Geri Dön
Gündem Teleferik kazasında kabinlerde mahsur kalanların tamamı kurtarıldı

Teleferik kazasında kabinlerde mahsur kalanların tamamı kurtarıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait teleferik hattında dün gece hattı tutan demirlerden birinin çıkarak çarptığı kabinin tabanının kopmasıyla içerisindeki 8 kişi yere düştü. Metrelerce yüksekten düşen 8 kişiden 1'i hayatını kaybetti, 7'si yaralandı. Hattın durması üzerine 24 kabindeki 171 kişi mahsur kaldı. Teleferik kazasında 19 kabindeki 137 kişinin kurtarıldığı, 29 kişi için de çalışmaların devam ettiği duyuruldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait, 2017 yılında hizmete giren Sarısu teleferik hattını tutan demir direklerden biri, dün saat 18.00 sıralarında yerinden koparak, kabinlerden birine çarptı.

İçerisinde 8 kişinin bulunduğu kabinin tabanı çarpmanın etkisiyle kırıldı. Kabinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. İhbar üzerine olay yerine AFAD, polis, sağlık ve Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.

Kısa sürede olay yerine ulaşan ekipler, Memiş Gümüş'ün (54) yaşamını yitirdiğini belirledi.

Kazada yaralanan Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Akmaral Abdyldaeva, helikopterlerle bulundukları yerden alınarak, hastanelere götürüldü.

Memiş Gümüş'ün cansız bedeni ise yamaçtan indirildikten sonra otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı.

Kazanın ardından durdurulan teleferik hattı üzerindeki kabinlerde mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için çalışma başlatıldı. Bu amaçla yurdun birçok bölgesinde bu konuda uzman ekipler kente yönlendirilirken kurtarma çalışmalarına gece görüşlü helikopter de katıldı. 24 kabinde mahsur kalan 184 kişiyi kurtarmak için AFAD, AKUT, UMKE, itfaiye ve çok sayıda arama kurtarma ekibi gece boyu çalışma yaptı.

Kurtarma çalışmaları bazı noktalarda ekipler tarafından halatla yapıldı. AKUT, AFAD ve UMKE ekipleri kabinlerin üzerine çıkarak burada içeridekileri halatlarla indirip güvenli bölgeye aldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya teleferik kazasında mahsur kalan 15 kabindeki 112 kişinin kurtarıldığını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Antalya'da mahsur kalan 15 kabindeki 112 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir" dedi.

Bir süre sonra bölgede açıklama yapan AFAD Başkanı Okay Memiş, 16 kabindeki 128 kişinin tahliye edildiğini, 8 kabindeki 43 kişi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

MSB: 1 ADET AS-532 COUGER TİPİ HELİKOPTER GÖREVLENDİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da kurtarma çalışmalarına destek için askeri helikopter görevlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, "Antalya'da meydana gelen teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına destek için Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızdan 1 adet AS-532 Couger tipi helikopter görevlendirildi" denildi.

'PERİYODİK KONTROLLER İÇİN BAŞVURULMADI'

Teleferik kazasına ilişkin açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, 8 Kasım 2017 tarihinde Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası tarafından teleferik sisteminin incelenerek ruhsatlandırıldığını, ruhsatlandırma sonrası yapılması gereken yıllık periyodik kontrollerin gerçekleşmesi için odalarına bu yönde bir talep gelmediğini kaydetti.

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, "Ruhsat belgesinde de yer alan 'mevcut durumunun korunması koşulu ile çalıştırılmasının uygun olduğu' ifadesine dikkat çekmek isteriz.

Ruhsat aşamasında var olan uygunluğun sürekliliği ancak bakım ve periyodik kontrollerin eksiksiz yapılması ile mümkün olacaktır. Bu kapsamda teleferik gibi tesislerin bakımların TS EN 1709 standardına göre yapılması gerekmektedir. Bu standartta tüm aksamlar ile ilgili kontroller belirtilmiş durumdadır.

Aylık bakımlar dışında bu tesislerin belli aralıklar ile imalatçı firma veya ithalatçısının belirlediği dönemlerde ağır bakımları da aksatılmadan yapılmalıdır. Hatta tesisin her gün çalışma öncesi ön kontrolleri de tesis operatörleri tarafından yapılması gerekmektedir" dedi.

'GECE HAVA SOĞUKTU'

Helikopterle bulundukları kabinden kurtarılan ve Sahil Güvenlik Komutanlığına getirilen Nasima Sayed Aslan ile 1,5 yaşındaki kızı Beyazanur Sayed Aslan, sağlık ekiplerine teslim edildi. Anne Nasima Sayed Aslan, "Kabinde 7 kişiydik. Gece hava çok soğuktu ama kurtarıldık. Durumumuz iyi" dedi.

'BİR ANDA GERÇEKLEŞTİ'

Kabinden kurtarılan İbrahim Yusuf Yüksel, "İyiyim, kabinde 7 kişiydik. Bir anda gerçekleşti" dedi.

Ekipler tarafından alana getirilen ve ismini söylemek istemeyen bir vatandaş ise "Çok stres olduk ama kurtarıldık" ifadelerini kullandı. 10 yaşlarındaki bir kız çocuğu ise "Hiç korkmadım, dağları izledim" diye konuştu.

ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'daki teleferik kazasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını kaydetti.

Bakan Tunç, olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için makine mühendisi, elektrik mühendisi ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini kaydetti.

Kaza sonrası olay yerine gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise "7 yaralımız vardı. Tahliye sırasında 3 vatandaşımız daha yaralanınca yaralı sayısı 10'a çıktı" dedi.

Ekiplerin 8 kabindekileri kurtarma ve tahliye çalışması sürüyor.




DİREK HEYELAN NEDENİYLE KIRILMIŞ

AFAD Başkanı Okay Memiş, teleferik kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, teleferik hattındaki 5'inci direğin heyelan nedeniyle kırıldığını, 1 kabinin kırılan direğe çarparak hasar aldığını kaydetti. Memiş, şu anda kuvvetli rüzgarın yer yer çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. Memiş, hava kararana kadar operasyonu tamamlamayı düşündüklerini söyledi.

Okay Memiş, kurtarma çalışmalarına 7 helikopter, 87 araç ve 435 personelin katıldığını, AFAD başkanlık ve il müdürlüklerinden destek olarak 77 personelin intikal ettirildiğini kaydetti. Okay Memiş, hastanelerde tedaviye alınan yaralı 7 kişinin durumunun da iyi olduğunu sözlerine ekledi.

137 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
İçişleri Bakanı Yerlikaya: Mahsur kalan 19 kabindeki 137 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. 5 kabinde 29 kişinin tahliyesine de devam edilmektedir.

TAHLİYE EDİLEN SAYISI 137'Yİ BULDU

Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada, saat 11.45 itibarıyla teleferik kazası sonrası 19 kabindeki 137 kişinin ekipler tarafından tahliye edildiği kaydedildi. Açıklamada, "Tahliye edilenlerden 9 kişinin ambulans ile hastaneye sevki gerçekleşmiştir. Tedavilerinin ardından 7 kişi taburcu edilmiştir. Havada asılı şekilde bulunan 5 kabinde 29 kişi için tahliye çalışmaları devam etmektedir" denildi.



607 PERSONELLE KURTARMA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Antalya'da teleferikte mahsur kalan 137 kişinin tahliye edildiğini, 5 kabinde 29 kişinin tahliyesi için de çalışıldığını belirtti.


Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4, Jandarma Genel Komutanlığı'na ait 3 helikopterin kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yaptığını kaydeden Bakan Yerlikaya, "Bölgeye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi, sivil toplum kuruluşları ve ve itfaiye ekiplerinden toplam; 607 arama kurtarma personeli, 8 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 113 araç, 6 ambulans ile dron görevlendirilmiştir. Kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir" dedi.


MSB, KURTARMA OPERASYONUNDAN FOTOĞRAF PAYLAŞTI

Milli Savunma Bakanlığı, Antalya'da meydana gelen teleferik kazası sonrası gerçekleştirilen kurtarma operasyonuna ilişkin fotoğrafları paylaştı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da "Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızdan görevlendirilen AS-532 Couger tipi helikopter, Antalya'daki teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmalarına destek sağlamaya devam ediyor" denildi.

YARALANAN 17 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya'daki teleferik kazasında yaralananlara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yaşanan, 1 kişinin hayatını kaybettiği teleferik kazasında yaralanan 17 kişi hastanelere nakledilmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Kabinlerde mahsur kalıp, kurtarılan 68 kişi ise ambulansta yapılan sağlık kontrollerinden sonra hastane nakline ihtiyaç duymadıklarını belirtti" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN BÖCEK: 13 VATANDAŞIMIZ KALDI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, teleferik kazasında mahsur kalanların durumuna ilişkin açıklama yaptı. Başkan Böcek, "Dün talihsiz bir kaza yaşadık. 1 vatandaşımız hayatını kaybetti, 7 vatandaşımız yaralandı. 21 kabinde, 155 vatandaşımızı kurtardık. Şu an 3 kabinde 13 vatandaşımızı da az sonra kurtaracağız. Muğla, İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanlarımıza destekleri için teşekkür ediyorum. Antalya Valiliğimiz, AFAD kurum kuruluşlarımız az sonra bu vatandaşlarımızı da kurtaracağız. İnşallah böylesi bir afet bir daha yaşanmaz" dedi.

'YILLIK, AYLIK VE HAFTALIK PERİYODİK BAKIMLAR YAPILDIĞI TESPİT EDİLDİ'

Olayın yaşandığı yerde incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, "Teleferik sisteminde gerekli bakım ve onarımların yaptırılıp yaptırılmadığı soruları sorulmuştur. İşletmeci şirket ANET'in bakım ve onarım ile ilgili yaptığı sözleşmeler incelendi. Yıllık, aylık ve haftalık periyodik bakımların yapıldığı ve takip edildiği tespit edildi. 2017 yılında açılan tesisin o yıldan bu yana bakımını aynı şirket yapıyor. Bu şirket, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından lisans alarak bu işlemi yapmaktadır. Bakanlığın teleferik ve asansörlerle ilgili yeni bir mevzuat yapması gerekiyor" diye konuştu.

'ARKADAŞLARIMIZ ZOR ARAZİ ŞARTLARINDA ÇALIŞTI'

Ekiplerle birlikte bölgeye gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Dün geceden itibaren ekiplerimizle müdahaleye başladık. Arkadaşlarımız zor arazi şartlarında çalıştılar. Arama kurtarma personelimiz görevlerini yerine getirdi. Ülkemizin başı sağ olsun" dedi.

HELİKOPTERDEN İNİP YERİ ÖPTÜ

Teleferikten 20'nci saatin sonunda kurtarılan ve helikopterle Sahil Güvenlik Komutanlığı'na getirilen Ayşe Hatice Polat (58), helikopterden inip önce yeri öptü, daha sonra yakınlarına sarılıp uzun süre ağladı. Sedyeyle ambulansa götürülen ve burada ilk sağlık kontrolü yapılan Polat, ardından gözlem altında tutulmak için bir odaya alındı. Teleferikten kurtarılanlar uzun süre yakınlarına ve çocuklarına sarılıp gözyaşı döktü.

'ÖLÜMÜN KIYISINDAN DÖNDÜK'

20'nci saatin sonunda çocuklarıyla helikopterle kurtarılan Berna Kama, "Ölümün kıyısından döndük. Gerçekten çok korktuk. Gece hiç uyumadan çocukları sakinleştirmeye çalıştık. Olay yaşandığı anda ben fotoğraf çekiyordum. Yerde hepimiz birbirimizin üstünde beşik gibi sallandık. Uçuruma uçacağımızı düşünüyorduk. Kabinde 9 kişiydik, hepsi akrabamızdı. Psikolojik olarak çok kötü durumdayız" diye konuştu.

Diğer yandan, Antalya-Kemer kara yolunda park eden yüzlerce araç sürücüsünün kurtarma operasyonlarını cep telefonlarıyla görüntülediği, bazılarının ise dürbünle izlediği görüldü.

22,5 SAAT SONRA BÜTÜN MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Dün saat 17.28'de meydana gelen teleferik kazasında kabinlerde mahsur kalan son 13 kişi, 22,5 saat sonra helikopter ile kurtarıldı. İçerisinde çocuk ve yabancı tatilcilerin de bulunduğu grubu UMKE personeli karşıladı.

'FELAKET GİBİYDİ'

Büyük korku yaşayan Serap Gül, “Çok kötüydü, felaket gibiydi. Çocuklar için eğlenmeye geldik. Umduğumuz gibi olmadı. Biz 8 kişiydik, 4 turist vardı. Bizi kurtaranlardan Allah razı olsun" dedi. Çocukları için teleferiğe geldiklerini belirten Yasin Gül, “Ben zaten depremzedeyim bir de bununla karşılaştım. Diyecek bir şey bulamıyorum.

Korkmadan dolayı değil de mahsur kaldık. Deprem nedeniyle bu etkiledi. Çocukların psikolojisi düzelsin diye getirdik başımıza geldi" diye konuştu. Sağlık Bakanlığı personeli, helikopterden inen kazazedelerin ellerini bir an olsun bırakmadı. Büyük korku yaşadığı gözlenen bir kadın ise uzun süre gözyaşı döktü. Diğer yandan kabinde mahsur kalan turistler, fotoğraf makineleri ile kendilerini kurtaran helikopterin fotoğraflarını çekti.

AFAD BAŞKANI MEMİŞ: 174 VATANDAŞIMIZ KURTARILDI

AFAD Başkanı Okay Memiş, teleferikte mahsur kalan tüm kazazedelerin kurtarılmasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda basın mensuplarına açıklama yaptı. Memiş, "Malumlarınız olduğu üzere dün akşam saatlerinde meydana gelen kaza neticesinde tahliye bekleyen bütün vatandaşlarımızı, toplam 174 kardeşimizin tahliye operasyonu başarıyla tamamlanmıştır. Maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup, 7 vatandaşımız da yaralanmıştır. Neticesinde 11 vatandaşımız da kontrol maksatlı hastaneye kaldırılmış olup hepsinin de durumu gayet yerindedir. AFAD'ımızın koordinasyonunda Antalya Büyükşehir Belediyesi, Denizli İtfaiyesi, Sahil Güvenlik Komutanlığımız, jandarmamız, emniyet teşkilatımız, Milli Savunma Bakanlığımıza bağlı birimlerimiz, özellikle Hava Kuvvetleri komutanlığımız, Orman Genel Müdürlüğümüz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı ekipler, 112 sağlık ekiplerimiz, UMKE ekiplerimiz, Kızılayımız ve bizimle akredite olan sivil toplum kuruluşlarımız tarafından toplamda yaklaşık 2 bin 202 kişilik ekiple bu operasyon durmaksızın, mola vermeksizin icra edilmiştir. Konunun uzmanı olan değerli arkadaşların ifadesine göre hakikaten çok riskli ama bir o kadar da dengeli ve özenli bir şekilde müdahale yapılarak, havada asılı 174 vatandaşımızın tamamı, ki bunlardan yaklaşık 90'ı helikopterler marifetiyle kurtarılmıştır" dedi.

'VİDA KIRIĞI GİBİ TESPİT ETTİĞİMİZ BİR KIRIK'

Kazayla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Memiş, "Adli merciler bu konuda gerekli tahkikatı yapacaklardır. Bizim gözlemlerimiz ve analizlerimiz neticesinde, teleferik direğinin tepesindeki bir kırık neticesinde, yani sağlam olan, sağlam duran bir teleferik direğinin tepesindeki bir vida kırığı gibi, tespit ettiğimiz bir kırık neticesinde bu kazanın meydana geldiğini ifade etmek isterim. Diğer detaylı çalışmayı adli mercilerimiz ayrıca yapacaktır" diye konuştu.

'DİREĞİN OLDUĞU YERDE HEYELAN SÖZ KONUSU DEĞİL'

Direğin olduğu noktada heyelan olduğuna ilişkin daha önceki açıklamasını hatırlatan Memiş, "O ifade doğru değil. Orada bir heyelan olduğuna ilişkin henüz bir tespit bulunmamaktadır. Direk sapasağlam yerinde duruyor. Heyelan söz konusu değil. Direğin üstündeki bir mekanizma kırılmış. O neden kırıldı? Onu arkadaşlarımız tespit edecekler. Ona göre de bir karar verilecek. Bu operasyon kesintisiz olarak neredeyse 24 saate yakın bir sürede hiç uyumadan gerçekleştirildi. İlk bilgileri yer yer revize etmek durumunda kalıyoruz. Ama en son sizlere arz etmiş olduğum bu bilgiler güncel ve son bilgilerdir" dedi.

VALİ ŞAHİN: 23 SAATİ AŞKIN BİR OPERASYON

Antalya Valisi Hulusi Şahin ise başarılı şekilde operasyonun tamamlandığını belirterek, "23 saati aşkın operasyon neticesinde 174 kazazedeyi, burunları dahi kanamadan başarılı, yer ve hava operasyonu ile tahliye ettik. Dünyada bu kadar süratle ve bu kadar başarıyla böyle bir operasyonu yapabilecek bir organizasyon bulunmuyor. Hava unsurlarımız da bu çapta, böyle bir coğrafyada ve büyüklükte bir organizasyonu ilk defa yaptı. Müthiş bir başarıyla, hayatlarını tehlikeye atarak müthiş bir başarıya imza attılar. 23 saat boyunca tek bir dakika dahi durmadan operasyonu tamamladılar. Kazanın ilk olduğu andaki vefat dışında hiçbir kazazedemize hiçbir zarar gelmedi" diye konuştu.

'HEM ADLİ HEM İDARİ SORUŞTURMA AÇILDI'

Gözaltına alınan kişiler hakkında konuşan Vali Şahin, "Hem adli hem idari soruşturma açıldı. Müfettişlerimiz göreve başladı. Savcılarımızın emirleri doğrultusunda emniyet güçlerimiz de gerekenleri yapıyor. Adli süreç ve idari süreç ve bunun süreci devam edecektir. Bu hususta kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın" dedi.

'YORGUN AMA İYİYİM'

Diğer yandan kabinden en son kurtarılan Deniz Ergelen, "Yorgun hissediyorum ama iyiyim" dedi.

Tahliye edilen 13 kişi, kontrol amaçlı hastaneye sevk edildi.

'13 KİŞİ GÖZALTINDA'

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise teleferik kazasıyla ilgili 13 kişinin gözaltına alındığını kaydetti. Bakan Tunç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

"Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki teleferik direğinin kırılarak seyir halindeki kabinlerden birinin düşmesi sonucu 1 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 7 vatandaşımızın da yaralandığı olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli soruşturma titizlikle sürdürülmektedir. 

Soruşturma kapsamında olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısının koordinasyonunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 2 makine uzmanı ve 1 elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyet, kabinlerde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam ederken detaylı olay yeri inceleme ve keşif çalışması yapmıştır. Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda olayın teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendirilmektedir.

İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığı tespit edilmiş, bahsi geçen teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Hepimizi üzen olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum."