Geri Dön
Gündem YKS'nin ikinci oturumu heyecanı

YKS'nin ikinci oturumu heyecanı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) bugün yapıldı. Kimisi sınava kıl payı yetişirken, kimini polis ulaştırdı, kimisi de çeşitli nedenlerle kapıda kaldı. İşte Türkiye'den YKS manzaraları

YKS'nin ikinci oturumu heyecanı

ANKARA'DA YKS'NİN İKİNCİ OTURUMU HEYECANI

Ankara''da binlerce kişi, bugün de Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) girdi.

Başkentte adaylar, saat 10.15'te başlayan YKS'nin ikinci oturumu AYT'ye girmek için sabah erken saatlerde sınav merkezlerinin yolunu tuttu. Adaylar, üzerleri arandıktan sonra sınav giriş belgeleri ile birlikte salonlara alındı. Çocukları sınava giren aileler ise okul bahçelerinde dua etti. 1 yıl boyunca sınava hazırlanan adaylar ile aileleri, heyecanlı olduklarını söyledi.

YKS'nin 3'üncü ve son oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise saat 15.45'te başlayacak. (DHA)

Alper ŞAŞMAZ- Oğuzhan DEMİR/ ANKARA, (DHA)

EVDE UNUTTUĞU KİMLİĞİNİ POLİSLE GETİRDİ, 1 DAKİKAYLA SINAVI KAÇIRDI

Gaziantep'te, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) için okula gelen İlknur Çelik, evde unuttuğu kimliğini polis ekiplerinin yardımıyla görevlilere getirse de 1 dakika geç kalınca salona alınmadı.

YKS'nin ikinci oturumu olan AYT, saat 10.15'te başladı. Adaylar belirtilen saatte, sınava girecekleri okullara geldi. Sınava geç kalanlar da oldu. Saat 10.00'a doğru okula gelenler, koşarak sınav salonuna gitti. Okulun dışında bekleyen aileler de çocukları için dua etti.

Cumhuriyet Ortaokulu'na sınava girmek için gelen İlknur Çelik, kimliğini evde unuttuğunu fark edip, polis ekiplerinden yardım istedi. Sivil ekipler, Çelik ile birlikte kimliği alarak okula dönü. Sınava girmek isteyen Çelik, 1 dakika geç kaldığı için içeri alınmadı.

İlknur Çelik, gözyaşı dökerek, ''Kimliğimi evde unuttum. Polis ağabeylerden yardım istedim, sağ olsunlar beni hızlıca götürüp getirdiler ama 1 dakika geç kaldığım için giremedim, çok üzgünüm'' dedi.

Kadir ÇELİK/ İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)

POLİS MEMURU, KIZINA DESTEK İÇİN YKS'YE GİRDİ

Karaman'da polis memuru Nihat Ermez (47), kızı Sudenaz'a (18) destek olmak için Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girdi. Ermez, ''Amacım, kızıma rakip olmak değil destek olmak'' dedi. 

Karaman İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan polis memuru Nihat Ermez, üniversite adayı kızı Sudenaz Ermez'e destek olmak için YKS'ye girdi. Ermez, önce Sudenaz'ı ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) gireceği Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne bıraktı ardından sınava gireceği Sabiha Gökçen Ortaokulu'na geçti. 7'nci sınıf öğrencisi olan Arda adında da oğlu olduğunu söyleyen Nihat Ermez, ''Bugün kızımla birlikte aynı sınava giriyorum. Ben inanıyorum ki benim de sınava girmem kızımı olumlu yönde etkileyecektir. Benim amacım kızıma rakip olmak değil destek olmak. İkimizin de iyi bir puan alacağını tahmin ediyorum'' dedi. 

Muammer ŞEN/ KARAMAN, (DHA)

ADAYLAR SINAVDA, AİLELERİ DIŞARIDA TER DÖKTÜ

Antalya'da Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) girecek adaylardan bazıları, son dakika koşarak sınav binalarına geldi. Kapıların kapanmasının ardından adaylar, içeri alınmadı. Çocukları sınavda ter dökerken aileleri de kapı önünde çocuklarını bekledi.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu AYT yapıldı. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde sınava girecek adaylar, kimlik kontrollerinin ardından binaya alındı. Üzerinde eşya olan adaylar, görevliler tarafından uyarılarak, emanete bırakmaları istendi. Yanlış sınav binasına gelen adaylar, bilgilendirilerek, kendi binalarına yönlendirildi. Sınava son 5 dakika kala görevliler, adaylara uyarıda bulundu. Son dakikalarda sınav binasına ulaşan adaylar, koşarak kimlik kontrollerinin ardından sınıflarına gitti. Sınav binasına son dakika yetişen bir aday, kimliğini çantasında unutması üzerine, arkadaşının yanına giderek alıp sınav binasına yöneldi. Çantasını kapının girişine bırakan kız, kimlik kontrolünden geçerek sınıfına yöneldi. Çanta ise görevliler eşliğinde arkadaşına verildi. Saat 10.00'da kapıların kapanmasından sonra sınav binasına gelen adaylar, içeri alınmadı.

Öğrenciler sınavda ter dökerken, aileleri ise dışarıda dua edip bekledi. Kapıların kapanmasının ardından aileler, sınav binasından uzaklaşarak çocuklarının sınavdan çıkmasını bekledi.

Aslı DURAN/ ANTALYA, (DHA)

ÖĞRENCİLERİN BİRÇOĞU AYT'Yİ TYT'YE GÖRE ZOR BULDY

Milyonlarca öğrencinin üniversite hayali için hazırlandığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 13.15’te sona erdi. Öğrencilerin birçoğu AYT’de gelen soruları TYT’ye göre daha zor buldu.  

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) bugün saat 10.15'te başladı. 180 dakika süren ikinci oturumun ardından Bağcılar'daki Mahmutbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde sınava giren öğrencilerin birçoğu AYT’yi dün gerçekleşen Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) daha zor bulduğunu söyledi.  

DÜNE GÖRE DAHA ZORDU

Sınavdan çıkan Gamze Demir, "Benim sınavım iyi geçti. Çok zorlanmadım. Soruların zorluğu ortalamaydı. En çok matematik zorladı. Sorular düne göre bir tık daha zordu" dedi. 

Mehmet Emin Duran da, "Sınav zordu, dünkü de zordu. Süre uzatma hareketi boşuna değildi. Paragraflar uzundu. Vakit kaybı çok yaşadık. Herkes inşallah istediği bölümü kazanır. Son güne kadar stres yoktu ama zaman yaklaştıkça stres oluşuyor. Ben süreyi yetiştirdim ama kılı kılına" ifadelerini kullandı.  

Kübra Özcan da, "Sınav kolay denecek gibi değildi. İlk sınav daha iyiydi ama Türkçe zordu, süre sıkıntısı vardı. İnşallah iki sınavda herkes için hayırlı olur. Süre çok boldu. Son kontrolleri yapmak için sona kaldım" diye konuştu.  

Sınavdan çıkan Oktay Çiftçi, "Sınavda edebiyatta çok uzun sorular vardı. Matematikte sayılar yoktu, harflerden oluşan bir şeydi ama yine de iyi geçti. Hedefim Hacettepe’yi kazanmak. Diğer arkadaşlara başarılar dileriz. İlk sınav buna göre daha basitti. İkisi de normal geçti, bildiğimiz yerden geldi sorular. Süresi rahattı" dedi. 

Esmanur İşcan da, "Sorular zordu ama çalışan yapar. Yine de zordu. TYT’ye göre çok zordu o gayet güzel geçmişti. Ben sağlık alanında ilerlemek istiyorum" ifadelerini kullandı.  

VELİLER DE AYNI STRESİ YAŞADI 

Kızının sınavdan çıkmasını bekleyen baba Aydın İşcan ise, "Dün annesi bugün de ben aynı stresi yaşadık. Kızımıza güveniyoruz. İnşallah bir yerleri tutturur. Ne olursa olsun kızımızın yanındayız" ifadelerini kullandı.  

Ailecek sınava giren kızlarını beklemeye gelen baba Tahir Demir de, "Babalar Günü’nde iki sürpriz bizim için bir arada oldu. Kızımızın sınava girmesi, oğlumun haftaya sünnet düğününün olmasıyla bugün ziyaretler yapacağız. Bizim için çok farklı bir duydu. İnşallah çocuklarımız hedeflerine ulaşırlar" ifadelerini kullandı. 

Gökçe KARAKÖSE, Harun UYANIK / İSTANBUL, (DHA)

MALTEPE'DE ENGEL TANIMAYAN SINAV HEYECANI

Maltepe'de engelli adaylar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavına belirlenen okulda girdi. Bazı adaylar ve aileleri saatler öncesinden okula gelirken, sınava geç kalan aday olmadı.

Maltepe'de engelli adaylar ve aileleri, Bağlarbaşı Mahallesi'nde bulunan ECA Elginkan Anadolu Lisesi'nde yapılacak sınav için saatler öncesinden yola çıktı. Okul kapısı saat 10.00'da kapatılırken tüm öğrenciler zamanında sınıftaki yerlerini aldı. 180 dakikalık sınavın sonunda okuldan çıkan kimi öğrenciler sınavının iyi geçtiğini söylerken kimileri ise sınavda zorlandığını belirtti. Öğrenciler kapıda bekleyen velileriyle okuldan ayrıldı.

 

"İÇERİDE BİR PROBLEM OLSA, BİR SIKINTI OLSA KİMİ ÇAĞIRACAKLAR"

Sınava giren çocuğunu bekleyen Kıymet Ala, "Buraya gelen çocukların hepsi özel çocuklar, engelli çocuklar. Dün bir olay oldu. Dışarıda zaten çocuk engelli, cihazı var. Dışarıdan içeriye çocuğu almadılar ve aile bu problemi yaşadı. Aileyi bırakın çocuk da bu problemi yaşadı. Hiçbir engelli aracı içeri almadılar. Velilere hiçbir değer verilmeden engelli çocukların ailelerini dışarı çıkardılar. İçeride bir problem olsa, bir sıkıntı olsa kimi çağıracaklar. Bugün bir hadise daha oldu. Engellinin yakınını çağırdılar. Bizi çıkardılar engellinin yakını yok ortada. Bu çocuğa kim müdahale edecek burada. Çocuklar sınava gireceği zaman engellilerin yakın yerlere ikametleri olan yerlerde sınavlara girmesi daha uygundur. Ben Ataşehir'de oturuyorum. Ve Ataşehir'den buraya geldim. " dedi.

İlk defa üniversite sınavına girecek görme engelli ikiz çocukları Osman ve Ramazan Usta'yı sınavın yapılacağı okula getiren Hasan Usta, "Evlatlarım görme engelli, ikizler. Sınava girmeden önce başvuru yaparken isteklerimizi bildiriyoruz. Bedensel engelliler için; engel, eksik noktaları nelerse ona göre devletimiz gereken imkanı sunmuş. Bizimkiler de görme engelli. Görme engelliler de okuyucu ve işaretleyici dediğimiz iki öğretmenimiz yardımcı oluyor. Ayrı ayrı sınıflarda yalnız tek başlarına sınava giriyorlar. Öğretmenimizin bir tanesi sorularını okuyor. Cevabı alıyor öğrenciden. İşaretleyici olan da işaretliyor. Bu sene ilk heyecanlarını yenecekler. İnşallah başarı bekliyoruz." dedi.

Sınav sonrası konuşan Etkin Özkumru, "Barajın kalkması bence pek işe yaramamış. Çünkü soruları ekstra zor yapmışlar. Şıkların hepsi birbirinin aynısı. Bir de sınıflarda kamera olması beni açıkçası üzdü. Biz neden kopya çekelim ki. Zaten hayatımız çok zor. 1-0 yenik başlıyoruz. Keşke böyle yapmasalar ama maalesef şartlar böyle gerektiriyor demek ki. Hayalim psikoloji ama neyin nasıl olacağını göreceğiz." diye konuştu.

Gamze ŞİMŞEK - Ramazan EĞRİ / İSTANBUL, (DHA)