Geri Dön
Gündem NATO'nun istihbarat yazılımı ihalesini Türk şirketi aldı

NATO'nun istihbarat yazılımı ihalesini Türk şirketi aldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, ulusal ve uluslararası arenada milli sistemler üreten STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., NATO İletişim ve Bilgi Ajansı'nın 2 yazılım ihalesini kazandı.

NATO'nun istihbarat yazılımı ihalesini Türk şirketi aldı

STM tarafından yapılan açıklamada, söz konusu ihalelerin NATO İletişim ve Bilgi Ajansı’nın, NATO kapsamında istihbaratın yönlendirilmesi, toplanması, işlenmesi ve dağıtılmasına yönelik açılan ihaleler olduğu bildirildi. Açıklamada, "NATO İletişim ve Bilgi Ajansı, fiyat ve teknik yeterlilik değerlendirmesi sonucunda, NATO’ya üye ülkeler arasından açılan ve dünyanın önde gelen yazılım firmalarının katıldığı iki projede de STM’yi tercih etti. Gerçekleşen teknik ve idari görüşmelerin ardından, STM ve NATO İletişim ve Bilgi Ajansı arasında sözleşme imzalandı" denildi.

Açıklamada ayrıca, şirketin proje kapsamında geliştireceği yazılımla, NATO komutanlıkları için istihbaratın yönlendirilmesi, toplanması, işlenmesi ve dağıtılmasını sağlayacağı, dünyadaki tüm NATO karargâhları ve üsleri, istihbarat akışlarını STM’nin geliştireceği ve modernize edeceği bu yazılımlar üzerinden yapacağı bildirildi. NATO’nun istihbarat altyapısını modernleştirecek ‘INTEL-FS’ projelerinin yaklaşık 3,5 yıl sürmesinin planlandığı aktarıldı.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye için yazılım alanında çok önemli bir ihracat başarısına imza attıklarını söyledi. Dünyadaki en önemli uluslararası kuruluşlardan NATO için daha önce de farklı projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Güleryüz, şöyle dedi:

"STM olarak, ‘NATO Bütünleşik Elastikiyet Karar Destek Modeli’ ve ‘NATO Integration Core Projesi’ni başarıyla tamamlamıştık. Şimdi ise yazılım geliştirme alanındaki yetkinliğimizle, NATO’nun istihbarat altyapısının teknolojik dönüşümünü sağlayacağız. Yönetim bilişim sistemi olarak imza atacağımız INTEL-FS projesi ile NATO komutanlıkları her türlü istihbarat verisine kullanıcı deneyimine önem veren modern ara yüzlerle erişecek. Projenin tamamı Türk mühendislerince yürütülecek. Yaklaşık 100 kişilik bir uzman kadromuz ile proje için çalışmaya başladık. Projenin bir ayağında, istihbarat bilgilerinin yönlendirilmesi, toplanması, işlenmesi, dağıtılması ve kullanılması kabiliyetini sağlayan ve arka uç olarak nitelendirilen ‘back-end’ servislerini, diğer ayağında ise son teknolojiyle modern kullanıcı ara yüzlerini geliştireceğiz. Aynı zamanda, INTEL-FS yazılımları bir araya getiren ciddi bir entegrasyon projesi olacak. Yazılımın genişleyebilir olması da önemli bir unsur. Geliştirmeye başladığımız yazılım ile NATO’nun istihbarat altyapısına güvenilir ve iş sürekliliğine odaklanmış bir sistem kazandıracağız."