Geri Dön
Gündem NATO boru hattından 50 bin litre akaryakıt hırsızlığında 'yeniden yargılama' kararı

NATO boru hattından 50 bin litre akaryakıt hırsızlığında 'yeniden yargılama' kararı

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bir oto yıkama dükkanından tünel kazarak NATO boru hattından 50 bin litre akaryakıt çalan 5 kişi 'nitelikli hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların ve NATO avukatlarının itiraz sonrası istinafa taşınıp, incelenen dosyada yeniden yargılama kararı verildi.

NATO boru hattından 50 bin litre akaryakıt hırsızlığında 'yeniden yargılama' kararı

Olay, 2017 yılının Mart ayında meydana geldi. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) boru hattının tespit edilemeyen bir yerinden yakıt çalındığı ihbarı sonrası Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla polis ekipleri, harekete geçti. Ekipler, hattın geçmiş olduğu güzergah üzerinde bulunan, tünel kazılıp, boru hattına ulaşabilecek iş yeri, bina gibi yerleri kontrol etti. Ekipler, Yeniyalı Mahallesi Hamit Kaplan Caddesi'nde faaliyet gösteren bir oto yıkamacı dükkanını takibe aldı. Yoğun akaryakıt kokusu tespit edilmesi üzerine ekipler, iş yerini kontrol etti.

HORTUMLARLA 50 BİN LİTRE YAKITI AKTARMIŞLAR

İş yerinde yapılan kontrollerde, tuvalet girişinin ön tarafında duvara dayalı vaziyette 2 kapaklı dolap, içerisinde de NATO boru hattına kadar uzanan bir tünel olduğu tespit edildi. Tünelden, boru hattına bağlanan hortum ve vana sistemleri ile akaryakıtın dükkana aktarıldığı belirlendi. Ayrıca 3 adet de 1650'şer litrelik plastik yakıt tankı ele geçirildi. NATO mühendislerinin yaptıkları hesaplamalar sonucu çalınan akaryakıt miktarının 50 bin litre olduğu tespit edildi. Çalışmalar sonucu E.P., M.Ç., M.Z., Ş.A. ve C.P. isimli 5 şüpheli, gözaltına alındı.

5 ŞÜPHELİDEN 4'Ü TUTUKLANDI

E.P., M.Ç., M.Z. ve Ş.A. tutuklanırken, C.P. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 5 kişi hakkında Kocaeli 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İddianamede sanıkların 'nitelikli hırsızlık' suçunu işledikleri belirtilerek, cezalandırılmaları istendi. Kocaeli 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen yargılamada, sanıklar suçlamaları reddetti. Süreçte dinlenen NATO tesisleri mühendisleri basınç düşmesi üzerine araştırma yaptıklarını, 50 bin litre yakıtın eksik olduğunu gördüklerini, bir başkasının bu kadar yakıt almasının mümkün olmadığını, yakıtın bu olay nedeniyle eksildiğini söyledi.

Mahkeme heyeti, 5 sanığı 'nitelikli hırsızlık' suçunu birden fazla kez işledikleri gerekçesiyle ayrı ayrı 17 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanıklar, kararın hukuka aykırı olduğunu belirtip, beraat talebiyle; NATO avukatları ise sanıkların aldığı cezanın yetersiz olduğu gerekçesiyle kararı istinafa taşıdı.

Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 6'ncı Ceza Dairesi, sanıkların ifadelerinin alındığı sırada avukat ataması yapılmaması nedeniyle yeniden yargılama kararı verdi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

NATO boru hattından sızan akaryakıtın karıştığı Sapanca Gölü'nde ekiplerin çalışmasü sürüyor. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ekipleri Maşukiye Deresi'ne vidanjörler ve yakıt emici pedlerle müdahale ederken, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri ise yakıt emici sosis malzemeler ile Sapanca Gölü'nde akaryakıtın yayılmasını engellemeye çalışıyor.

'YOĞUN YAKIT KOKUSU VARDI'

Sapanca Gölü kıyısında arazisi bulunan Sapanca Avcılar Kulübü Üyesi Cenk Akarlar, "Dün akşam 16.00 sıralarında ekip üyelerimizden birisi göle geldiğinde tuhaf bir koku fark etti. Daha sonra bunun müsilaj olabileceği konusunda tartıştık falan ama göl kenarına geldiğimizde yoğun yakıt kokusu vardı. Daha sonra SASKİ ekiplerine haber verdim. Onlar da sağ olsun hızlı bir şekilde buraya geldi. Eldeki imkanlarla da birtakım araştırmalar yapıldı" dedi.

'ACİLEN YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR'

Göle ne kadar yakıt karıştığı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirten Akarlar, "Yerel imkanların ötesinde bir çaba gerektiren bir meseleyle karşı karşıyayız. Burada ulusal çapta bir kirlilik var. Yaklaşık 4-5 milyon insanın su içtiği, sudan faydalandığı, tarımda kullanılan, sanayide kullanılan bir gölden bahsediyoruz. En kısa sürede, hızlı bir şekilde bilimsel çalışmaların, ölçümlerin yapılması lazım. Vatandaş olarak gölden içme suyunun kullanılmasına dair bir analiz, değerlendirme yapılması lazım. Kullanılabilir mi, kullanılamaz mı? Besinler bununla yıkanılabilir mi? Tatlı sudan çıkarılan balıklar yenebilir mi? Çünkü gerçekten kirlilik çok geniş bir alanda. Biz buradan yerel yöneticiler dışında, ulusal çapta bir çaba bekliyoruz. Acilen yardıma ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

'İÇME SUYU ALIM NOKTALARINA ULAŞMASI ENGELLENDİ'

Çalışmalar sürerken SASKİ de konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Gece yarısında NATO hattında basıncın artması sonucunda sızıntı büyümüş ve dere yatağına ulaşan yakıt maddesi Sapanca Gölü'ne karışmıştır. Ekiplerimiz, gece ihbar alındığı andan itibaren konuyla ilgili aksiyon almış ve tüm birimleriyle göl sınırları içerisinde çalışmalara başlamıştır. Kocaeli ilinde yaşanan olay sonrası göl sınırlarımıza karışan yakıt maddesinin yayılımı SASKİ ekiplerimizce ivedilikle kontrol altına alınmış ve göl çevresinde bulunan içme suyu alım noktalarına ulaşması engellenmiştir. Bu saat itibarıyla SASKİ ekipleri gölün ilgili bölümlerinde kontrol altına aldığı yakıt maddesini etkisiz hale getirmek için yoğun bir mesai harcamaktadır. Öte yandan, mazotun göl ile karıştığı nokta ile su alım noktalarıyla arasındaki mesafenin uzak olması olası bir tehlikenin de engellenmesine imkân tanımıştır. Tüm vatandaşlarımız evlerinde çeşme suyu kullanımı konusunda en ufak bir problem yaşamayacaktır. Maddenin tamamen bertaraf edilmesi kısa süre içinde sağlanacaktır" ifadelerine yer verildi.

Ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü alanda yakıtın göle yayıldığı, SASKİ ekiplerinin yakıt emici sosis malzemeler ile müdahale ettiği görüldü. Yakıt sızıntısı sebebiyle gölde oluşan kirlilik dron kamerasıyla görüntülendi.