hablemitoğlu suikastında kesinlikle yer almadığını savunan Köstem, suçsuz olduğunu söyleyerek beraatini istedi.

Yarın sabaha ertelenen duruşmada, tutuksuz sanık Mehmet Narin savunma yapacak.