Geri Dön
PolitikaTarım ve Orman Bakanı Yumaklı Adana'da

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Adana'da

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Adana'da Vali Yavuz Selim Köşger'i ziyaret etti.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Adana'da

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere kentte gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Adana Milletvekilleri Abdullah Doğru ve Faruk Aytek ile AK Parti İl Başkanı Tamer Dağlı tarafından karşılandı. Bakan Yumaklı, programı kapsamında ilk olarak valiliği ziyaret ederek şeref defterini imzaladı. Bakan Yumaklı, program kapsamında saat 14.00'te Yedigöze Sulama Projesi inşaatında incelemelerde bulunacak.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Adanada

YEDİGÖZE SULAMA PROJESİ İNŞAATINDA İNCELEME

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Adana’da Yedigöze Sulama Projesi inşaatında incelemelerde bulundu. Beraberindeki heyet ile birlikte devam eden projeyle ilgili yetkililerden bilgi alan Bakan Yumaklı, burada yaptığı açıklamada, bakanlık olarak yapılan yatırımlarla kentin verimli topraklarını su ile buluşturmaya devam ettiklerini söyledi.

23 YILDA 165 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Son 23 yılda Adana’ya Devlet Su İşleri eliyle devasa yatırımlar yaptıklarını kaydeden Bakan İbrahim Yumaklı, 165 milyar lira maliyetli 140 su ve sulama tesisini hizmete aldıklarını belirtti. Yumaklı, “Bu eserler içerisinde; 12 baraj ve 1 gölet, 28 HES ve 24 sulama tesisi, 60 taşkın koruma ve 15 arazi toplulaştırma tesislerini tamamladık. Adana’nın Devlet Su İşleri 2024 yılı sene başı yatırım ödeneği 887 milyon liraydı. 2025 yılı sene başı ödeneğini 3,5 milyar TL’ye çıkararak 3 kat artırdık. Bu yıl da yatırımlarımıza aynı süratle devam edeceğiz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Adanada

BÖLGENİN EN BÜYÜK PROJELERİNDEN

Bakan Yumaklı, bugün incelemede bulunduğu Yedigöze Sulama Projesi'nin bölgenin en büyük projelerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Tamamlandığında; İmamoğlu, Sarıçam, Ceyhan, Kozan ve Yüreğir ilçelerinde yaklaşık 1,1 milyon dekar arazi, bu proje sayesinde borulu modern sistemle sulanacak. Bu dev projenin ana su kaynağı Seyhan Nehri üzerinde kurulu olan Yedigöze Barajı. Projenin toplam maliyeti güncel rakamla 44 milyar TL. Şu ana kadarki yatırım 27 milyar TL. İşin toplamında fiziksel gerçekleşme oranı yüzde 61. Proje bittiğinde sağlayacağı istihdam ise 100 bindir. Ekonomiye yılda vereceği katkı 13 milyar TL. Toplam 1,1 milyon dekardan bahsetmiştim. Bunun şu ana kadar 300 bin dekarını sulamaya açtık. Yaklaşık 400 bin dekarın da sulama şebekesini tamamladık. İnşallah önümüzdeki yıl sulamaya açacağız. Yani önümüzdeki yıl tam 700 bin dekar alan inşallah bu topraklarda sulanıyor olacak. Kalan 400 bin dekar için de proje çalışmamız sürüyor” diye konuştu.

‘YÜZDE 40 SU TASARRUFU SAĞLADIK’

Küresel iklim değişikliğinin en önemli etkilerinden biri olan kuraklık nedeniyle suyu verimli kullanmanın hayati önem taşıdığının altını çizen Yumaklı, şöyle devam etti:

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Adanada

“Bu minvalde, ülkemizin 40 yıllık hayali olan planlı üretimi suyu merkeze alan bir anlayışla hayata geçirdiğimizi hatırlatmak isterim. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayımladığı bir raporda; akıllı tarım sistemleri, üretimde ortalama yüzde 25 verim artışı ve suda ortalama yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Bizler de bakanlık olarak, bu dönüşüme liderlik ediyoruz. Diğer yandan yapay zeka destekli sulama otomasyonlarını kurmaya başladık. Bunun ilk örneğini bugün içinde bulunduğumuz bu proje sahasında 33 bin dekar üzerinde gerçekleştirdik. Devamında Afyon ve Denizli’de uyguladık. Bu örneklerle; FAO’nun öngördüğü yüzde 30 su tasarrufunun da ötesine geçerek yüzde 40 oranında tasarruf sağlamayı başardık. Suyu daha az kullanan yapay zeka destekli sulama otomasyonu ve elektronik su yönetim sistemleri kurmaya devam edeceğiz. Bu yıl, 7 bölgede 20 pilot sahada daha bu sistemi kurmaya başlayacağız. Diğer yandan bu yıl sonunda; Yedigöze Sulama Projesi'nin toplulaştırma işinde, yeni yapılacaklarla beraber, toplamda 758 bin dekar alanın toplulaştırmasını tamamlamış olacağız. Adana’nın tamamında ise 3 milyon dekarı geçmiş olacağız. Şu ana kadar biten kısmı ve devamında bitecek olan kısımlarıyla beraber, bu dev projenin Adana’mıza, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Adanada

'KARATAŞ SERA ORGANİZE TARIM BÖLGESİ'NİN TEMELİ ATILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İmamoğlu ilçesindeki Yedi Göze Sulama Projesi inşaatındaki incelemelerin ardından beraberindeki heyetle birlikte Karataş ilçesine geçip Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB) temel atma törenine katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, "Bugün Karataş Sera Organize Tarım Bölgemizin inşaatını başlatacağız ve Ar-Ge merkezinin de açılışını yapacağız. Adana’mıza ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

İklim değişikliği kaynaklı olarak yaşanan olayları yakından takip ettiklerini dile getiren Bakan Yumaklı, "Bu manada üreticimizi koruyan, tüketicimizi kollayan politikalar uygulamaya devam ediyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu yıl kendisine arz edilecek tüm ürünleri almak için gerekli alım çalışmalarını yapıyor. 600’ün üzerindeki alım yerinde randevu sistemiyle alımları gerçekleştirecek. TMO alım fiyatları ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Ürünlerini TMO’ya satmak için bekleyen çiftçilerimiz, taahhütname karşılığında alım yerlerine ürünlerini getirebilirler. Ya da lisanslı depolara ürünlerini teslim ederek, ELÜS yöntemi ile yine TMO'ya ürünlerini pazarlayabilirler. Hayırlı bir hasat sezonu diliyorum" diye konuştu.

Son 23 yılda Adana'ya 228 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım yaptıklarını kaydeden Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

"Su ve sulama alanında 140 tesisi hizmete aldık. Kırsal kalkınma desteklerimizle Adana'nın tarım ve orman altyapısını güçlendirdik. Tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla yaklaşık 4,5 milyon dekar alana sahip Çukurova ovamızı koruma altına aldık. Bu alanları gıda arz güvenliğimizin teminatı olarak görüyoruz. Adana'ya has 23 ürününün de coğrafi işaret alınmasını sağlayarak markalaşma yolunda büyük bir adım attık. Adana'daki ormanlarımızın yeşiline yeşil katmak için 440 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Kozan ilçemizin önemli bir ihtiyacı olan modern hayvan pazarını hayata geçirdik. Üreticimizin önemli bir sorunu olan Akdeniz meyve sineğini, yaptığımız çalışmalar sonucunda yönetilebilir hale getirdik."

DONDAN ETKİLENEN 16 ÜRÜNÜN MASRAFLARI ÖDENECEK

Şubat ayında Adana'da önemli bir don olayı meydana geldiğini hatırlatan Bakan Yumaklı, dondan etkilenen ürünlerle ilgili masrafların ödeneceğini belirterek şöyle devam etti:

"Üreticilerimiz bundan etkilendi. İl Müdürlüğümüz vakit kaybetmeden hasar tespit çalışmalarına hemen başladı. Dondan etkilenen üreticilerimizin mazot-gübre desteklerini, çiftçilerimizin TC kimlik numaralarının son hanesine bakmadan tek seferde yatırdık. Dondan etkilenen 16 ürünle ilgili de Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla çiftçimizin yaptığı masrafları ödeyeceğiz. Buna şubat ayında yaşanan don olayı da dahil. 6 Şubat depremlerinde yıkılan 51 ahırın yapımı için gerekli altyapıyı oluşturduk. İnşaatlara en yakın zamanda başlayacağız. Depremden etkilenen 51 üreticimizin üretime devam etmesini sağlayacağız."