Geri Dön
Gündem Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 2 deprem; 5 bölge sallandı, çok sayıda ilde yıkım var

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 2 deprem; 5 bölge sallandı, çok sayıda ilde yıkım var

Yurdun, Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17'de Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. AFAD'dan alınan bilgiye göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun büyük büyük bölümünden hissedildi. Birçok ilden can kaybı haberleri geldi. Depremin ardından birçok ilde peş peşe artçı depremler meydana geldi. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar 3 bin 381 kişinin yaşamını yitirdiğini, 20 bin 426 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

09:43 EGM: PROVOKATİF PAYLAŞIM YAPAN 4 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), deprem sonrası sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 90 hesap yöneticisi tespit edildiğini ve 4 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu.

EGM'den yapılan yazılı açıklamada; Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nca kanunların verdiği yetki çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütüldüğü belirtilerek, "06.02.2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş/Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş ve deprem çevre illerimizde de hissedilmiştir. Yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres ve lokasyon bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kurulmaktadır. Ayrıca Kahramanmaraş/Pazarcık merkezli yaşanan depreme ilişkin sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 90 hesap yöneticisinin tespiti yapılarak ilgili birimlere gönderilmiş, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca alınan talimat gereği 4 şahıs gözaltına alınmıştır. Diğer hesap yöneticileri ile ilgili iş ve işlemler devam etmektedir" denildi.

09:42 AFAD RİSK AZALTMA MÜDÜRÜ TATAR: DEPREMDE 3 BİN 381 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremde 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini ve 20 bin 426 kişinin de yaralandığını açıkladı.

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, yaptığı açıklamada, depremin etki alanının yaklaşık 110 bin kilometrekare olduğunu belirterek, "Ülkenin yüz ölçümünün yaklaşık 7'de 1'ine karşılık gelen bir alanda bu depremin etkilerini hep birlikte yaşıyoruz. Devletimiz tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerini ve iyileştirme faaliyetlerini yürütüyor" diye konuştu.

Depreme ilişkin güncel bilgileri de paylaşan Tatar, "Şu ana kadar toplam 285 artçı var; ancak bunlar sürekli artıyor. Şu ana kadar yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426, yıkılan bina sayısı ise 5 bin 775. Bununla birlikte henüz teyidi yapılmamış ancak 'yıkıldı' ihbarı gelen bina sayısı 11 bin 302. Ayrıca bölgede şu anda 24 bin 443 personel görev yapmaktadır" dedi.

09:24 İSTANBUL'A GETİRİLEN YARALILARIN SON DURUMU

Deprem bölgesinden gece saatlerinde İstanbul'a getirilen yaralılardan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 11 kişinin yoğun bakımdaki takiplerinin sürdüğü öğrenildi. Yaralılardan, ikisinin 14 ve 16 yaşlarında çocuk olduğu öğrenildi. 16 yaşındaki çocuğun diyalize alınacağı kaydedildi. Çevik kuvvet polisi Servet Çelik'in (25) ise durumunun iyi olduğu ancak çoklu kırık ve travma nedeniyle ortopedi ve beyin cerrahi ekiplerince ameliyata alındığı öğrenildi. Öte yandan, yaralılardan üçünün entübe edildiği, hipotermik gelen yaralıların 'crush sendromu' nedeniyle diyalize ihtiyaç duyabileceği de vurgulandı.

08:39 JAPON ARAMA KURTARMA EKİBİ TÜRKİYE'YE GELDİ

Japonya hükümeti tarafından görevlendirilen 18 kişilik arama kurtarma ekibi, deprem bölgelerinde çalışmalara katılmak üzere Türkiye'ye geldi. Arama kurtarma ekibi şefi Hideaki Yamamoto, Japonya olarak Türk halkının yanında olduklarını söyledi.  

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından çeşitli ülkelerden arama kurtarma ekipleri bölgeye gelmeye başladı.

Son olarak Japonya hükümeti tarafından görevlendirilen 18 kişilik arama kurtarma ekibi Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçakla saat 06.20'de Tokyo'dan İstanbul'a geldi. İstanbul Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklama yapan Japon arama kurtarma ekip şefi Hideaki Yamamoto, " Japon hükümeti tarafından gönderiler arama kurtarma ekibiyiz. Dün sabah meydana gelen büyük depremden dolayı Japon hükümeti, arama kurtarma ekibini Türkiye'ye göndermeye karar verdi. Çok büyük bir deprem. Depremde hayatını kaybeden için üzgünüz, yaralılar için acil şifalar diliyorum. Japon hükümeti ve Japon halkı Türk halkının yanındayız. Biz bir ekip olarak deprem bölgelerinde elimizden geleni yapacağız" dedi. Ekip daha sonra Adana Havalimanı'na hareket etti.

08:14 AFAD: Psikososyal destek için bölgeye 4 mobil sosyal hizmet merkezi, 1322 personel ve 100 araç sevk edilmiştir. Kızılay ve STK'lar tarafından depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlarımıza çorba, sıcak yemek, kumanya, ikramlık malzeme ve gıda kolisi dağıtılmaktadır.

08:06 GAZİANTEP'TE ARAMA - KURTARMA ÇALIŞMALARI GECE BOYU DEVAM ETTİ

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde, çok sayıda binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü Gaziantep’te arama- kurtarma ekipleri çalışmalarına gece boyunca devam etti.

Yakınlarının bulunduğu enkazın başından ayrılmayan vatandaşlar, geceyi yaktıkları ateşin başında bekleyerek geçirdi. 

​Soğuk hava ve olumsuz koşullara rağmen çalışmaları yerinde takip eden vatandaşlar, bir an olsun bölgeden ayrılmayarak, umutlu bekleyişlerini sürdürdü. 7.7 ve 7.6'lık iki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları ise kar ve sağanak yağışa rağmen aralıksız devam etti. Ekipler, iş makinaları yardımıyla molozları kaldırırken, zaman zaman seslik çağrısı yaparak enkaz altında dinleme çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Kadir GÜNEŞ- Nuri PİR- Eser PAZARBAŞI/GAZİANTEP, (DHA)

08:01 26 SAAT SONRA MUCİZE KURTULUŞ

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli ilk depremde yıkılan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’ta bulunan Serin 2 Apartmanı’nda sürdürülen arama- kurtarma çalışmalarında 26 saat sonra mucize kurtuluş yaşandı. Afetten hemen sonra yıkılan binanın enkazında başlatılan kurtarma çalışmalarında ekipler, Cemal Bayancuk'a (51) ulaştı. Yaralı olarak enkazdan çıkartılan Bayancuk, ambulansla hastaneye kaldırılarak, tedaviye alındı. Ekipler, binanın enkazında kurtarma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 

07:59 AFAD: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye 13 bin 740 arama kurtarma personeli, 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesi görevlendirilmiştir. Personel ve araç sevkiyatı gece boyunca aralıksız devam etmiştir.

AFAD: Bölgeye 300 bin battaniye, 41 bin 504 adet Aile Yaşam Çadırı, 101 bin 738 adet yatak, 148 bin 482 adet yastık çarşaf, 4 bin 602 mutfak seti, 3 bin 761 ısıtıcı, ısınma için 4 bin 452 tüp başlığı, 557 konteyner ve 747 adet 112 m2 çadır gönderilmiştir.

06:54 İSTANBUL'DAN DEPREM BÖLGESİNE 12 BİN 752 PERSONEL VE AFAD GÖNÜLLÜSÜ SEVK EDİLDİ

İstanbul  Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'dan deprem bölgesine şu ana kadar 12 bin 752 personel ve AFAD gönüllüsünün sevk edildiğini duyurdu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "06.00 itibarıyla İstanbul'umuzdan; 73 uçak ile 12 752 personelimiz ve AFAD Gönüllülerimiz, 

başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Hakkınız ödenmez, minnettarız" dedi.

İSTANBUL, (DHA)

05:10 ELAZIĞ’DA ENKAZDAKİ SON KİŞİ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ'da boşaltılan 6 katlı apartmanın yıkılmasıyla enkaz altında kalan Ali Şara’nın (65) cansız bedenine ulaşıldı. Enkaz altında başka kimsenin olmadığını belirleyen ekipler, arama-kurtarma faaliyetlerini sona erdirdi.

04:50 DEPREM BÖLGESİNDEN UÇAKLA GETİRİLEN YARALILAR MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ’NE NAKLEDİLDİ

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından yaralanan vatandaşlar tedavi için İstanbul’a getirilmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’na ait uçakla İstanbul’a getirilen yaralılar ambulanslarla Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nakledildi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremin yaraları sarılıyor. Depremde enkaz altından çıkarılan yaralılar tedavi için İstanbul’a getirilmeye devam ediyor. Deprem bölgesinden aldığı yaralılarla Malatya'dan kalkan Sağlık Bakanlığı’na ait uçak, saat 03.00 sıralarında Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi. Havalimanında hazır bekleyen ambulanslara alınan yaralılar Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nakledildi.

Ertan KILIÇ-Yılmaz OKUR-Emre KURT / İSTANBUL, (DHA)-

04:44 EBRAR SİTESİNDE 2 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ ÇIKARTILDI

Kahramanmaraş'ta bulunan Ebrar Sitesinde sürdürülen arama kurtarma çalışmalarında Kübra Bozkuş (25) ile bir çocuğun cansız bedeni çıkarıldı. Alınan bilgiye göre binanın enkazında Bozkuş'un eşi polis memuru Ali Bozkuş'un (27) da bulunduğunun öğrenilmesi üzerine çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.



AKUT RİZE SORUMLUSU: ENKAZ ALTINDA ÇOK SAYIDA CANLI VAR

AKUT Rize Ekip Sorumlusu Ali Güçlüuzunalioğlu, Ebrar Sitesindeki duruma ilişkin, "Rize ekibi olarak kar yağışı ve buzlanmadan dolayı zor şartlarda buraya geldik. Kahramanmaraş'ın durumu çok kötü. Enkaz altında çok sayıda canlı vatandaş var. Şu an bizim bulunduğumuz enkazdaki vatandaşlarımızı çıkartmaya çalışıyoruz. Özellikle bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızdan telefonlarını kullanmamalarını rica ediyoruz. Çünkü iletişim kurmamızı güçleştiriyor. Diğer ekiplerimiz de buraya ulaşmak için yolda. Ancak birçoğu trafiğe takılmış durumda. Kötü hava koşulları ve yolların depremde zarar görmüş olmasından dolayı ekiplerimiz gelmekte zorlanıyor. Şu anda elimizden geleni yapıyoruz" dedi. 

04:41 AKUT KUŞADASI EKİBİ 19 SAAT SONRA ALPEREN'İ KURTARDI 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Aydın'ın Kuşadası ilçesinden arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Osmaniye'ye giden Kuşadası AKUT ekibi, yıkılan bir binanın enkazından yaklaşık 19 saat sonra Alperen isimli çocuğu kurtardı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde, dün saat 04.17'de Riçhter ölçeğine göre 7,7 büyüklüğünde meydana gelen depremde, aralarında Osmaniye'nin de bulunduğu 10 ilde binlerce bina yıkıldı. AFAD akreditasyon sürecini gecen sene tamamlayan AKUT Arama Kurtarma Derneği Kuşadası ekibi, AFAD ile koordinasyon halinde bölgede arama-kurtarma faaliyetleri yürütmek üzere 20 kişiden oluşan ekiple Osmaniye'ye hareket etti. Burada yıkılan bir binanın enkazında arama-kurtarma çalışması yapan AKUT Kuşadası ekibi, depremden yaklaşık 19 saat sonra göçük altından Alperen ismindeki bir çocuğu kurtardı. Ekip, bölgede çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Tülay AKSAY/KUŞADASI (Aydın), (DHA)-

04:34 AFAD BAŞKANI SEZER: DEPREMLERDE 2 BİN 921 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanı (AFAD) Yunus Sezer, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerle ilgili AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Depremlerde 2 bin 921 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 15 bin 834 kişinin yaralandığını açıklayan Sezer, 65 ülkeden de yardım ve destek talebi olduğu bilgisini paylaştı. Sezer, söz konusu ülkelerden gelecek ekiplerin, planlar doğrultusunda afet bölgelerine nakledileceğini kaydetti.

2 BİN 921 CAN KAYBI, 15 BİN 834 YARALI

Sezer, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin, "Maalesef hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında artışlar var. Can kaybı sayısı an itibari ile 2 bin 921'e yükseldi. Yaralı vatandaşımızın sayısı 15 bin 834. Şu ana kadar 65 ülkeden yardım ve destek talebi var ve bu ülkelerin de yardım taleplerini planlar doğrultusunda naklediyoruz. 16 bin 400 personelimiz ile yabancı ülkelerden gelen personellerle beraber şu anda afet bölgelerinde yoğun bir çalışma var." ifadesini kullandı. 

Deprem bölgelerindeki zorlu kış şartlarına da vurgu yapan AFAD Başkanı Sezer, "Diğer taraftan da kış şartlarından dolayı barınma ihtiyaçlarını afet bölgelerine gönderiyoruz. Şu ana kadar 65 bin kadar çadır ve çadır içi malzeme, 300 binin üzerinde battaniye ve diğer ısıtıcı türü malzemelerimiz gönderilmiş durumda. Vatandaşlarımız Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ait yatakhanelerde misafir edilmektedir. İkram araçları ve mobil mutfaklarımızla birlikte tüm sivil toplum kuruluşlarımız afet bölgesinde. Ülkemizin bütün imkanlarını afet bölgesine Adana’dan Gaziantep'ten Malatya'ya kadar havaalanlarımızı kullanılarak buradaki personel sayılarımızı takviye ettiğimizi ve sahada aram kurtarma faaliyetlerini devam ettirdiğimizi belirtmek istiyorum" dedi.

Düzgün Barış DENİZ/ANKARA, (DHA)-

03:27 BİNLERCE YARDIM GÖNÜLLÜSÜ İSTANBUL HAVALİMANI'NA AKIN ETTİ 

İstanbul'dan deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen binlerce yardım gönüllüsü, İstanbul Havalimanı'na akın etti. Afet bölgesine gidebilmek için adeta birbiriyle yarışan gönüllüler, terminalde uzun kuyruklar oluşturdu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başta İstanbul olmak üzere, çeşitli şehirlerden giden arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra AFAD yardım gönüllüleri deprem bölgesine hareket etti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 00.30 itibariyle İstanbul'dan 41 uçakla 6 bin 718 personel ve AFAD gönüllüsünün bölgeye sevk edildiğini açıkladı. Aynı dakikalarda İstanbul Havalimanı'nda bekleyen binlerce yardım gönüllüsü ise başta Adana, Hatay, Kahramanmaraş olmak üzere Malatya, Gaziantep, Adıyaman ve Diyarbakır'a gitmek için birbiriyle yarıştı. Gönüllüler, uzun kuyruklar oluşturdu. Zaman zaman yaşanan izdihama havalimanında görevli ekipler müdahale etti. Öncelik sırası profesyonel ekiplerle sağlık personeline verildi. Yardım gönüllülerinin deprem bölgesine sevki THY'nin uçaklarıyla aralıksız bir şekilde devam ediyor. Öte yandan Arnavutluk'tan İstanbul Havalimanı'na gelen aralarında askerlerinde olduğu 50 kişilik arama kurtarma ekibi, THY uçağı ile Adana'ya sevk edildi.

Enver ALAS / İSTANBUL (DHA)-

03:22 POLİS MEMURUNUN CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ'da boşaltılan 6 katlı apartmanın yıkılmasıyla enkaz altında kalan polis memuru Halit Baydoğan'ın (52) cansız bedeni çıkartıldı.

Enkaz altındaki bir kişinin bulunmasına çalışılıyor.



02:39 DEPREM BÖLGESİNDEN İSTANBUL'A GETİRİLEN YARALILAR HASTANELERE SEVK EDİLDİ

Deprem bölgesindeki yaralıları aldıktan sonra Adıyaman'dan kalkan askeri kargo uçağı, İstanbul'a indi. Askeri kargo uçağıyla getirilen yaralılar hastanelere sevk edildi.   

Deprem bölgesinden aldığı yaralılarla Adıyaman'dan İstanbul'a hareket eden 61-2654 numaralı askeri kargo uçağı, saat 00.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'na indi. Uçak inmeden dakikalar önce hazırlanan sağlık ekipleri, yaralıları Askeri Apron'dan ambulanslara sevk etti. Uçaktan dikkatli bir şekilde indirilen yaralılar, sedyelerle ambulansa taşındı. Uçakta bulunan 45 yaralı ambulanslarla Bağcılar Devlet Hastanesi, Bakırköy Devlet Hastanesi, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ve Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Emre AKAR-Burak KESKİCİ-Ertan KILIÇ/İSTANBUL,(DHA) -

 

01:54 İSTANBUL'DAN 41 UÇAK İLE 6 BİN 718 PERSONEL DEPREM BÖLGESİNE SEVK EDİLDİ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, "00.30 itibarıyla İstanbul'umuzdan 41 uçak ile 6 bin 718 personelimiz ve AFAD gönüllülerimiz başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum" dedi.

01:51 İZMİR VALİLİĞİ: 2 BİN 331 PERSONEL DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLDİ

İzmir Valiliği, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan iki ayrı depremle ilgili bu bölgelerde görevlendirilmek üzere İzmir'den 2 bin 331 personelin sevk edildiğini duyurdu.

İzmir Valiliği, Kahramanmaraş merkezli iki depremde etkilenen bölgelerde asayiş ve arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla yapılan çalışmalar hakkında açıklama yaptı. Bölgeye takviye ekip gönderildiği belirtilen açıklamada, "Ülkemizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle bölgede yürütülen arama, kurtarma, genel asayiş ve hasar tespit çalışmalarına takviye olmak üzere ilimizden; 1023 jandarma personeli, 181 emniyet çevik kuvvet personeli, 210 çevre ve şehircilik personeli ve AFAD ekibinden oluşan bin 414 personel, 9 sivil havayolu uçağıyla Adana ve Adıyaman'a gönderilmiştir. Ayrıca; Hava Meydan Kıta Komutanlığından kalkan 16 askeri kargo uçağı, 17 ilk yardım aracı ile birlikte 917 görevli personeli deprem bölgesine nakletmiştir. Bu saat itibarıyla havayolu ile İzmir'den 2 bin 331 personel deprem bölgelerine intikal etmiştir. Bölgeye destek çalışmalarımız devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Halil İbrahim KARABIYIK/İZMİR, (DHA)- 

 

01:33 ELAZIĞ’DAKİ ENKAZ ÇALIŞMASINDA DOĞALGAZ SIZINTISI

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ’da boşaltılan ve 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde çöken binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, doğalgaz sızıntısı meydana geldi. Ekipler, panik dolu anlar yaşarken çalışmalara ara verildi. Bölgeye sevk edilen doğalgaz ekiplerinin çalışması sürüyor.

01:27 ENKAZDA AĞLAYAN BEBEK, ANNESİ İLE 2 KİŞİNİN HAYATINI KURTARDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli ilk depremde yıkılan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’ta bulunan Serin 2 Apartmanı’nda sürdürülen arama- kurtarma çalışmalarında 20 saat sonra mucize kurtuluşlar yaşandı. Enkaz altında bir bebeğin ağlama sesini duyan ekipler, çalışmalarını o bölümde yoğunlaştırdı. Yapılan çalışma ile bebeğin annesi sağ olarak kurtarıldı. Bebeğe ulaşılmaya çalışılırken, yaklaşık 30 dakika sonra aynı enkazdan bir erkek ile bir kadın daha sağ olarak kurtarıldı. Ardından bir erkeğin cansız bedeni çıkarıldı.

Jandarma ekiplerine ait arama kurtarma köpeği de bölgeye gelerek enkazda arama çalışmalarına dahil edildi. Ekipler, bebeğe ulaşmak için yoğun bir çaba sarf ediyor. 

00:47 MALATYA'DA FIRAT, 19,5 SAAT SONRA ENKAZDAN YARALI KURTARILDI

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği Malatya'da ekipler, enkaz altındakileri kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda ilk depremde çöken Yeni Boztepe Caddesindeki Özlem Otel'de enkaz altında kalan Fırat Uyan (22), ekiplerin çalışması sonucu yaklaşık 19,5 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Sedye ile ambulansa taşınan Uyan, anne ve babası ile cep telefonu ile görüştürülerek iyi olduğunu söyledi. Duygusal anların yaşandığı görüşmenin ardından sağlık durumu iyi olan Uyan, hastaneye kaldırıldı. 

 



00:42 CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY: 2 BİN 379 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Şu an toplam itibariyle 2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralılarımız ve 4 bin 758 yıkılan bina var. 7 bin 840 vatandaşımız da enkazdan çıkartıldı" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından sahayla ilgili açıklamalarda bulundu. Oktay, "Şu an toplam itibariyle 2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralılarımız ve 4 bin 758 yıkılan bina var. 7 bin 840 vatandaşımız da enkazdan çıkartıldı. Sahada 11 bin 22 arama kurtarma ekibimiz mevcut. 4 bin 250 eskavatör, kazıcı, yükleyici ve kamyon araç bölgede. 18 ilave vinç de bölgeye sevk edildi. Nakliye ve kargo uçaklarımız da bölgelerdeki hastanelere sevk için hazır beklemekte. Çadır, yatak, battaniye, mutfak seti gibi ihtiyaçları bölgeye sevk ediyoruz. 338 bin vatandaşımız yurtlara, üniversitelere ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki barınma merkezlerine yerleştirilmiş durumda. Depremin yaşandığı tüm il ve ilçelerde beslenme desteklerimizi sürdürüyoruz" ifadelerinde bulundu.

'KAHRAMANMARAŞ MERKEZDE ELEKTRİK ENERJİSİ KONTROLLÜ OLARAK VERİLMEYE BAŞLANDI'

Bölgede doğal gaz, elektrik, ulaştırma ve iletişimin sağlanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Oktay, "6 trafo merkezimiz şu anda hizmet veremez durumda. Diğer trafolarımızda problem yok. Mobil trafo sistemlerimiz bölgede kuruluyor. Jeneratör yakıtı ve akaryakıtı tankerlerle sağlıyoruz. Kahramanmaraş merkezde elektrik enerjisi kontrollü olarak verilmeye başlandı. İlçeler bazında netleşmiş değiliz. Çalışmalarımız devam ediyor. Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’ta doğal gaz ana iletim noktalarında 6 farklı kırılma ve kopma mevcut. Bunların onarılma çalışması sürüyor. 10 bin 718 baz istasyonumuz şu anda çalışır durumda. İletişimin sağlanması için baz istasyonlarımıza jeneratörlerle elektrik veriyoruz, elektriği gelen yerlerde baz istasyonlarımız ayağa kalkmış oluyor. Birçok ülkeden arama- kurtarma ve medikal anlamda destek geliyor. Yardımların ihtiyaç bölgelerine sevkine devam ediyoruz. Doğal gazın olmadığı bölgeleri soba ve benzeri ısınma araçlarıyla destekliyoruz" diye konuştu.

Oktay, deprem bölgesinde aynı zamanda ağır hava şartlarıyla da mücadele edildiğini bildirerek, "Ulaştırmada da aşırı tipi nedeniyle bazı yolların kapanması işimizi zorlaştırıyor ama kar küreme araçları yolları sürekli olarak açıyor" dedi.

Oktay, barajlara ilişkin ise "Bölgedeki tüm barajlarımız kontrolden geçirildi. Sadece, Malatya Sultansuyu Barajı’mızda sorun var. Burada çatlaklar oluştuğu için tedbir amaçlı su tahliyesine başlayacağız" dedi.

Düzgün Barış DENİZ/ ANKARA, (DHA)- 

00:30 MSB: DEPREMDE 3 ASKER ŞEHİT OLDU

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kahramanmaraş merkezli depremde, Hatay'da 3 askerin şehit olduğunu açıkladı.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, "Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla, 6 Şubat 2023 tarihinde, Hatay'da kahraman silah arkadaşlarımız Ulş. Uzm. Çvş. Hakan Al, P. Er Mert Can Sümbül ve P. Er Eren Taşkın şehit olmuşlardır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz" ifadeleri kullanıldı.

00:23 Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

00:07 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 07 Şubat 2023 Salı günü, deprem felaketinin yaşandığı Hatay'ı ziyaret edecek.

23:43 Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Libya Başbakanı Dibeybe, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

23:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

23:40 ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan ABD Başkanı Biden, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

23:39 BAKAN AKAR: TCG İSKENDERUN GEMİSİNİ GÖREVLENDİRMEK SURETİYLE, BU GECE İSKENDERUN LİMANI'NA YANAŞACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Çadır ihtiyacı var. Bu bakımdan da Mehmetçik bu konuda, diğer konularda olduğu gibi çalışmalarını sürdürüyor ve alanda çadırların kurulmasını sağlıyor. Şehir Hastanesindeki hasardan dolayı ihtiyacı karşılamak üzere seyyar sahra hastanesinin bölgede kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yakın bir zamanda hizmete girecek ve biraz da olsa buradaki sıkıntıyı hafifletmeye gayret gösteriyoruz. Bunun yanı sıra bölgedeki yaralılarımızın hastanelerdeki hasardan dolayı burada bakımlarının mümkün olmayacağını düşünerek bizim TCG İskenderun gemisini görevlendirmek suretiyle, bu gece İskenderun Limanı'na yanaşacak. Ve buradaki bütün yaralıların en kısa zamanda Mersin'deki daha donanımlı hastaneye sevkini mümkün kılacağız." dedi.

23:39 MALATYA'DA 19 SAAT SONRA ENKAZDAN YARALI OLARAK KURTARILDI

Deprem sonrası arama- kurtarma çalışmalarının devam ettiği Malatya'da ekipler, enkaz altındakileri kurtarmak için zamana karşı yarışını sürdürüyor. Yeşilyurt ilçesinde, ilk depremde çöken 7 katlı bir rezidansta arama- kurtarma çalışmaları devam ederken, olay yerinin yanındaki tahliye edilmiş 5 katlı bir bina da büyük gürültü ile yıkıldı. Ekiplerin çalışma yaptığı rezidansta sağ olduğu belirlenen Serhat Özdemir (45), yaklaşık 19 saat sonra yaralı olarak enkazdan kurtarıldı. Ekipler tarafından ambulansa taşınan Özdemir, hastaneye kaldırıldı.

23:26 AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Şu ana kadar 2 bin 316 ölü var, yaralı sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı 6 bin 216. 7840 kişi ise enkazdan sağ kurtarıldı.

23:25 EGM: Deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunduğu tespit edilen 63 hesap hakkında işlem başlatıldı.

23:22 KAHRAMANMARAŞ'TA ARAMA- KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

​Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları kar ve sağanak yağışta sürdürülüyor. Yakınlarının bulunduğu enkazın çevresinde toplanan vatandaşlar, umutla gelecek bir haberi bekliyor. Soğuk hava ve olumsuz koşullara rağmen çalışmaları yerinde takip eden vatandaşlar, bir an olsun bölgeden ayrılmıyor. Vatandaşlar, geceyi yaktıkları ateşlerin başında ısınarak geçirdi.

22:43 MERKEZ BANKASI'NDAN 'DEPREM' TEDBİRLERİ

ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), deprem bölgesindeki firmaların reeskont kredileri ile Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) geri ödemelerinin vadelerinin uzatıldığını duyurdu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) deprem bölgesindeki firmaların reeskont kredileri ile Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) geri ödemelerinin vadelerinin uzatılması konusunda deprem/afet bölgesindeki illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) kurulu firmaların; 6 Şubat 2023 (dahil) ila 30 Nisan 2023 (dahil) tarihleri arasındaki ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri ile yatırım taahhütlü avans kredileri geri ödemelerine 180 güne kadar faizsiz olarak vade uzatımı imkanı tanınmıştır. 6 Şubat 2023 (dahil) tarihi öncesinde kullanılmış olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine 6 ay ilave ihracat ve döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü kapatma süresi verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

DEPREM BAĞIŞLARINDAN TRANSFER ÜCRETİ ALINMAYACAK

Açıklamada, deprem bağış hesaplarına yapılan transferlerde ücret alınmaması istenerek, "Ülkemizde meydana gelen depremlere yönelik AFAD ve Kızılay gibi yardım kuruluşlarımız başta olmak üzere deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden ücret alınmaması yönünde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) üyesi bankalara talimat gönderilmiştir" denildi.

22:20 17 SAAT SONRA ENKAZDAN 4 KİŞİ DAHA KURTARILDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli depremden etkilenen kentler arasında bulunan Diyarbakır’da, Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’ta bulunan Serin 2 Apartmanı’nda arama- kurtarma çalışmalarında 17’nci saatte lise öğrencisi Zozan Karakoyun ve ismi öğrenilemeyen bir lise öğrencisi ile biri kadın 2 kişi daha sağ olarak kurtarıldı. 1 saat önce de Serin 2 Apartmanı’ndan şeker hastası olduğu belirtilen bir kişi sağ olarak çıkarılmıştı. 

Yenişehir ilçesinde yıkılan 8 katlı binadan da 45 yaşlarında bir erkek ölü olarak çıkarıldı. Temas kurulan bir yaralıyı çıkarma çalışmaları devam ediyor.

22:11 DEPREM RİSK VE AZALTMA GENEL MÜDÜRÜ TATAR: TABLO ÇOK AĞIR

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Tablo çok ağır. Çok geniş bölgeye yayılan büyük bir depremle karşı karşıyayız. Şu ana kadar toplam yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı 1762, yaralı sayısı 12 bin 68, yıkılan bina sayısı 5 bin 606 olarak son kayıtlarımızda yer alıyor" dedi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD'da basın toplantısı düzenleyerek depreme ilişkin son verileri paylaştı. Ölü ve yaralı sayısının giderek arttığını bildiren Tatar, "Tablo çok ağır. Çok geniş bölgeye yayılan büyük bir depremle karşı karşıyayız. Şu ana kadar toplam yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı 1762, yaralı sayısı 12 bin 68, yıkılan bina sayısı 5 bin 606 olarak son kayıtlarımızda yer alıyor” diye konuştu.

Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri hakkında da bilgi veren Tatar, "Bir yandan da depremin etkilediği alanlarda arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Bölgeye şu ana kadar sevk edilen personel sayısı 10 bin 176’ya çıktı. Bu personel sayısı sürekli artıyor. Bu 10 bin 176 arama kurtarma personeli sayının yanında 10 bin 409 AFAD gönüllüsü ve destek ekipleri bölgeye intikal etmiş durumda ve bu ekipler 216 araç ve 3 bin 226 iş makinesi ile bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerini sürdürüyorlar" açıklamasında bulundu.

Depremzedelere yapılacak yardımlar hakkında da AFAD’ın hesaplarını işaret eden Tatar, "Yoğun bir şekilde vatandaşlarımızdan afet bölgesine bağış yapma isteği var. AFAD’ın bağış hesapları var. Bu hesaplar sürekli olan hesaplar ama özellikle bu tür afet dönemlerinde doğal olarak daha çok öne çıkıyor. Bağış yapmak isteyen vatandaşlarımızın AFAD’ın web sayfasında ve Twitter hesabından da yayımladığımız farklı farklı bankalar üzerinden bağış yapabilecekleri hesaplar var. Bu hesaplara girerek kısa mesajla veya bu hesaplardan bağışlarını yapabilirler” ifadelerini kullandı.

'350 MİLYON LİRA YARDIM YAPILDI'

Tatar, şu ana kadar 250 milyon lirası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 100 milyon lirası da AFAD’dan olmak üzere bölgeye 350 milyon lira acil yardım ödeneği sevk edildiğini aktardı. Tatar, enkazdan çıkarılan depremzede sayısına ilişkin soruya ise, "6 bin 800 civarında" yanıtını verdi.


22:01 ENKAZDAN ÇIKTI, 'ÇOCUKLARIMI KURTARIN' DEDİ

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta en büyük yıkımlardan birisi 21 bloklu Ebrar sitesinde yaşandı. Sitede birçok bina yıkıldı. Bloklardan birisinde enkaz altında mahsur kalan kadın, saatler sonra bölgedeki vatandaşlar tarafından açılan delikten çıkmayı başardı. Vatandaşların yardımıyla enkazdan çıkan kadın, içeride çocukları olduğunu söyleyerek, onların da kurtarılmasını istedi. Gözyaşlarına boğulan kadın, kurtarma çalışmalarında görev alan vatandaşlara çocuklarının bulunduğu yeri tarif etti. Enkazdan yürüyerek çıkan kadın, daha sonra hastaneye kaldırıldı. Aynı bölgede yakınları enkaz altında mahsur kalan bir kişi de gözyaşlarına boğuldu.

Kahramanmaraş merkezde çöken başka bir binada mahsur kalanları kurtarmak için de itfaiye ekipleri çevredeki vatandaşlarla birlikte çalışma yürütüyor.

21:41  Aile Bakanlığı: Kahramanmaraş'da 111, Adana'da 113, Hatay'da 126, Gaziantep'de 64, Osmaniye'de 48, Malatya'da 59, Adıyaman'da 38, Diyarbakır'da 117, Şanlıurfa'da 92, Kilis'de 40 olmak üzere toplam 808 psikososyal destek personelimiz ve 179 aracımızla vatandaşlarımıza destek sağlıyoruz.Ayni yardımların toplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için 10 ilimizde toplam 15 depo kurduk.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızda görevli 359 personelimiz ile ayni yardımların dağıtım koordinasyonunu sağlıyor ve arama kurtarma çalışmalarına destek veriyoruz.Acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 10 ilimizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza ilk etapta 250 milyon TL nakdi yardım aktardık.Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 

21:11 AFAD: 5 BİN 606 BİNA YIKILDI İHBARI ALDIK

AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 21.15 itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da toplam 1651 vatandaşın hayatını kaybettiği, 11 bin 119 vatandaşın yaralandığı belirtildi. Depremde şimdiye kadar toplam 5 bin 606 binanın yıkıldığı ihbarı alındığı kaydedildi. Afet bölgelerine 30 vali ve 47 kaymakam görevlendirildiği bildirildi.

Afet bölgesindeki 9 ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 250 milyon TL, AFAD’dan acil durum ödeneği olarak 100 milyon TL olmak üzere toplam 350 milyon TL ödenek gönderildiği belirtildi. 

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 60 ülkeden toplam 73 ekip yardım gönderildiği bildirildi.

20:54 MSB: Deprem bölgesinden kurtarılan vatandaşlarımız, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait ambulans uçaklarla Ankara ve İstanbul'a getirilerek tedavi altına alınıyor. Uçaklarımız yaralı tahliyesi ile bölgeye ulaştırılacak personel ve teçhizatın intikali için aralıksız görev yapıyor.

 

20:28 GÜNEY KORE’DEN ANLAMLI MESAJ

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Türkiye’de meydana gelen iki deprem sonrasında anlamlı bir taziye ve dayanışma mesajı paylaştı. Güney Kore Devlet Başkanı mesajında “Bu zor dönemde kalbim Türkiye ve Suriye halkıyla birlikte. Kore, sevdiklerini kaybedenlere en derin başsağlığı dileklerimizi iletmektedir. Kore Savaşı'nda kanla yoğrulmuş kardeşlik bağımız olan Türkiye'ye mümkün olan her şekilde yardıma hazırız” ifadelerini kullandı.

 

20:26 Sağlık Bakanı Koca: 7.7'lik depremde can kaybı 1651'e yükselirken, 11 bin 119 kişi yaralandı, 3 bin 471 bina yıkıldı.

20:11 MACRON, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

20:05 İTALYA’DAN ARAMA KURTARMA İÇİN İLK EKİP YOLA ÇIKTI

İtalya İçişleri Bakanlığı’na bağlı acil durum ve itfaiye ekiplerinden oluşan ilk sivil savunma ekibinin, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında arama-kurtarma çalışmalarına katılmak için yola çıktığı belirtildi.

 20:03 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Ürdün Kralı 2. Abdullah, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu. 

19:51 ÖZBEKİSTAN’DAN 100 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in talimatıyla Türkiye’ye insani yardım, özel ekipman ve 100 kişilik arama kurtarma timi gönderileceği açıklandı.

19:26 İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

19:12 Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

19:08 EPDK BAŞKANI YILMAZ: DEPREM BÖLGESİNDE AKARYAKIT TEMİNİNDE KISITLAMA YOK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, deprem bölgesinde bayilere akaryakıt ikmali ve vatandaşlara yönelik akaryakıt temini konusunda hiçbir kısıtlama ve hiçbir mevzuat engelinin olmadığını belirtti.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, deprem bölgesinde akaryakıt teminine ilişkin açıklamada bulundu. Yılmaz, "Depremin meydana geldiği ilk andan itibaren bölgeye yönelik akaryakıt ikmalinin hızlandırılması için gerekli adımları attık ve mevzuata yönelik kısıtları kaldırdık. Bayilere akaryakıt ikmali ve vatandaşlarımızın akaryakıt temini konusunda hiçbir kısıtlama hiçbir mevzuat engeli yoktur. İkmal süreçleri vakit kaybı olmaksızın sürdürülmekte, ihtiyaçlar ivedilikle karşılanmaktadır" ifadelerini kullandı.

19:06 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, DESTİCİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BBP Genel Başkanı Destici arasından gerçekleşen görüşmede; deprem bölgesinden alınan bilgiler, Büyük Birlik Partisi'nde oluşturulan 'Deprem Koordinasyon ve Dayanışma Merkezi'nin çalışmaları, AFAD ziyareti, teşkilat mensuplarının ve Alperen Ocakları Vakfı'nın bünyesindeki arama kurtarma ekiplerinin AFAD'la koordineli bir şekilde yaptıkları çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Öte yandan, görüşmede; birlik ve dayanışma ruhunu en üst düzeyde tutarak, bölge insanına her alanda verilecek üst düzey desteklerin de dile getirildiği ifade edildi. Destici, "Büyük Birlik Partisi ile tüm camiasının ve Alperenlerin bu zor ve acılı günlerde tüm gücüyle sonuna kadar devletin ve milletin yanındadır" dedi.

19:04 Aile Bakanlığı: Depremden etkilenen 10 ilimizde kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüpleri 13 Şubat'a kadar tatil edilmiştir.

18:58 8 KATLI BİNANIN YIKILMA ANI KAMERADA

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Prof. Dr. Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi'ndeki 8 katlı binanın yıkılma anı, güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde; depreme yakalanan bazı kişilerin koşmaya başladığı, ardından ortaya çıkan toz bulutu görülüyor. Öte yandan yıkılan binalarda, arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Kentte süren kuvvetli yağmur, çalışmaları güçleştiriyor.

Bu arada Diyarbakır Valiliği, resmi internet sitesinden geçici barınma merkezlerinin listesini paylaştı. Vatandaşlar, barınma merkezlerinin listesine, http://www.diyarbakir.gov.tr/basin-duyurusu-diyarbakirda-gecici-barinma-alanlari linkinden ulaşabilecek.


 

18:53 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla görüşen Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

18:43 CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY'DAN AÇIKLAMALAR

- Deprem bölgelerinde tüm vatandaşlar ücretsiz bir şekilde ekmek alabilir. Fırınlarla gerekli koordinasyonu sağlıyoruz.

- Yurt dışından gelen yardımlar var. Onları da afet bölgelerine yönlendiriyoruz. Bölgedeki tüm barajlar hızlı bir şekilde denetlenmiştir. Barajlarda ciddi bir risk olmadığını gördük. Barajların tamamını kontrol ediyoruz.

- Deprem yaşanan 10 ili deprem bölgesi ilan ediyor olacağız. Orada bir sıkıntı olmaz.  

18:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Her iki depremde toplam 145 artçı deprem yaşadık. Toplamda 1541 vatandaşımız hayatını kaybetti, 9733 de yaralımız var.

18:35 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve KKTC Başbakanı Üstel, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

18:27 HATAY'DA ÇOK SAYIDA BİNA YIKILDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin şiddetli hissedildiği Hatay'da, onlarca bina yıkıldı. Kentin eski yerleşim merkezlerinden Antakya ilçesindeki Armutlu ve Cebrail mahallelerinde çok sayıda bina yıkıldı, bölgeye uzun süre ulaşım sağlanamadı. Elektrik, doğal gaz ve suların kesildiği bölgede, bina enkazları yolları kapattı, araç trafiğinde aksamalar oldu. Kurtarma ekipleri de saatlerde sonra bölgeye ulaşabildi. Hatay'ın İskenderen ilçesinde ise yıkılan binaların enkazında kalanları da arama- kurtarma çalışmaları sürüyor. 

 

18:25 AFAD: 1498 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

AFAD'dan yapılan açıklamada; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da toplam 1498 vatandaşın hayatını kaybettiği, 8 bin 533 vatandaşın yaralandığı belirtildi.

Türk Kızılay'ından 81 ikram aracı, 8 mobil mutfak, 6 mobil aşevi, 4 sahra mutfak, 1 mobil fırın, 156 araç ve 975 personelin bölgeye intikal ettiği belirtildi. Jandarma’dan 2 mobil mutfak, 1 mobil fırın, İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif derneklerinden 1’er adet mobil mutfak aracının bölgeye sevk edildiği kaydedildi. Şanlıurfa’da 9 bin adet çorba, Malatya’da 2 bin adet ikramlık, Adana’da 50 bin adet kumanya, Kilis’te 20 bin adet çorba, Gaziantep’te 2 bin 500 adet sıcak yemek dağıtıldığı bildirildi.

Malatya, Adana, Diyarbakır, Adıyaman havaalanlarının uçuşa açık durumda olduğu, Gaziantep ve Şanlıurfa havalimanlarının yardım uçuşlarına açık durumda olduğu kaydedildi. 

 

18:24 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı: 06/02/2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremi fırsat bilen, AŞTİ de faaliyet gösteren bazı otobüs firmalarının bilet fiyatlarını 2-3 kat artırdığı, depremden etkilenen vatandaşların kullanımı için hayati öneme haiz battaniye başta olmak üzere bir çok eşyanın fiyatlarının ilgili satıcılar tarafından fahiş oranda artırıldığı yönünde gelen ihbarlar üzerine fiyatları etkileme, mal veya hizmet satımından kaçınma suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca inceleme başlatılmış olup, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube müdürlüğüne gerekli talimatlar verilmiştir.

 

18:16 Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

 

18:03 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, AKŞENER İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir görüşme gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile telefonla görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İYİ Parti Genel Başkanı Akşener arasında gerçekleşen görüşmede; deprem sonrası bölgedeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

17:49 PUTİN'DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A 'GEÇMİŞ OLSUN' TELEFONU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Rusya Devlet Başkanı Putin, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu. Putin, görüşmede, Rusya’nın Türkiye’ye arama kurtarma ve afetle mücadele alanında yapacağı desteklere ilişkin de bilgi verdi.

17:45 ERDOĞAN, BAHÇELİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile telefonda görüştü. 

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli, görüşmede deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmede bulundu. 

17:43 ADANA’DA İKİNCİ DEPREMDE 3 BİNA YIKILDI

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6'lık deprem nedeniyle Adana'nın merkez Çukurova ilçesinde 3 bina daha yıkıldı. Yerle bir olan Sinem Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Bu binalarda birlikte her iki depremde Adana'da yıkılan bina sayısı 10'a yükseldi.

MALATYA- ADIYAMAN KARA YOLUNDA ASFALT KALKTI

Depremde Malatya- Adıyaman D850 kara yolu da hasar gördü. Yolun Polatdere mevkisinde asfalt kalktı, bazı noktalarda ise yarıldı. Araçların tehlike oluşturan yoldan güçlükle geçtiği görüldü. 



MUHABBET KUŞLARI 11 SAAT SONRA SAĞ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde bu sabah meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde, çok sayıda binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü Gaziantep’te Atatürk Mahallesi’ndeki Emre apartamınında ekipler, çalışmaların 11’inci saatinde bir çift muhabbet kuşunu sağ olarak çıkardı.

İtfaiye tarafından kafesi ile birlikte çıkarılan kuşlar enkaz çalışmalarında yakınlarını bekleyen sahibine teslim edildi.

17:35 BAKAN BOZDAĞ VALİ VE YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI 

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli depremden etkilenen kentler arasında bulunan Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Bozdağ, Vali Ali İhsan Su ile birlikte yıkılan binalarda incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Bozdağ, Bağlar ilçesinde yıkılan Serin 2 Apartmanı’nın enkazı önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Yüreğimizi yakan, hepimizi üzüntüye sevk eden bir deprem yaşadık. Kahramanmaraş merkezli olmak üzere pek çok ilimizde etkileri görüldü. Bunlardan biri de Diyarbakır. Ben bu vesile ile depremde hayatını kaybeden her vatandaşımıza ayrı ayrı Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, sevenlerine, baş sağlığı diliyorum. Azizi milletimizin başı sağ olsun diyorum. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Devletimiz Türkiye’mizin depremi yaşayan bütün illerinde seferber olmuştur. Devlet bütün imkan ve kabiliyetlerini şu anda enkaz altında bulunan vatandaşlarımızı sağ ve salimen ulaşmak ve onları kurtarmak için harcamaktadır. Hem AFAD hem Kızılay hem Emniyet hem jandarma UMKE hem gönüllüler pek çok açıdan büyük bir seferberliğin içerisinde büyük bir titizlikle enkazları kaldırmak, enkaz altındaki vatandaşlarımıza sağ ve salimen ulaşmak için büyük bir gayretle çalışmaları sürdürmektedirler."


'7 BİNADA ÇÖKME VAR'

Vatandaşların bu süre içerisinde sağduyulu, soğukkanlı olmasında özellikle trafik ve diğer konularda yetkililerin uyarılarına hassasiyet göstermesinde pek çok fayda olduğun belirten Bakan Bozdağ,  şöyle devam etti:

"Trafik yoğunluğu Diyarbakır’da maalesef arzu edilenin üstünde. Yolların ona göre geçişe elverişli bir şekilde olmasında fayda bulunmaktadır. Bu konuda hassasiyet gösterilirse çok daha faydalı sonuçlara hep beraber katkıda bulunmuş oluruz. Bazı provokatif paylaşımlar sebebiyle insanlarımızı manipüle eden yaklaşımlara karşı da hepimizin hassas ve duyarlı olmasında fayda var. Bunlar ilgili zaten hem kolluk güçlerimiz hem de cumhuriyet başsavcılıklarımız harekete geçmiş durumdadır. Adli süreçler de işletilmektedir. Bütün vatandaşlarımızın yetkililerin açıklamalarına itibar etmelerini en büyük bir fayda bulunduğunu ifade etmek isterim. Çünkü doğru bilgi yetkili ağızlardan ancak ulaşmaktadır. Diyarbakır merkezde, 2 ilçemizde Bağlar ve Yenişehir ilçemizde hasar var. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yaralı vatandaşlarımız var. Toplam 7 binada çökme var. Bu binalardan 5’i Bağlar ilçemizde 2’si Yenişehir ilçemizde. Bağlar’daki binanın biri boş, içinde herhangi bir insanımız yok. Diğer binalarda insanlarımız var. Şu ana kadar hastanelere kaldırılan yaralı vatandaş sayımız 478 civarında, 203 vatandaşımız da taburcu olmuş durumda. Diğerlerinin de tedavileri devam etmektedir. Çok az sayıda vatandaşımızın hayati riski var. Burada gerekli koordinasyon etkili bir şekilde yürütülmektedir.” 

2 KİŞİ YARALI KURTARILDI

Bu arada Serin 2 Apartmanı’nda yürütülen kurtarma çalışmalarında da 2 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Yaralılar ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.  

17:27: AFAD BAŞKANI SEZER: ÖLÜ SAYISI 1498 OLARAK GÜNCELLENMİŞTİR

AFAD Başkanı Yunus Sezer: Depremin ardından 130 artçı deprem oldu. Bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli görevlendirilmiş durumda. Yaralı sayısı 8533, ölü sayısı 1498 olarak güncellenmiştir. Azerbaycan dahil olmaz üzere 40'ın üzerindeki ülkeden bize yardım talebi var. 

17:09 BABA VE 2 ÇOCUĞU, ENKAZDAN 2,5 SAAT SONRA SAĞ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde bu sabah meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde, çok sayıda binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü Malatya’da, Battalgazi ilçesi İsmetiye Mahallesi’ndeki 5 katlı bir apartman, saat 13.24’te olan 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde çöktü.

Ekipler, binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlattı. Ekiplerin zamana karşı yürüttüğü çalışmalarda, saat 16.00 sıralarında önce Elif (7) ve Hamit Taneli (14) kardeşleri, 20 dakika sonra da babaları Murat Taneli’yi (60) sağ çıkardı. Baba ve çocukları, hazır bekleyen ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.


Ekiplerin enkazda arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

 

17:00 BAKAN MAHMUT ÖZER: TÜM TÜRKİYE’DE OKULLARIMIZI 13 ŞUBAT’A KADAR 1 HAFTA TATİL EDİYORUZ.

16:44 VALİ YERLİKAYA: DEPREM BÖLGESİNE 16 UÇAK 2647 PERSONELİMİZ YOLDA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'dan deprem bölgesine gitmek üzere 16 uçak, 2 bin 647 personel ve 311 iş makinesinin yola çıktığını açıkladı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, soyal medya hesabı twitterdan yaptığı paylaşımda, "İstanbul'umuzdan deprem bölgesine; 16 uçak ve 2 bin 647 personelimiz ile Bölge Müdürlükleri, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerince gönderilen 311 iş makinesi yolda. Allah ülkemizi her türlü afetten korusun" ifadelerini kullandı.

16:35 AFAD: 1121 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

'7 BİN 634 YARALIMIZ VAR'

AFAD'dan yapılan açıklamada 15.35 itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da toplam 1121 vatandaşın hayatını kaybettiği, 7 bin 634 vatandaşın yaralandığı belirtildi. Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısının 9 bin 698, görevlendirilen araç sayısının 216, iş makinesinin 1511  olduğu kaydedildi. Şimdiye kadar 2 bin 834 binanın yıkıldığı ihbarı alındığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 50 ülkeden toplam 62 ekip yardım teklifinde bulunulduğu belirtildi.

Afet enerji grubundan alınan ilk bilgilere göre Hatay-Hassa ve Kırıkhan bölgelerine doğalgaz verilemediği belirtilerek, "BOTAŞ ham petrol akışı tedbiren durdurulmuştur. Gaziantep Nurdağı ve Islahiye ilçelerinin doğal gaz girişi istasyonlarından tedbir amaçlı gaz akışı kesilmiştir. 27 merkeze elektrik verilememektedir. Osmaniye Bahçe-Düziçi, Kahramanmaraş şehir merkezi, Malatya; Akçadağ, Doğanşehir, Doğanyol bölgelerine elektrik verilememektedir. Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Adıyaman'da mobil haberleşmede saha ve enerji kesintileri meydana gelmiştir. Deprem bölgelerine mobil baz istasyonları ve jeneratörler ile ekipler sevk edilmiştir. Bölgede haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyaçları olabilecek vatandaşlarımız için fatura/borç vb. nedenlerle kapanmış hatların görüşmeye açılması amacıyla operatörlerce çalışmalar başlatılmıştır. 80 uydu vsat iletişim terminali bölgeye sevk edildi" denildi.

Barınma için Düzce’den 10 bin 80, Ankara’dan 9 bin 38, Manisa’dan 10 bin 80, İstanbul’dan 13 bin 579, Adana’dan bin 8, Kırıkkale’den  bin 680, Sivas’tan  bin 680, Muğla’dan 2 bin 807 ve diğer çevre illerden de olmak üzere toplam 300 bin battaniye afet bölgesine sevk edilmiştir. Ayrıca 19 bin 772 adet yaşam çadırı, 24 bin 172 adet yatak, 47 bin 176 adet yastık çarşaf, 1106 mutfak setinin bölgeye gönderildiği bildirildi.

16:10 ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde, şu ana 200 kişinin yaşamını yitirdiği Gaziantep’te, ekiplerin çöken çok sayıda binanın enkazında arama çalışmaları sürüyor. Çalışmalar Ayşe- Mehmet Polat Sitesi ve Emre Apartmanı’nda yoğunlaştırılırken, kentteki kötü hava koşulları kurtarma ekiplerinin işlerini zorlaştırıyor. Kurtarma çalışmalarına AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri katılıyor.

Ekipler, Gazi Muhtar Bulvarı'nda yıkılan 4 katlı binanın enkazından 2 kişiyi çıkarırken, çevrede endişe ile bekleyen vatandaşlar yakınlarından gelecek haberi bekliyor.

BİR BİNA DAHA YIKILDI

Kent merkezindeki İbrahimli Mahallesi’ndeki Emre Apartmanı’nın karşısında bulunan 10 katlı bina, saat 13.24’te meydana gelen Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkıldı. Çevrede bekleyen vatandaşlar panik içinde güvenli alanlara kaçmaya çalıştı. İlk deprem sonrası boşaltılan binanın yıkılması kameralara yansıdı.

Öte yandan, kalenin yanında bulunan ve 17’ inci yüzyılda inşa edildiği belirtilen tarihi Şirvani Camisi'nin kubbesi ile doğu istikametindeki duvarı da çöktü.

Bölgede ekiplerin çalışmaları devam ediyor.


 

14:52 YEŞİLYURT'TA 2 KİŞİ ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7’lik depremde büyük hasar gören Malatya’da özellikle Yeşilyurt ve merkez Battalgazi ilçesinde yıkımların yoğun olduğu görüldü. Kar yağışı altında devam eden çalışmalarda ekipler enkaz altında kalan kişilere ulaşmaya çalıştı. Yeşilyurt ilçesinde 5 kattan oluşan 2 bloklu apartman enkazında yapılan çalışmalarda 2 kişi sağ çıkarılarak ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

8 KATLI BİNA YIKILDI

Battalgazi ilçesinde içerisinde sporcuların konakladığı yıkılan otelde ise arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, bu kez merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan olan 7.6 büyüklüğünde ikinci büyük deprem oldu. Deprem, Malatya'da da çok şiddetli hissedildi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgede 8 katlı bir bina yıkıldı. Çevrede bulunan vatandaşlar ve kurtarma ekipleri panikle sağa sola kaçıştı. Ardından devam eden artçılar çevredeki binalarda hasar oluşturdu. 7.6 büyüklüğündeki depremde kent genelinde çok sayıda binanın yıkıldığı öğrenildi. Binaların boşaltılmış olması can kaybının önüne geçti. Artçı depremlerin devam etmesi nedeniyle ekipler çalışmalara bir süre ara verdi.

ADANA’DA, İKİNCİ DEPREMDE 15 KATLI BİNA KISMİ OLARAK YIKILDI

Adana'da da, Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremde merkez Çukurova ilçesinde bulunan 15 katlı Mete Apartmanı'nın ön cephesi yıkıldı. Binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlatıldı.

15:36 AFAD: 1014 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ , 7003 VATANDAŞIMIZ YARALANDI

AFAD, 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde can kaybının 1014'e ulaştığını bildirdi. Yapılan açıklamada, "SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam 1014 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7003 vatandaşımız yaralanmıştır. Şimdiye kadar toplam 2824 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır" denildi.

Bölgede toplam 9 bin 698 arama ve kurtarma personeli ile 216 araç görevlendirildiği kaydedilerek, "Genelkurmay Başkanlığı tarafından 6 adet A400M, 5 adet C130, 7 adet C235 uçak ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel sevkiyatı planlanmış, 6 uçak bölgeye ulaşmıştır. Malatya’ya 500 komando ve 600 asker gönderilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Adana’ya 200 asker gönderilmiştir. Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmektedir.

HOLLANDA, İNGİLTERE, AZERBAYCAN'DAN YARDIM TEKLİFİ

Kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğu belirtilerek, "Malatya ve Adana havalimanları uluslararası yardım çağrısı için toplanma alanı olarak belirlenmiştir. Hollanda, Azerbaycan, İngiltere İNSARAG Ağır Kentsel Arama Kurtarma Ekiplerinden yardım teklifi alınmıştır. Adana’dan Hatay’a 4 ABD helikopteri ile personel taşınması planlanmıştır. Azerbaycan’dan Türkiye’ye 179 arama kurtarma personeli gönderilecektir" ifadeleri kullanıldı.

15:30 AFAD: Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmektedir. Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi koordinasyon sağlamak üzere görevlendirilmiştir.

15:20 AFAD: ŞİMDİYE KADAR TOPLAM 2824 BİNANIN YIKILDIĞI İHBARI ALINMIŞTIR

AFAD: Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısı 9698, görevlendirilen araç sayısı 216 ‘dır.  Şimdiye kadar toplam 2824 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır. Genelkurmay Başkanlığı tarafından 6 adet A400M, 5 adet C130, 7 adet C235 uçak ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel sevkiyatı planlanmış, 6 uçak bölgeye ulaşmıştır. Malatya’ya 500 komando ve 600 asker gönderilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Adana’ya 200 asker gönderilmiştir.

15:07 AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Tsunami ile ilgili yanlış bilgiler var. Tsunami denizden gelen depremler ve karadan 100 km içeride olan yerlerde olabiliyor. Her iki Büyük depremden sonra herhangi bir tsunami etkisinin olmadığını söylemek istiyorum. 

15:04 AFAD BAŞKANI: HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞ SAYISI 1014

AFAD Başkanı Yunus Sezer: Şu ana kadar 105 artçı deprem söz konusu. 2824 yıkılan bina ihbarı alındı. Hem havadan hem karadan deprem bölgesine sevkiyat var. Hayatını kaybeden vatandaş sayısı 1014. 

15:03 ŞENTOP: TBMM ÇALIŞMALARINA ARA VERECEK

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketi nedeniyle Genel Kurul çalışmalarına ara verileceğini belirterek, yarın tüm siyasi partilerle ortak açıklama yapacaklarını söyledi.

TBMM Danışma Kurulu, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Toplantıya TBMM Başkanlık Divanı üyelerinin yanı sıra, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, MHP Grup Başkan Vekili Muhammet Levent Bülbül, İYİ Parti Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu ve HDP Grup Başkan Vekili Hakkı Saruhan Oluç katıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan TBMM Başkanı Şentop, deprem felaketinin derin üzüntü yarattığını belirterek, "Halkımızın önemli bir kısmını etkileyen büyük depremle karşı karşıyayız. Milletimize baş sağlığı diliyoruz. Tüm siyasi partiler, bölgedeki çalışmalarla ilgili olarak milletvekillerini görevlendiriyorlar" dedi.

'ERTELEME KARARI ALDIK'

Deprem felaketi nedeniyle Meclis Genel Kurulu'nun bu hafta çalışmalarına ara vereceğini duyuran Şentop, "Biz Danışma Kurulu olarak Meclis'imizin bu haftaki Genel Kurul çalışmalarını ertelemek, önümüzdeki hafta salı gününden itibaren devam etmek üzere karar aldık. Karar, yarın Genel Kurulda görüşülerek neticelendirilecek" diye konuştu.

Deprem felaketine ilişkin tüm siyasi partilerinin ortak bir açıklama yapması konusunu da konuştuklarını belirten Şentop, "Arkadaşlarımızla yarın için konuştuk, bu konuda ortak bir açıklama yapacağız. Daha önce aslında düşündüğümüz deprem felaketiyle beraber acil hale gelen kan bağışı kampanyası başlattık. Hem buradaki personel arkadaşlarımız hem milletvekillerimizle hem de ziyaretçi olarak gelenlerden kan bağışı alacağız. Bildiriyle ilgili de yarınki toplantı için bir çalışma yapacağız" ifadelerini kullandı.

'MİLLETVEKİLİ TAŞ VE AİLESİNDEN HABER YOK'

Şentop ayrıca, seçim bölgesinde bulunan AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ve ailesine ulaşamadıklarını belirterek, "Yakınları ile ilgili irtibat halinde olduğumuz milletvekili arkadaşlarımız var. Onlar hem kendileri takip ediyorlar hem de biz konuyu haberdar olmak için takip ediyoruz. Adıyaman Milletvekilimiz Yakup Taş beyle ilgili olarak, bulundukları binanın çöktüğüne dair bilgi var. Buraya gelmeden önce bilgi aldım ben. Henüz kendisine ulaşılmış değiliz. Duamız, temennimiz depremden zarar gören vatandaşların kurtarılması ve tahmin edilenden çok daha az bir can kaybıyla büyük felaketin atlatılmasıdır" dedi.

KAN BAĞIŞINDA BULUNDU

Şentop, daha sonra Meclis'te milletvekilleriyle birlikte Türk Kızılay'a kan bağışında bulundu. Şentop, "Kızılay malum sürekli kan almayla ilgili kampanyalar yapıyor. Kan sürekli bir ihtiyaç. Bu yaşamış olduğumuz büyük depremle beraber elindeki stokların bölgeye sevk edildiğini söyledi ama ilave ihtiyaçlar olabileceğini de belirtti. Bu sebeple kan verme daha acil bir konu haline geldi. Ben bütün vatandaşlarımıza da bu konuda tavsiyede bulunuyorum. Kızılay'ın kan kampanyasına katılmaları yönünde bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Yarından itibaren milletvekili arkadaşlarımızın da ilgisi olacaktır" diye konuştu.

14:52 MALATYA HAVALİMANI TERMİNAL BİNASINDA HASAR MEYDANA GELDİ

Kahramanmaraş'ta ilk olarak sabah saatlerinde 7.7 ve son olarak öğle saatlerinde meydana gelen 7,6 şiddetindeki depremin ardından Malatya Havalimanı terminal binasında hasar meydana geldi.

Konuyla ilgili olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, " Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13.24`te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde Malatya Havalimanı terminal binasında küçük çaplı hasar meydana gelmiştir. Sivil hava trafiğine kapalı bulunan havalimanı, insani yardım ve arama kurtarma uçuşlarına açıktır" denildi.

14:51 ADANA HAVALİMANI UÇUŞLARA AÇILDI

Kahramanmaraş'ta ilk olarak sabah saatlerinde 7.7 ve son olarak öğle saatlerinde meydana gelen 7,5 şiddetindeki depremin ardından bir süre uçuşlara kapatılan Adana Havalimanı yeniden sivil uçuşlara açıldı.

14:49 AFAD: İKİ DEPREM BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ

AFAD, saat 13.24'te Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde yeni bir deprem olduğunu duyurdu. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Elbistan merkezli depremin bağımsız bir deprem olduğunu söyledi.

14:49 AFAD: TSUNAMİ TEHLİKESİ YOK

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Doğu Akdeniz'de kıyıları etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmadığını duyurdu.

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

 

14:41 BAKANLIK: 10 İLE 250 MİLYON TL NAKDİ YARDIM AKTARILDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca, "Acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 10 ilimizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza ilk etapta 250 milyon TL nakdi yardım aktarılmıştır" açıklaması yapıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Deprem sonrasında bakanlığımız psikososyal destek ekipleri, ivedi olarak saha çalışmalarına başlamıştır. Bu kapsamda; Kahramanmaraş'a 116, Adana'ya 100, Hatay'a 108, Gaziantep'e 53, Osmaniye'ye 64, Malatya'ya 62, Adıyaman'a 33, Diyarbakır'a 67, Şanlıurfa'ya 65, Kilis'e 28 psikososyal destek personeli sevk edilmiştir. Hatay'a mobil sosyal hizmet merkezi TIR'ımız, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Malatya'ya ise mobil sosyal hizmet merkezi araçlarımız hareket etmiştir. Ayni yardımların toplanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtımının yapılması için Malatya, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş'ta 1'er, Gaziantep'te 2, Adıyaman'da ise 3 olmak üzere toplam 10 depo kurulmuştur" denildi.

'3 BİN BATTANİYE TESLİM EDİLDİ'

Toplanma alanlarındaki vatandaşlara dağıtılmak üzere Malatya ayni bağış deposundan Malatya Büyükşehir Belediyesine 2 bin 209 battaniye, Battalgazi Belediyesine 643 battaniye, Yazıhan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na 152 olmak üzere toplamda 3 bin 4 battaniye teslim edildiği bildirilerek, "Acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 10 ilimizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza ilk etapta 250 milyon TL nakdi yardım aktarılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Afet bölgesine bağışta bulunmak isteyen vatandaşların bağışlarını ikamet ettikleri ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına, Kaymakamlıklara teslim etmeleri gerektiği vurgulanarak, "Ayni bağışta bulunmak isteyen kurumsal firmaların ise Afet Acil Durum Başkanlığına ulaşarak, Ayni Bağış Depo Yönetimi ve Dağıtım Çalışma Grubumuz ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş veya geçmeye yakın malzeme bağışı yapılmamalıdır. İkinci el, kullanılmış malzeme bağışı yapılmamalıdır. Öncelikli kabul edilecek bağışlar; eldiven, mont, bot, bere, çocuklar için mont ve kışlık giysi, tüplü katalitik soba, tüp, yatak, battaniye, powerbank, gıda kolisi (konserve), çocuk bezi, çocuk maması, kadın pedi, temizlik hijyen malzemesi" denildi.

14:25 KARAMAN'DA 12 KATLI BİNADA HASAR OLUŞTU

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğünde deprem, Karaman'da da hissedildi. Elma Şehir Mahallesi'nde 48 dairenin bulunduğu 12 katlı binanın duvarlarında, çatlaklar oluştu.

Bina yöneticisi Erol Erşahin, ''Gece saat 04.00 civarında bir ses duydum. Hırsız girdi zannettim. Kalktığımda evdeki aynanın yere düşmüş olduğunu gördüm. Daha sonra apartmanımızın WhatsApp grubunda depremin olduğu söylendi. Sabah binayı kontrol ettik, dairelerimizde çatlakların meydana geldiğini gördük. Durumu AFAD ekiplerine bildirdik. Ekiplerin görevde olduğunu belirttiler. Şu an için bir mühendis istedik. Mühendisin gelip, durumu tespit etmesini bekliyoruz. Bu çatlağın olduğu yer ana kolon. Bu bize tehlike sinyalini veriyor" dedi.

14:04 ADANA HAVALİMANI UÇUŞLARA KAPATILDI

Kahramanmaraş'ta ilk olarak sabah saatlerinde 7.7 ve son olarak öğle saatlerinde meydana gelen 7,5 şiddetindeki depremin ardından Adana Havalimanı da ikinci bir karara kadar uçuşlara kapatıldı.

13:43 KAHRAMANMARAŞ BU KEZ 7.6 İLLE SALLANDI

Kahramanmaraş’ta bu sabah meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından 7.6 büyüklüğünde başka bir deprem meydana geldi.

Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde hissedilen, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede bu kez de 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem oldu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 13.24’te olan depremin merkez üssünü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi, derinliğini ise 7.6 olarak açıkladı. Depremde yeni yıkımların olabileceği değerlendirilerek bölgede arama tarama çalışması başlatıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 7.5, merkez üssünü ise Ekinözü ilçesi Gözpınar Mahallesi olarak saptadı.

13:33 BAKAN ERSOY: MALATYA'DA KESİNLEŞMİŞ 88 VEFATIMIZ VAR

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Malatya’ya giden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Valilik binasında açıklamalarda bulundu.

Bakan Ersoy, "Bugün itibarıyla şu an Malatya'da kesinleşmiş 88 vefatımız var. Allah'tan rahmet diliyoruz. 1388 yaralımız var. 27'si ağır, tedavileri devam ediyor. Şu ana kadar tespit ettiğimiz 76 bina bloğu merkezde tamamen yıkılmış durumda. Doğanşehir'de 150 binamız yıkılmış durumda. Birçok ilden komşu illerden de şu anda arama kurtarma intikal etmeye başladı" dedi.

Taha AYHAN/MALATYA, (DHA)


13:33 KIZILAY YETKİLİLERİNCE KAN KAMPANYASI BAŞLATILDI

Meclis’te Kızılay yetkililerince saat 13.30 itibari ile kan kampanyası başlatıldı.

13:26 İSKENDERUN LİMANI’NDA KISMİ HASAR MEYDANA GELDİ

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 şiddetindeki deprem sonrası İskenderun Limanı’nda kısmı hasar meydana geldi. Limanın rıhtım bölümünde bulunan konteynırların bir kısmı da zarar gördü.

Kısmi zarara ilişkin liman işletmecisi Limak’tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve birçok ilimizi etkileyen deprem sebebiyle Grup şirketlerimizden Limakport İskenderun rıhtımında kısmi hasar meydana gelmiş olup, konteynırların bir kısmı zarar görmüştür. Herhangi bir can kaybı söz konusu değildir. Tesisimizde hasar tespit çalışmaları tüm hızıyla devam ederken gerekli önlemler ivedilikle alınmaktadır. Limak Şirketler Grubu olarak bölgedeki tüm çalışma arkadaşlarımız ve yakınlarıyla iletişim halindeyiz. Ayrıca tüm imkanlarımız ile bu büyük felaketten zarar gören halkımızın yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli destek ve yardımın sağlanması için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile irtibat halindeyiz. Ülkemize geçmiş olsun.”

 

13:23 HSK: DEPREM BÖLGESİNE GEREKİRSE YARGISAL FAALİYETLERE ARA VERİLİR

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Sekreterliği'nce, Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli depreme ilişkin, "Adli hizmet binaları hasar gören veya kullanılamayacak durumda olan adli mahallerde, yargısal iş ve işlemlerin öncelikle yargı çalışanlarının sağlığı ve depremin ortaya çıkardığı durum gözetilerek gerçekleştirilmesi, gerekirse durum normal seyrine dönünceye kadar bu amaçlarla yargısal faaliyetlere ara verilebileceği göz önünde bulundurulacak" denildi.

HSK Genel Sekreterliği'nden, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli depremle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

"Adli hizmetlerin tamamen durması gibi bir durum söz konusu olmadığı bilinciyle hareket edilerek tutuklu ve acil işler, otopsi işlemleri, zamanaşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması istemleri ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemlerde vatandaşlarımızın mağduriyetine sebebiyet verilmeyecek ve hak kayıplarına yol açılmayacak şekilde gerekli hassasiyet gösterilecektir. Adli hizmet binaları hasar gören veya kullanılamayacak durumda olan adli mahallerde, yargısal iş ve işlemlerin öncelikle yargı çalışanlarının sağlığı ve depremin ortaya çıkardığı durum gözetilerek gerçekleştirilmesi, gerekirse durum normal seyrine dönünceye kadar bu amaçlarla yargısal faaliyetlere ara verilebileceği göz önünde bulundurulacak. Tarafların hazır bulunduğu hallerde, adli hizmet binasının fiziki durumu müsaitse taraf iradeleri esas alınarak, adli iş ve işlemler (ifade, duruşma, keşif, v.s) daha önce planlanan şekilde sürdürülecek. Söz konusu iş ve işlemlere ilişkin mazeret taleplerinin anlayışla karşılanması, tarafları hazır olmayan soruşturma ve muhakeme işlemlerinde, bizzat tarafın ya da yakınlarının deprem felaketinden zarar görmüş olma ihtimaline binaen keyfiyetin tutanakla tevsiki, soruşturma işlemi ve duruşmanın başka bir güne tehiri hususu Cumhuriyet Başsavcılıkları ve mahkemelerce değerlendirilecek. Tüm milletimizi derinden etkileyen deprem felaketi sebebiyle yukarıda sayılan yer adliyelerinde sürdürülmekte olan adli iş ve işlemlerde, yine aynı yer barolarına kayıtlı olarak görev yapan avukatlar ile bu yerlerde ikamet eden vatandaşlarımızın ülke genelindeki adli iş ve işlemlerinde mağduriyete sebebiyet verilmemesi ve hak kayıplarının yaşanmaması adına eski hale getirme konulu talep ve mazeretler yaşanan depremin yarattığı sonuçlarla birlikte hassasiyet içerisinde değerlendirilecek."

Deprem felaketinden bizzat veya yakınları olumsuz etkilenen hakim ve Cumhuriyet savcıları ile personelin kanun uyarınca sahip oldukları izin haklarını kullanma konusunda azami hassasiyetin gösterilmesi, bu konudaki taleplerin daha önceki sınırlamalar gözetilmeksizin ilgili Komisyon Başkanlıkları ve Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından olumlu değerlendirileceği bildirildi. Açıklamada, "Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Kilis ve Adana Barosuna bağlı olarak görev yapan avukatlar ile merkez ve ilçelerinde ikamet eden vatandaşlarımızın ülke genelindeki adli iş ve işlemlerindeki mazeret talepleri, mağduriyete ve hak kaybına sebebiyet vermeyecek şekilde anlayışla karşılanacak" denildi.

 

13.10: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 912 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ, 5 BİN 385 YARALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu anki tespitlerimize göre 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Enkaz altından kurtulan kişi sayısı 2 bin 470'i bulmuştur.

12:54 AFAD: DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 7.7

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş Pazarcık'ta meydana gelen depremin büyüklüğünü 7.7 olarak revize etti.

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Bu sabah 04.17'de Pazarcık (Kahramanmaraş) da meydana gelen depremin büyüklüğü yapılan ayrıntılı sismolojik çalışmalarla Mw 7.7 olarak revize edilmiştir. Kamuoyunun bilgilerine sunarız" denildi.

12:54 AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş: TBMM görevinin başındadır. Büyük deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Meclis'te tüm siyasi partilerle anlaşarak Meclis Genel Kurul çalışmalarına 1 hafta ara veriyoruz.

12:44 GAZİANTEP VE KAHRAMANMARAŞ HAVALİMANLARI SİVİL UÇUŞLARA KAPATILDI 

Kahramanmaraş'da meydana gelen ve 10 ilde etkili olan 7.4 şiddetindeki depremin ardından Gaziantep ve Kahramanmaraş Havalimanları sivil uçuşlara kapatıldı. 

Depremin ardından arama kurtarma ekibi ve yardım malzemelerini taşıyan uçakların bölgeye ulaşması için Kahramanmaraş ve Gaziantep Havalimanları için sivil uçuşlar askıya alındı. İki havalimanına sadece yardım ve arama kurtarma ekiplerini taşıyan uçakların iniş ve kalkışına izin veriliyor. Öte yandan depremden dolayı pisti hasar gören Hatay Havalimanı ise tüm uçuşlara kapatıldı.  

 

12:11 ADANA'DA 36 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Adana Valisi Süleyman Elban, İl Koordinasyon Merkezi'nde depremle ilgili bir değerlendirme yaptı.

Bakan Derya Yanık da şu ana kadar Çukurova ilçesinde 6, Tufanbeyli ilçesinde ise 1 binanın hasar gördüğünü, şu ana kadar 36 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yanık, öncelikli olarak enkaz altında kalan vatandaşları sağ olarak kurtarılması için çalışmanın titizlikle yürütüldüğünü belirterek, "Tam bir dayanışma görüntüsüyle bu süreci atlatacağız. Kış şartlarından dolayı maalesef depremin etkilerini biraz daha yoğun hissediliyor. Kurum ve kuruluşlarımızı görevini eksiksiz olarak yerine getirmektedir" diye konuştu. 

4 İLE DOĞAL GAZ VERİLEMİYOR

Bakan Fatih Dönmez ise Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde doğal gaz dağıtım hattında kopma yaşandığını, bu nedenle Gaziantep, Kilis, Hatay ve Kahramanmaraş'ta doğal gaz kesintilerinin yaşanabileceğini söyledi. Dönmez, "Ayrıca 30 trafo merkezinde hasar meydana geldi. Ekiplerimiz çalışma yapıyor. Enerji kesintisi olan bölgelere mobil ekipler sevk ettik. Hastaneler, aşevleri ve fırınlara enerji sağlayacağız" dedi.

FOTOĞRAFLAR YÜREK BURKTU

Öte yandan Çukurova ilçesindeki tamamen çöken 14 katlı Alpargun apartmanın enkazında bulunan 2 çocuğa ait fotoğraf karesi görenleri duygulandırdı.

OTOYOL KAPANDI

Tarsus- Adana Gaziantep Otoyolu'nun Toprakkale- Gaziantep bölümü, araç trafiğine kapatıldı. Deprem sırasında bu bölgede, bazı noktalarda asfaltta çöküntüler oluştuğu bildirildi.

GAZİANTEP’TEKİ ACİL TOPLANMA YERLERİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, depremin ardından, sosyal medya hesabından il genelindeki acil toplanma merkezlerini ve belediyeye ait diğer tesislerin bilgisini paylaştı. Başkan Şahin, “Ayrıca belediyemize ait tüm tesislere, merkezlere, spor salonlarına, MSM’lere depremden etkilenen ve dışarıda olan vatandaşlarımız sığınabilir. Yeme içme gibi temel ihtiyaçlar da merkezlerimize yönlendirilecek” ifadelerini kullandı. Şahin acil toplanma merkezlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Allaben Vadi Park, Allaben Göleti, Erikçe Parkı, Burç Ormanı, Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi, 100. Yıl Parkı, Kavaklık Parkı, Çamlık Parkı, 10 Nisan Parkı, Mehmet Göğüş Annaç Parkı.”

DİĞER TOPLANMA ALANLARI

Depremzedelerin toplanabileceği belediye bünyesindeki diğer toplanma alanlarına ilişkin bilgi de veren Şahin şöyle devam etti:

“Ertuğrul Gazi Spor Salonu, Yeşilevler Spor Salonu, Dumlupınar Spor Salonu, Ulaş Spor Salonu, M. Vehbi Dinçerler Spor Salonu, Fıstıklı Spor Salonu, Beykent Spor Salonu, Kuzeyşehir Spor Salonu, Hasan Doğan Futbol Sahası, Ertuğrul Gazi Yüzme Havuzu, Yeditepe Yüzme Havuzu, Kamil Ocak Yüzme Havuzu, Gazikent Yüzme Havuzu, 8 Şubat Yüzme Havuzu, Gaziler Yüzme Havuzu, İncilikaya Spor Salonu, Perilikaya Spor Salonu, Talat Özkarslı Spor Salonu, Bilim Merkezi, Goap, Panorama Müzesi, Onat Kutlar."

12:02 DEPREMLE İLGİLİ YALAN PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremle ilgili yanlış ve çarpıtılmış paylaşım yapanlara yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.  

11:55 BAKAN AKAR:  MAALESEF DEPREMDE 3 ŞEHİDİMİZ, YARALILARIMIZ VAR

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgeye arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 'hava yardım koridoru' oluşturuldu.

11'inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığında çalışmaları denetleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Sağlık ekiplerini, arama kurtarma ekiplerini ve araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz var. Yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz" dedi.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı da deprem bölgesine arama-kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için harekete geçti. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı A400m nakliye uçakları dahil çok sayıda nakliye uçağı bölgeye arama-kurtarma ekiplerini ve araçlarını sevk etmeye başladı. Ambulans uçaklar da kurulan 'hava yardım koridoru'nda görev alıyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile deprem bölgesine hareketinden önce 11'inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığındaki çalışmaları inceledi.

'UÇAKLARIMIZI SEFERBER ETTİK'

Türk Silahlı Kuvvetleri Doğal Afetlerde Arama Kurtarma Taburu'na talimatlar veren Akar, depremin zararını azaltmak, yaraları sarmak, enkaz altındaki vatandaşlara ulaşmak için devletin seferber olduğunu söyledi. Bakan Akar, depremin hemen ardından başlayan çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü vurguladı. Milli Savunma Bakanlığında Afet Acil Durum Kriz Merkezi'nin kurulduğunu ifade eden Akar, şunları söyledi:

"Kriz merkezimiz yoğun şekilde çalışıyor. İlgili bakanlık ve kurumlarla temaslarımız sürüyor. Depremin meydana geldiği bölgelerde arama kurtarma ekiplerine ihtiyaç söz konusu. Biz de arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlaması için İnsani Yardım Tugayımızı ve timlerimizi  bölgeye görevlendirdik. Sağlık ekiplerini, arama kurtarma ekiplerini ve araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. A400M dahil diğer nakliye uçaklarımız da gerekli ulaştırma hizmetini vermek için hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardı."

Hava şartlarının zorluğunun yanı sıra deprem bölgesindeki bazı havaalanlarının pistlerinde çatlakların oluştuğunu aktaran Akar, "En erken zamanda personel ve malzemeyi deprem bölgesine ulaştırmak için gayretlerimizi sürdürüyoruz" dedi.

'MAALESEF 3 ŞEHİDİMİZ VAR'

Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerde bir hasarın olup olmadığıyla ilgili de, şöyle dedi:

"Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz var. Yaralılarımız var. Şehitlerimiz ve yaralılarımızla ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz. Ulaşılamayan personelin olduğuna ilişkin bilgiler de var onları teyit etmeye çalışıyoruz. Yapmaya çalıştığımız en önemli konu enkaz altındaki personelimize ulaşabilmek. Diğer taraftan da bölgelerde valilerle gerekli koordinasyon sağlandı, gelen talepleri de karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

'OMUZ OMUZA ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ'

Dost ve müttefik bazı ülkelerin savunma bakanlarının telefonla arayarak hem geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini hem de yardım göndermeye hazır olduklarını ifade ettiklerini belirten Akar, şöyle konuştu:

"Bu konudaki çalışmalarımız da sürüyor. Önemli olan binlerce yıllık tarihimizden süzülüp gelen milli, manevi değerlerimiz çerçevesinde kederde ve kıvançta bir olmanın örneğini göstermek. Türkiye Cumhuriyeti devleti bütün bakanlıkları, kurum ve kuruluşları arazide ve sahada. Bu sıkıntılara çare bulmak, zayiatımızı en az düzeye indirmek için omuz omuza çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradan vatandaşlarımıza, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum. Omuz omuza çalışarak inşallah bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz."

11:51 BAKAN KOCA: HAVA VE KARA AMBULANSLARIMIZ BÖLGEDE HİZMETTE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "81 ilimizden yeterli sayıda ekibimiz afet bölgelerinde görev başında olup, arama-kurtarma ve sağlık hizmeti çalışmalarına devam ediyor. Hava ve kara ambulanslarımız da bölgede hizmette" dedi. 

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "81 ilimizden yeterli sayıda ekibimiz afet bölgelerinde görev başında olup, arama-kurtarma ve sağlık hizmeti çalışmalarına devam ediyor. Hava ve kara ambulanslarımız da bölgede hizmette. Şu an koordinasyonu deprem felaketinden etkilenen illerimizden Hatay'dan yürütüyoruz" ifadelerini kullandı. 

11:44 CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARDAN YARALANAN YOK

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremle ilgili, "Depremden etkilenen bölgedeki ceza infaz kurumlarımızda kalan hükümlü ve tutuklulardan yaralanan veya hayatını kaybeden bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Kahramanmaraş ilimizde meydana gelen ve çevre illerimizde hissedilen 7.4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Depremden etkilenen bölgedeki ceza infaz kurumlarımızda kalan hükümlü ve tutuklulardan yaralanan veya hayatını kaybeden bulunmamaktadır. Bölgedeki ceza ve infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutukluların aileleri ile görüşmeleri konusunda gerekli kolaylık sağlanmaktadır" denildi. 

11:47 ŞANLIURFA'DA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde, . Şanlıurfa merkez, Siverek, Bozova, Hilvan ve Birecik ilçelerinde 19 binada çökme meydana geldi. Bu bölgelere sevk edilen ekiplerin enkaz altında kalan vatandaşları arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Şanlıurfa'da 6 katlı bina böyle yıkıldı Kent merkezindeki Ahmet Erseven Mahallesi İpekyolu Bulvarı’nda yıkılan 7 katılı binanın enkazında kalan 2 kişi kurtarıldı. Yıkılan binanın karşısındaki yaklaşık 50 metre mesafedeki deprem dolayısıyla büyük bölümü boşatılan 6 katlı binanın yıkılması ise kameralara yansıdı.

11:43: Bakan Kasapoğlu: Ülkemizde yapılacak tüm ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.



Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyzagül, yıkılan binaların bulunduğu bölgelere giderek incelemede bulundu. Vali Salih Ayhan, son durum olarak Şanlıurfa’da 18 kişinin yaşamını yitirdiğini, 70’in üzerinde vatandaşın ise yaralandığını söyledi. Enkaz altında kalanların kurtarılması için vatandaşlardan görevlilere yardımcı olunmasını isteyen Vali Ayhan, "İlimizde yaşanan depremde AFAD başta olmak üzere tüm kurumlarımız koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Depremin sebep olduğu hasarla ilgili çalışmalar büyük bir hassasiyetle yürütülmektedir. Şu an için vatandaşlarımız güvenli açık alanlarda bulunmalarını istiyoruz" dedi.

YIKILMA ANI KAMERADA

Kent merkezindeki Ahmet Erseven Mahallesi İpekyolu Bulvarı’nda yıkılan 7 katılı binanın enkazında kalan 2 kişi kurtarıldı. Yıkılan binanın karşısındaki yaklaşık 50 metre mesafedeki deprem dolayısıyla büyük bölümü boşatılan 6 katlı binanın yıkılması ise kameralara yansıdı.

Bölgede ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

11:34 Cumhurbaşkanı Erdoğan, depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığı'nda. 

11:33 YÖK: Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verilmiştir. Bu bölgede yaşayan ve diğer illerdeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere 6-17 Şubat 2023 tarihleri arasındaki sınav ve devam konularında gerekli kolaylıklar sağlanacaktır. Ayrıca depremden etkilenen illerimizde evleri hasar gören vatandaşlarımızın AFAD koordinasyonunda üniversite imkânlarından yararlanmaları sağlanacaktır.

11:29 DEPREM BÖLGESİNDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde eğitim-öğretime ara verildiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerle ilgili Malatya'da gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında açıklamada bulundu. Bakan Özer, Şanlıurfa ve Osmaniye'de birer köy okulunun yıkıldığını ve Pozantı'da da bir pansiyonun hasar aldığını belirterek, "Allah'a şükür, şu ana kadar okullarımızdan hiçbir olumsuz haber almadık. Pansiyonlarda kalan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle ilgili bir yaralanma veya ölüm hadisesi gerçekleşmedi" dedi.

Kurtarma çalışmalarına ek olarak süreci sağlıklı bir şekilde yürütmek için vatandaşların acil ihtiyaçlarını karşılamanın da çok kıymetli olduğunu belirten Özer, "Bu bağlamda bizim tüm öğretmenevlerimiz, uygulama otellerimiz, kapalı spor salonlarımız ve okullarımız 10 ilimizin tamamında vatandaşlarımızın hizmetine açıldı. Özellikle uygulama otellerimizde ve öğretmenevlerimizde vatandaşlarımıza sıcak yemek iletiliyor. Yine İçişleri Bakanlığımızla birlikte organize etmiş olduğumuz 81 ilimizdeki Milli Eğitim Bakanlığı Arama ve Kurtarma Birimleri de bu 10 ilimize hareket etti" diye konuştu.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

10 ilde ikinci dönemde eğitim öğretimin nasıl devam edeceğine ilişkin bölgedeki tüm il müdürleri ve valilerle sabah itibarıyla irtibat kurduğunu aktaran Bakan Özer, şunları söyledi:

"Bu bağlamda Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime iki hafta ara veriyoruz. Yine geriye kalan Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Gaziantep ve Kilis illerimizde de sadece eğitim öğretime bir hafta ara vereceğiz. Gelişme durumuna göre, süreç içinde tekrar değerlendirerek uzatıp uzatmayacağımıza da karar vereceğiz. Kısaca Milli Eğitim Bakanlığında okullarımızla ilgili şu an için anormal bir durum yok. Bakanlık olarak hızlı bir şekilde okullarımızı tekrar eğitim öğretime hazırlamak için tüm ekibimiz sahada. Devletimiz tüm imkanlarıyla sahada. Hem bütçe hem insan olarak da her türlü destek vermek için arkadaşlarımız seferber oldular. Bu, büyük bir acı; birlik, beraberlik zamanı. İnşallah, hızlı bir şekilde devletimizin ve hükümetimizin tüm kaynaklarını kullanarak bu yaraları saracağız."

ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

YÖK'ten yapılan açıklamada ise, "Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verilmiştir. Bu bölgede yaşayan ve diğer illerdeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere 6-17 Şubat 2023 tarihleri arasındaki sınav ve devam konularında gerekli kolaylıklar sağlanacaktır" denildi.

Ayrıca bölge ve civar illerdeki üniversite hastanelerinin acil ve yoğun bakım birimlerinin vatandaşların hizmetine açık olduğunu vurgulanarak, "Bu illerdeki yükseköğretim kurumlarımızın bulunduğu kampüslerde hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından eğitim öğretime başlanması konusunda ayrıca açıklama yapılacaktır. Ayrıca depremden etkilenen illerimizde evleri hasar gören vatandaşlarımızın AFAD koordinasyonunda üniversite imkanlarından yararlanmaları sağlanacaktır" ifadelerine yer verildi.

11:02 KAHRAMANMARAŞ’TA 84 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Kahramanmaraş’ta sabahın erken saatlerinde meydana gelen Pazarcık ilçesi merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremde, enkaz altında kalanların kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Depremde en fazla hasar ve can kaybının Pazarcık, Elbistan ve Türkoğlu ilçeleriyle Kahramanmaraş’ın merkez ilçelerinde olduğu bildirildi. Valilikten alınan bilgiye göre kent genelinde 187 binanın yıkıldığı, ilk belirlemelere göre 84 kişinin öldüğü, 255 kişinin de yaralandığı bildirildi.

DİYARBAKIR'DA ÖLÜ SAYISI 14’E ÇIKTI

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır'da 20 bina yıkıldı. Enkaz altında kalanlar için başlatılan arama-kurtarma çalışması sürüyor.

Vali Ali ihsan Su, yıkılan binaların bulunduğu bölgeye gidip, inceleme yaptı. Büyükşehir Belediyesi de alınan karar doğrultusunda otobüs seferlerini ücretsiz gerçekleştiriliyor. Diyarbakır'da şu ana kadar depremde 14 kişi hayatını kaybetti, 226 kişi de yaralandı. 

İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ'NİN YOĞUN BAKIM BİNASI ÇÖKTÜ

Hatay'ın İskenderun ilçesi Devlet Hastanesi'nin Yoğun Bakım ünetisenin bulunduğu 6 katlı A Blok depremde yıkıldı. Binada arama kurtarma çalışması yapılırken, binanın Acil Servisi'nde ise yaralı depdemzedelede hizmet veriliyor. Serviste yatan hastalar da bahçeye tahliye edildi. Yogun Bakım Ünitesi'nde kaç hastanın ve personelin bulunduğu henüz açıklanmadı.

İskenderun ilçesinde farklı noktalarda birçok binanın yıkıldığı, onlarca binada da ağır hasar olduğu bildirildi. 

REYHANLI'DA PANSİYON YIKILDI

Hakay'ın Reyhanlı ilçesinde ise öğrenci pansiyonu olarak kullanılan ancak boş olduğu bildirilen 5 katlı Alice Tesisleri de yıkıldı. Reyhanlı'da toplam 4 binanın yıkıldığı, 7 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde çöken 5 katlı bin binada ise arama kurtarma çalışması yapılıyor. Dörtyol ilçesi Sahil Yolu depremde zarar gördü.


10:42  MSB: 2 ASKERİ AMBULANS UÇAĞI DEPREM BÖLGESİNE HAREKET ETTİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 2 adet askeri ambulans uçağın Ankara'dan bölgeye hareket ettiğini duyurdu.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonrası bölgedeki afetzede vatandaşlarımıza yardım için Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'ndan görevlendirilen sağlık personeli, 2 adet askeri ambulans uçağımız ile Ankara'dan bölgeye hareket etti" denildi.

 

10:29 DEPREMDE YENİ CAMİ DE YIKILDI

Kahramanmaraş’taki 7.4 büyüklüğündeki depremde, Malatya’da, Hamidiye Mahallesi Cezmi Kartay Caddesi’nde bulunan tarihi Yeni Cami de yıkıldı. Caminin çöktüğü, ayakta sadece duvarlarının bir bölümünün kaldığı görüldü.




YIKILAN CAMİNİN YERİNE YAPILMIŞTI

Yeni Cami, Malatya’nın ‘Büyük Zelzele’ diye adlandırdıkları 3 Mart 1894’te meydana gelen depremde yıkılan Hacı Yusuf Camii’nin yerine yapılmaya başlanmış, halkın yardımı ve Padişah 2’nci Abdülhamid’in katkılarıyla inşaatı devam ettirilmiş, yapımı ancak 1913’te tamamlanmıştır.

14 Mart 1964’te meydana gelen depremde ise cami büyük hasar görmüş, kubbe ve bazı duvarlarında çatlaklar oluşmuş, külah üst taşları düşmüştür. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmayla cami yeniden onarılmış, düşen külah taşlarının yerine büyük boy minare alemleri takılmıştı.

ADANA'DA ÖLENLERİN CENAZELERİ ÇIKARTILIYOR

Adana'nın Çukurova ilçesinde Barış Manço Bulvarı'ndaki 14 katlı Tutar Yapı Sitesi'nde enkaz altında kalanları arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. 6 kişini kurtarıldığı binanın enkazından 3 kişinin de cenazesi çıkartıldı.

 

10:01 FUAT OKTAY: 10 İLİMİZDE 284 CAN KAYBIMIZ VAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli depremde şu ana kadar 10 ilde 284 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile birlikte AFAD'da basın toplantısı düzenledi. Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk andan itibaren olayı takip ettiğini ve yönettiğini söyledi. Oktay, deprem bölgesinde aynı zamanda ağır hava şartlarıyla da mücadele edildiğini bildirerek, "Bu hava şartları çerçevesinde de olabildiğince hızlı, bölgeye intikale başlandı. Bakanlarımızın çoğu yine sahada. Ekiplerimiz sahada" dedi.

Oktay, can kayıpları ve yarılarla ilgili bilgi vererek, "Kahramanmaraş'ta 70 vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz an itibarıyla, 200 yaralımız var ve yıkılan bina sayısı da 300. Hatay’da 4 vefatımız, 7 yaralımız ve 200 yıkılan bina var. Osmaniye’de 20 kaybımız var, 200 yaralımız ve 83 yıkılan binamız var. Adıyaman’da 13 kaybımız, 22 yaralımız var ve 100 yıkılan binamız var. Diyarbakır’da 14 kaybımız, 226 yaralımız ve 20 yıkılan binamız var. Urfa’da 18 kaybımız, 200 yaralımız ve 60 yıkılan binamız var. Gaziantep’te 80 kaybımız, 600 yaralımız ve 581 yıkılan binamız var. Kilis’te 8 kaybımız, 200 yaralımız ve 50 yıkılan binamız mevcut. Adana’da 10 kaybımız, 118 yaralımız ve 16 yıkılan binamız var. Malatya’da da 47 kaybımız, 550 yaralımız ve de 300 yıkılan binamız var. An itibarıyla toplamda 284 vefatımız, can kaybımız; 2 bin 323 yaralımız ve bin 710 yıkılan binamız var" diye konuştu.


 

'İSKENDERUN'DA HASTANEDE YIKIM SÖZ KONUSU'

Oktay, İskenderun'da bir hastanede yıkım söz konusu olduğunu belirterek, "Burası eski bir binaydı, burada çalışan ve hastalarımızla ilgili çalışmalar şu anda devam ediyor. Adıyaman’da yine Gölbaşı hastanemizde de ağır hasarımız var. Orada hastalar tamamen taburcu edilmiş durumda. Orada herhangi bir sıkıntımız olmayacak inşallah. Bize gelen bilgiler itibarıyla okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız, hamdolsun sapasağlam yerinde. Dolayısıyla hem okullarımız hem pansiyonlarımız hem de kapalı spor salonlarımız barınma için de kullanılacaktır ve kullanılmaktadır. Hatay'da havalimanında bir sorun var. Orası uçuşa kapalı durumda şu anda. Maraş ve Antep’i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Diğer anlamda yardımlarla ilgili, deprem faaliyetleriyle ilgili uçuşlar yine devam etmekte" dedi.

'HASARLI BİNALARA GİRMEYİN'

Oktay, an itibarıyla 78 artçı deprem söz konusu olduğunu kaydederek, "Bunların en büyüğü 6,6. 6’dan büyük 3 artçı deprem ve 5’den büyük 8 artçı deprem var. Buradan ben 10 ilimizdeki vatandaşlarımıza ısrarla şunu hatırlatmak istiyorum; artçı depremler asıl büyük depremlerden sonra tehlikeli olanlardır. Çünkü binalar hasar görmüş ve henüz yıkılmamışsa daha küçük ölçekli bir artçı depremin binayı yıkma riski çok çok yüksektir. Binalar tek tek kontrol edilecektir. Orada şüpheleniyorsanız şayet sakın ola ki bu binalara girmeyin. Kontrol ettirmeden bu binalara girmeyin. Onun için de illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar, köylerde muhtarlıklar aracılığıyla da bu koordinasyonu sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

 

'MOBİL BAZ İSTASYONU GÖNDERİLMİŞTİR'

Oktay, yoğunluk olmaması için sadece iletişim boyutunda telefonların kullanılmasında fayda olduğunu belirterek, "Uzun görüşmelerin olmaması veya internet bazlı görüşmelerin olması baz istasyonlarını daha rahatlatacaktır. An itibarıyla yine ciddi bir sorun yaşamıyoruz haberleşmede. Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 adet mobil baz istasyonu fiilen bölgeye gönderilmiştir ve hepsi hızlı bir şekilde devreye alınmaya başlanmıştır. Ve 2 adet acil iletişim aracı ve 504 adet jeneratör ile 175 personel haberleşmeyle alakalı bölgeye sevk edilmiştir. Haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyacı olabilecek vatandaşlarımız için de fatura, borç ve benzeri nedenlerle hatları kapanmış olanların da tüm ilgili operatörlerle görüşülmüş ve bölgedeki bu vatandaşlarımızın hatları açılmıştır, iletişimde bir sıkıntı yaşanmasın diye" dedi.

Oktay, bölgede okulların tatil edilmesi hususu olduğunu belirterek, "Milli eğitim bakanımızla da cumhurbaşkanımızla da hemen görüştük. 10 ilimizle alakalı hasarın etkinlik düzeyine göre de okullarımızın tatil süresini belirliyor olacağız. Onu da bugün ya da yarın en geç açıklamış oluruz. Bir hafta tüm okullarımız bu 10 ilimizde tatil; ama sonrasıyla alakalı bunu değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

 Kaan ULU-Muhammet BAYRAM/ANKARA, (DHA)

09:36 EGM: DEPREMLE İLGİLİ PROVOKATİF PAYLAŞIM YAPAN 13 HESAP TESPİT EDİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremle ilgili sosyal medyada korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunan 13 hesap yöneticisi tespit edildiğini ve ilgili birimlere gönderildiğini açıkladı.

EGM'den yapılan yazılı açıklamada, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca, kanunların verdiği yetki çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla, internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütüldüğü belirtilerek, "Bugün merkez üssü Kahramanmaraş/Pazarcık ilçesi olan 7.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş ve deprem çevre illerimizde de hissedilmiştir. Yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres ve lokasyon bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kurulmaktadır. Ayrıca Kahramanmaraş/Pazarcık merkezli depreme ilişkin sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, ilgili birimlere gönderilmiştir" denildi.

09:31 ÇOCUKLAR ENKAZ ALTINDA KALDI

Kahramanmaraş’taki 7.4 büyüklüğündeki deprem, Adıyaman’da da yıkıma ve can kaybına yol açtı.  Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, kentte 100 binanın yıkıldığını 28 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Depremde Siteler Mahallesi’nde de 3 katlı bir bina yıkıldı. Binada oturan bazı kişiler enkaz altında kaldı.

Bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Enkaz altında kalan çocukların kurtarılmayı beklediği görüldü. Bölgeye ulaşan ekipler, kurtarma çalışması başlattı.


GAZİANTEP KALESİ’NİN SURLARI YIKILDI

Deprem’de Roma döneminde gözlem amaçlı inşa edilen Gaziantep Kalesi’nin surları da yıkıldı.

Seferpaşa Mahallesi Naip Hamamı Sokak’ta bulunan Gaziantep Savunma ve Kahramanlık Panoraması Müzesi olarak kullanılan kalenin taş bloklardan yapılan surlarının bir bölümü ile çevresindeki istinat duvarının yıkıldığı görüldü.

HAVALİMANININ PİSTİ YARILDI

Depremden etkilenen illerden Hatay’da da havalimanın pistinde tahribat oluştu.

Hatay Havalimanı’nın pistinin enine doğru yarıldığı, asfaltın kalktığı görüldü.

09:27 Kilis Valiliği: "07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunmaktadır.“

09:23 BOTAŞ: Kilis ili doğal gaz hattı etkilenmiş ancak hattın içerisindeki gazdan beslenmeye devam etmektedir. Bölgedeki doğal gaz dağıtım şirketleri ile gerekli koordinasyon kurularak, hastane, fırın vb kritik tesislere CNG ve LNG tedarik edilmesi sureti ile gaz arzı sağlanmaya devam edilecektir.  

09:20 BOTAŞ: Kahramanmaraş – Gaziantep doğal gaz iletim hattında oluşan hasar neticesinde Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, Islahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğal gaz akışı durdurulmuştur. 

09:14 İSTANBUL'DAKİ HASTANELERDE DEPREM YARALILARI İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul'daki tüm hastane yöneticileri de İl Sağlık Müdürlüğü başkanlığında olağanüstü toplandı. İstanbul'daki hastanelerde deprem bölgesinden gelecek yaralılar için planlamalar yapıldı. Bölgede görevlendirilecek sağlık ekipleri ile ilgili de harekete geçildi. Acil olmayan, önceden planlanmış ameliyatların ertelenmesi gibi afet durumuna yönelik önlemler de tamamlandı.

09:04  Azerbaycan’dan 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplerin çalışmalarına katkı vermek üzere deprem bölgesine intikal etmektedir.

08:48 DİYARBAKIR VALİSİ SU: 6 KİŞİ ÖLDÜ, 79 KİŞİ YARALANDI

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, Diyarbakır da yoğun şekilde hissedildi. Vali Ali İhsan Su kentteki son durumla ilgili yaptığı açıklamada, “7 binamız yıkılmış vaziyette. Bunların 7’si de il merkezinde. 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda, 79 vatandaşımız yaralı. Hastanelere intikal etmiş durumda. 12 vatandaşımız canlı olarak enkazlardan kurtardık. Şu anda 7 noktada AFAD ekiplerimiz, UMKE, emniyet, arama kurtarma ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Kahramanmaraş'ta 7.4 büyüklüğünde deprem; Diyarbakır'da 9 bina çöktü Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'da ise 9 bina çöktü. Yenişehir ilçesinde 8 katlı bina çöktü. Olay yerinde arama kurtarma çalışmaları sürüyor.




Valilik’ten yapılan açıklamada da Diyarbakır Stadyumu, Şehit Halit Gülser Spor Kompleksi, Talaytepe Spor Kompleksi, 75 Tenis Kortu, Seyrantepe Kapalı Spor Salonu, Seytantepe Kapalı Spor Salonu, Kayapınar Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yenişehir Köşkler Salonu, Yenişehir Gençlik Merkezi, Bağlar Gençlik Merkezi, Fuar ve Kongre Merkezi Merkezi’nin vatandaşların kullanımına açıldığı duyuruldu.

Ekiplerin enkaz altındaki yaralıları çıkarma çalışmaları sürüyor. Kızılay tarafından belli noktalarda kan bağışı merkezleri kuruldu. Bölge illerden takviye ekiplerin de Diyarbakır’a yönlendirildiği belirtildi.

VALİ GÜL: GAZİANTEP’TE 531 BİNADA GÖÇÜK VAR

Kahramanmaraş’taki 7.4 büyüklüğündeki depremden etkilenen illerden Gaziantep’te 531 binada göçük oluştuğu belirtildi. Gaziantep Valisi Davut Gül, "Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu" dedi. 

HATAY'DA DA BİNALAR YIKILDI

Deprmede, Hatay'da da ilk belirlemelere göre kent merkezinde 6, Dörtyol ilçesinde ise 3 bina yıkıldı. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Hatay'ın Ernzin ilçesinde 3 caminin minaresi yıkıldı. 

08:25 AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: "Şimdiye kadar 50 artçı sarsıntı meydan geldi.

08:15 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, DEPREM BÖLGESİNDEKİ VALİLERLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa valileri ile telefonda görüşerek deprem sonrası durum ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana Valisi Süleyman Elban, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidini Beyazgül ile de telefonda görüştü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmelerde, depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ile de depremin hemen ardından telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

07:48 AFAD, merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.4 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

07:44 AFAD: Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır.

07:41 AFAD: Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 42 artçı deprem meydana gelmiştir.

07:34 Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun: "Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi."

07:31 DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ: DEPREM BÖLGESİNDE VATANDAŞLARIMIZ CAMİLERİMİZDE KALABİLİR

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşların uygun olan camilerde din görevlilerinin rehberliğinde kalabileceklerini duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.4 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Erbaş, depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileğinde bulunarak, "Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak ekiplerimizle deprem bölgesinde milletimizin yanında olacağız. Deprem bölgesinde evlerine giremeyen tüm vatandaşlarımız, arzu etmeleri halinde il müftülüklerimiz ve din görevlilerimizin rehberliğinde uygun olan camilerimizde diledikleri kadar kalabilirler" ifadelerini kullandı. 

 

07:27 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Enkaz altındaki vatandaşlarımızın kurtarılması için tüm birimlerimiz seferberlik halinde. Tüm vatandaşlarımızın yetkili birimlerin açıklamalarına göre hareket etmesi çok önemlidir.

07:15 AFAD: 32 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELMİŞTİR

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD), depremin ardından en büyüğü 6.6 büyüklüğünde olmak üzere 32 artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtilerek, "Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 32 artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem; Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi '4'üncü Seviye' olarak ilan edilmiş olup, illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır" denildi.

'ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNULMUŞTUR'

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğu kaydedilerek, "Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. (DHA)

07:15 AFAD: Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 32 artçı deprem meydana gelmiştir.

07:07 TBMM BAŞKANI ŞENTOP: DEVLETİMİZ VATANDAŞLARININ YANINDADIR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Milletimize geçmiş olsun. Devletimiz bütün kurumlarıyla teyakkuz halindedir ve vatandaşlarının yanındadır" dedi. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depreme ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Şentop, "Milletimize geçmiş olsun. Devletimiz bütün kurumlarıyla teyakkuz halindedir ve vatandaşlarının yanındadır. Cenab-ı Hak afetlerden ve sonuçlarından ülkemizi ve milletimizi muhafaza etsin" ifadelerini kullandı.

Şentop, depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ile Gaziantep Valisi Davut Gül'ü arayarak depremle ilgili bilgi aldı. Şentop, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i de arayarak depreme ilişkin bilgi aldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de görüşen Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de durumu değerlendirdikleri bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

VALİLERLE GÖRÜŞTÜ

AFAD'da gelişmeleri takip eden Meclis Başkanı Şentop, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Adana Valisi Süleyman Elban, Kilis Valisi Recep Soytürk ve Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ile telefonda görüşerek geçmiş olsun dileklerini iletti ve bölgedeki son gelişmelere ilişkin bilgi aldı.

07:04 Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını belirtti.

06:56 MSB: TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD'ın talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır.

06:55 AFAD: Saat 05.03'te Malatya ili Doğanşehir ilçesinde 5.6 büyüklüğünde 9.65 km derinliğinde bir deprem meydana geldi.

06:50 Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: "Şu an 15 vatandaşımız vefat etti, 30 vatandaşımız da yaralı."

06:48: MSB: Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

MSB: Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi  oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır.

MSB:  Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.

06:39 AFAD: Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilmiştir.

AFAD: Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. Seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur.

AFAD: Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.

06:19 AFAD: Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir.

06:18 AFAD: 7,4 Büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 5 artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir.

06:16 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: "(Kahramanmaraş'taki deprem) Kargo uçaklarımız hazır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız var"

Bakan Soylu: "Vatandaşlarımızın bulunduğu yerlerde araçları hareket ettirmemeleri önem taşımaktadır. Önceliğimiz, enkaz altından kurtarılmaları ve hastaneye sevk edilmeleridir."

Bakanı Soylu: "Türkiye'nin birçok noktasından arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk ediliyor, biz de bakan arkadaşlarımızla bölgelere gideceğiz"

06:06 Bakan Koca: Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz.

DİYARBAKIR'DA BİNA YIKILDI

Kahramanmarş'ta meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde 8 katlı bina yıkıldı. Olay yerinde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 

Yenişehir ilçesinde 8 katlı bina çöktü. Binada arama kurtama çalışmaları sürüyor.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU VALİLERDEN BİLGİ ALIYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda depremin meydana geldiği illerin Valilerinden bilgi alıyor.

1 DEPREM DE GAZİANTEP'TE MEYDANA GELDİ

AFAD: Saat 05.17'de Gaziantep ili İslahiye ilçesinde 4.9 büyüklüğünde 1 deprem daha meydana geldi.